george scrie:Mie drumul nu mi s-a parut asa de prost si nici asa de lung... E destul de liber. Ai doua variante: fie mergi legal (sigur dar plictisitor si deprimant) fie ii dai bataie (sint sosele libere, drepte), dar te pregatesti cu bancnote de 5 si 10 euro pe care le pui in pasaport cind te opreste politia.
Corect George... subscriu afirmatiilor tale. Nu stiu de unde teama asta de Bulgaria pe capul soferilor ce o tranziteaza. Este a 4-a oara cand merg in Grecia cu autoturismul si vreau sa spun ca doar prima data, cand evident, nu stiam care e treaba, am dat o spaga. Chiar nu pricep ... care e problema?.. ca sunt multe echipaje la agatat si ca acest fapt te forteaza sa respecti toate limitele de viteza?... asta e o problema?.. poate fi, la felul in care intelegem noi sa ne deplasam pe sosele...Cu riscul de primi replici nu tocmai aprobatoare, imi permit sa afirm, ca spre deosebire de noi si mai ales de greci, care nu respectam nici un fel de reguli elementare, teama de militzia shpagara ii face pe bulgari sa fie mult mai atentzi si mai civilizati in trafic. Nu mai spuneti ca iti inventeaza contraventii ca nu e adevarat... E drept ca daca ai restrictie 40 si te-a prins cu 42 e "Problem, problem"... sunt intr-adevar nesimititi...se fac ca nu pricep engleza, iti arata codul rutier in bulgara ca sa nu pricepi nimic... dar din nou.. tocmai acest fapt te face sa fi f. atent. Pana si faptul ca iau spaga, fapt ce desigur reprezinta un act condmnabil.. blah, blah... nu ar trebui sa va incinga atat spiritele... ati prefera sa va dea amenda, care oricum era mai mare decat spaga, dupa care sa umblati pe la posta bulgara sau cu transfer international din Ro ca sa o platiti?... nu cred... Am venit alaltaieri tzeava de la Atena pana in Bucuresti si am trecut noaptea prin BG.. credeam ca dorm si astia, insa au fost mai multi decat ziua... am numarat 10 echipaje... aici vine argumentul meu... erau f. putine masini.. va dati seama ce frustrant e pt ei sa stea noaptea si sa nu le iasa plafonul.. daca era sa inventeze contraventii, fiti siguri ca ala era momentul.. nici vorba.. am trecut frumos pe langa toti cu viteza care era legala acolo.. ei se uitau cu ciuda la mine si cu asta basta... La intrarea in Sofia m-a oprit unul ca sa semnez martor ca m-a depasit un bulgar pe linie contiua, dar cand a vazut ca-s strain.. a zis "davai, davai..." si am plecat.
In rest sosele mult mai libere si mai bune decat la noi, autostrazi care chiar se lungesc de la an la an (spre deosebire de romanica noastra).. pe bune... in ciuda peisajului dezolant pe alocuri si a saraciei evidente... la capitolul drumuri/circulatie stau mai bine decat noi... fara suparare. Cred ca defapt adevarata problema consta in iubirea si prietenia desavarsita intre cele doua popoare...
Eu mult mai dezamagit sunt de modul cum circula grecii.. e un haos total. Chiar si pe autostrazi e jale.... pe drumuri nationale te forteaza sa te bagi pe banda de urgenta chiar si cand aceasta devine f. ingusta si se depaseste fara nici o greatza pe linie contiuna... in orase e dezastru.. m-a pus dracu sa intru si in Atena pana la un punct cand nu am mai rezistat si m-am intors la cmping (asta in conditiile in care sunt sofer de Bucuresti destul de bagaret.. ca sa nu zic altfel).... Sunt curios pentru ce mama zmeului iau grecii amenzi, in conditiile in care pana si masina politiei era depasita pe linie continua (nu sunt basme.. pana si eu am facut asta ca te fortau aia din spate... intri in joc nu ei ca n-ai de ales)...
Ok.. gata cu povestile... drumuri bune tuturor...