Pagina 1 din 4
motor turbodiesel
Scris: Joi 03-Mar-2005 17:35
de khan
nu cred ca sint foarte multi cei care detin BX sau altceva cu motorul asta TD dar va intreb totusi poate aveti cunostiinte mai aprofundate despre turbina si functionarea unui motor turbo in general. ideea e ca al meu motor o sa pateasca un RK consistent in urma unor solicitari cam exagerate, ca sa nu zic mai mult, si ca as vrea sa fac citeva modificari cu aceasta ocazie. una ar fi inlocuirea axei cu came (care nu e uzata) cu una de 1,9 aspirat care are camele mai mari (deschide supapele mai mult). a doua ar fi modificarea (controlata) a presiunii pe care o poate furniza turbina. eu am vazut instalatia asta pe o masina care participa la VTM - un R5 turbo home made - si care consta intr-un robinet si un manometru montate in interior. stiu ca suna usor cam ciudat, dar prefer sa controlez intr-o oarecare masura presiunea. as putea sa modific pur si simplu reglajul wastegate-ului dar in lipsa unui banc de probe, rezultatul e unul absolut necunoscut. asa ca va intreb: aveti idee cum ar putea arata in mod exact aceasta instalatie? daca comporta mici trucuri gen supape unisens, stiu eu... alte gadgeturi...? ma bate gindul sa fac asta dupa ce mi-a povestit Catalin ca a auzit de un BX TD dus undeva la 140 de CP (de la 90 nominal) si 300 Nm cu ajutorul unei chiulase de 1,9 TD (ouch! asta imi lipseste, difera materialul nu si constructia), o axa cu came de 1,9 D aspirat si o turbina mai mare (care iar imi lipseste, dar se poate suplini prin varierea presiunii). nu o sa ajunga tot la 140 CP (nici nu tin neaparat) dar daca va sari de 100-110 as fi incintat de-a dreptul. deci daca stie cineva cum si in ce fel... va multumesc anticipat
P.S. am uitat sa spun ca RK va consta in inlocuirea pistoanelor cu unele noi cota 1, alezat-honuit bloc la cota 1, segmenti, cuzineti noi, lustruit supape si canale admisie aer, la toate adaugindu-se un ambreiaj nou (disc si rulm, placa nu are urme de uzura) si un sincron la vit 4. chiulasa nu necesita alte interventii (sper, inafara de reglajul jocului la supape odata cu inloc axei), am pus supape si simeringuri noi acum nici 60.000 km.
Scris: Vin 04-Mar-2005 09:28
de nicum
Daca nu vrei neaparat diesel, poti pune un motor de 16v...
Scris: Vin 04-Mar-2005 11:34
de khan
merci, solutia asta o stiam si eu... dar e mai scump sa cumperi un motor pe benzina si sa faci RAR-ul decit piesele noi pentru un motor pe care il am deja. unde mai pui ca nu stiu exact in ce stare e motorul ala pe care ar trebui sa il cumpar si ca e posibil sa mai si necesite ceva reparatii. crede-ma am facut toate calculele si e cea mai buna varianta
Scris: Vin 04-Mar-2005 16:15
de eugenro2001
Nu stiu f multe, nu stiu nici daca un motor diesel se preteaza la astfel de modificari, dar cea mai simpla operatie este sa pui un arc mai tare sau sa pui niste saibe sub arcul vechi dar este f delicat deoarece presiunea turbo nu trebuie sa cresca prea mult altfel risti sa arunci motorul direct la gunoi.
La CX GTI Turbo benzina se creste presiunea de la 0,6 la 0,8, mai mult devine periculos si trebuie deja modificate avansul si injectia.
Scris: Vin 04-Mar-2005 16:22
de nicum
Despre ce arc vorbesti tu Eugen? De care componenta apartine si ce rol are? Probabil e vreo componenta de la turbina...
Scris: Vin 04-Mar-2005 16:28
de eugenro2001
Turbina are o supapa de by-pass. P e masura ce creste turatia motorului si presiunea creata de turbo creste. Cand aceasta ajunge la o anumita presiune supapa se deschide si sunteaza turbina. Daca faci arcul mai tare, supapa se va deschide la o presiune mai mare ducand la o crestere a puterii motorului.
Scris: Vin 04-Mar-2005 19:19
de khan
e mai simplu de atit, tija care actioneaza waste-gate-ul e reglabila, nu am o problema cu asta, problema era sa adaptez un robinet si un manometru ca sa pot regla practic din varierea presiunii deschiderea waste-gate-ului. am mai cautat si pe net informatii si m-am cam prins cum ar trebui facut, doar ca reglajele sint f fine si necesita probe numeroase... trebuie umblat si la pompa la debitul suplimentar (comandat chiar de presiunea din admisie) trebuie marit si debitul general... is cam multe, insa cresterea de putere e semnificativa, un exemlu e chiar individu de care imi spunea Catalin si care a dus motorul asta la 140 de cai, ceea ce e de domeniul fantasticului apoape. mai caut, merci oricum
Scris: Vin 04-Mar-2005 19:32
de MARIAN
Asa cum ai banuit modificarea supapei se face pe un banc de probe numai atunci cand sti unde vrei sa ajungi(adica sa cunosti presiunea la care trebuie sa ajungi)pt. ca o presiune prea mare poate distruge atat suflanta cat si motorul;se mai poate schimba arcul supapei cu unul deja calibrat dar este cam 150$ unul sau schimba toata supapa cu un "boost controller" care este cam 100$+niste modificari minore.Ar mai fi si varianta descrisa de tine care este putin periculoasa pt. motor(pt. ca poti scapa putin mana in robinet) dar conducerea acelei masini intr-un stil sportiv va fi o adevarata arta;Nu vei mai sti ce sa faci mai intai cu mainile.
Scris: Dum 06-Mar-2005 12:03
de khan
sa ajung io pina acolo si vad dupa aia ce fac cu miinile! nu, glumesc, ideea e ca nu am de ce sa frec robinetu ala la fiecare colt de strada, dar de ex o sa merg cu el deschis in rodaj, si abia dupa aia sa incep sa umblu la robinet si sa gasesc un optim. merci de sfaturi, dar par cam scumpe celelalte optiuni
Scris: Dum 06-Mar-2005 13:14
de MARIAN
Mi se pare ca cei de la MEFIN Sinaia repara turbosuflante;te poti duce la ei si le spui sa regleze supapa cu 3-4bar mai mult decat acum(adik sa deschida mai tarziu).
Bafta
Scris: Dum 06-Mar-2005 16:05
de khan
merci, buna informatie, nu stiam ca se ocupa si cu asta mefin'u
Scris: Dum 06-Mar-2005 16:10
de khan
da nu-i cam mult 3-4 bar? io stiu ca asta sufla pe la maxim 0,8 cu setarea de serie, deci un 1,x (2-3) ar fi cam maximu' posibil, altfel cred ca sparge tot prin motor, nu cred ca e calculat sa reziste la 3-4 bar nici un motor
Scris: Dum 06-Mar-2005 17:38
de MARIAN
Auuu....scuze

nu mai ramaneai cu nimic din suflanta,motor...0.3-0.4bar.Nici macar 1 ; max este cam 0.4bar.
Scris: Dum 06-Mar-2005 18:02
de MARIAN
Am uitat:
nu cred ca trebuie sa debitezi pompa de injectie;celalte modificari pe care vrei sa le aduci motorului mi se par ok.La motoarele diesel(turbodiesel) clasice amestecul se face in raport cu aerul introdus;daca debitezi pompa modifici acest raport, adica o sa ai un amestec imbogatit care nu implica neparat si cresterea performantelor.
Cred ca in prima faza ar trebui sa maresti presiunea suflantei,sa folosesti un filtru de aer sport,poate modificarea esapamentului si apoi dac performantele nu sunt la nivelul asteptarilor sa umbli la pompa.
Scris: Lun 07-Mar-2005 16:24
de khan
cam pe toate forumurile de afara pe care am incercat sa mai aflu informatii se spune ca daca modifici presiunea turbinei trebuie neaparat sa modifici debitul. la inceput se modifica cel comandat de supapa de presiune (care e reglat in raport cu volumul de aer care umple cilindrii la presiunea nominala a turbinei) si apoi, daca nu ajunge se modifica si debitul general dar numai pina la limita in care nu scoate fum negru. toate astea se pot face empiric prin incercari repetate pina cind ajungi la limita in care nu fumega dar are si un pic de debit in plus. stiu ca te-ai gindit ca daca creste presiunea creste neaparat si debitul in plus dat de supapa de presiune, dar cresterea e reglata in fct de presiunea "de serie" si, desigur, in functie de volumul de aer maxim ce poate patrunde la presiunea respectiva in cilindrii, adica ea creste pina la un punct, iar daca presiunea din suflanta creste in continuare, peste limita reglata de fabrica, debitul nu se mai modifica. practic trebuie mutat din reglaj punctul respectiv si daca asta nu ajunge, adica daca presiunea si deci umplerea cilindrilor necesita un debit mai mare decit poate furniza supapa de presiune, atunci trebuie marit usor si debitul general. asta inseamna, e drept, un consum ceva mai mare per total (spre disperarea lui paco

) dar si o crestere de putere substantiala. daca amestecul nu respecta intocmai procentajele ideale, degeaba am presiune in plus daca nu ii dau si motorina necesara pentru ca explozia sa fie optima.
a, si apropos de presiune, la motoarele astea presiunea trubinei e de vreo 0,6, maxim 0,8 (n-am gasit niciunde presiunea exacta - oficiala). stiu ca te gindesti ca la benzina merge si cu 0,4, dar daca vrei sa se simta ceva trebuie sa ajungi macar pe la 1,2-1,3 bar. nu zic ca la masinile de formula 1 (atunci cind se foloseau motoare de 1.500 cmc turbo) presiunea turbinei era de 4 bar (da, da, PATRU, si io am facut okii cit cepele).
filtru si esapament erau in program, cel putin filtru o sa il iau acum, dar de esapament nu imi ramin bani tura asta, peste vreo luna cred ca am sa imi revin sa fac si esapamentul.
multumesc pentru sfaturile si interesul acordat