Pagina 1 din 2

GPL la Oltcit

Scris: Vin 02-Sep-2005 10:09
de bbeu
Shtiu ca e un topic vechi dar prefer sa scriu aici decat sa fac un topic nou:

Ma intereseaza daca in componentele sistemului hidraulic piesele de cauciuc au o compozizie anume sau nu - sa va spun si de ce:

Am pus pe un oltcit o instalatie de GPL si deocamdata incalzesc pulmonul cu apa asta implicand o pompa electrica de apa care trebuie sa functioneze non stop. Imi este teama ca nu o sa reziste f multa vreme si vreau sa montez pe motor pompa de hidraulic de GSA asta impicand si LHM-ul.
Vreau sa aflu daca acest lichid ataca membrana de cauciuc a pulmonului (in timp) si daca poate exista vre-o problema daca uleiul ajunge la temperaturi de 100 de grade.

Scris: Vin 02-Sep-2005 10:27
de khan
complicat de zis. cauciucul care se foloseste de obicei la instalatia de racire (adica pentru apa si antigel) nu prea rezista la ulei. cauciucul care rezista la ulei e unul special, mai exact e un cauciuc crud, nevulcanizat. eu unul nu cred ca se poate face asa, ai putea sa incerci sa folosesti o pompa hidraulica insa nu cu ulei ci cu antigel putin diluat, ca sa nu atace partile metalice ale pompei, cu toate ca nici asa nu stiu daca pompa se unge indeajuns. te-ai gindit si cum sa incalzesti lichidul?

Scris: Vin 02-Sep-2005 10:33
de bbeu
In acest moment sistemul e functional: incalzirea se face cu o spirala infasurata in jurul galeriei de evacuare - dar cum spuneam imi este teama ca pompa electrica nu o sa ma tina prea mult.

Scris: Vin 02-Sep-2005 10:44
de khan
incearca asa daca vrei si iti mai dau o sugestie: la multe motoare de bx (mai ales diesel) filtrul de ulei se monteza pe o piesa care are rol de schimbator de caldura cu apa care raceste motorul. in esenta e un radiator de ulei care ar incalzi apa la o temperatura mai apropiata de cea la care iti trebuie si cred ca ti-ar fi mai de ajutor in cazul asta, teava de esapament se incalzeste mult mai tare decit iti trebuie si se poate intimpla ca apa sau antigelul sa fiarba si sa strice si membrana pulmonului. succes!

Scris: Vin 02-Sep-2005 14:49
de nicum
Daca vrei iti pot da nr de telefon al unui tip care a pus GPL pe oltcit, iar plaminul il incalzea cu ulei, o idee foarte buna, avind in vedere schimbul de caldura care se face acolo si consecintele benefice asupra racirii motorului.

Scris: Vin 02-Sep-2005 15:35
de rc
am avut si eu acum ceva timp un Oltcit pana prin 95, si i-am pus instalatie de gaz.
Incalzirea o faceam cu ulei, uleiul luindul de la sonda de ulei, folosind o piesa confectionata special, cred ca le mai am sa le caut.
Atentie insa, singura instalatie care a functionat super ok a fost un Renzo Landi cu separatia intre incinda gaz si incinta lichid incalzire din metal.
La celelate se distruge membrana.

Scris: Lun 05-Sep-2005 08:26
de bbeu
Acum: variante cu incalzirea cu ulei cunosc numai ca nu ma incanta f tare sa distrug membrana pulmonului...imi este teama ca la un moment dat o sa-mi intre gaz in motor si atunci nu shtiu ce se poate intampla. Prefer sa folosesc LHM din 2 motive:
1. cred ca protejeaza cat de cat membrana (sper)
2. imi va unge si pompa de hidraulic de GSA

Plus ca daca se distruge membrana pulmonului nu se intampla nimic grav ...
Oricum cred ca o sa desfac la un moment dat pulmonul sa verific daca exista folie de aluminiu intre membrana si camera de incalzire.

Varianta cu ulei din motor luat de la sonda de presiune (manocontact) nu ma incanta deloc: daca ii fac curgerea in capacul culbutorilor trebuie lasata libera deci imi ia din presiune uleiului ce ajunge la chilase. In general in acel loc presiunea uleiului este dstul de mare si nu shtiu exact cat poate duce membrana.

Scris: Lun 05-Sep-2005 09:58
de rc
Asta este si motivul pentru care am zis ca este mai bine sa-ti ei un alt Pulmon, cu separare cu perete metalic intre gaz si lichid incalzire.
Membrana se va distruge si la LHM sau alt lichid inafara de atigel sau apa, doar daca membrana este facuta special pentru LHM.
Cu incalzirea pe ulei este simplu, uleiul il ei din sonda si il duci iapoi in sonda, numai ca va fi necesar 1/2 l suplimentar (sau cat are pulmonul capacitate) acesta devenind in circuit un radiator suplimentar de ulei-radiatorul de ulei( daca imi aduc bine aminte ) isi are circuitul tot acolo.
In afara de acea piesa suplimentara( ce se confectioneaza-si cred ca pot sa-ti trimit desenul) singura problema ar fi 2 furtune etanse de presiune care sa reziste la ulei, sau cu teava de cupru -dar atentie aceasta se poate fisura datorita vibratiilor-atentie unde si cum se fiseaza pulmonul, de preferat sa se miste odata cu motorul.

Scris: Lun 05-Sep-2005 14:54
de bbeu
Deci adunate si scazute concluzia ar fi ca LHM-ul ataca totusi cuciucul :?:

Scris: Lun 05-Sep-2005 14:58
de nicum
Cred ca e mai bine si mai simplu sa ramii la varianta unui plamin care sa reziste la ulei. In felul asta se mai face inca un schimb de caldura la nivelul plaminului, care mai coboarea putin temperatura uleiului. In plus instalatia nu se va mai complica inututil. De asemenea LHM-ul se va inegri mult mai repede daca il folosesti pe post de agent incalzitor.

Scris: Lun 05-Sep-2005 15:10
de bbeu
Asta e solutia ideala 8) numai ca eu am deja GPL-ul montat..altul deocamdata nu cumpar :cry: Eventual bag in asta ulei pana pica si dupa vad eu cum fac :lol:

Scris: Lun 05-Sep-2005 18:06
de sorin.
De ce nu incalzesti direct gazul? Este mai simplu.

Scris: Mar 06-Sep-2005 08:25
de khan
nu e chiar asa simplu, ca de aia exista acest pulmon, iar gazul nu trebuie doar sa fie cald, ci trebuie sa aiba un spatiu incalzit in care sa vaporizeze, adica sa se transforme din lichid in gaz

Scris: Mar 06-Sep-2005 11:28
de Vizitator
Se incalzeste conducta cu gaz care vine din bulelie catre plaman, sudand o teava pe colectorul de evacuare. Am vazut practicata aceasta metoda la mai multe oltcituri.

Scris: Mar 06-Sep-2005 11:35
de sorin.
Scuze, am uitat sa ma autentific.