Vara asta am fost in insula Creta.
e drept ca am fost cu avionul, dar in 5 zile am facut peste 1,200 km cu o masina inchiriata (am vrut c3, dar mi-au dat un 206 ...)
am platit pe masina 19 euro/zi + polita de asigurare, in total 155 euro.
mi-am scos de pe net mai multe harti si obiective turistice, astfel incat acolo nu am mai dat 5 sau 10 euro pe hartile lor (ce-i drept, mai bune).
am stat in Hersonissos, un fel de Mamaia noastra, cu o sosea de 2 benzi, pe care se aglomerau scutere, motociclete, masini, camioane mai mici si autocare. de fapt, asa era in toate localitatile. pietonii nu traverseaza pe trecere, ci aiurea, mai ales ca majoritatea sunt turisti.
1. drumurile lor:
in general, 2 benzi, largi, separate de 1 linie continua.
dar fiecare banda este larga si taiata pe margine de inca o linie continua. am vazut ca obiceiul lor acolo este sa mearga pe jumatatea liniei continue de pe banda de mers ... nu stiu daca ati inteles ceva, dar nici eu nu am inteles rationamentul lor.
au si autostrada, in constructie, dar pe anumite portiuni deschise se merge ff. bine
2. viteza legala parca este 50 cu 70, dar va recomand sa verificati inainte.
3. politia:
a. este prezenta la intrarea in marile orase, cu radarul activat.
in fata mea a fost oprit un tip care m-a depasit cu 100km/h.
b. alta data, pe niste serpentine, am calcat linia continua cu aproape jumatate de masina. in fata mea, pe partea stanga, era un jeep de politie si 3 politisti. au vazut ce am facut si nu au zis nimic.
c. radarul este amplasat "strategic" - ori dupa o stanca si te ia din spate, ori la 1 km in fata ta si unde nu poti sa il vezi. pana ajungi la el, te-a luat.
d. la o intrare pe autostrada, tipul din fata mea a luat-o pe interzis, a taiat intersectia. doar ca nu a vazut ca in spatele meu era o masina de politie. politistii s-au dus dupa el. nu am vazut ce s-a mai intamplat, ca am luat-o pe regulamentar...
4. parcari:
in orase, greu gasesti sa parchezi langa trotuar.
un loc de parcare intr-o parcare deschisa in Retimnon m-a costat 3 euro pe zi. nu am stat decat 2 ore si am gasit masina incinsa, de nu am putut sa ma urc in ea 5 minute pana nu am dat drumul la AC.
un loc de parcare inchisa in Chania m-a costat 3 euro prima ora + 2 euro pentru fiecare ora suplimentara. deci alti 5 euro.
pentru locurile de parcare de pe plaje (locuri descoperite) am platit 1 euro pe zi.
am primit chitanta la fiecare parcare.
...
pentru informatii suplimentare, in caz ca vreti sa va duceti in creta, dati-mi un mail sau un private message si va dau toate informatiile necesare pentru inchirierea unei masini, itinerarii interesante, ce trebuie vazut etc.
Creta
Moderator: Echipa Tehnica