ABS-ul la xsara

Forum de discutii generale despre Citroen Xsara. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

Avatar utilizator
kata
pasionat
Mesaje: 768
Membru din: Joi 03-Mar-2005 15:58
Localitate: Bucuresti

ABS-ul la xsara

Mesajde kata » Mar 31-Mai-2005 16:48

ce ziceti de topicul asta?

eu am sa va spun doar doua intamplari:

1. pe dn1, intr-o duminica la intoarcerea in buc, mergand in spatele unui A4 la 50-70m, cam cu 130km/h se intampla intamplarea. Omu' cu A4 pune frana la 0. Nu am sesizat intentia lui imediat (el vazuse saracu ca in fata circulatia era blocata), dar eu nu prea eram atent. Asa ca am franat mai intai cu intentia de a incetini, apoi vazand ca distanta dintre noi scade simtitor am franat "maxim". cu abs-ul in functie pe vreo 50m, am vazut ca nu ma opresc si intru in el. intr-un ultim moment, am luat dreapta, reusind sa intru pe banda din dreapta, unde sprea norocul meu "am avut loc".
nelinistea mea se leaga de:
- am apasat suficient de tare frana? atunci cand intra abs-ul mai are importanta cat de tare apesi?
- e chiar asa diferenta intre franele unui A4 si ale mele? pentru ca atunci ar trebui sa fiu atent tot timpul cand pune unu cu masina mai pricopsita frana in fata. (soferii de dacie stiu foarte bine de ce)

2. iarna, pe drum acoperit cu gheata la 30km/h frana, abs-ul in funtie pe app 20-30m, masina nu se opreste.
intrebare, pentru ambele cazuri:
- e mai eficienta franarea fara abs, in sensul de a frana in asa fel incat abs-ul sa nu intre? logica imi spune ca da.

vreau sa vad si parerile voastre.

Arial
pasionat
Mesaje: 358
Membru din: Mie 27-Apr-2005 16:17
Localitate: Bucuresti

Mesajde Arial » Mar 31-Mai-2005 17:14

Parerea mea este ca ar fi bne sa verifici cit de bine functioneaza ABS-ul, sa verifici placutele si sa incerci o aerisire a franelor....parerea mea. Oricum fii mai atent...nu e de joaca.

Avatar utilizator
Draku
pasionat
Mesaje: 675
Membru din: Dum 25-Apr-2004 20:28
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Draku » Mar 31-Mai-2005 17:36

eu n-am mers cu masini cu ABS insa, din cate am auzit si vazut, asta este marea gaselnita a ABS-ului: sa te lase sa "iei dreapta/stanga" in situatii de genul celei experimentate de tine, lucru pe care cu o masina fara ABS nu-l poti face, intrucat in momentul in care se blocheaza rotile, adio control asupra directiei
dar asta este doar o parere personala, las cunoscatorii sa te/ne lamureasca
Eu stiu ca sunt prost, dar cand privesc in jurul meu, prind curaj.

Avatar utilizator
arp
simpatizant
Mesaje: 71
Membru din: Mar 08-Mar-2005 00:19
Localitate: Bucuresti

Mesajde arp » Mar 31-Mai-2005 18:33

Xsara mea franeaza super bine, chiar m-a scos din belele... ce ti s-a intamplat tie poate fi pe de o parte din cauza timpilor de reactie :mai intai nu ai observat ca ala din fata a franat, dupa aia ai franat mai relaxat si de abia la sfarsit la sange...nu ai de unde sa stii ce a facut ala din fata si cate secunde ai pierdut...secunde care inseamna zeci de metri la o adica...
de verificat totusi: cauciucuri, placute, discuri, lichid, instalatie...

ABS-ul te si poate pacali, s-au facut si studii pe tema asta, multi incep sa ezite si apasa pedala mai putin ferm in momentul in care simt ABS-ul..posibil sa fi fost si asta..forta de apasare nu trebuie sa se schimbe...
Franarea fara ABS nu este mai eficienta mai ales pe gheata!!!

Avatar utilizator
khan
Sef de Atelier
Mesaje: 6271
Membru din: Dum 05-Dec-2004 22:21
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde khan » Mar 31-Mai-2005 20:27

ai deschis cutia pandorei! am functionat si cu si fara ABS si pot sa trag citeva concluzii. in primul rind, marele avantaj al ABS-ului e ca poti pastra directia in timp ce frinezi "la blana". cui foloseste asta? soferilor care nu au indeajuns de multa dexteritate sa ridice usor piciorul de pe frina cind trebuie sa schimbe directia. mai foloseste in situatia cind trebuie sa frinezi in timpul unui viraj. sau cind rotile de pe o parte ruleaza pe o suprafata cu aderenta diferita fata de cealalta. in rest, efectele unei frinari cu ABS-ul in fuctiune constau in marirea distantei de frinare, in functie insa si de setarea de fabrica a ABS-ului. eu unul cred ca aici se afla de fapt secretul unui ABS care sa te ajute intr-adevar. un ABS adevarat ar trebui sa functioneze nu numai in functie de viteza de rulare a rotilor ci si de presiunea din circuitul de frinare, adica la presiune scazuta - frinari usoare - sa blocheze rotile, si de abia la o frinare brusca, la o presiune mare in circuitul de frinare, sa intre in functiune, si asta pentru ca atunci cind ai ABS nu prea poti sa te opresti pe gheata decit dupa o frinare mult mai lunga, si asta indiferent de presiunea din circuit, exact asa cum ai scris. revenind la situatiile descrise, nu cred ca trebuie sa iti faci probleme in ceea ce priveste frinele tale. ai avut o reactie intirziata si atit, la viteza aceea parcurgi ceva mai mult de 50 m incepind din clipa in care sesizezi pericolul si pina incepe frinarea efectiva, la care se adauga distanta parcursa frinind. ce scrie prin reviste ca distanta de frinare de la 100 la 0 km/h e de vreo 40 m (in medie) se refera exclusiv la distanta parcursa de cind incepe frinarea efectiva si pina te opresti, nu din clipa in care creierul percepe pericolul, transmite comanda la nervi si la muschi si te face sa misti piciorul de pe acceleratie pe pedala de frina si pina cind apesi si incepe sa se acumuleze presiune in circuit. cred ca e important de invatat ABS-ul propriei masini, cu bunele si cu relele lui si de evitat pe cit posibil declansarea lui. eu unul l-as deconecta in unele situatii atita vreme cit nu pot sa reglez in detaliu parametrii lui de functionare.
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

Avatar utilizator
adytzu
RETRAS LA PENSIE
Mesaje: 1308
Membru din: Vin 11-Iul-2003 09:34
Localitate: Bucuresti

Mesajde adytzu » Mar 31-Mai-2005 23:41

Asa cum a zis si khan, in cazul tau e numai si numai reactia intarziata. Nu mai stiu pe unde am vazut la un moment dat niste teste, dar, din cate mi-aduc aminte, Xsara era situata printre primele la distanta mica de franare (vreo 32 de metri de la 100Km/h la 0Km/h). Nu ai de ce sa-ti faci griji. Ca sa fii cu sufletul impacat, cel mai bine iesi undeva pe un drum laturalnic (fara circulatie), trage o dunga pe asfalt si incearca sa franezi in momentul cand ajungi in dreptul ei, apoi masoara distanta. Poti repeta experimentul la diferite viteze. Asa inveti si sa-ti cunosti masina.

Mai multa atentie data viitoare!!! [-X

Avatar utilizator
kata
pasionat
Mesaje: 768
Membru din: Joi 03-Mar-2005 15:58
Localitate: Bucuresti

Mesajde kata » Mie 01-Iun-2005 08:28

multumesc tuturor pentru raspunsuri, in special lui khan pentru raspunsul detaliat.

totusi o intrbare cred ca a ramas fara raspuns:

- in momentul in care intra ABS-ul, mai are importanta cat de tare apesi pe frana? - in sensul ca, daca apesi mai tare se mai intampla ceva?

Avatar utilizator
nicum
Moderator
Mesaje: 5427
Membru din: Mie 25-Feb-2004 09:07
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Mie 01-Iun-2005 14:02

Kata, gindeste-te citi m parcurgi pe secunda la 130 km/h. Nu stiu care dintre voi avea frinele mai bune (A4 sau BX-ul), dar tu din start plecai cu handicapul neatentiei si deci al frinarii intirziate.
In momentul in care intra ABS-ul nu mai conteaza daca pedala e la blana sau nu. Nu stiu cum e ABS-ul la BX, n-am avut ocazia, dar la Xsara, cel putin e super, intra foarte tirziu, adica in punctul in care pierzi aderenta.
N-am sa enumar si eu inca o data avantajele si dezavanatajele ABS-ului, insa am intilnit destul de multi meseriasi, in adevaratul sens al cuvintului, care il decuplasera.
In esenta ABS este pentru soferi mai putin experimentati si cu putine abilitati. Un alt drawback de care n-a pomenit nimeni este comportamentul ABS-ului pe gheata: masina nu mai frineaza deloc pentru ca senzorii sesizeaza blocarea rotilor si reduc presiunea in frine pina la punctul la care masina nu mai are frine. La o masina fara ABS, rotile de blocheaza instant (am patit-o). In ambele situatii rezultatul e acelasi: masina devine sanie.
Ca o recapitulare, cred ca ABS-ul ajuta atunci cind asfaltul e ud, dar creste distanta de frinare pe asfalt uscat.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

Avatar utilizator
arp
simpatizant
Mesaje: 71
Membru din: Mar 08-Mar-2005 00:19
Localitate: Bucuresti

Mesajde arp » Mie 01-Iun-2005 14:52

NU ESTE ADEVARAT! ABS-ul nu creste distanta de franare pe asfalt uscat/umed sau pe gheata. Intotdeauna cu ABS te vei opri mai repede! Cei care decupleaza ABS o fac pentru a putea bloca rotile si a face tot felul de manevre mai putin ortodoxe..Pe gheata ABS este sfant. Oricat de meserias esti, intr-o situatie de urgenta nu vei putea gandi/reactiona mai repede decat un sistem electronic. O masina fara ABS va opri mai repede decat una cu ABS doar pe zapada afanata/proaspata sau in noroi cand in fata rotii se acumuleaza zapada/noroi care actioneaza ca o piedica...Atat!

@ nicum - ABS-ul nu este pentru soferi prosti! ABS este un sistem de siguranta absolut necesar. Pe gheata o masina cu ABS continua sa franeze dar se evita blocarea rotilor, nu inteleg cum poti sa afirmi ca masina nu mai franeaza!
Cititi si aici si nu mai dezinformati oamenii: http://auto.howstuffworks.com/anti-lock-brake.htm

Avatar utilizator
nicum
Moderator
Mesaje: 5427
Membru din: Mie 25-Feb-2004 09:07
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Mie 01-Iun-2005 16:03

Mon ami, in teorie, lucrurile stau asa cum spui tu, in realitate, ele stau un pic altfel. Daca te-ar auzi un prieten al meu, ti-ar da cu maisna in cap... :lol: EL era cit pe aci sa intre sub un camion cu o skoda fabia sport. Motivul: masina abia frina, ABS-ul functiona din plin. De aia la Xsara ABS-ul intra foarte tirziu si frinele sint super: ABS-ul intra doar cind este nevoie de el. Adytzu poate sa confirme :wink:
N-am zis ca ABS-ul e pentru soferi prosti, ci doar pentru cei care nu au anumite abilitati. Ca sa intelegi cum nu mai frineaza o masina cu ABS pe gheata (atentie: pe gheata), asteapta pina la iarna urmatoare si sa vezi cum masina se transforma in sanie. Treaba e verificata...
Ceea ce vroiam eu sa spun e ca pe gheata, nu mai conteaza daca ai sau nu ABS. Conteaza doar daca ai sau nu noroc! :wink: Una din situatiile in care ABS-ul isi arata eficacitatea e urmatoarea: presupunem ca masina ruleaza pe o suprafata in care aderenta difera semnificativ intre rotile de pe partea drepata si cele de pe stinga (exemplu: cind stropesc aia de la ADP cu apa pe marginea drumului). La o frinare brusca, o masina fara ABS va derapa cu siguranta, in timp ce una cu ABS ar trebui sa mentina traictoria.
Nu sint nici pro nici contra ABS-ului, insa trebuie sa intelegem ca e doar un sistem, care poate ajuta, dar nu face minuni.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

Avatar utilizator
arp
simpatizant
Mesaje: 71
Membru din: Mar 08-Mar-2005 00:19
Localitate: Bucuresti

Mesajde arp » Mie 01-Iun-2005 16:40

De acord, abs nu face minuni si nici nu te mai poate scoate din rahat daca ai depasit limita masinii si a bunului simt!

Pe gheata in schimb abs-ul este sfant, am condus masini fara abs si e jale..La masina cu abs pe gheata te opresti si repede si in siguranta, putand sa controlezi masina!

La Xsara abs-ul intra tarziu pentru ca franarea este dozata bine si datorita cauciucurilor bune care pastreaza aderenta mult timp.

Matrixu
pasionat
Mesaje: 2318
Membru din: Vin 15-Apr-2005 11:27
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Matrixu » Mie 01-Iun-2005 18:15

kata scrie:multumesc tuturor pentru raspunsuri, in special lui khan pentru raspunsul detaliat.

totusi o intrbare cred ca a ramas fara raspuns:

- in momentul in care intra ABS-ul, mai are importanta cat de tare apesi pe frana? - in sensul ca, daca apesi mai tare se mai intampla ceva?


Pentru situatiile limita s-a introdus AFU- asistenta la franarea de urgenta(C3,C4 si cred ca si Xsara??? au). In functie de cat de repede se decelereaza si se apasa pedala de frana atunci forta de franare va fi controlata electronic.Daca intra AFU in functiune nu mai conteaza cat de tare apesi tu pedala pentru ca el isi face treaba

Avatar utilizator
kata
pasionat
Mesaje: 768
Membru din: Joi 03-Mar-2005 15:58
Localitate: Bucuresti

Mesajde kata » Joi 02-Iun-2005 11:46

arp, bun linkul tau.

cel mai semnificativ mi s-a parut urmatorul pasaj:

Coefficients
An interesting thing about friction is that it usually takes more force to break an object loose than to keep it sliding. There is a coefficient of static friction, where the two surfaces in contact are not sliding relative to each other. If the two surfaces are sliding relative to each other, the amount of force is determined by the coefficient of dynamic friction, which is usually less than the coefficient of static friction.
For a car tire, the coefficient of dynamic friction is much less than the coefficient of static friction. The car tire provides the greatest traction when the contact patch is not sliding relative to the road. When it is sliding (like during a skid or a burnout), traction is greatly reduced.

Din pacate trebuie sa-ti marturisesc ca aici sunt de aceesi parere cu nicum: pe gheata e super trist, cu sau fara abs. e clar, in momentul in care masina a inceput sa patineze, esti pa.
insa nu stiu in ce masura ABS-ul asta poate urmari eficient decelerarile bruste ale rotii pe gheata si controla "la fix" presiunea pe cirtuit. pana la urma are si el niste limitari nu?
Un avantaj real ar fi intr-adevar faptul ca poti sa cotesti.

Avatar utilizator
nicum
Moderator
Mesaje: 5427
Membru din: Mie 25-Feb-2004 09:07
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Joi 02-Iun-2005 15:07

Mersi kata pentru sustinere.
Pe linga faptul ca ABS-ul e doar un sistem si nu face minuni, mai trebuie adaugat ca si ABS-ul are versiuni: la inceput el lucra pe punti si abia mai apoi au s-a facut pasul cu senzori pe fiecare roata.
In principiu un ABS e cu atit mai exact cu cit citeste starea senzorilor mai des (uzual 5-10 ori pe secunda).
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

Cristian
simpatizant
Mesaje: 28
Membru din: Mar 01-Iun-2004 13:52
Localitate: Bucuresti

Mesajde Cristian » Lun 06-Iun-2005 15:51

Xsara2 are ununl din cele mai eficiente sisteme de frinare.
Depaseste chiar performantele masinilor din clase mai cu pretentii.
Eu am avut un BMW model destul de nou inainte si pot sa spun ca nu frina la fel de prompt.
La Xsara mea este foarte greu sa blochezi rotile - si implicit sa intre ABS-ul - frinind pe asfalt uscat. Masina decelereaza incredibil - aproape se lipeste de sol. In plus, cel putin la modelul meu (2001) AFU (asistarea la frinarea de urgenta) fuctioneaza impecabil.
Ma tem ca in cazul tau sa nu fie o problema a sistemului de frinare, sau poate a cauciucurilor, dupa cum a mai spus cineva.


Înapoi la “Citroen Xsara I-II - Berlina, Picasso”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori

  •  Cauta in forum
  • Advanced search


  •  Mesaje
  • 07.05.2021 - Ca urmare a unor update-uri efectuate pe serverul de gazduire in 5 februarie 2021, Forumul clubcitroen.ro a suferit niste probleme de compatibilitate cu noul sistem de operare. Din acest motiv, astazi a fost migrat pe un VPS nou. Forumul functioneaza acum in parametri normali. Nu a fost sesizata nici o pierdere de date.





  •  Statistici
  • Totals
    Total mesaje 187772
    Total subiecte 18653
    Total Announcements: 8
    Total Stickies: 86
    Total Attachments: 0

    Topics per day: 2
    Posts per day: 23
    Users per day: 1
    Topics per user: 2
    Posts per user: 16
    Posts per topic: 10

    Total membri 11810
    Cel mai nou membru Cliquot