Turometru digital

Bord, becuri, ECU, computere de bord, cabluri, contacte, etc.

Moderator: Echipa Tehnica

nitro_od
pasionat

Mesajde nitro_od » Joi 28-Sep-2006 09:09

asa fiind, daca citesti schema electrica ai sa vezi ca bobina este comandata cu impulsuri negative in vreme ce turometrul in cauza trebuie sa primeasca impulsuri pozitive.
..... frantuzoaica pretentioasa !!!

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Mesajde MARIAN » Joi 28-Sep-2006 09:10

@nitro nu am vrut nici sa te supar nici sa intru in polemica cu tine dar, sunt lucruri care le confunzi pujtin.
- aprinderea electronica folosita pe bx nu este asemanatoare cu cea home-made adica sa aplice tensiuni foarte mari pe primarul bobinei.
- turometrul cumparat de nicu are circuit de protectie pe intrare
- impulsurile senzorului electromagnetic sunt amplificate de aceasta aprindere si aplica joasa tensiune pe primarul bobinei(de aceea culegerea semnalului de pe delcou si amplificarea acestuia cu un modul separat nu are rost deoarece modulul de aprindere face acelasi lucru.

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Joi 28-Sep-2006 09:16

Eugen, aprinderea de pe BX nu e aprindere electronica integrala, stiu asta. Stiu ca exista aprinderi mai evoluate decit ce am eu pe BX. Sincer discutiile generale nu ma ajuta. Am dat schema montajului, am dat schema aprinderii, daca are cineva ceva concret de spus, eu voi fi foarte multumit.
@MARIAN, nitro: va rog nu va mai certati.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Joi 28-Sep-2006 11:20

@nitro-od....,,facem pariu,, ca nu ai dreptate? :lol:
practic este doar un modul cu un tranzistor de putere comandat de impulsurile formate in delcou.

Totusi avansul ,,centrifugal,, este dictat de catre modul.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Joi 28-Sep-2006 12:47

Avansul centrifugal si vacuumatic se realizeaza in interiorul delcoului.
Poate la alte modele de aprindere, dar la cea despre care se vorbeste aici, modulul electronic este doar o "platina" electronica.

nicum
Moderator

Mesajde nicum » Joi 28-Sep-2006 12:52

Ma repet: ma intereseaza niste solutii, nu sa va contrati unul pe altul, pls.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Joi 28-Sep-2006 13:58

Nicule, special pentru tine, am facut un test (insotit de pozne)

In acest test s-au folosit :

1 . una buc turometru digital cu leduri
2. una bucata citroen GTi, injectie electronica plus aprindere la fel de electronica.
3. una bucata fir oarecare pentru prelungirea mufelor, si asa scurte, ale turometrului

Turometrul inzestrat cu 3 fire a fost conectat cu autoturismul astgfel :

1 bucata fir rosu - la plusul bateriei ZAPP de 80 Ah
1 bucata fir negru - la masa - cea mai la indemana, fix pe le3 Jetronic.
1 bucata prelungitor fir care a fost infipt in firul verde al turometrului si asezat cu grija pe bobina de inductie

Rezultatul (spectaculos de altfel): A FUNCTIONAT !

Imi sustin palavrele cu o poza de 2MP realizata cu telefonul din dotarea standard.

Semnat
Eu, Experimentacul.

Imagine

P.S. daca nici acum nu este clar, iti ofer gratis Gti-ul caci are turometru din fabrica si nu te va mai chinui talentul... :lol:

cbx
pasionat

Mesajde cbx » Joi 28-Sep-2006 14:03

Ce bateria mare, oau......................................

nicum
Moderator

Mesajde nicum » Joi 28-Sep-2006 14:30

@alexd: credeam ca imi oferi turometrul tau... :lol:
Din pacate experimentul tau e lovit de nulitate, deoarece e vorba de un alt montaj :wink: Aprinderea ta e practic identica cu a mea, probabil delcoul tau e Ducellier, dar principiile de functionare sint absolut identice. Eugen a spus bine ca aprinderea de la BX nu e integral electronica (exceptia este BX 16V). Noi (inca) mai avem delcou. Modelele mai noi de masini nu mai au delcou, au eliminat si aceasta ultima componenta mecanica, adica in miscare.
Montajul meu, in mod miraculos pentru mine merge pe masinile cu platina (gen Dacia). Daca iti mai aduci aminte, eu am mai facut un alt montaj, care functiona, numai ca mergea doar cifra sutelor. Cine a fost la o intilnire de acum 1 an poate isi mai aduce aminte montajul meu cu niste digiti verzi mari. :)

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Joi 28-Sep-2006 14:45

Daca il vrei, ti-l ofer (turometrul), dar mi-l dai pe al tau.

remarca : dlcoul este BERU

nicum
Moderator

Mesajde nicum » Joi 28-Sep-2006 15:54

Ok... da-mi un pm cu un telefon de contact.

nitro_od
pasionat

Mesajde nitro_od » Joi 28-Sep-2006 19:47

1-am facut referire strict la componente de serie nu home made!
2- turometrul folosit in experiment de @alexd foloseste o intrare cu impulsuri negative.
dar probabil ca ma insel iar turometrul lui @nicum nu functioneaza pt.ca nu stie el sa lege 2ua fire.
..... frantuzoaica pretentioasa !!!

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Joi 28-Sep-2006 20:47

Pai hai sa luam aprinderea clasica, cu platina(pe varianta aceasta a mers turometrul lui nicu). In descrierea turometrului se indica conectarea acestuia pe delcou, chiar in locul unde se conecteaza condensatorul si firul care leaga borna "-" a bobinei de inductie(asa cum spun si ei e singurul punct de legatura intre bobina si delcou). Intrebarea mea: ce este acolo "+" sau "-"?

nicum
Moderator

Mesajde nicum » Joi 28-Sep-2006 23:54

@MARIAN: acolo + Sper ca imi aduc aminte corect
@nitro: 2 fire stiu si eu sa leg... chiar si 3
Aseara m-am intilnit cu alexd si mi-a da turometru lui care merge si la mien evident. Turometrul meu nu merge pe nici una dintr masini :(
Deocamdata luam o pauza.

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Vin 29-Sep-2006 20:20

si uite asa i-ai raspuns lui nitro la intrebarea asta:
asa fiind, daca citesti schema electrica ai sa vezi ca bobina este comandata cu impulsuri negative in vreme ce turometrul in cauza trebuie sa primeasca impulsuri pozitive.

Înapoi la “Electrica - BX”