integrare laptop in masina

Tot ce nu se incadreaza in celelalte subiecte.

Moderator: Echipa Tehnica

DanT
Moderator
Masina: Xsara Picasso 1.6 Hdi 2008
2: Citroen C5 2.0 HDi 2004
3: Saxo S1 16V VTS, Xantia X1 Activa

Mesajde DanT » Joi 07-Dec-2006 16:10

asa cel mai simplu fara sa ai un choper ridicator poti sa ai un mic grup electrogen in portbagaj ... .. :D :twisted: si asa poti pune si un redresor iarna la el ... :D

faza e ca nu vreau sa fie insirate 5.000 de mate prin masina si nu am cjef nici sa strang fire si device-uri seara cand parchez ... ca asa daca vrei si nu ai pretentii de nemodificare e mai greu ...de asta am crezut ca este cumva ceva gata construit si integrat intr-un black box ... de asta intreb ...si ceva care sa poata fi pus fara mare dificultate si in geanta de la laptop ... ;-)
Dan
Dreptul de exprimare este liber, dreptul de a fi ascultat trebuie castigat!
Always aim for the Moon! Even if you miss, you'll land among the stars! - W. Clement Stone

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Joi 07-Dec-2006 17:03

Eu zic ca problema alimentarii s-ar putea rezolva cu o mica sursa in comutatie, un convertor DC-DC.

Nu stiu insa daca e cea mai simpla solutie, e doar o idee care ar trebui sa functioneze. Dat fiind ca diferenta de tensiune intre tensiunea la intrare si cea de la iesirea convertorului este mica (cativa volti) gabaritul sursei ar trebui sa fie redus.

cristian_v
pasionat

Mesajde cristian_v » Joi 07-Dec-2006 19:14

cel mai simplu pentru alimentare e sa cumperi o alimentare pentru masina, exista dar relativ scumpe ~50 euro

o placa achizitie te costa iarasi cateva sute bune, ai nevoie de una PCMCIA

Ai putea sa-ti imaginezi sa folosesti in loc de placa de achizitie intrarea audio a placii de sunet, e sigur mai ieftin dar mai complicat de realizat

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Joi 07-Dec-2006 22:19

1. problema alimentarii e rezolvata pt ca laptopul merge chiar la 12 V; am facut teste deja cu el in masina pe scaunul din dr si nu are greturi.
2. vreau sa pun un dysplay de 9 inches cu rezolutie de 800/450 parca (pe care il am) il locul ceasurilor de bord :twisted:
3. traductori imi trebuie pentru ca vreau sa imi apara exact ce imi apare acum in bord pe display: facut un program, care sa afiseze tot (cam cum este la NFS) in mod grafic, adica vitezometrul si turometrul, si restul indicatoarelor sa fie tot grafice;
4. costul... daca nu e foarte foarte mare ma si apuc, dar numai sa iese ceva; discutasem ceva cu un programator-electronist dar m-a lasat balta pe motiv ca nu are timp.

eu zic ca daca reusim cumva sa punem cap la cap cunostiintele putem sa facem si sa ne punem mai multi dintre noi :D

snatchro
simpatizant

Mesajde snatchro » Joi 07-Dec-2006 22:26

E tare de tot ideea, ar fi ceva ca atunci cand conduci sa iti apara un clopotel pe ecran ca ai primit un mesaj pe mess :lol: dar imi place

cbx
pasionat

Mesajde cbx » Joi 07-Dec-2006 22:38

cu senzor pt viteza te ajut eu,de integrat e treaba programatorului.

dj01fad
demolition man

Mesajde dj01fad » Joi 07-Dec-2006 23:20

pai ce sa mai....
o sa ma apuc sa incerc sa montez laptopul in masina, deocamdata cu displayul de 14 pus in plafon, asta ca sa am si ceasuri de bord; tastatura o integres pe consola intre scaune, iat stick-ul cu cele 2 clickuri o sa le pun undeva pe langa maneta de la schimbator, sa fie usor accesibile. daca reusesc toate astea o sa continuam.
testele si proiectul BETA o sa le fac pe break (vad ca nu il vrea nimeni :(), iar dupa ce va fi complet il mut pe limo;

o sa fie cel mai computerizat cx, iar dupa aia o sa merg la service sa instalez windowsul, nu sa fac mecanica la ea :P

sper sa ma mai tina puterile sa o facem si pe asta :)

cbx
pasionat

Mesajde cbx » Joi 07-Dec-2006 23:49

se poate sa intalnesti alte probleme : oxidarea contactelor si aburirea display-ului :(

dj01fad
demolition man

Mesajde dj01fad » Joi 07-Dec-2006 23:58

mai intai sa ajungem acolo ca astea se mai pot rezolva prin diferite metode. ce contacte sa oxideze? oricum, se poate realiza cu mufe izolate cu conectori izolati cu cauciuc cum sunt la masinile noi si nu mai oxideaza. 8)

tartorul
pasionat

Mesajde tartorul » Vin 08-Dec-2006 10:34

Daca vrei sa faci o treaba misto (e un pic mai coplicat) poti sa faci in felul urmator:
-exista computere miniaturale, de dimensiuni 10*10*10 cm, care au un procesor compatibil x86 la 200-800 MHz (fabricat de AMD, VIA, Samsung, etc). Pe placa de baza miniaturala ai o placa de retea, iesire vga, porturi USB, seriala, slot PCI, mufa PS/2 pt tastatura, slot pt memorie ram, in general SoDIMM, pt laptop). Pretul este in jur de 150-250 USD, functie de configuratie si de iesirile pe care le doresti.
-exista monitoare LCD miniaturale, fara carcasa, cu diagonala de 8-12'', unele au si touch screen, care pot fi conectate la computerul de mai sus (pret 100-500 USD);
-exista memorii flash, de 512-1GB, care cu un adaptor flash-to-ide se pot folosi pe post de hard disk la device-ul de mai sus.
-ca sistem de operare poti sa folosesti un Windows CE/98/sau alta varianta mai lite, Linux (se va misca mult mai bine).
-pentru a achizitiona datele ai nevoie de o placa de achizitie, care este destul de scumpa, cateva sute de USD o placa care stie sa faca mai multe lucruri si sa citeasca mai multe surse, avand in vedere ca tu vrei sa citesti cel putin 4-5 senzori.

Chestiile de mai sus poti sa le integrezi in bord, lcd-ul poti sa il maschezi usor, nu ai nevoie de o tastatura intreaga, poti folosi doar cateva taste pt selectie sau blocul de numere (libera alegere) sau poti folosi o tastatura miniaturala (se gasesc, nu stiu cat costa) sau poti folosi touch screen daca monitorul este destept si are functia asta.
Fun Citroen

adytzu
RETRAS LA PENSIE

Mesajde adytzu » Vin 08-Dec-2006 11:24

Eu cred ca, mai logic, ar fi sa punem problema invers. Adica: ce se doreste sa se faca cu acel device?
Doar captarea si interpretarea datelor de la ECU sau si utilizarea lui in alte scopuri cum ar fi:
- vizionarea de filme+ascultare de muzica;
- navigare pe net cu conexiune wireless;
- navigare cu ajutorul unui receiver GPS;
... si tot ce se mai poate face cu un laptop.
Daca e vorba doar de interpretarea datelor din ECU, cred ca e suficient si o "pocnitoare" de x486 cu MS-DOS sau cel mult un Pentium I cu Windows 95 sau 98 daca vrei o interfata grafica mai aspectuoasa.
Oricum, parerea mea e ca in oricare din cazuri, nu-si are rostul toata mulca si investitia, dar fiecare face ce vrea cu masina lui, nu?
Apropo, ia in calcul si varianta PDA. Daca gasesti soft, s-ar putea sa fie cea mai avantajoasa solutie.

florin_budea
pasionat

Mesajde florin_budea » Vin 15-Dec-2006 09:40

Stai cuminte, stii in ce consta sa faci un program de acesta natura, in primul rand , masina ar fi indicat sa aibe calculator, stii sa tratezi semnalele de la el , chestiile astea le stiu doar putini oameni, se tine de fabrica. Incerci sa faci un driver, cam in asta ar consta.Nu doresc sa te descurajej , dar este o munca gigantica si nu isi are rostul. Mai bine dute la tuning si acolo exista aparate speciale de diagnosticare care se leaga la mufa calculatorului, de obicei se afla in bord, sau fa rost de softul calculatorului si problema ar fi rezolvata .

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Vin 15-Dec-2006 10:51

@florin_budea Masina despre care se discuta NU are computere pe ea, este un CX diesel asa ca nu are la ce mufa sa se lege.

florin_budea
pasionat

Mesajde florin_budea » Vin 15-Dec-2006 12:25

In automatizari nu am lucrat niciodata, dar am pe cineva(cumnat) care lucreaza in domeniu de 6 ani si stie cu adevarat , a facut multe softuri petru masini industriale, roboti etc.

mesersmith
Moderator - C5
Masina: C5 III
2: C5 II
3: Peugeot 308

Mesajde mesersmith » Vin 15-Dec-2006 19:32

tartorul are dreptate: exista astfel de calculatoare miniaturale si mai exista si o seama de softuri specializate pt auto care culeg semnale de la diferiti senzori, daca acestia exista si ii implementeaza in cadrul softului care si el contine o interfata belea.
in ceea ce priveste alimentatorul, eu am cumparat doua bucati. se gasesc in orice magazin un de se gasesc laptopuri si este de de vreo 70-80 ron. o sa revin cu numele softului, imi scapa acum.

Înapoi la “Diverse”