Benzina Euro 4! (de unde? care este: 95,98.100?)

Tot ce nu se incadreaza in celelalte subiecte.

Moderator: Echipa Tehnica

mars2k
pasionat

Mesajde mars2k » Vin 24-Feb-2006 11:19

Cele "curat" Euro 4 sunt:

1. OMV 100
2. Rompetrol Euro Super 98

si cele Euro 4 "cu cantec" (hai sa zicem Euro 3.5 ;)) - adica se incadreaza in std. Euro 4 la sulfuri dar nu si la hidrocarburi aromatice

- Petrom Top Premium 99+ (zboara-zboara)
- Mol Tempo Plus 98

Ramane de vazut Mol Evo 99 unde se incadreaza - nu i-am gasit fisa...

danpopa
pasionat

Mesajde danpopa » Vin 24-Feb-2006 13:11

multumim, mars2k, acum ar trebui sa fie clar pentru toata lumea.

asta daca producatorii si comerciantii nu ne mint. asta nu mai putem sa verificam.

dar scepticul din mine intreaba daca nu cumva si acestea sunt "botezate" la pompa sau plimbate de colo-colo si pusa alta eticheta.
Xsara 1.6 / C4 1.4

danalarm
pasionat

Mesajde danalarm » Sâm 25-Feb-2006 10:31

mars2k scrie:Cele "curat" Euro 4 sunt:

1. OMV 100
2. Rompetrol Euro Super 98

si cele Euro 4 "cu cantec" (hai sa zicem Euro 3.5 ;)) - adica se incadreaza in std. Euro 4 la sulfuri dar nu si la hidrocarburi aromatice

- Petrom Top Premium 99+ (zboara-zboara)
- Mol Tempo Plus 98

Ramane de vazut Mol Evo 99 unde se incadreaza - nu i-am gasit fisa...

au un rol asa important hidrocarburile aromatice incat sa nu fie euro 4?

:lol: scuze cu intrebarile mele stresante, dar la chimie jucam fotbal! :twisted:

mars2k
pasionat

Mesajde mars2k » Lun 27-Feb-2006 20:34

Nu stiu daca-i o idee prea buna sa ma intrebi pe mine -> unul din motivele pt care nu am dat la medicina a fost chimia organica. :)
Oricum, din ce-am gasit pe net:

1. Referitor la hidrocarburi aromatice: studiu Concawe (PDF, 391 KB):
http://www.concawe.be/1/OECKGHPDJHMHALK ... 8-01-E.pdf
- concluzia lor este ca nu prea difera emisiile de noxe cand continutul de hidrocarburi aromatice variaza intre 38% si 26%.
Iar referitor la influenta pe termen lung asupra motorului - nici o informatie.

2. Referitor la influenta continutului de sulfuri - aici concluziile expertilor tind sa fie contradictorii:

2.1 Studiu Concawe (PDF, 4 MB): http://www.concawe.be/3/OECKGHPDJHMHALK ... 9-01-E.pdf
Concluzia: emisiile nu prea difera cand continutul de sulf scade de la 150 la 50 ppm.

2.2. Studiu ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile - traducerea prescurtarii din franceza): (PDF, 700 KB)
http://www.acea.be/ASB20/axidownloads20 ... ly2000.pdf
Citez:
"Although the poisoning effect of sulphur of TWCs is considered to be reversible, experimental tests show that the efficiency of the catalyst does not return always to its original state after regenerating for sulphur.
Over time this means that the efficiency of the catalyst deteriorates. Figure 2 shows the increasing emissions of a tested vehicle using fuel from 50 ppm up to 600 ppm sulphur.
After testing 8 ACEA data of the sulphur effect on advanced emission control technologies – July 2000 with 600 ppm sulphur, the vehicle was again operated with 50 ppm and the CO emissions did not return to their original level (represented by the dashed line in Figure 2).
This shows that the catalyst was irreversibly damaged after one single test with high sulphur fuel."

Later edit:
PDF-urile Concawe se pare ca erau generate, nu (mai) merg link-urile.
Oricum, le puteti gasi la adresa: http://www.concawe.be/Content/Default.asp?PageID=62
Report No. 2/04 - hidrocarburi aromatice
Report No. 5/03 - sulfuri
Ultima oară modificat Mar 28-Feb-2006 11:49 de către mars2k, modificat 1 dată în total.

bezz
pasionat

Mesajde bezz » Mar 28-Feb-2006 02:02

scuze de offtopic, dar ati auzit ce combustibil merg oltenii (zona craiova): amestec benzina+diluant (solvent etc)...asta ce euro e? :lol:
totusi la ce ajuta aditivii din combustibil, in afara de coborarea punctului de inghet? (asta am vazut si eu prin reclame) :oops:
Cosmin
high energy music expression

Arise
pasionat

Mesajde Arise » Mar 28-Feb-2006 08:36

Aditiv este orice chestie care se adauga. (Aditivare).
Poti sa cauti si in dex sa vezi ce inseamna acest cuvant. :)

Poti sa pui si iaurt in benzina, se cheama ca ai pus aditiv. ;) Evident, unii aditivi nu sunt numai impotriva inghetzului, sunt de exemplu aditivi care ar trebui sa creasca cifra octanica, aditivi care curata injectoarele, etc...

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Mar 28-Feb-2006 11:11

Poti sa pui si iaurt in benzina, se cheama ca ai pus aditiv

Iaurtul in benzina este impuritate, nu aditiv. :lol:

bezz
pasionat

Mesajde bezz » Mar 28-Feb-2006 17:00

arise: ei nu aditiveaza benzina ci o INDOAIE cu solvent ca sa iasa mai ieftin...nu ma invata ce e aditivul...hai ca mi-ai placut cu DEX-ul... :lol:

aha, uite ca mi-ai si raspuns la intrebare...curata injectoarele k...altceva?

foloseste cineva dintre voi aditivi (si daca da la ce interval?)
mie mi-a zis cineva din service sa nu ma prostesc cu aditivi, ca scot masina din parametrii normali de functionare si nu e bine...
Cosmin

high energy music expression

Înapoi la “Diverse”