pensii private. dormim linistiti ... din nou?

Tot ce nu se incadreaza in celelalte subiecte.

Moderator: Echipa Tehnica

NOS_feratu
pasionat
Masina: Citroen C5 X7 exclusive 2.2 HDI 125Kw
2: now gone: Citroen C5 2001 2.0 hdi

pensii private. dormim linistiti ... din nou?

Mesajde NOS_feratu » Dum 23-Sep-2007 20:45

zilele astea am fost bombardat de tot felul de asiguratori incercand sa-si expuna pachetul de pensii private... nimic nou sub soare mi-am spus dar in seara asta la emisiunea lui Cristoiu a fost prezentata o alta fata a acestor asigurari...

pe scurt situatia prezentata de Cristoiu si invitatul sau arata cam asa...

fondurile private de pensii au toate sansele sa se transforme in noi FNI-uri doar cu diferenta ca esti OBLIGAT sa depui (prin micsorarea cuantumului procentului platit catre stat... deci implicit prin micsorarea pensiei de stat de care vei beneficia)
administratorul fondului poate plati o suma de pana la 100000 ron ca amenda pentru proasta administrare (inclusiv falimentul acestuia)... nu este prevazuta raspunderea penala nici recuperarea partiala sau totala a prejudiciilor
banii depusi nu beneficiaza de o dobanada sau o actualizare cu un indice de inflatie ci dimpotriva se va plati un comision de administrare
statul nu are titlu asigurator asupra acestor fonduri ci doar o comisie parlamentara de supraveghere ce primeste anual rapoarte asupra starii acestor fonduri
comisia mai sus amintita nu raspunde penal de activitatea pe care o presteaza

daca ceea ce a prezentat Cristoiu si invitatul sau este real, suntem in fata celei mai mare "tun" financiar inventat in istoria moderna a romaniei... si va fi cu acte in regula

eu sincer nu sunt la curent cu legislatia referitoare la asigurari dar voi incerca sa ma documentez.

dar ar fi bine sa nu mai dormim linistiti si sa luam atitudine
'78 Ford Granada 2.0 V6 (in reparatie capitala)
... you can run all for a long long time, sooner or later God'll come to cut you down...

mbc
pasionat
Masina: Citroen C5 2.0 HDI 2004

Mesajde mbc » Dum 23-Sep-2007 20:59

nu m-am gandit niciodata la ce ai zis tu acum. eu inca nu am semnat cu nici o firma. sa conteze oare cu cine semnam?
"If in doubt, flat out!"

NOS_feratu
pasionat

Mesajde NOS_feratu » Dum 23-Sep-2007 21:16

nu am nici cea mai vaga idee...

... you can run all for a long long time, sooner or later God'll come to cut you down...

cit16v
pasionat

Mesajde cit16v » Lun 24-Sep-2007 06:29

eu zic ca e f important sa semnezi cu o companie cu o istorie reala, nu cu ce afirma toti papagalii de la TV ca ar fi de 300 de ani pe piata si asa mai departe.

bebe
pasionat

Mesajde bebe » Lun 24-Sep-2007 07:30

Pentru o companie cu traditie,riscurile sunt mult reduse de a se intampla asa ceva!
CX-ul meu? O pasiune pentru mine. C1-masina perfecta pentru o zi intreaga! Parerea mea.

NOS_feratu
pasionat

Mesajde NOS_feratu » Lun 24-Sep-2007 08:50

@cit16v... am fost si eu mirat de spusele celor de la A...a cum ca ar fi de 300 ani pe piata asigurarilor dar un agent mi-a spus ca "nu sunt de 300 ani ci de trei secole" :shock: adica de undeva din secolul 19...

revenind sa stiti ca si o companie ff mare este expusa falimentului... mai ales cand se vrea asta... EMRON si PARMALAT sunt doua cazuri care imi vin in minte acum la prima strigare...

mituc
pasionat

Mesajde mituc » Lun 24-Sep-2007 09:17

Din cite stiu, daca vorbim despre aceiasi A (urmatoarea litera e v), atunci ei au asigurat corabia lui columb cind a plecat sa descopere america.

NOS_feratu
pasionat

Mesajde NOS_feratu » Mar 25-Sep-2007 21:45

... din nefericire discutiile avute cu diferiti agenti asiguratori nu scot la iveala si partile naspa... toti iti prezinta fata fericita pe care o va avea societatea lor de asigurari cand vor folosi banii tai pentru care vei plati comision. nu stiu daca se pune problema cu ce firma semnezi pentru ca toate au aceeasi politica monetara cand vine vorba de pensia privata obligatorie... putem sa-i spunem asa pentru ca vrand nevrand esti obligat sa o faci... la fel ca asigurarea obligatorie pentru locuinte care coincidenta sau nu intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2008...

NOS_feratu
pasionat

Mesajde NOS_feratu » Joi 11-Oct-2007 11:02

... asssa... de la 1 ianuarie 2008 ne mai asteapta o "inginerie" si anume polita de asigurare mai scumpa cu 50% fata de anul acesta ... chestia care m-a lasat fara cuvinte pentru cateva momente este in schimb alta: din discutiile avute cu un amic asigurator la una mica acesta a divulgat cuantumul de banuti pe care il colecteaza la fiecare asigurare obligatorie facuta: ~75 ron adica 18.29% din cuantumul asigurarii mele pentru un an :shock: ...de ce nu se colecteaza chestiile astea obligatorii on line sa mai scapam un pic de sportul asta de a arunca cu bani in tot ce trece pe drum (brokeri , asiguratori, comisionari, postasi etc.)...

later edit: prima pe care o incaseaza un asigurator care face o pensie privata obligatorie este de 100-120 ron adica plata pe opt luni a contributiei la fondul privat echivalente salariului mediu pe economie raportat pe luna aprilie (luna cea mai buna)...

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Joi 11-Oct-2007 21:19

Nos_feratu, sorry dar este o mare prostie ce spui, insusi notiunea de "afacere" este bazata pe intermediere...intermedierea este sufletul ce pune capitalismul pe roate. Este cat se poate de comunist cea ce zici tu. Un agent de asigurari este un vanzator care (trebuie) sa stie foarte bine ce vinde, si sa ofere informatii necesare si sa convinga potentialii clienti. Tu poti cumpara un citroen direct din fabrica? Nu? pai si aici crezi ca este altfel? Chiar si daca imi spui ca poti cumpara citroenul direct din showroomul producatorului, fii sigur ca showroomul are propria persoana juridica, deci la urma urmei tot o intermediere este.
Si? daca isi ia 75 Ron ce? Crezi ca ar fi fost mai ieftin altfel? Sincer iti spun ca te inseli....cred ca "una mica" a fost "una mare" chit ca "in vino veritas"
Adica mai pe intelesul tuturor:

o masina costa xy la showroomul citroen iar la dealer va costa la fel, adica tot xy. Adaos exista in ambele cazuri, doar ca va fi incasat de persoane diferite.
La fel si la asigurari. Polita costa la sediu exact cat costa si la agent, doar ca la sediu va incasa compania comsionul agentului. Ce vrei tu sa elimini in consecinta? Un loc de munca?

NOS_feratu
pasionat

Mesajde NOS_feratu » Vin 12-Oct-2007 08:43

@alexd ai perfecta dreptate...in unele privinte... dar eu nu ma refer la pachetul de asigurari optionale ci la cele OBLIGATORII (pe care nici un agent asigurator nu le prezinta pentru ca oricum esti obligat sa le cumperi..) impuse de mintea creata a unora sau altora. pe langa faptul ca sunt impuse, asiguratorul iti baga pe gat si un comision de plata drept premiu pentru achitarea politei.

ok. deci sa inteleg ca ne resemnam. deci pe langa 3 sau 4 pensionari pe care ii platim fiecare, mai avem un agent de asigurari, un politai, un functionar de pe la primarie, unul de pe la fisc si tot asa (sa ma scuze cei pe care nu i-am enumerat)... nu stiu de ce dar mi se pare ca sunt un angajator de succes si nu mi-am dat seama pana acum.

agentul de asigurari presteaza un serviciu... iar serviciile in general sunt apanajul societatilor mature care au baze solide materiale si nu tepuiala de zi cu zi a societatii noastre de cacao...

si ar mai fi cate ceva de spus despre onestitatea "greilor" care conduc societati de asigurari, precum si despre oficiul de concurenta care ar trebui sa stea cu pleoapa pe ei... dar atata timp cat spaga se da in vazul tuturor, iar probele irefutabile pe care le ai le difuzezi in prime time ca sa nu le poti folosi in proces ... nu se mai poate spune nimic.

oricum ne meritam cu varf si indesat cocina in care traim...

buna dimineata... ( de fapt cred ca asa trebuia sa incep mesajul) sau mai bine zis noapte buna, dormiti linistiti, se va gasi cineva sa vegheze pentru voi...

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Vin 12-Oct-2007 09:45

tu confunzi bugetarii cu privatii...c'mon ce legatura au pensionarii cu agentii privati de asigurari...

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Vin 12-Oct-2007 09:57

Corecta observatia lui NOS_feratu. Aici vorbim despreo polita de asigurare obligatorie (RCA), care deci se vinde singura.
Totusi aici vorbim despre pensii private. In cazul asta, comisionul pe care il iau intermediarii respectivi e justificat de faptul ca asiguratorii sint interesati sa atraga cit mai multi cotizanti de la bun inceput, iar schimbarea fondului unde cotizeaza un asigurat nu este o optiune datorita comisionului care se plateste :wink:
Si eu cred ca e ceva necurat cu fondurile astea. Oricum e foarte clar ca subiectul nu e suficient reglementat. Spre exemplu nu se specifica nicaieri care e procedura de urmat in cazul in care un fond de pensii nu mai poate plati. Se specifica doar ca respectivele fonduri nu pot intra in faliement si pot fi lichidate doar daca numarul de cotizanti scade sub un anumit prag. Asadar se poate ghici ca in caz de faliment, statul acopera oalele sparte. Si atunci de ce mai era necesara toata tevatura cu pensiile private?
Statul se vaiata ca nu are bani de pensii. Asa o fi, dar tot statul recunoaste ca gradul de colectare o obligatiilor fiscale e undeva la 35%. Deci, daca nu ar fi toate scutirile de TVA, toate licitatiile cu statul la preturi super-umflate, toate datoriile istorice anulate, etc., atunci ar fi si bani de pensii.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

NOS_feratu
pasionat

Mesajde NOS_feratu » Vin 12-Oct-2007 09:58

... nu ii confund ... am spus "... pe langa 3 sau 4 pensionari pe care ii platim fiecare, mai avem un agent de asigurari, un politai, un functionar de pe la primarie, unul de pe la fisc si tot asa..."

stau si ma gandesc cum suna chestia asta: prestator de servicii obligatorii (sau impuse puteti sa le spuneti cum vreti)... e ceva putred nu? si nu este in exprimare, este in realitate... trist dar ff adevarat.

later edit: @nicum se pare ca statul nu are titlu asigurator asupra pensiilor private obligatorii... iar daca un fond da faliment "greul" care il conduce este pasibil de amenda de 100000 RON adica fix p...a fata de banii ce sunt vehiculati ... nu sunt prevazute raspunderi penale, recuperari prejudicii,stii tu chestii de astea marunte... cum s-ar spune detalii detalii...

Romanul
de-abia inscris

Mesajde Romanul » Mie 24-Oct-2007 13:29

Un angajat sustine un pensionar si nu 3-4 sa nu exageram totusi. Legat de pensile private obligatorii. Diferenta majora intre cea de stat si cea privata este ca in timp ce la stat tu nu ai banii(fondul ) tai ci primesti pensie din cotizatiile celor care lucreaza in prezent asa cum si tu ai cotizat cand lucrai. In cazul pensiei de stat depinzi de cati contribuabili sunt la stat, de cat e punctual de pensie etc.
La pensiile private tu ai un fond(cont daca vreti) al tau unde sunt depuse cotizatiile tale lunare. Banii sunt investi in certificate tezaur/obligatiuni/actiuni. Statul reglementeaza cat are voie actiuni cat tezaur etc, apoi reglementeaza comisionele maxine de administrare precum si conditiile minine care trebuie sa indelineasca un fond. Ca sa nu mai vorbim de controale de rutina etc. dac aun asigurator da faliment nu e o problema e cumparat de altul activele nu sunt afectate. Dupa doi ani orice persoana poate sa isi schimbe asiguratorul fara penalizari.In caz de deces banii raman familiei. Pensiile private obligatorii sunt unul din cele mai bune lucru care au loc in Romania dupa 90. Acesti bani in loc sa fie cheltuiti o sa fie investiti in economia romaneasca producand alti bani si etc. pensile private obligatorii au fost implementate in multe din tarile din est (de multi ani) si au fost un factor important al cresterii lor economice.

PS: Mentionez ca nu vand pensii private, nu am vandut si nici nu cotizez la vreuna in prezent. Pur si simplu am un interes pentru economie si piata de capital si ma doare sincer inima cand vad ca cineva compara XXX fond de pensii (reglementat pana la absurd de stat) cu FNI. Diferenta este de la cer la pamant.

Înapoi la “Diverse”