Schimbare sigurante / Cutia cu sigurante

Forum de discutii generale despre Citroen C3 (2002-2009). Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

xbughi
just curious

Schimbare sigurante / Cutia cu sigurante

Mesajde xbughi » Joi 17-Sep-2009 12:35

Acum 2 saptamani am avut nevoie sa schimb o siguranta. Problema a aparut cand eram la un drum lung si nu puteam sa ajung intr-un service. S-a ars siguranta de la bricheta si nu puteam sa mai folos GPS-ul. Am oprit in prima benzinarie, am citit in cartea tehnica unde sunt sigurantele si ce tip.
In manual scria sa desfac compartimentul de sub volan si gasesti sigurantele. Cand l-am desfacut acolo era o singura siguranta (foto 1). si nici urma de siguranta pentru bricheta. Pana la urma nu am reusit sa fac nimic iar cand m-am intors in Bucuresti am fost la un service si mi-au schimbat siguranta in 2 minute. Cum asa repede si eu nu am reusit? Pai sigurantele sunt pozitionate deasupra pedalierului, in stanga manetei care deschide capota (foto 2). Nu cum este specificat in cartea tehnica.

A mai patit cineva asa ceva? De ce in manual scrie ca sunt 2 locuri unde sunt sigurante(sub plansa de bord si in compartimentul motorului), dar in realitate sunt 3 locuri? Cei de la Citroen fac chestia asta ca sa te duci si pentru o amarata de siguranta sa o schimbi in service?

Imagine

Imagine

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Joi 17-Sep-2009 12:45

Nu sunt 3 locuri. Siguranta de sub mufa OBD are un cu totul alt rol, decat acela de a proteja circuitele individuale de 12 Volti, precum sigurantele din blocul de jos. Nu stiu sa-ti spun exact in momentul asta care este rolul ei, dar voi studia problema.

xbughi
just curious

Mesajde xbughi » Joi 17-Sep-2009 14:42

Atunci daca nu sunt 3 locuri, este gresita schema si indrumarile din cartea tehnica. Ea te indruma sa umbli sub plansa de bord si sa desfaci compartimentul de sub comanda oglinzilor electrice si ridicarea farurilor: "Pentru a avea acces la sigurantele de sub plansa de bord, desfaceti capacul introducand degetele in spatiul dintre plansa de bord inferioara si volan."

Unde sunt situate sigurantele, este alt compartiment deoarece se desface un "capac" care este situat stanga sus fata de ambreiaj sau imediat deasupra cablului care deschide capota.

Am atasat si o fotografie din manual.

Imagine

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Joi 17-Sep-2009 15:29

Da, indicatiile din manual par a fi gresite. E posibil ca aceste indicatii sa fi fost valabile pentru primul model de C3, care s-ar putea sa aiba alfel aranjat panoul de sigurante decat C3 II.

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Vin 18-Sep-2009 22:11

Am lamurit problema. Siguranta de 5A, de sub mufa OBD, protejeaza circuitul de alimentare a motoraselor de la geamurile electrice. Practic acela ar fi cam un al treilea tablou de sigurante, dar in care este folosita o singura siguranta in cazul tau particular, xbughi (ca si al meu dealtfel). In functie de optionalele instalate pe masina, in acest tablou ar mai putea apare una sau 2 sigurante suplimentare, pe langa cea aferenta geamurilor electrice.

Înapoi la “Citroen C3 - Hatchback, Pluriel, Picasso”