Consum Excesiv de Benzina - BX 19 TRS

Probleme ce tin de motor si cutia de viteze

Moderator: Echipa Tehnica

Avatar utilizator
dan1972
pasionat
Mesaje: 997
Membru din: Sâm 20-Ian-2007 12:29
Localitate: Braila

Consum Excesiv de Benzina - BX 19 TRS

Mesajde dan1972 » Lun 17-Dec-2007 17:39

O data cu venirea frigului, a reaparut o problema la masina mea.Consumul excesiv de benzina.
Mentionez ca pe timpul verii, am verificat consumul, in oras, cu sticla de benzina montata in compartimentul motorului, cu 1 litru de benzina in ea. Am obtinut un consum de 9,5-9,7 l/100 Km (exact cat da si cartea) ceeace e multumitor, in conditiile in care am simulat un traseu normal.Cu depasiri, stat la 2-3 semafoare, etc..Nu unul ales expre, pt.a putea scoate consumul cel mai mic.
Numai ca acum, de cand a venit frigul, nu ma mai inteleg cu ea.Sa nu fiu inteles gresit...Masina functioneaza perfect.Motorul nu balbaie, nu scoate fum negru nici la accelerari puternice, iar la rece "da in nas" si protesteaza vizibil.Acesta fiind un indiciu clar, ca amestecul e reglat economic.
Pot spune ca penultimul consum obtinut, a fost de 18,3 l/100 Km, iar ultimul de 13,7 l/100 Km.Diferenta cred ca provine din stationarea 10-15 min. cu motorul pornit (am avut de verificat retururile de la hidraulica).
Initial am suspectat termostatul, pe care l-am si inlocuit cu unul nou, fiindca scapa apa calda spre radiator, inainte ca motorul sa ajunga la temperatura lui de deschidere (82 grd.).
Cel nou, a functionat corect 1 saptamana, dupa care, la o supraincalzire a motorului (nu a pornit ventilatorul si a urcat apa pana la 100 grd, dar nu a fiert) a inceput sa scape si acesta apa calda in furtunul care duce la radiator, inca de pe la 50-60 grd.
Acum il voi schimba din nou, dar cu unul original.
Daca motorul ajunge la temperatura de regim, nu sant probleme.La 110-130 de Km/h, apa sta la 85 grd. in conditiile in care am obturat 2/3 din suprafata radiatorului.
Numai ca prin oras, la deplasari scurte de ordinul 2-3-4 Km, uneori nu ajunge nici la 60 grd.Si chiar daca sant distantze mici, e zona de centru si e imposibil sa nu stai la 2-3 semafoare, sau intersectii unde stai o multime pana sa poti iesi.Deci motorul ar avea timp suficient sa ajunga la temperatura de regim.Cu toate astea nu se incalzeste!
Mentionez ca la carburator e anulat socul automat si este contruit de mine, un dispozitiv de soc manual (cu cablu comandat din masina) si pe care nu il folosesc decat la pornirile la rece.Dupa ce se stabilizeaza turatia motorului (in 20-30 de scec) il imping complet.Am controlat vizual daca clapeta de soc se deschide complet, cand socul nu e actionat si e OK.
In rest....am schimbat si verificat totul pe carburator (jiclerele cuiul pontou si membranele sant schimbate cu altele noi, nivelul in carburator e mai mic cu 1 mm decat cel prevazut de fabricant, plutitoarele nu au benzina in ele,dozajul de aer pt.relanti e reglat corect....totul e OK).
Am schimbat si bujiile cu altele noi,Bosch, cu 3 electrozi, cu valoarea termica prescrisa....
Masina nu are nimic altceva de care sa ma leg.Nu are roti care merg infranate (masina o ia la vale singura, la cate un semafor) geometria e verificata pe stand si e OK, toata coloana de evacuare e originala si e in regula, cauciucurile sant umflate la presiunea indicata...
Toate acestea, sant confirmate de faptul ca pe timpul verii, consumul de benzina era in limite.Numai ca de cand a venit frigul, ma rupe cu benzina si sant convins ca e ceva in neregula.
Ma gandesc foarte serios, sa "improvizez" ceva, care sa scurteze timpul de incalzire al motorului.Ori un incalzitor (dar cum masina sta in fatza blocului, va trebui sa fie unul autonom)....ori ceva care sa stocheze caldura acumulata pe timpul functionarii si sa o elibereze inainte de pornire.M-am documentat si am gasit 3-4 variante posibile:
1 - Montarea unei serpentine pe galeria de evacuare, care sa incalzeasca apa din circuitul mic.
Evacuarea stiu ca se incalzeste f.repede.Intr-un minut ajunge de nu poti sa tii mana pe ea.In felul acesta, voi avea si caldura mult mai repede, in masina.
Dar mi-e teama de faptul ca pe distante mai lungi galeria de evacuare poate ajunge la cateva sute de grd.Asta imi poate supraincalzi motorul.M-am gandit ca s-ar putea monta o valva pe acel circuit, dar nici nu-l poti izola complet, fiindca se poate sparge, daca apa nu are unde sa se destinda.Nu stiu cum ar putea fi rezolvat acest inconvenient.
2 - O serpentina din teava subtire, montata intr-un furtun din circuitul de racire, care sa incalzeasca benzina pompata spre carburator.
Si-a facut un prieten de-al meu pe o Dacia Nova GT (carburator dublucorp) asa ceva, in interiorul radiatorului si am inteles ca se poate obtine o economie de benzina de 0,5-1,0 litri la 100 Km.Benzina ajungand mult mai calda in carburator, se vaporizeaza mult mai usor, implicit va fi folosita mai eficient.
3 - Un "termos" de aproximativ 3 litri-capacitate,intercalat in circuitul de racire, in care sa se stocheze pe timpul opririlor, apa incalzita de motor si care sa fie eliberata in momentul in care pornesti motorul rece.Treaba asta se poate comanda prin intermediul unor valve actionate electric, care inchid boilerul pe timpul stationarilor si il deschid, in momentul in care pornesti motorul.
Am gasit o documentatie care trata subiectul acesta.E montata pe un SAAB pt.tarile nordice, dar avea in acest termos, o sare de Bariu, care are capacitatea de a stoca apa calda, la 78 grd,timp de 3 zile.
Nu stiu ce randament ar putea avea un termos construit dupa principiul clasic, dar bine izolat (fara acea sare de Bariu, care banuiesc ca e greu de obtinut si de stocat) .Nu stiu daca ar da rezultate.
4 - Montarea uneia sau a mai multe bujii incandescente (de Diesel) infiletate in carcasa de pe chiulasa, pe care e montat si termostatul.
Dar nu stiu cum se comporta aceste bujii daca sant scufundate in apa, cat timp sant alimentate.Mi-e teama ca se vor arde.
Oare ar reusi sa incalzeasca cat de cat apa din chiulasa???Stiu totusi, ca in aer liber, ajung la incandescentza.Oare cate astfel de bujii ar fi necesare pt. ca instalatia sa dea randament???Sau cat timp ar trebui sa functioneze acestea, pt. a incalzi apa pana la 20-30 grd.???
Ce parere aveti despre toate acestea si cum se poate rezolva problema consumului excesiv iarna???
Astept parerile voastre!
Nu stiu pt. care din variantele acestea e mai bine sa optez, dar cert e ca trebuie sa gasesc o solutie, pt. ca motorul sa se incalzeasca mult mai repede, astfel reducandu-se consumul de benzina.

Avatar utilizator
Popescu eugen
simpatizant
Mesaje: 74
Membru din: Joi 30-Noi-2006 11:57
Localitate: Voluntari Ilfov

Mesajde Popescu eugen » Mie 30-Ian-2008 20:05

eu am un motor pe injectie si nu stiu ce sistem ai la alimentarea cu benzina . am inteles ca ai un motor cu carburatie si ar trebui sa ai tur si retur la carburator iar daca este asa verifica sa nu fie returul infundat si verifica si termostatul sa nu fie blocat deschis

Avatar utilizator
nicum
Moderator
Mesaje: 5427
Membru din: Mie 25-Feb-2004 09:07
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Joi 31-Ian-2008 14:02

Dupa parerea mea doar varianta 2 e realista si promite si un randament mai bun. E adevarat ca si carburatorul e incalzit, dar ar fi si mai bine sa fie incalzita si benzina. Restul variantelor mi se par mai mult sau mai putin SF si cu riscuri mari.
Daca da in nas la rece, verifica cum se deschide clapeta de la camera 2, aia de pe fundul carburatorului. La rece camera 2 nu ar trebui sa functioneze. Procedura de reglaj a carburatorului e decrisa foarte detaliat pentru carburatorul Solex in manualul Haynes.
De cind a venit iarna, eu am reglat un amestec mai bogat (am deschis "robinetul" o tura).
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

sorin.
pasionat
Mesaje: 1107
Membru din: Lun 01-Aug-2005 19:30
Localitate: craiova

Mesajde sorin. » Joi 31-Ian-2008 15:50

Crezi ca uleiul mai vascos nu are nici o importanta? Te inseli amarnic :lol:

Avatar utilizator
nicum
Moderator
Mesaje: 5427
Membru din: Mie 25-Feb-2004 09:07
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Vin 01-Feb-2008 12:53

Nu stiu cui te adresezi, dar conteaza si uleiul ala mai viscos, mai ales daca e la limita de jos a parametrilor lui (adica uleiul e ok pina la -20 (10W) si afara sint -15 grade).
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

sorin.
pasionat
Mesaje: 1107
Membru din: Lun 01-Aug-2005 19:30
Localitate: craiova

Mesajde sorin. » Vin 01-Feb-2008 13:15

Ma adresam lui Dan. Foloseste ulei 10w60.


Înapoi la “Mecanica - BX”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

  •  Cauta in forum
  • Advanced search


  •  Mesaje
  • 07.05.2021 - Ca urmare a unor update-uri efectuate pe serverul de gazduire in 5 februarie 2021, Forumul clubcitroen.ro a suferit niste probleme de compatibilitate cu noul sistem de operare. Din acest motiv, astazi a fost migrat pe un VPS nou. Forumul functioneaza acum in parametri normali. Nu a fost sesizata nici o pierdere de date.





  •  Statistici
  • Totals
    Total mesaje 187775
    Total subiecte 18654
    Total Announcements: 8
    Total Stickies: 86
    Total Attachments: 0

    Topics per day: 2
    Posts per day: 23
    Users per day: 1
    Topics per user: 2
    Posts per user: 16
    Posts per topic: 10

    Total membri 11819
    Cel mai nou membru Tudoo