Turometru digital
Moderator: Echipa Tehnica
- MARIAN
- Admin CITROclub
- Masina: Xantia 1.9TD VSX
- 2: C5 2.0 HDI 110CP
@nitro nu am vrut nici sa te supar nici sa intru in polemica cu tine dar, sunt lucruri care le confunzi pujtin.
- aprinderea electronica folosita pe bx nu este asemanatoare cu cea home-made adica sa aplice tensiuni foarte mari pe primarul bobinei.
- turometrul cumparat de nicu are circuit de protectie pe intrare
- impulsurile senzorului electromagnetic sunt amplificate de aceasta aprindere si aplica joasa tensiune pe primarul bobinei(de aceea culegerea semnalului de pe delcou si amplificarea acestuia cu un modul separat nu are rost deoarece modulul de aprindere face acelasi lucru.
- aprinderea electronica folosita pe bx nu este asemanatoare cu cea home-made adica sa aplice tensiuni foarte mari pe primarul bobinei.
- turometrul cumparat de nicu are circuit de protectie pe intrare
- impulsurile senzorului electromagnetic sunt amplificate de aceasta aprindere si aplica joasa tensiune pe primarul bobinei(de aceea culegerea semnalului de pe delcou si amplificarea acestuia cu un modul separat nu are rost deoarece modulul de aprindere face acelasi lucru.
- nicum
- Moderator
- Masina: BX 16 RS
Eugen, aprinderea de pe BX nu e aprindere electronica integrala, stiu asta. Stiu ca exista aprinderi mai evoluate decit ce am eu pe BX. Sincer discutiile generale nu ma ajuta. Am dat schema montajului, am dat schema aprinderii, daca are cineva ceva concret de spus, eu voi fi foarte multumit.
@MARIAN, nitro: va rog nu va mai certati.
@MARIAN, nitro: va rog nu va mai certati.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!
-
- RETRAS LA PENSIE
Nicule, special pentru tine, am facut un test (insotit de pozne)
In acest test s-au folosit :
1 . una buc turometru digital cu leduri
2. una bucata citroen GTi, injectie electronica plus aprindere la fel de electronica.
3. una bucata fir oarecare pentru prelungirea mufelor, si asa scurte, ale turometrului
Turometrul inzestrat cu 3 fire a fost conectat cu autoturismul astgfel :
1 bucata fir rosu - la plusul bateriei ZAPP de 80 Ah
1 bucata fir negru - la masa - cea mai la indemana, fix pe le3 Jetronic.
1 bucata prelungitor fir care a fost infipt in firul verde al turometrului si asezat cu grija pe bobina de inductie
Rezultatul (spectaculos de altfel): A FUNCTIONAT !
Imi sustin palavrele cu o poza de 2MP realizata cu telefonul din dotarea standard.
Semnat
Eu, Experimentacul.

P.S. daca nici acum nu este clar, iti ofer gratis Gti-ul caci are turometru din fabrica si nu te va mai chinui talentul...
In acest test s-au folosit :
1 . una buc turometru digital cu leduri
2. una bucata citroen GTi, injectie electronica plus aprindere la fel de electronica.
3. una bucata fir oarecare pentru prelungirea mufelor, si asa scurte, ale turometrului
Turometrul inzestrat cu 3 fire a fost conectat cu autoturismul astgfel :
1 bucata fir rosu - la plusul bateriei ZAPP de 80 Ah
1 bucata fir negru - la masa - cea mai la indemana, fix pe le3 Jetronic.
1 bucata prelungitor fir care a fost infipt in firul verde al turometrului si asezat cu grija pe bobina de inductie
Rezultatul (spectaculos de altfel): A FUNCTIONAT !
Imi sustin palavrele cu o poza de 2MP realizata cu telefonul din dotarea standard.
Semnat
Eu, Experimentacul.

P.S. daca nici acum nu este clar, iti ofer gratis Gti-ul caci are turometru din fabrica si nu te va mai chinui talentul...

- nicum
- Moderator
@alexd: credeam ca imi oferi turometrul tau...
Din pacate experimentul tau e lovit de nulitate, deoarece e vorba de un alt montaj
Aprinderea ta e practic identica cu a mea, probabil delcoul tau e Ducellier, dar principiile de functionare sint absolut identice. Eugen a spus bine ca aprinderea de la BX nu e integral electronica (exceptia este BX 16V). Noi (inca) mai avem delcou. Modelele mai noi de masini nu mai au delcou, au eliminat si aceasta ultima componenta mecanica, adica in miscare.
Montajul meu, in mod miraculos pentru mine merge pe masinile cu platina (gen Dacia). Daca iti mai aduci aminte, eu am mai facut un alt montaj, care functiona, numai ca mergea doar cifra sutelor. Cine a fost la o intilnire de acum 1 an poate isi mai aduce aminte montajul meu cu niste digiti verzi mari.

Din pacate experimentul tau e lovit de nulitate, deoarece e vorba de un alt montaj

Montajul meu, in mod miraculos pentru mine merge pe masinile cu platina (gen Dacia). Daca iti mai aduci aminte, eu am mai facut un alt montaj, care functiona, numai ca mergea doar cifra sutelor. Cine a fost la o intilnire de acum 1 an poate isi mai aduce aminte montajul meu cu niste digiti verzi mari.

Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!
- MARIAN
- Admin CITROclub
- Masina: Xantia 1.9TD VSX
- 2: C5 2.0 HDI 110CP
Pai hai sa luam aprinderea clasica, cu platina(pe varianta aceasta a mers turometrul lui nicu). In descrierea turometrului se indica conectarea acestuia pe delcou, chiar in locul unde se conecteaza condensatorul si firul care leaga borna "-" a bobinei de inductie(asa cum spun si ei e singurul punct de legatura intre bobina si delcou). Intrebarea mea: ce este acolo "+" sau "-"?
- nicum
- Moderator
@MARIAN: acolo + Sper ca imi aduc aminte corect
@nitro: 2 fire stiu si eu sa leg... chiar si 3
Aseara m-am intilnit cu alexd si mi-a da turometru lui care merge si la mien evident. Turometrul meu nu merge pe nici una dintr masini
Deocamdata luam o pauza.
@nitro: 2 fire stiu si eu sa leg... chiar si 3
Aseara m-am intilnit cu alexd si mi-a da turometru lui care merge si la mien evident. Turometrul meu nu merge pe nici una dintr masini

Deocamdata luam o pauza.