Pagina 1 din 1

receptie C3

Scris: Lun 28-Iul-2008 14:51
de cristiann
Stimati posesori (sau doar interesati) de Citroen, am sa va adresez o rugaminte: ma pregatesc sa primesc (sa fac receptia) la un Citroen si va rog sa-mi impartasiti din experienta dumneavoastra: care sunt detaliile/aspectele la care trebuie sa fiu atent la efectuarea receptiei (cind ridic masina)?

Detaliile sunt: Citroen C3 SX 1.4 HDI, cu optionale incluse:
PR01 proiectoare ceata
RP02 Jante aliaj
UB01 Detector obstacole spate
RG03 Regulator viteza
SP05 Moduboard
WX04 Aer conditionat
OMM0 Vopsea metalizata
Radio CD

Scris: Lun 28-Iul-2008 15:22
de vldst
Pai ce sa-ti zic... Verifica in primul rand starea caroseriei, sa nu fie zgarieturi, tabla indoita sau alte minuni. E putin probabil, dar trebuie sa te asiguri ca nu sunt probleme in ceea ce priveste aspectul exterior al masinii.

Apoi verifica toate dotarile pe care trebuie sa le aiba masina, prezenta lor pe masina, precum si functionarea corespunzatoare. Porneste motorul si asigura-te ca s-au stins toti martorii de pe bord (daca e cazul, martorii de centura si frana de mana pot ramane aprinsi). Baga un ochi sub capota, vezi sa ai toate accesoriile din hayon (cric, coarba, roata de rezerva, etc). Inchide si deschide fiecare usa, fiecare geam, verifica reglajele scaunelor... Vezi cum intra masina in viteze. Aprinde toate luminile, sa nu fie vreun bec ars, joaca-te si cu stergatoarele.

Primul drum il vei face la benzinarie, asa ca asigura-te ca stii cum sa umbli la buson.

Ar fi multe de zis, dar ar insemna sa stai o zi langa masina in curtea ATS-ului... Iar dealerii sunt cam nerabdatori sa te vada plecat :lol:

Bafta, s-o stapanesti sanatos si fara incidente!

Scris: Lun 28-Iul-2008 15:42
de cristiann
SĂŁ fie!

Scris: Mar 05-Aug-2008 16:29
de cristiann
Un sfat celor care κi cumpãrã maºinã nouã, prin diverse forme de finanÞare: ÎncercaÞi, pe cât posibil, sã nu faceÞi plãÞi În avans dealerilor pentru cã veÞi avea parte numai de bãtaie de joc. DiscutaÞi cu finanÞatorii ºi cu dealerii pentru deschideri de acreditive, În aºa fel Încât sã nu intre În posesia banilor decât atunci când aÞi intrat În posesia obiectului cumpãrat. Altfel vã expuneÞi la Întârzieri de livrare pe perioade nedefinite

Scris: Mie 06-Aug-2008 10:20
de nicum
Foarte buna ideea ta. Dar cum se procedeaza in cazul in care cineva vrea sa isi ia masina cu banii jos?

Scris: Mie 06-Aug-2008 10:36
de cristiann
Nu cunosc detaliile bancare ºi n-am vrut sã intru în prea multe detalii. Când e vorba de platã "cu banii jos" fie faci recepþia în acelaºi timp cu plata fie existã o perioadã de timp de aºteptare. În acest caz (care cred cã este comun cu celelalte posibile forme de platã) banii ar trebui depuºi într-un cont de unde s-ar deschide acreditivul. În acelaºi timp între dealer ºi cumpãrãtor ar trebui semnat un contract similar cu cel prezent, dar care sã includã ºi un numãr maxim de zile în care bunul trebuie recepþionat (numãr de zile stabilit de comun acord). Odatã numãrul de zile depãºit, acreditivul îºi pierde valoarea iar dealerul returneazã eventualul avans (ºi poate ºi o penalizare). Eu personal aº fi dispus sã plãtesc suplimentar ca sã fiu sigur cã livrarea se face în termenii stabiliþi. Mi se pare extrem de deranjant sã þi se promitã o livrare într-o sãptãmânã iar dupã o lunã (de la efectuarea plãþii) livrarea încã sã nu fie fãcutã în timp ce tu nu ai nici-o o posibilitate de apãrare - stai ºi aºtepþi în timp ce asculþi justificãri puerile pe banii tãi.

Scris: Dum 17-Aug-2008 14:39
de pr_ovidiu
cristiann - ai foarte mare dreptate, dar din pacate traim in RO si asta ne ocupa tot timpul.
Ceea ce este deranjant e ca statul Roman nu face nimic ca sa isi protejeze cetatenii de sarlataniile care se petrec cu: Dealeri, banci, asiguratori, creditori, etc. Din pacate dreptatea e de partea lor mai ales daca nu ai bani multi. Ramane dupa cum zice LEGEA sa ii dai in judecata si ti se va face dreptate :evil: Acesta este tristul adevar :(
O zi placuta tuturor!

Scris: Joi 21-Aug-2008 21:45
de cristiann
Deocamdata eu am facut o sesizare la OPC referitoare la aceasta situatie: OPC trebuie sa fie institutia care sa impuna modificarea contractului actual. Dupa cum stiu ca functioneaza OPC, cu cit vor fi mai multe solicitari cu atit vor lua mai in serios sesizarea. Pe de alta parte, poate clientii nu sunt deranjati si atunci discutia e in van. Asa ca "fĂŁptili vorbeÂşte"; de discutii sterile eu cam sunt satul...