doresc sa cumpar un c3 si nu stiu ce varianta sa aleg
Scris: Dum 09-Apr-2006 10:20
adica c3hdi1.4 vs c3sx1.4i
Comunitatea pasionatilor Citroen din Romania
http://www.clubcitroen.ro/forum/
DanCld scrie:Presupunând că diferenţă (destul de mică, raportată la preţul total al maşinii) nu contează, totul se reduce la motorină vs. benzină. Dacă ai mai citit forumuri de maşini, procentele preferinţelor sunt destul de echilibrate, fiecare alegând o motorizare sau alta ĂŽn funcţie de motive personale.
Sugestia mea ar fi să ĂŽţi dai mai ĂŽntâi răspunsul la următoarele ĂŽntrebări / probleme:
(a) diferenţa de consum (aprox 3% ĂŽn favoarea motorinei) contează? nu uita că ĂŽn Bucureşti vei bate toate recordurile, poţi să uiţi ce scrie ĂŽn manual sau ĂŽn specificaţii, la oricare dintre modele;
(b) diesel-ul este mai zgomotos, dar zgomotul e cât de cât uniform (nu se accentuează atât de rău ca la "benzină" când te urci pe acceleraţie); ĂŽţi asumi riscul?
(c) diesel-ul are cuplul foarte mare la 2000rpm, practic ai un demaraj foarte bun schimbând vitezele la 3000rpm (aproximativ cum le-ai schimba la "benzină"); la "benzină" trebuie să schimbi vitezele la turaţii foarte mari, aproape de linia roşie, pentru a reveni ĂŽn zona de cuplu - plus că trebuie să retrogradezi când ai sarcină mare (4 adulţi, bagaje) şi trebuie să urci dealul, de asemenea când trebuie să faci depăşiri ĂŽn forţă; la "motorină" la drum lung schimbatul vitezelor e excepţia, nu regula - depăşeşti cu viteza ĂŽn care eşti, urci dealul cu a 5-a etc.
(d) că tot ziceam de cuplu: la diesel simţi aerul condiţionat pornit sau cauciucurile de iarnă doar ĂŽn prisma consumului mărit; la benzină simţi imediat o pierdere dpdv al demarajului, precum şi o reducere a vitezei maxime.
(e) reviziile la diesel sunt mai dese şi un pic mai scumpe (dar nu vorbim de averi aici), dar şi viaţa motorului + valoarea de revânzare e mai mare;
(f) motorul HDI nu are voie să te lase ĂŽn drum - atât timp cât primeşte motorină şi aer, el va merge, inclusiv cu cureaua de alternator ruptă; de asemenea poate fi pornit prin ĂŽmpingerea maşinii
adytzu scrie:Urca tu dealul intr-a 5-a si sa vezi ce te injura toti din spate, inclusiv eu, cu prapaditul meu motor pe benzina pe care, probabil, trebuie sa-l retrogradez in treapta -1 ca sa pot urca. Come on! Chiar nu poteti fi obiectivi?
DanCld scrie:
(b) diesel-ul este mai zgomotos, dar zgomotul e cât de cât uniform (nu se accentuează atât de rău ca la "benzină" când te urci pe acceleraţie); ĂŽţi asumi riscul?
DanCld scrie:(c) diesel-ul are cuplul foarte mare la 2000rpm, practic ai un demaraj foarte bun schimbând vitezele la 3000rpm (aproximativ cum le-ai schimba la "benzină"); la "benzină" trebuie să schimbi vitezele la turaţii foarte mari, aproape de linia roşie, pentru a reveni ĂŽn zona de cuplu - plus că trebuie să retrogradezi când ai sarcină mare (4 adulţi, bagaje) şi trebuie să urci dealul, de asemenea când trebuie să faci depăşiri ĂŽn forţă; la "motorină" la drum lung schimbatul vitezelor e excepţia, nu regula - depăşeşti cu viteza ĂŽn care eşti, urci dealul cu a 5-a etc.
DanCld scrie:(d) că tot ziceam de cuplu: la diesel simţi aerul condiţionat pornit sau cauciucurile de iarnă doar ĂŽn prisma consumului mărit; la benzină simţi imediat o pierdere dpdv al demarajului, precum şi o reducere a vitezei maxime.
DanCld scrie:(e) reviziile la diesel sunt mai dese şi un pic mai scumpe (dar nu vorbim de averi aici), dar şi viaţa motorului + valoarea de revânzare e mai mare;
DanCld scrie:(f) motorul HDI nu are voie să te lase ĂŽn drum - atât timp cât primeşte motorină şi aer, el va merge, inclusiv cu cureaua de alternator ruptă; de asemenea poate fi pornit prin ĂŽmpingerea maşinii
DMX scrie:-benzina - se merita in conditiile in care in bucuresti iti consuma in jur de 7-8 % (asta stiu din ce am mai citit si eu )