Bucse trapez

Forum de discutii generale, restaurari, prezentari ale Citroen CX.

Moderator: Echipa Tehnica

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Vin 28-Oct-2005 15:52

am pus sfere de XM hydractive incarcate la o presiune mai mica, am pus un doseur de xantia (reactioneaza la apasari mai puternice din cauza arcului mai tare) si discuri de frina ventilate de la P 405. nu am facut nici o modificare la vreun ansamblu al masinii pentru asta. am mai schimbat si tampoanele de la puntea spate cu unele pline, fara gauri si pentru astea am modificat piesa de aluminiu in care intra, atita doar ca, fiind de o costructie diferita (tampoanele) si mult mai tapene, estimez ca nu va mai trebui sa umblu acolo. si oricum piesele alea sint mai ieftine decit un brat de CX
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Vin 28-Oct-2005 16:00

Tot ce ai mentionat sunt ansamble ale masinii.Oricum ce motiv as avea sa schimb bratul? Apropo, de ce nu ai strunjit tampoanele?

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Vin 28-Oct-2005 16:24

pentru ca aveau carnea f mica in exterior. erau cele mai apropiate ca dimensiuni de ce aveam nevoie si in plus costau citeva sute de mii bucata fata de 100 EU tamponul original care nici macar nu era la fel de fiabil din cauza ca are niste orificii transversale si se rupe relativ repede din cauza asta. in plus tamponul original contine partea de cauciuc si cea de aluminiu, asa incit daca revin la cele originale nu am de facut decit sa le schimb, prinderile au ramas aceleasi pe caroserie si punte

Lexia available

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Vin 28-Oct-2005 17:06

Era o gluma cu strunjitul tamponului. Eu nu am de ce sa revin la rulmentii originali.

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Mesajde MARIAN » Vin 28-Oct-2005 17:50

sorin. scrie:Eu pe spate am montati niste rulmenti romanesti cu role conice (se frezeaza putin in brat) O sa va spun codul si o sa pun poze cand o sa umblu la suspensia spate. Sunt de 2 ani si merg foarte bine.

In principiu merg foarte bine dar trebuie sa ai grija sa-i schimbi imediat ce capata joc ca altfel,acestia avand rolele mai mari, va sparge bascula.
Cota?Mi se pare ca sunt cei de la Dacia roata spate.

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Vin 28-Oct-2005 18:03

Asta da raspuns pertinent. In primavara o sa montez gresoare la articulatii (inclusiv la pivotii superiori) Diferenta rulmentilor fata de cei originali este f. mica, asa ca nu cred ca dacia are rulmenti asa de mici la roata.

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Vin 28-Oct-2005 20:25

khan scrie:interesanta chestia cu rulmentii, nu prea s-a gindit nimeni, dar sigur va transmite socuri f puternice in caroserie si va fi o batuta cu strigaturi in masina de n-o sa se inteleaga om cu persoana. in plus mai e o problema tehnica acolo, trebuie transformate distantierele ca sa stringa rulmentii si sa lase teava sa treaca prin ele in asa fel incit sa fie presata de surub. cam tricky, as opina. altceva decit piesele originale acolo nu tine nimik, au incercat multi o groaza de variante si au ajuns tot la bucsile originale

Distantierele se pot face la fel ca cele pe spate/fata cx dar problema majora este ca dupa alezarea si montarea rulmentilor bascula trebuie sa vina in aceeasi pozitie ca sa nu modifici unghiul de fuga.Adica este mai greu de masurat deorece nu prea am vazut in RO scula specifica CX pt. acest lucru .

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Sâm 29-Oct-2005 09:21

n-am continuat eu ideea, dar am vrut sa spun cam acelasi lucru cu "trebuie transformate distantierele ca sa stringa rulmentii si sa lase teava sa treaca prin ele in asa fel incit sa fie presata de surub. cam tricky, as opina." si anume ca e complicat sa nimeresti exact pozitia. eram la serviciu si m-am intrerupt de atitea ori cind scriam incit am avut convingerea ca am dus ideea la sfirsit :oops:

Lexia available

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Sâm 29-Oct-2005 09:47

Distantierele care trebuiesc sa stranga rulmenii trec peste teava si se opresc la limita acesteia(am spus la fel ca pe fata sau spate).Cele care dau unghiul de fuga nu mai trec peste teava ci se opresc la limita acestei-doar surubul trece prin ele.Ideea era ca tre sa folosesesti doua randuri de distantiere-unul pt. a strange rulmentii si unul care este destul de greu de masurat pt. unghiul de fuga .

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Dum 30-Oct-2005 15:22

Marian, de ce distantierele pt. unghiul de fuga nu se pot folosi si pentru a strange rulmentii? (prin ele o sa treaca doar surubul, si la strangerea acestuia o sa impinga distantierul prin care trece teava pana la suprafata tevei.)

laszlo
simpatizant

Mesajde laszlo » Dum 30-Oct-2005 15:31

sorin. scrie:Marian, de ce distantierele pt. unghiul de fuga nu se pot folosi si pentru a strange rulmentii? (prin ele o sa treaca doar surubul, si la strangerea acestuia o sa impinga distantierul prin care trece teava pana la suprafata tevei.)
despre ce vorbiti voi , teava ungiul de fuga, ce legatura are cu rulmenti ,nimic ,nu puteti schimba ungiul de fuga ,ala este dat de caroserie , la bratul inferior lasati rulmetii ,mai degrabe bagati o bucsa de plastic tare ,nu tine o vesnicie dar merge numai sa nu fie strans,atunci se blocheaza sa aiba vaselina loc.

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Dum 30-Oct-2005 16:15

sorin. scrie:Marian, de ce distantierele pt. unghiul de fuga nu se pot folosi si pentru a strange rulmentii? (prin ele o sa treaca doar surubul, si la strangerea acestuia o sa impinga distantierul prin care trece teava pana la suprafata tevei.)

Pt. ca dist de la rumelnti trebuie sa le faci sub forma de capac pt. etansare al rulmentilor (ca la bratul fata/spate) :wink: Si nu prea are rost sa te complici facand masuratori ca sa-ti iasa si rulmentii fara joc si unghiuri bune, dar cu rabdare poti folosi unele comune :)
Ultima oară modificat Dum 30-Oct-2005 16:25 de către MARIAN, modificat 1 dată în total.

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Dum 30-Oct-2005 16:24

laszlo scrie:nu puteti schimba ungiul de fuga ,ala este dat de caroserie , la bratul inferior lasati rulmetii

Se poate modifica unghiul de fuga la CX .Exista si anumite distantiere(saibe) calibrate pt. acest lucru.O diferenta de 3mm fata/spate modifica unghiul cu aprox. 1grad

laszlo
simpatizant

Mesajde laszlo » Dum 30-Oct-2005 17:17

MARIAN scrie:
laszlo scrie:nu puteti schimba ungiul de fuga ,ala este dat de caroserie , la bratul inferior lasati rulmetii

Se poate modifica unghiul de fuga la CX .Exista si anumite distantiere(saibe) calibrate pt. acest lucru.O diferenta de 3mm fata/spate modifica unghiul cu aprox. 1grad
saibele acela fata groasa spate subtire,trebue montat pe ambele laturi lafel cum a montat fabrica, vezi va cx-ul nu prea mananca anvelopele in fata, pe spate se mai intampla daca sau dus rulmetii,dar pe spate se poate modifica foarte frumos, si daca ai modificat si simeringuri nu poti sa distrugi, dar trebue sa montezi la mijloc un gresor ,umpli cu vaselina ful, si inamicul apa nu mai poate intra,

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Dum 30-Oct-2005 17:51

Eu ma refeream la faptul ca se monteaza rulmentii exact ca la bratul sup. (inclusiv capacele pt. rulmenti, poate merg componente de acolo) , apoi se pun saibele pt. unghiul de fuga care o sa stranga si rulmentii prin intermediul capacelor.Mie nu mi se pare greu sa respecti unghiul de fuga anterior (se poate face usor un dispozitiv mecanic similar celui de oltcit pt. a se verifica daca nu s-a modificat). M-am gandit de asemenea sa adaptez niste bucsi facute din rotule de oltcit (permit miscari ample de rotatie) , dar nu am masurat inca (surubul la cx cred ca este mai gros).

Înapoi la “Citroen CX”