Pagina 1 din 2

Urme in jurul spalatoarelor de parbriz

Scris: Vin 20-Oct-2006 16:49
de danmanea
am observat de ceva vreme urme "de piatra depusa" formata in jurul spalatoarelor de parbriz de pe capota. au culoare albastra. am incercat sa dau cu unghia si parca seamana cu piatra depusa din cauza apei. sa fie de la apa cu care diluez lichidul? s-a mai intimplat cuiva?

Scris: Vin 20-Oct-2006 17:12
de mars2k
Presupunand ca nu diluezi lichidul cu apa de la robinet :), schimba furnizorul de apa distilata/demineralizata.

Si spune-ne si noua de unde cumparai, sa stim sa ne ferim...

Eu in general folosesc lichid de spalat parbrizul gata preparat (nu concentrat + apa).

Later edit: adica nu le amestec eu...

Re: Urme in jurul spalatoarelor de parbriz

Scris: Vin 20-Oct-2006 17:16
de vldst
danmanea scrie:am observat de ceva vreme urme "de piatra depusa" formata in jurul spalatoarelor de parbriz de pe capota. au culoare albastra. am incercat sa dau cu unghia si parca seamana cu piatra depusa din cauza apei. sa fie de la apa cu care diluez lichidul? s-a mai intimplat cuiva?


Te referi la "stropitoarele" care arunca lichid de parbriz? Si eu am remarcat ca ramane un fel de sare pe duzele stropitoarelor. Naiba sa le ia de solutii de stropit parbrizul. Cred ca sunt niste stifturi ordinare. Zic ei ca baga apa demineralizata si alte ciurucuri in lichidul ala, dar ma indoiesc. Mai mult ca sigur le fac cu apa de la robinet. Eu mi-am luat din Cora un bidon de lichid de parbriz la 3 litri. Nu era chiar cel mai ieftin, dar nu-s prea multumit de el. Am impresia ca mi-a lasat niste depuneri pe duze si stropitorile arunca cu mai putin lichid pe geam. Cred ca are si prea mult detergent si face spuma in draci. Ala de la Citroen care a venit cu masina era parca mai putin spumant. Am mai vazut prin hipermarket-uri niste lichid de parbriz Elf, care pare a fi de mai buna calitate, dar si pretul e pe masura. Astept insa sa apara lichidul de parbriz pentru sezonul de iarna, ca sa schimb "posirca" pe care o am acum. Cred ca o sa bag inainte si niste apa distilata ca sa mai clatesc nitel instalatia.

Scris: Vin 20-Oct-2006 17:25
de silvius
eu folosesc vara lichid 'elf' made in france , e excelent, nu lasa nici un fel de urme nicaieri, pentru iarna totusi iau lichid 'citroen' care e la vreo 80 de mii sau pe acolo sticla de 1 litru cu care intr-adevar se vede diferenta, e super

Scris: Vin 20-Oct-2006 17:54
de mars2k
Elf apartine grupului Total, asa ca lichidul lor de spalat parbrizul se poate folosi cu incredere. ;)

Exista si in varianta pt iarna, chiar daca are punctul de inghet mai ridicat (parca -30 grade) decat unele noname (cica -40 grade) - Elf e mai probabil sa-l si respecte.

Eu sunt patit, cu niste noname-uri din supermarket, unul cu punct de inghet la -15 grade, care a inghetat la -7 grade si cu unul de -40 grade, care a inghetat la -25 grade. :twisted:

Scris: Vin 20-Oct-2006 18:10
de vldst
E clar, iarna nu-i ca vara, asa ca o sa trebuiasca sa ne scormonim mai bine in buzunare ca sa bagam motorina buna (cei cu diesel) si lichid de parbriz Elf sau Citroen :D .

Scris: Vin 20-Oct-2006 18:12
de silvius
pe frantzuzoaica nu se pun noname-uri! :lol:
incercati peste iarna si 'citroen'

Scris: Vin 20-Oct-2006 19:22
de bezz
Aici trebuie sa-ti dau dreptate, toata iarna trecuta am avut rezervorul pt spalat parbriz inghetat de la solutie (nediluata) luata din cash & carry. Am pus de vreo doua ori si de la Citro, da e cam scump...Totusi cred ca iarna asta fac un sacrificiu :lol: si-i bag l'original. :roll:

Scris: Vin 20-Oct-2006 19:44
de silvius
crede-ma ca merita, iarna trecuta au fost friguri adevarate si totul ok

Scris: Lun 23-Oct-2006 09:00
de kata
eu am pus numai noname uri si nu au inghetzat niciodata. e adevarat dupa 2 ani spropitorile de pe parbriz s au gripat si a trebuit sa le schimb. oricum in astia 2 ani cred ca am economisit mai mult de 20 roni, cat costa stropitorile. :wink:

Scris: Lun 23-Oct-2006 09:11
de jgr1001
Nu am cumparat niciodata lichid pt spalare parbriz.
Folosesc un amestec de apa cu spirt medicinal si e foarte bun. O singura data a apucat sa inghete dar pt ca era prea diluat
Proportia este de 1:1, apa-spirt

Nu a avut efecte secundare, gen urme sau stropitori gripate

Scris: Lun 23-Oct-2006 09:33
de danmanea
din pacate il diluam cu apa de la robinet. habar nu am avut ca se poate intimpla asa ceva. o sa folosesc de acu apa distilata. cit despre lichid, iau MCM (cel albastru la 5L) din Carrefor de obicei. asta iarna nu am avut probleme. ingheta zic ei la -40 dar nediluat. acu ca am aflat care e sursa de "stricaciuni", urmeaza sa vad cu ce pot curata acele urme.

Scris: Lun 23-Oct-2006 18:57
de MaxiTechnicus
Smecheria cu gripajul la duze si/sau calcarul care apare la ele poate fi cauzat de la orice apa distilata. Apa distilata are mai putin oxigen, dar cam acelasi nivel de saruri naturale gen calciu, magneziu & stuff. Daca diluati solutia de spalat parbrizul, diluati-o cu apa demineralizata care pt multi insa se gaseste mai greu din cauza ca se si optine in conditii mai speciale (paturi ionice ed rasini care o filtreaza).
Eu i-am pus la masin o solutie la punga cu dop luata din Carrefour, singura chestie la care m-am uitat a fost sa faca putini bulbuci cand am agitat-o, ca am agitat si toate tipurile de solutie aflate acolo. 70 de lei, 5 litri, ieftin ca braga si deja ii vad calitatile bune...

Scris: Lun 23-Oct-2006 19:15
de sorin.
Apa distilata are mai putin oxigen, dar cam acelasi nivel de saruri naturale gen calciu, magneziu & stuff. Daca diluati solutia de spalat parbrizul, diluati-o cu apa demineralizata care pt multi insa se gaseste mai greu din cauza ca se si optine in conditii mai speciale (paturi ionice ed rasini care o filtreaza).
Eu credeam ca apa distilata este chiar apa demineralizata, si se obtine prin distilare, nu prin filtrare.

Scris: Lun 23-Oct-2006 19:21
de MaxiTechnicus
in mare parte este corect ceea ce spui tu, dar substantele cu punct de evaporare mai mic decat al apei prezente in aceasta vor bypass-a metoda asta de filtrare. cu paturile de rasini ionice, gen amberlita, cand treci apa prin ele se formeaza legaturi ionice intre paturile de rasina si substantele din apa.