Mit sau...

Tot ce nu se incadreaza in celelalte subiecte.

Moderator: Echipa Tehnica

mbc
pasionat
Masina: Citroen C5 2.0 HDI 2004

Mit sau...

Mesajde mbc » Vin 26-Oct-2007 21:36

Cica daca ai doar 2 anvelope de iarna e recomandat sa le pui pe spate. Acuma vin 2 intrebari:
1. este adevarat?
2. de ce?
"If in doubt, flat out!"

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Vin 26-Oct-2007 21:59

eu stiu alt mit:

daca ai doar 2 anvelope de iarna este rcomandat sa-ti mai iei 2

mbc
pasionat

Mesajde mbc » Vin 26-Oct-2007 22:11

eu am 4 anvelope de iarna, pirelli, in stare foarte buna, identice. cu alte cuvinte nu e vorba de mine, dar ca idee...
"If in doubt, flat out!"

alphie
simpatizant

Mesajde alphie » Vin 26-Oct-2007 22:51

daca ai doar 2, mai cauti un coleg de forum care are doar 2 si le purtati cu randul.

Acuma serios...cat de necesare sunt cauciurile de iarna? Daca imi iau doar lanturi (pt linistea mea, sa la am in portbagaj iarna, nu vreau sa le si folosesc) merge?

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Vin 26-Oct-2007 23:07

La temperaturi joase (sub 7 grade), pe zapada, mazga, carosabil umed cauciucurile de iarna isi merita banii. Pe gheata nu dau randament decat cele cu tinte.

La temperaturi peste 7 grade (10 grade si mai mult, sa zicem), pneurile de iarna isi reduc considerabil eficienta.

Avand masina incaltata cu cauciucuri de iarna, te poti astepta la un consum usor mai ridicat (0,5 maxim 1 litru in plus la suta), dar si un comportament ceva mai putin "sportiv" al masinii. Toate aceste incoveniente sunt prea putin importante daca tii la siguranta ta si a masinii.

XENON
pasionat

Mesajde XENON » Sâm 27-Oct-2007 02:06

nu ai de ce sa le pui pe spate(daca ai 2) tractiunea ta unde e ??? pe fata, in principiu vrei sa nu ramai impotmolit. oricum e bine sa ai 4, de ce: pui o frana, fata incaltata cu winter franeaza clar mai bine decat spatele cu vara, ceea ce poate duce la o pivotare in jurul rotilor fata, adica mai pe romaneste "sa fuga de c...r". nu ca daca ai 4 winter n-ar putea sa fuga, doar ca e mai putin probabil. (sa stiti ca se simte diferenta chiar si pe gheata (putin) oricum pe zapada e ca de la cer la pamant.
gandeste logic, daca n-ai BMW :D la ce sa te ajute pe spate cand tu treci prin zapada? eu as zice MITH BUSTED! :lol:

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Sâm 27-Oct-2007 02:22

cauciucurile de iarna au un comportament foarte idiot atunci cand carosabilul are o temperatura de peste 10 grade... spun din experienta, pentru ca la xm am rotile de iarna si ba nu are frane ba face urat la curbe, si am luat decizia sa le schimb.

mbc
pasionat

Mesajde mbc » Sâm 27-Oct-2007 07:39

1. Am bx, tractiunea, logic pe fata
2. Ma indoiesc ca mi-ai pivota spatele in jurul fetei. de ce? am ABS.
3. Teoria e ca ar trebuie de iarna pe spate (daca nu ai 4) in ideea ca nu ti se invarte spatele in curba, nu are legatura cu tractiunea.
4. Am experimentat pe pielea mea treaba cu cauciucurile de iarna vara. atunci am avut un accident mai serios. Sunt sigur ca cu cauciucuri de vara nu aveam problema respectiva.
"If in doubt, flat out!"

razzwan
pasionat

Mesajde razzwan » Sâm 27-Oct-2007 09:08

are dreptate mbc daca stai sa te gandesti un pic iti vei da seama ... Practic era si un test .. Iti cumperi 2 cauciucuri noi unde le vei pune pe fata sau pe spate?? Si toata lumea pe fata dar in mod normal ele se pun pe spate, este diferenta de greutate pe fata si pe spate si aderenta este mai mare pe fata fata de spate . Daca ai cauciucurile bune pe fata si cele proaste pe spate ai sa vezi pe timp de ploaie sau cand carosabilul este ud si iei o curba mai in forta vei avea surprize (derapaje necontrolate) :?

bkdc
simpatizant

Mesajde bkdc » Sâm 27-Oct-2007 15:29

Oameni buni, lasati-o ca macane :D

Serios, astea-s improvizatii cel putin suspecte, nici macar la un BMW cu tractiune pe spate nu stiu cine poate avea imaginatia sa-si lase anvelope de vara pe fata. De fapt...mai ales la masinile cu tractiune pe spate, care oricum sunt un cosmar iarna, nu stiu de ce ai dori sa-ti creezi probleme in plus inutil.

Idea ar fi sa nu-ti fuga nici spatele, nici fata ori pentru asta iti trebuie o masina echilibrata si ceva aptitudini cand vine vorba de tinut colacul in mana. Probabil poti sa iesi din 'belele' (sau sa nu intri in ele) chiar si cu o masina dotata cu anvelope neadecvate insa nu vad rostul riscului. In plus, nu totdeauna poti controla ce se intampla in trafic - poate-ti face altcineva o figura proasta si trebuie sa reactionezi repede......

De anul trecut (cred), in cazul accidentelor rutiere vinovatia revine, indiferent de circumstante (si) celui care ruleaza cu anvelope neadecvate (de iarna vara sau invers). Aveti chef sa riscati? Cat despre asigurari...bye bye!

Datorita compusilor speciali din anvelope, se recomanda intr-adevar ca cele de iarna sa fie folosite sub 7 grade iar cele de vara la temperaturi de peste 7 grade. Sistemul este simplu: cele de iarna se inmoaie cu cat temperatura este mai scazuta (pana-n anumite limite) pe cand cele de vara devin rigide la temperaturi joase.

Acum, ca sa raspund si eu la intrebare: presupunand ca vb de tractiune pe fata iar cele doua anvelope de pe fata nu sunt slick-uri si poti pleca de pe loc cu ele si iarna, probabil as opta pentru montarea celor de iarna tot pe spate. Le-as inversa insa daca masina n-ar fi capabila sa-si mentina traiectoria la franare in linie dreapta.
caut inca un CX TRD2

alphie
simpatizant

Mesajde alphie » Sâm 27-Oct-2007 17:47

bkdc scrie:
De anul trecut (cred), in cazul accidentelor rutiere vinovatia revine, indiferent de circumstante (si) celui care ruleaza cu anvelope neadecvate (de iarna vara sau invers). Aveti chef sa riscati? Cat despre asigurari...bye bye!

Vrei sa spui ca daca eu merg la iarna cu astea de vara..si fac vreo boacana(nu neaparat din cauza cauciucurilor) asigurarea nu o sa imi acopere paguba? Asta scrie in vreun colt pe contract?

XENON
pasionat

Mesajde XENON » Sâm 27-Oct-2007 18:18

bkdc, de unde scoti frate elucubratiile astea? :lol:

Înapoi la “Diverse”