Pagina 1 din 1
tot consum ulei...
Scris: Joi 10-Feb-2005 18:00
de paco
Am auzit mai demult ca unele masini consuma ulei o vreme, apoi le dispare apetitul brusc. Unii explica fenomenul asta ciudat prin asezarea in linie, nu stiu in ce fel, a segmentilor - un fel de aliniere a planetelor care favorizeaza "astral" consumul de ulei.
Ati auzit de asa ceva sau e o ipoteza fara sens?
Daca se poate, cand se intampla si cat poate dura fenomenul?
Scris: Vin 11-Feb-2005 09:48
de nicum
Eu stiu ca in rodaj o masina consuma mai mult, dar nu ulei ci combustibil. Din cite stiu eu se poate intimpla sa consume ulei daca intr-un motor de generatie veche (ca la BX), dar functionind corect, se pune ulei full sintetic, foarte subtire. Atunci se consuma ulei prin vaporizare. Asta e si motivul pentru care am pus ulei semisintetic (15w50) in motorul meu.
Oricum la tine consumul de ulei e cam mare dupa gusturile mele, si nu cred ca o explicatie gen alinierea segmentilor/planetelor ar sta in picioare. Pentru linistea ta totusi, folclorul spune ca motoarele diesel consuma in mod natural putin ulei, dar nu stiu care sint limitele acceptate. Poate Marian sau Eugen ne pot spune mai multe.
Sa ma laud si eu putin: astazi mi-a pornit masina de dimineata la -19.5 in habitaclu.

Scris: Vin 11-Feb-2005 10:24
de eugenro2001
Un motor nou sau segmentat poate consuma ulei pana se rodeaza suprafetele ducand la o mai buna etansare.
Alinierea "gaurilor" segmentilor conduce la scaderea compresiei. In mod normal ele trebuie sa fie defazate la 180 grade.
Experienta mea cu motoarele diesel este prea mica ca sa pot face o estimare a consumului de ulei.
Scris: Vin 11-Feb-2005 10:43
de paco
Ma laud si eu, ca si nicu, cu pornirea: la temperaturile astea criminale, pornea la sfert de fiecare data - am pornit-o zilnic, nu pentru a o incalzi, ci pentru ca plecam zilnic cu ea. Consuma ulei, dar merge ca boul, incet, dar sigur!
Traiasca motoarele de BX pe motorina!
Altfel, am auzit multi oameni cu benzinare care se chinuiau sa-si invarta motoarele (e drept, mai mult Dacii autohtone).
As mai avea o intrebare: daca ingheata apa in motor, se recomanda sa fie prnita masina sau sa fie lasata pana la dezghetul natural? Ce se poate intampla daca pornesti motorul si a avut gheata in instalatie?
Scris: Vin 11-Feb-2005 11:59
de eugenro2001
Daca ajunge sa inghete apa in motor inseamna ca nu are antigel.
Efect - bloc motor crapat.
Scris: Vin 11-Feb-2005 12:07
de paco
Bine, dar am inteles ca motorele noastre (sau cele pe benzina de BX) au niste dopuri care sar daca ingheata apa din ele. Asadar, nu s-ar crapa blocul. E adevarat sau e doar folclor?
Scris: Vin 11-Feb-2005 13:10
de nicum
Nu cred ca se poate aplica ce a spus Eugen, pentru ca la paco e un pic invers: masina nu consuma ulei imediat dupa ce a fost facut motorul, ci la mai multe zeci de mii de km dupa si se pare in urma unei supraincalziri a motorului. Sper ca am retinut corect.
Daca iti ingheata apa in motor, ai mare noroc daca nu iti crapa blocul, doar asta e rolul antigelului, sa nu inghete apa. Nu prea vad cum ar putea niste dopuri si cam pe unde ar trebui sa fie ele ca sa protejeze blocul motor. Si mai cred ca riscurile ar fi maricele, pentru ca pe acolo se poate pierde lichid. Oricum, presupunind ca apa ar ingheta si blocul nu ar crapa, gindeste-te la ce stres ar fi supusa pompa de apa... In orice caz eu nu am auzit de masini al caror bloc sa fie protejat impotriva inghetului, exceptie fiind, bineinteles, cele racite cu aer (oltcit).
Referitor la pornirea la rece, ca sa nu crape lumea de invidie

am sa spun toata povestea: de pe 20 ianuarie pina luni 7 februarie, masina mea a stat. Am considerat ca nu e cazul sa merg cu ea la servici si nici nu am avut vreo urgenta. Luni seara am vrut sa fac o pornire de control. Nu a mai fost cazul pentru ca tot ce am putut obtine a fost sa decuplez alarma, usile le-am deschis cu cheia, pentru ca curentul din baterie era prea slab pentru solenoizii din usi. Drept urmare, de atunci si pina azi de dimineata bateria a stat in fiecare noapte la incarcat. Dimineata am montat-o pe masina si in final, dupa mai multe chei si muuulte sprituri (nu-mi merge socul automat, e blocat pe deschis) a luat-o. Masina s-a ridicat frumos si am plecat la drum.
Scris: Vin 11-Feb-2005 13:45
de Draku
sa ma "laud" si eu, dar invers
masina mea, dupa ce am pornit-o aseara (cu 2 baterii) de control, azi dimineata a facut greva.....
cei drept, nu am mai pornit-o de vreo saptamana, dar nu ma asteptam....
ca urmare, l-am luat pe trabi la drum....

Scris: Vin 11-Feb-2005 19:18
de paco
De ce nu le porniti macar odata la doua zile pe vremea asta, n-ati mai avea probleme? Eu asa fac si mereu pornesc la sfert, indiferent cat de frig ar fi afara. E adevarat, eu merg des cu ea, de cand am luat-o n-a stat mai mult de 15 zile cu totul neplecata din parcare (intr-un an si jumatate, chiar mai mult!).
Scris: Vin 11-Feb-2005 20:51
de MARIAN
As mai avea o intrebare: daca ingheata apa in motor, se recomanda sa fie prnita masina sau sa fie lasata pana la dezghetul natural? Ce se poate intampla daca pornesti motorul si a avut gheata in instalatie?
Se recomanda ca masina sa fie introdusa intr-o incapere unde motorul ar putea sa se dazghete.
Daca se porneste motorul cu instalatia de racire inghetata ai putea sa distrugi pompa de apa sau chiar arderea garniturii de chiulasa din cauza ca dopurile formate care nu permit circularea lichidului(asta daca blocul nu e crapat deja).
Toate motoarele au dopuri de protectie impotriva inghetului dar aceste uneori nu sar.
Scris: Vin 11-Feb-2005 22:07
de paco
Merci Marian, acum am o imagine completa asupra fenomenului.
Maine am sa verific direct daca e sau nu cazul de fisurare a blocului (sper sa nu fie!). Ideea e ca a fost cam putin antigel in acel motor (3l la un 1,9 benz) si temperaturile au fost spre - 25 grade.
Scris: Vin 11-Feb-2005 22:31
de WLD
Nu-ti face griji. Daca ai avut antigel, chair daca a inghetat, nu s-a fisurat nimic. Apa cu antigel nu incheata ca un bloc compact ci sub forma de ace. Si daca antigelul e bun, 3/7L inseamna o temperatura de inghet intre -25 si -30.
Sa nu-l pornesti decat dupa ce verifici in ce stare se prezinta lichidul de racire. Daca are ace de gheata poti rupe palele pompei de apa.
Scris: Sâm 12-Feb-2005 05:54
de paco
Ok, asa am sa fac. Multumesc mult. Eu as fi fost tentat sa-l pornesc oricum, numai sa-l fac sa se incalzeasca, pe principiul sobei care usuca ghetele!
Scris: Sâm 12-Feb-2005 14:55
de bx19gti
Ca tot a venit vorba de porniri

: Masina lasata de pe 22 ianuarie, pornita pe 6 februarie la pranz a pornit la prima cheie, ce-i drept am tinut pe demaror cam 4-5 secunde (am problema asta si cand e cald daca sta mai mult de o saptamana nepornita). S-a ridicat in aproximativ un minut si am plecat cu ea. Suspensia putin teapana dar si-a mai dat drumu' cam in 10 min. Un mic amanunt - masina a stat in garaj (nu e foarte bine izolat, era mai frig decat afara, dar se pare ca a contat - bateria o am de mai bine de 4 ani)
