Anvelope umflate cu azot

Forum de discutii generale despre Citroen BX. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

silvius
pasionat

Mesajde silvius » Joi 05-Oct-2006 18:39

confirm chestia cu gropile si de asemenea rularea pe piatra cubica sau diferite zone de pe dn1 de ex unde asfaltul e din ala zgomotos... deh, nu gasesc cuvantul
alarma, clima, cd, praguri, navigatie, so on... - B-08-BBK[img:824728406b]http://www.tour-romania.info/citroen/avatarmare.jpg[/img:824728406b]

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Joi 05-Oct-2006 21:12

Eu totusi nu inteleg de ce anvelopele umflate cu azot si nu cu aer schimba comportamentul masinii pe drumuri denivelate (gropi, piatra cubica, etc). Inteleg faptul ca azotul are molecula mai mare si ca teoretic ar pierde mai greu presiune, plus ca nu mai exista acei vapori de apa care pot sa afecteze janta si cauciucul pe interior in timp (mi se pare totusi un efect secundar a carui influenta e dificil de evaluat). Dar constat ca multi din cei care si-au pus azot in roti sunt foarte incantati de scaderea zgomotului la rulare pe anumite suprafete. Care sa fie explicatia?

silvius
pasionat

Mesajde silvius » Joi 05-Oct-2006 21:21

pana la urma zgomotul scuza mijloacele:)
Pentru 80-100 de mii pe roata recomand sa incerce orice doritor chestia cu azotul. Nu-i mare investitie dar merita
alarma, clima, cd, praguri, navigatie, so on... - B-08-BBK[img:824728406b]http://www.tour-romania.info/citroen/avatarmare.jpg[/img:824728406b]

gabi caragea
pasionat

Mesajde gabi caragea » Joi 05-Oct-2006 23:19

miine merg la ei sa fac plinul o sa va tin la curent.

DanT
Moderator
Masina: Xsara Picasso 1.6 Hdi 2008
2: Citroen C5 2.0 HDi 2004
3: Saxo S1 16V VTS, Xantia X1 Activa

Mesajde DanT » Vin 06-Oct-2006 09:29

partea cu scaderea zgomotului este data in mare parte de aceasi explicatie tratata la nivel molecular in toata masa gazoasa.

adica, ai un singur tip de molecula, nu un amestec ca in cazul aerului, nu ai vapori de apa ( si asta poate fi trata de asemenea tot la nivel molecular). existenta unui singur tip de molecula iti asigura o omogenitate crescuta,aproape perfecta :)
dupa cum stim gazele sunt compresibile, insa gradul de compresie este dictat in mod direct de elementele moleculare constituente.
zgomotul la rulare este dat de oscilatia la nivelul superficial al anvelopei pe exterior. ca forta de reactie normala la aceasta oscilatie se opune gazul cu care este umflata aceasta. daca ce ai inauntru se comprima in anumite zone de anvelopa in mod diferit de aici apare zgomotul mare, adica ai variatie la nivelul amprentei cauciucului.
Dan
Dreptul de exprimare este liber, dreptul de a fi ascultat trebuie castigat!
Always aim for the Moon! Even if you miss, you'll land among the stars! - W. Clement Stone

bezz
pasionat

Mesajde bezz » Vin 06-Oct-2006 14:32

au azot si la sama si mi se pare ca si la esrom (pe aerogarii, vis a vis de complexul baneasa).
cand voi trece pe gumele de iarna le umflu cu azot. (azotul e si el ilariant sau doar heliul? :lol: )
baietii la sama au vrut sa-mi bage azot dupa o pana (free of charge) dar am refuzat, am zis totul sau nimic.
se poate adauga aer la pierderile de presiune, dar se pare ca in acest caz azotul isi pierde proprietatile si anvelopa cu amestec se comporta ca una cu aer.
Cosmin
high energy music expression

DanT
Moderator

Mesajde DanT » Vin 06-Oct-2006 14:34

azotul n u este ilariant ... :)

poti baga aer si nu se schimba ~ nimic daca ce bagi este pana in 10% din valoare nominala de presiune .. ( asa au zis la sama)
Dan

Always aim for the Moon! Even if you miss, you'll land among the stars! - W. Clement Stone

cdires
pasionat

Azotul ca azotul...

Mesajde cdires » Dum 29-Oct-2006 17:19

Salutare,
dupa ce am citit toate parerile prezentate aici,referitoare la azot ca si gaz alternativ de umplut anvelopele,mi-a venit o idee... poate ca este pueril ce voi spune in continuare, dar de ce sa nu le umflam cu heliu,par examplu?
A incercat cineva asa ceva? Nu din cauza proprietatilor sale ilariante,ci ca simplu experiment...
O fi din cauza faptului ca se pot produce pierderi de aderenta, o data cu tendinta heliului de a micsora greutatea amvelopelor?

A fost doar o idee, nu mi-o luati in nume de rau...
Relu

silvius
pasionat

Mesajde silvius » Dum 29-Oct-2006 17:29

vezi cum sari in aer :) sau cum transformi mashina in zeppelin :lol:

cdires
pasionat

Oaaaauu

Mesajde cdires » Lun 30-Oct-2006 08:02

Super tare!! Zepelin cu nacela BX? Cine isi poate dori mai mult de atat?? :D :D
Daca se intampla, ma ofer sa trag dupa mine un banner publicitar pentru CITRO club. :shock:
Relu

cristian_v
pasionat

Re: Azotul ca azotul...

Mesajde cristian_v » Lun 30-Oct-2006 08:55

cdires scrie:Salutare,
dupa ce am citit toate parerile prezentate aici,referitoare la azot ca si gaz alternativ de umplut anvelopele,mi-a venit o idee... poate ca este pueril ce voi spune in continuare, dar de ce sa nu le umflam cu heliu,par examplu?
A incercat cineva asa ceva? Nu din cauza proprietatilor sale ilariante,ci ca simplu experiment...
O fi din cauza faptului ca se pot produce pierderi de aderenta, o data cu tendinta heliului de a micsora greutatea amvelopelor?

A fost doar o idee, nu mi-o luati in nume de rau...

Nu cred ca e asa usor, He are molecule mici care reusesc sa se strecoare chiar prin multe materiale solide.

Si e mult mai scump decat Azotul.

silvius
pasionat

Mesajde silvius » Lun 30-Oct-2006 10:09

deocamdata pneurile se umfla fie cu aer (in cea mai mare proportie), fie cu azot.
Chestia cu azotul vine de la rotile avioanelor care trebuie sa suporte cu totul alte presiuni la aterizare si alte conditii foarte vitrege
heliul poate 'rasufla' foarte usor, cum a spus si @cristian_v si e destul de periculos
In nici un caz nu am pus azot ca ar fi mai usor. Pentru asta iti tragi janta de aliaj, de aluminiu , si ce o mai fi. Acolo castigi ceva, insa la azot sunt alte chestii de castigat

DanT
Moderator

Mesajde DanT » Lun 30-Oct-2006 11:03

heliul este ilariant, nu exploziv, facand parte din grupa a VIII de elemente, gazele nobile ... din cate stiu este gaz inert.. hidrogenul in schimb nu este la fel de cuminte ... :D

si al anvelope este suficient de bun azotul ... 8)
Dan

silvius
pasionat

Mesajde silvius » Lun 30-Oct-2006 11:18

mda, mda , mda

danpopa
pasionat

Mesajde danpopa » Lun 30-Oct-2006 15:15

azot gratis !!!

pe Calea Dudesti e promotie pana la 31.11.2006!
azot gratis pe toate rotile, reducere 30% la geometrie roti!
(de la McDonalds Dristor spre Mall, pe linia de tramvai, 50 metri)
este un service rosu, cu baieti imbracati in rosu, scule profesionale, curatenie, 3 rampe.

am fost sambata. azot gratis. iar echilibrat 4 roti = total 23 RON
Xsara 1.6 / C4 1.4

Înapoi la “Citroen BX”