e legal sau nu ?
Moderator: Echipa Tehnica
e legal sau nu ?
e legal sau nu sa iti repari masina .. propia ta masina in fata blocului?
- Andrei Anghel
- pasionat
teoretic sa schimbi un filtru, o roata, poate chiar si un ulei ( numai daca scapi de el cum trebuie dupa aia - ducandu-l la centre de reciclare
) ar trebui sa ai voie, si orice operatiune care nu vizeaza sistemul de directie/de franare/partci critice ale motorului cum ar fi instalatia de racire, distributia, etc ... de asemenea nici tinichigerie nu cred ca ai voie sa faci, daca implica vopsit

WLD scrie:la 16v nici o problema nu e minora.
Cred ca ar trebui sa gasim o lege in acest fel, altfel speculam. Oricum schimburi de becuri si intretinere sigur putem face (nu sunt asa de convins referitor la schimbul de ulei). Spre exemplu producatorii auto sunt obligati sa proiecteze blocurile de iluminat de asa natura incat proprietarul sa poata schimba singur becurile, fara unelte speciale.
Probabil de asemenea ca daca iti repari masina proprie nu se ia nimeni de tine, indiferent ce ii faci, atat timp cat are ITP la zi.
Probabil de asemenea ca daca iti repari masina proprie nu se ia nimeni de tine, indiferent ce ii faci, atat timp cat are ITP la zi.
- Andrei Anghel
- pasionat
- mesersmith
- Moderator - C5
- Masina: C5 III
- 2: C5 II
- 3: Peugeot 308
bogdan78 scrie:Cred ca ar trebui sa gasim o lege in acest fel, altfel speculam. Oricum schimburi de becuri si intretinere sigur putem face (nu sunt asa de convins referitor la schimbul de ulei). Spre exemplu producatorii auto sunt obligati sa proiecteze blocurile de iluminat de asa natura incat proprietarul sa poata schimba singur becurile, fara unelte speciale.
incearca sa schimbi tu un bec la renault modus...

am demontat jumatate de masina si tot mi-am rupt mainile...desi spun unii, ca ar fi de pianist...

Sa ne gandim ca cineva a dat in judecata o firma auto pentra ca dupa ce a activat pilotul automat a facut accident pentru ca a parasit volanul (erea un ROV parca ii spune, masina cu rulota in spate, si dupa ce a activa tpe autostrada pilotul, s-a dus sa isi caute ceva in spate..bineinteles ca a iesit in decor..si bineinteles ca a castigat procesul:)). In cartea tehnica nu erea specificat faptul ca la activarea pilotului automat trebuie sa ramai la volan.
Oricum un avocat bun poate castiga multe procese.
- dj01fad
- demolition man
- Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
- 2: C5 tourer 2.2 204
- 3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!
mda... am priceput acum... se cam deviase de la subiect deja, si de aia nu mai intelegeam eu nimic.
auzisem si eu de faza cu ala cu pilotul automat, dar totusi... cum sa fi atat de cretin?
legat de lucrul la masina in fata blocului, cica ai voie sa ii faci doat operatii de intretinere, cum ar fi becuri, apa la stropitor, curat in ea, etc. nici la tine in curte nu e voie am inteles, decat daca esti autorizat. cica nici macar placutele de frana nu ai voie sa le schimbi de unul singur, ci la cineva aurorizat. mi-a zis treaba asta unu' de la itp. ca asa o fi, ca nu o fi asa, nu am stat sa cercetez...
auzisem si eu de faza cu ala cu pilotul automat, dar totusi... cum sa fi atat de cretin?
legat de lucrul la masina in fata blocului, cica ai voie sa ii faci doat operatii de intretinere, cum ar fi becuri, apa la stropitor, curat in ea, etc. nici la tine in curte nu e voie am inteles, decat daca esti autorizat. cica nici macar placutele de frana nu ai voie sa le schimbi de unul singur, ci la cineva aurorizat. mi-a zis treaba asta unu' de la itp. ca asa o fi, ca nu o fi asa, nu am stat sa cercetez...
-
- pasionat
- Masina: Citroen C5 X7 exclusive 2.2 HDI 125Kw
- 2: now gone: Citroen C5 2001 2.0 hdi
... desi pare absurda faza cu pilotul automat este strict autentica... la fel ca si cea cu uscarea animalelor in cuptorul cu microunde... care la fel s-a concretizat intr-un proces de multe milioane castigate de ignorantul utilizator al banalei electrocasnice...
... on topic... nu stiu daca este legal sau nu sa-ti repari masina pe spatiu public dar cu siguranta nu este de bun simt... desigur exista si cazuri extreme (bai de ulei sparte, roti cazute din cauza rulmentilor, cauciucuri taiate etc) care fac exceptie...
... si ca tot se discuta de becuri nu ma pot abtine sa nu comentez schimbarea becurilor la dragalasul meu citronel: pentru un bec de pozitie ars pe partea pasagerului si unul faza scurta pe partea soferului am fost nevoit sa dau farurile jos... asta inseamna spoiler, cleme contraripi si bara de protectie demontate... in total vreo 3 ore bune de munca ... tare as vrea sa intalnesc un omulet din cei care au participat la proiectarea sistemului de lumini de la Xsara
... on topic... nu stiu daca este legal sau nu sa-ti repari masina pe spatiu public dar cu siguranta nu este de bun simt... desigur exista si cazuri extreme (bai de ulei sparte, roti cazute din cauza rulmentilor, cauciucuri taiate etc) care fac exceptie...
... si ca tot se discuta de becuri nu ma pot abtine sa nu comentez schimbarea becurilor la dragalasul meu citronel: pentru un bec de pozitie ars pe partea pasagerului si unul faza scurta pe partea soferului am fost nevoit sa dau farurile jos... asta inseamna spoiler, cleme contraripi si bara de protectie demontate... in total vreo 3 ore bune de munca ... tare as vrea sa intalnesc un omulet din cei care au participat la proiectarea sistemului de lumini de la Xsara

'78 Ford Granada 2.0 V6 (in reparatie capitala)
... you can run all for a long long time, sooner or later God'll come to cut you down...
... you can run all for a long long time, sooner or later God'll come to cut you down...