Vitezometru-indica/nu viteza reala

Forum de discutii generale despre Citroen BX. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

citroencitroen2003
simpatizant

Mesajde citroencitroen2003 » Joi 10-Mar-2005 15:53

In ceea ce priveste viteza reala sunt sigur ca este cea aratata de vitezometru. Cind am luat masina, era echipata cu anvelope 175/14. de iarna. In aceste conditii nu am reusit sa depasesc 162 Km/h in plus filtrul de aer era colmatat cu praf. Nu mai vorbesc de unghiul rotilor din fata care era prost reglat (vizibil inchis). Cind mergeam cu spatele si viram, anvelopele aveau tendinta de a fi scoase in exterior. Am corectat toate aceste probleme, am echipat masina cu anvelope noi Good Year 165/14 (cum spune fabricantul) si am atins performantele descrise mai sus. Masina este din 1990. Cit priveste 140 Km/h pe bord si in realitate viteza este de 130 Km/h cum spui tu "nicum" , sincer cred ca te inseli. Chestia este perfect valabila la Dacii. O stiu pe pielea mea. Nu o data m-am cronometrat conducind daciile care le-am avut de -a lungul timpului. Desi vitezometrul arata 120 Km/h, faceam cei doi kilometrii tot in70 -72 secunde. La Citroenurile BX pe care le-am avut la cronometrare timpii erau perfect corelati cu viteza indicata. As vrea sa-i spun lui "nicum" ca in semnatura am un BX 14 al meu.
Din primavara trecuta si pina acum am tot cumparat si vindut BX-uri pentru fiul meu. Prima a fost un BX Leader. L-a cumparat "draku" apoi un BX 1.9 Diesel care a fost cumparat de un tip din Focsani, acum am BX 1.7 TZD Turbo. Este cel mai tare din tot ce stiu eu pina acum. La toate imi doream sa am mai multa putere. Acesta este singurul care ma satisface pe deplin. De aceea mi-am permis sa-l sfatuiesc pe "khan" sa nu-si piarda timpul cautind tot felul de artificii pentru marirea puterii ci sa se concentreze mai bine pe o reparatie de calitate cu piese noi. Masina pe care o are "khan" este super si nu trebuie modificata.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 10-Mar-2005 16:07

bine, tie nu o sa iti dau sa faci o tura cu ea dupa ce termin reparatia :twisted: :!: :arrow:

glumesc, cine nu isi doreste mai multa putere la o masina? e drept ca am auzit o data pe cineva spunind ca a vrut sa modifice ceva la o masina pentru ca era prea puternica, prea rapida, dar in rest pe nimeni, asa ca nu consider ca e ceva iesit din comun sa vreau mai mult. oricum e ca si cum ai spune ca o femeie e mult mai frumoasa decit trebuie sau un vin e prea bun spre a fi baut asa cum e... nu pot sa fiu de acord cu asta, nu?

a, si cu viteza reala: orice constructor e OBLIGAT sa proiecteze in asa fel vitezometrul incit sa indice mai mult la viteze mari, tocmai spre a nu-l imbia pe conducator sa apese mai tare pedala. e o chestie psihologica
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

citroencitroen2003
simpatizant

Mesajde citroencitroen2003 » Joi 10-Mar-2005 17:41

Cum spiu tu.. Totusi eu cred ca vitezometrul este un instrument testat metrologic, ca are o stampila ce atesta ca e testat metrologic si corespunde clasei de precizie respective. Nu cred ca de ex. CITROEN isi permite sa-si minta clientii ca respectivul model atinge o viteza de virf de 165 Km/h. si aceasta sa fie in realitate 155 Km/h. Ar cadea in penibil si si-ar pierde clientii. Probabil pe acest forum nu ar mai fi atiti iubitori de CITROEN

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Joi 10-Mar-2005 17:59

Multumesc khan pentru confirmare: orice constructor e obligat sa faca vitezometrul in asa fel incit sa arate o viteza mai mare decit cea reala. Se mai pot obtine abateri din dimensiunile anvelopelor.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

citroencitroen2003
simpatizant

Mesajde citroencitroen2003 » Joi 10-Mar-2005 18:56

Ok. E ca voi. ( "khan" si "nicum" ) Sunteti doi contra mea. As fi curios sa citesc si alte pareri ale membrilor acestui site, doar suntem o echipa. Nu as vrea sa promovam o idee eronata in rindul nostru, si toti sa o luam de buna. As vrea sa punem la vot. Intrebarea este : ESTE ADEVARAT CA: <orice constructor e OBLIGAT sa proiecteze in asa fel vitezometrul incit sa indice mai mult la viteze mari, tocmai spre a nu-l imbia pe conducator sa apese mai tare pedala ?> Eu tot nu cred, dar daca majoritatea va va sustine, am sa ma alatur si eu voua.

citroencitroen2003
simpatizant

Mesajde citroencitroen2003 » Joi 10-Mar-2005 19:21

Ma speriasem. Am avut impresia ca exista o mica dictatura aici si daca spui ceva ce nu convine esti sters, dar m-am inselat. De fapt am creat un nou subiect. Corect. FELICITARI ADMINISTRATORILOR.
Deci: Punem la vot ?

citroencitroen2003
simpatizant

Mesajde citroencitroen2003 » Joi 10-Mar-2005 19:28

Subiectul de fapt trebuia sa fie : Vitezometrul trebuie sa indice viteza reala sau una falsa ?

cit16v
pasionat

Mesajde cit16v » Joi 10-Mar-2005 19:55

eu nu cred ca viteza maxima pe care o dau producatorii este falsa!
dar mi s-a intamplat de multe ori, ca aceasta viteza sa fie depasita, normal mergand la blana.De exemplu, la fostul meu bx diesel, viteza maxima era de 155 km/h si eu am atins dupa acul vitezometrului in jur de 163 km/h.Decci, parera mea e ca vitezometrul artata un pic mai mult decat viteza reala.....ceea ce inseamana ca, in cazul meu 163km/h sunt echivalenti cu 155km/h pe care ii da constructorul.

Pe de alta parte la viteze de pana in 120 km/h diferenta dintre valoarea aratata de vitezometru si cea reala este mult mai mica, adica daca merg cu 90 km/h aratati de vitezometru insamna ca in realitate am 89 km/h, iar daca am 120 km/h, in realitate am 117...Sunt niste cifre aproximative pe care le-am dedus eu...

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Mesajde MARIAN » Joi 10-Mar-2005 20:11

Off topic
Imi cer scuze.Eu am fost cel care a creat aici acest subiect;cand am dat denumirea aceasta m-am gandit ca ar trebui sa se discute daca vit. indica eronat si daca constructorii sunt obligati sa introduca aceasta eroare.
On topic
Puteti sa verificati indicatia vitezometrului cu un GPS(daca aveti la indemana)
Cu toate ca vitezometrele indica de regula mai mult decat viteza reala nu inseamna neaparat ca fabricantii sunt obligati sa faca aceste setari(parerea mea)

bx19gti
simpatizant

Mesajde bx19gti » Joi 10-Mar-2005 23:11

khan scrie:bine, tie nu o sa iti dau sa faci o tura cu ea dupa ce termin reparatia :twisted: :!: :arrow:

glumesc, cine nu isi doreste mai multa putere la o masina? e drept ca am auzit o data pe cineva spunind ca a vrut sa modifice ceva la o masina pentru ca era prea puternica, prea rapida, dar in rest pe nimeni, asa ca nu consider ca e ceva iesit din comun sa vreau mai mult. oricum e ca si cum ai spune ca o femeie e mult mai frumoasa decit trebuie sau un vin e prea bun spre a fi baut asa cum e... nu pot sa fiu de acord cu asta, nu?

Citez dintr-o declaratie data de BMW: "We have to detunne the engine in order for the gearbox to handle it's power". Ma documentez si va spun ce model era si cine a facut declaratia (din nou offtopic)

paga
pasionat

Mesajde paga » Vin 11-Mar-2005 09:28

Intre viteza reala si indicatia vitezometrului sunt diferente, mai mari sau mai mici, in functie de fabricant. Iata cateva exemple, pentru masini noi, date in casetele tehnice din "auto motor si sport".

Eroare vitezometru km/h

In prima coloana sunt indicatiile vitezometruli iar in a 2-a viteza reala.
Citroen C4 1,4 16V
90 90
100 102
130 133
160 165
Land Rover Discovery
TDV6 HSE
80 78
100 98
130 128
Dacia Logan 1,6 Ambition
80 75
100 94
120 123

C4 te "pacaleste" si de fapt mergi mai repede decat arata vitezometrul!
Sunt convins ca cei de la "ams" au gresit si au inversat datele (nr. din februarie 2005).
In legatura cu cronometrarile facute de noi, acestea nu pot fi exacte.Macar din simplu fapt ca distanta dintre borne nu este intotdeauna exact de 1 km.
Ultima oară modificat Vin 11-Mar-2005 09:32 de către paga, modificat 1 dată în total.

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Vin 11-Mar-2005 09:32

Si ce leagtura are motorul si cutia de viteze cu ce arata vitezometrul? Propozitia aia in engleza spunea ca bmw a fost obligat sa micsoreze puterea motorului pentru ca cutia de viteze sa faca fata. Sint lucruri total diferite.
Pe acest forum adminii lasa mai multa libertate, adica se intervine doar daca chiar e nevoie.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

Înapoi la “Citroen BX”