bucse bascula

Probleme ce tin de motor si cutia de viteze

Moderator: Echipa Tehnica

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Joi 25-Dec-2008 17:46

da..parca am observat ca se aude mai tare. e un zgomot ca si cum se roteste ceva..o bataie rotinda..
pe rulment scrie :made in spain. Stiu ca s-au schimbat la masina cuplajele alea de planetara de la roata...sunt f bune. (care te ajuta sa iei virajul), dar de rulment nu stiu nimic.
Rulmentul pare ok...ca nu are sarit cimentajul. E posibil sa nu se vada la ochi?o s aii iau rulment si il schimb. Se poate intampla ceva daca merg cu el asa?Oricum il schimb...just in case..dar intrebam si eu..
O alta intrebare?poate sa fie de altundeva zgomotul?gen vreun rulment de la diferential?????(repet..nu e zgomot de diferential pt ca ala urla..stiu f bine cum ar trebui sa faca)
Citroen BX 19RD Break 1986, rosu, Seria 2, Orga number: 3496.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 25-Dec-2008 17:51

pai daca e de la diferential poti afla simplu: suspenzi masina, cite o parte pe rind si invirti la 70-80 km/h pe ceas roata suspendata. daca ambele fac la fel, e diferentialul, daca se aude mai tare stg (cea pe care o banuiesti) e rulmentul de roata atunci. si da, caile de rulare pot avea uzuri microscopice, invizibile, din cauza carora rulmentul sa faca zgomot. rulmentul de la planetara lunga inteleg ca l-ai verificat

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Joi 25-Dec-2008 17:57

in drepta nu am verificat la roata. ..dar nu cred ca e de aici...doar sa nu cumva sa se transimita bataia de altundeva...
Uite ca nu m-am gandit sa o ridic si de drepata sa o bag in a 4-a cu masina sus. Am ridicat doar pe stanga..se aude cand bag a 4-a....dar mai putin decat daca masina ruleaza jos pe asfalt.
o sa fac si testul asta.
Ma gandeam si eu la diferential pt ca ala se invarte mereu indiferent daca e in viteza sau nu. A,,,diferentialul mi se aude un pic in a 5-a..fluiera un pic..dar asta stiam de la bun inceput.
Bataia asta care nu ii dau de cap e dubioasa si pare sa se accentueze.
MErci de sfaturi khan apropo.

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Joi 25-Dec-2008 18:02

ce vroiam sa te intreb...cand intra planetara in cutie?nu mai e nimic acolo, nu?vreun rulment ceva...nu stiu...eu de-abia acum incep sa descopar bx-ul...il am si eu de aproape 2 ani...si pana acum mi-am rezolvat singur problemele cum m-am priceput si eu...
o sa fac testul cu masina suspendata si pe dreapta si mai daca nu se aude nimic, nu ramane decat rulmntul de la roata stanga, nu?altceva nu prea are ce sa mai fie..

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 25-Dec-2008 18:03

planetara intra in diferential care se misca pe rulmentii de care vorbeam mai sus. atit, nici o alta prindere

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Joi 25-Dec-2008 18:06

zgomotul nu e unul chiar continuu......e ca si cum ar lovi ceva...sau ma gandesc ca doar o bila sa fie naspa si cand ajunge la camasa bate...ma gandesc si eu.....fac tot felul de presupuneri..

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 25-Dec-2008 18:08

stiu, pare usor sacadat, intra intr-un fel de rezonanta, asta e motivul. am schimbat vreo 8-9 rulmenti de fata la BX-urile pe care le-am avut, toate faceau la fel

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Joi 25-Dec-2008 18:14

da, exact asta e zgomotul...ciudat zgomotul care il face.
apropo...rulmentul are si un simering..sau mi se pare mie?protectie asa sa nu iasa vaselina.eu nu l-am dat jos...doar m-am uitat la el acolo pe loc si am studiat bilele acolo. Cum il dau jos fara sa il stric?doar trag de el, nu?

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Joi 25-Dec-2008 18:50

are cineva o poza cu rulmentul fata?in sectiune ceva?cat mai detaliata. Multumesc.Am vazut ca in unele poze ( nu stiu daca e modelul meu) apre cu doua randuri de bile..al meu are un singur rand de bile. Cum trebuie sa fie?lmentul iese numai daca dai planetara jos, nu? adica iese prin partea de la planetara..nu??eu asa am vazut

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Vin 26-Dec-2008 13:16

asa arata

Imagine

rulmentul are 2 rinduri de bile, ca orice rulment de roata. gasesti si codul acolo. nu are simering, e doar protectia laterala ca sa nu intre mizertie intre bile. oricum, unul nou vine cu totul, inclusiv siguranta si piulita, dar piulita nu merge folosita cu sistemul original de blocare de la BX

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Vin 26-Dec-2008 13:39

MS frumos. vazusem si eu in un manual ceva..dar nu era asa de bine desenat ca aici.
Merci inca o data, mi-ai fost de mare ajutor!

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Sâm 27-Dec-2008 11:14

Am cumparat rulment roata... optimal germany...fix 100 ron.Mi s-a dat si siguranta si piulita(stiu, nu merge..din cauza sistemului ala de blocaj....e ca la fiat pilita asta) Au avut pe stoc baietii rulment.
Merci frumos Khan. A corespuns codul dat de tine cu cel pe care l-au gasit baietii la magazin comform certificatului. Ramane acum sa imi fac o presa pt bagat rulment..tambur. De scos... le scot eu cu ciocanul...de bagat vreau insa numai cu presa.
Dupa ce imi fac presa, ma apuc sa demontez si sa montez.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Sâm 27-Dec-2008 13:04

o sa fie greu de scos fara presa, iar la inelul care ramine pe fuzeta o sa ai de batut un pic, ala nu se poate scoate cu o presa, oricum ar fi ea. mai bine mergi la un atelier unde au menghina si presa, nu cred ca poate costa ff mult manopera pentru asta

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Sâm 27-Dec-2008 17:08

Garaj am si eu cu toate sculele necesare..absolut orice fel de chei..menghina...canal...etc...decat ca nu am prese(asta e problema mea cand umblu la masini). Ma duc la un prieten care are atelier cu strunguri..etc...sa imi fac presa. Presa tot imi fac. Tata e inginer mecanic si o face, e floare la ureche.
O sa vad unde il schimb. Il schimb si eu..decat ca e prea frig..asa ca mai bine ma duc la cineva care are garaj incalzit(un mecanic batran priceput de la mine din buzau...care stie bx-ul pe deasupra..in afara de hidraulica unde nu stie deloc si nu se baga)

abarth_mcm
pasionat

Mesajde abarth_mcm » Sâm 03-Ian-2009 16:59

am facut rost de scule..tot..
am dat jos si cand sa bag noul rulment...surpriza..nu intra!! il bag cu presa logic si intra mai putin de jumatate...pare a fi mai mare!!!! sa iau un micrometru si sa masor.
vechiul rument intra fara probleme..tot cu presa evident ca altfel nu ai cum.
belea mare...m-am chinuit o zi intreaga debeaba... :cry:
ati mai dat de asa grozavie???un ghinion curat..ca altceva nu am cum s ail numesc!!

Înapoi la “Mecanica - BX”