Mesajde alex21iasi » Joi 29-Aug-2013 12:28
De obicei nu prea raspund la intrebari de genul asta... dar hai sa fac o exceptie pt ca si eu m-am lovit de nenumarate problem cand am vrut sa-mi cumpar alte jante pt C5-ul meu (am trecut de la 18 la 17).
Diametrul jantei
Diametrul jantelor se masoara in inci (toli), incepand cu dimensiunea de 12" pana la dimensiuni mai mari de genul 24". Diametrul jantelor este usor de masurat cu o ruleta, trecand prin centrul jantei, masurand dintr-o parte in alta a suprafetei exterioare. Alegerea diametrului unui set de jante depinde numai de dimensiunile ce se potrivesc perfect pe autoturismul respectiv fara a mai fi nevoie de alte modificari . Diametrul jantei il veti gasi totodata inscriptionat pe jante, de obicei fiind primul numar - 15x... , unde 15 este diametrul rotii. Bineinteles ca diametrul unei jante va influenta greutatea, stabilitatea, demarajul sau alti parametrii ai masinii.
Latimea interioara a jantei
Este urmatorul semn inscriptionat pe janta, dupa diametru - 6Jx15, unde 6 este latimea interioara a jantei. Aceasta se masoara intre marginile jantei, acolo unde se pozitioneaza anvelopa, determinand astfel dimensiunile de anvelope ce se pot monta pe janta respective.De exemplu pe o janta cu latimea de 7j se pot monta anvelope cu latimi de la 205 la 235 mm. Aici mai intra si toleranta pe care o dau marginile jantei, astfel incat putem pune si anvelope putin mai late (in general dimensiunea imediat urmatoare).
"Cocoasa" jantei
H, H2, FH, CH. EH sau EH2 sunt inscriptionari pe care le putem intalni pe jante. Este vorba de codul specific fiecarei jante, in functie de numarul si aspectul cocoaselor de pe profilul jantei. Acestea sunt denumirile si descrierea pentru fiecare cod ce apare pe jante.
Diametrul gaurii centrale
Este vorba de gaura din centrul lateral al jantei, in mijlocul gaurilor pentru prezoane, acoperita de cele mai multe ori de un capacel de plastic. Aceasta dimensiune nu apare inscriptionata pe janta, insa este precizata in specificatiile producatorului. Center bore (C.B.) sau alezajul central ne ajuta sa determinam daca janta se potriveste perfect cu diametrul fuzetei masinii sau daca este nevoie sa folosim inele de centrare. De cele mai multe ori producatorul creeaza janta cu un C.B. cat mai mare pentru a putea fi montata ( cu ajutorul inelelor de centrate) pe gama cat mai larga de autoturisme.
PCD
"Pitch circle diameter" este diametrul cercului imaginar facut de central prezoanelor. Acesta se masoara in milimetri care reprezinta de fapt distanta intre prezoane. De exemplu 4x100 inseamna prindere in 4 prezoane cu distanta de 100mm intre ele, 5x120, prindere in 5 prezoane cu distant de 120 mm intre ele. Mai exista jante cu prindere dubla de genul 5x100-5x114, adica o janta cu 10 gauri, 5 cu distanta de 100mm si 5 cu distanta de 114mm. Anumite modele de jante se fabrica cu prindere VARI FYT 5x108-120, reprezentand jante ale caror gauri se pot ajusta pentru a se potrivi pe masini cu distanta intre prezoane de 108, 110, 112, 114.3 si 120.
Factorul de echilibru
Offset (ET) Aceasta este o dimensiune si specificatie foarte importanta si mereu imprimata pe orice janta. Spre deosebire de alti parametri, cum ar fi distanta intre prezoane sau diametrul jantei, factorul de echilibru este mai putin cunoscut si luat in considerare. Factorul de echilibru influenteaza faptul cum arata o roata montata pe masina, cat patrunde in spatiul rotii sau de in afara iese. Factorul de echilibru se masoara intre linia centrala imaginara ce strabate janta lateral pe mijloc si suprafata de montare a jantei, acolo unde face contactul cu fuzeta si se masoara in milimetri.
Centrarea unei jante
Jantele au doua feluri de centrare pe fuzeta. Fie centrate de catre gaura centrala (hubcentric), fie de catre prezoane (lugcentric).