Ai 2 variante: te duci in service sau te descurci singur. Varianta cu service-ul nu stiu cate te costa, dar e cea mai sigura daca nu ai curaj sa te bagi singur. Nu e cine stie ce, dar trebuie sa fii atent la ce faci. Ai noroc ca s-a bulit becul de pe dreapta, pentru ca e mai usor de schimbat (a se citi ca e mai mult loc in spatele farului

).
Primul pas: pune mana pe manual si studiaza cu atentie ce se spune la capitolul despre becuri. Lampa de faza scurta la C3 este H7. Dintre marcile existente la noi pe piata ti-as recomanda Philips (gamele VisionPlus sau NightGuide) sau Osram. Philips sunt ceva mai scumpe decat Osram, dar s-ar putea sa merite diferenta de bani. Becuri Philips gasesti la Augsburg sau in targ la Vitan. Daca poti cumpara pe firma iti recomand importatorul oficial de becuri auto Philips in Romania (
www.aspad.ro). Becuri Osram se gasesc in Cora si mi se pare ca exista si un importator prin zona Pipera. Vezi sa nu faci greseala sa-ti cumperi cine stie ce chinezisme sau turcisme din piata care se lauda cu puteri de 100 de Wati sau mai mult. Poti sa prajesti usor instalatia electrica a farurilor cu astfel de becuri sau sa "afumi" farurile. Sfatul meu e sa-ti cumperi becuri de la o firma recunoscuta si sa respecti puterea becurilor montate din fabrica (60 de Wati, nu mai mult). Eu unul iti recomand sa schimbi becurile de faza scurta in pereche, adica nu doar pe cel care s-a prajit. S-ar putea sa-ti bata cam aiurea sau sa nu ai o iluminare uniforma si pe stanga si pe dreapta daca folosesti becuri diferite.
Al 2-lea pas: te inarmezi cu multa rabdare. In manual ar trebui sa ai deja niste indicatii despre modul in care trebuie schimbate becurile. Primul pas este sa dai jos capacul de plastic din spatele farului care e mentinut in pozitie de o clema de metal. Tragi de clema spre parbriz incercand sa o salti din lacasul de prindere si vei elibera capacul. E destul de simplu. Dupa ce vei inlatura capacul vei putea vedea partea din spate a farurilor cu soclurile becurilor si conectorii infipti in socluri.
Al 3-lea pas: ar fi bine ca inainte de a scoate vreun bec din far sa te asiguri ca farul este cald. Pe vremea asta rece risti sa faci condens pe fata interioara a "sticlei" farurilor si va fi nitel mai greu sa scapi de el. Aprinde faza scurta si faza lunga pentru cel putin 5 minute si verifica prin palpare ca geamul farului sa fie cat de cat caldut inainte de a trece la pasul urmator. In momentul asta asigura-te ca ai localizat foarte bine fiecare tip de bec din interiorul farului (becul de faza scurta este spre motor, in partea de sus a farului). Dupa ce farul s-a incalzit cat de cat, opreste faza scurta si faza lunga si scoate conectorul lampii de faza scurta din soclu (e simplu, trebuie doar sa tragi cu grija de el). Apoi aprinde din nou faza lunga si mai lasa 2-3 minute becul de faza scurta sa se raceasca, pentru ca s-ar putea sa te arzi daca incerci sa-l scoti acum, cand becul e fierbinte. Eu zic ca e bine sa lasi faza lunga pornita pe perioada schimbarii becului de faza scurta, tocmai ca sa mentii farul cald.
Al 4-lea pas: dupa ce becul de faza scurta s-a racit, trebuie sa desprinzi arcul de mentinere al becului. Pentru asta te-apuci si pipai bine (asta pentru ca nu poti avea vedere directa asupra partii din spate a becului) si ar trebuie sa gasesti capetele arcului de mentinere a becului de faza scurta in partea de sus a becului. E cam greu sa-ti explic, dar trebuie sa te bazezi nitel pe simtul tau tactil la pasul asta

Iei pe rand fiecare capat, apesi bine pe el spre tine si il indepartezi de bec. Ar trebui ca fiecare capat al arcului sa se desprinda si dupa ce ambele au fost desprinse becul e liber si poate fi indepartat din far! Ar fi bine sa retii cum a fost montat in far becul vechi. Ai grija ca lampa H7, ca si H1, pentru faza lunga, are niste ghidaje, pentru a impiedica montarea gresita a becului. Daca-mi aduc eu bine aminte, la H7 exista 3 "liniute" dispuse in forma de triunghi isoscel pe cercul format de soclul becului. Becul nou trebuie montat cu varful triunghiului isoscel in sus. Voila, poti considera ca greul a trecut!
Al 5-lea pas: inainte de a trece la montarea becului nou, te sfatuiesc sa incerci un exercitiu de re-montare al becului vechi, ca sa te asiguri ca stii cum sa procedezi cu becul nou. Retine cum trebuie apucat becul si plasat in interiorul farului ca sa se aseze bine si sa poata fi montat corect. Daca ai trecut cu bine de faza asta premergatoare, apuca cu mare atentie becul nou si ai grija sa nu-i atingi sticla cu mana!!! E foarte importanta precizarea asta. Daca lasi urme de grasime pe sticla becului, asta poate sa afecteze durata de viata a becului. Apuca becul de partea metalica din spate (electrozi). Acum poti sa montezi becul nou dupa cum ai exersat cu becul vechi la inceputul pasului. Apoi tine becul nou in pozitie si adu arcul de mentinere eliberat anterior peste soclul becului. Pipaie din nou capetele arcului, impinge-le spre bec si apasa-le spre tine. Ca sa te asiguri ca becul e corect montat trage nitel mai tare de electrozii becului. Becul ar trebui sa ramana bine fixat.
Al 6-lea pas: opreste faza lunga si faza scurta. Fixeaza conectorul becului de faza scurta pe soclul becului nou de faza scurta (trebuie doar sa-l apesi cu grija pe electrozii becului). Aprinde din nou faza scurta si asigura-te ca becul se aprinde si nu sunt probleme. Daca totul e in regula, nu-ti mai ramane decat sa atasezi capacul farului la loc (ai grija ca garnitura de cauciuc ca capacului sa fie bine asezata) si sa fixezi din nou clema de metal ca inainte.
Cam asta e procedura de schimbare a unui bec de faza scurta. Aproximativ la fel se procedeaza si pentru becul de faza lunga. Becurile de pozitie si semnalizare se schimba mai usor. La becurile de faza scurta si faza lunga lucrurile sunt nitel mai complicate pentru ca becurile sunt fixate pe far prin intermediul arcurilor de mentinere care, din pacate, sunt nitel mai greu accesibile. In plus, becurile de faza scurta si faza lunga trebuie manevrate cu mai multa atentie, pentru a nu le atinge cu mana. Sper sa te ajute cu ceva sfaturile mele si sa nu te simti mai confuz decat erai la inceput. Daca te mai pot ajuta si cu alte informatii, iti stau la dispozitie.