Buna tuturor!
Am un C5 2.0 D, 138 CP, prima inmatriculare in 2008. La inceputul lunii iunie 2012 am schimbat plautele de frana pe fata la un service recunoscut de timisoreni ca fiind unul OK.
Dupa cateva zile am avut de facut un drum de aprox 2.000 km din care o mare parte pe autostrada. La un moment dat dupa ce am condus cam 500 km, dupa prima oprire (am zabovit 30-40 minute) imediat ce am intrat pe autostrada, undeva la o viteza de 100 km/h am auzit un sunet ca si cum ar fi un scartait ca acela cand fluiera franele, de metal pe metal si am simtit in volan si in pedala de acceleratie o vibratie ca si cum cu roata din dreapta ar trece peste o banda rezonatoare, ceea ce nu exista pe autostrada si o senzatie de infranare. Inclusiv cei din masina, conducatori auto amatori, si-au dat seama ca ceva se intampla, vibratiile se simteau in toata caroseria. Sunetul s-a auzit de cateva ori si am simtit vibratia cateva secunde - pana in 10-15 secunde, apoi a disparut dupa ce am crescut viteza de deplasare. Toti cei din masina am cazut de acord ca nu este de la un rulment pentru ca sunetul s-ar fi auzit in mod continiu. Am crezut ca este de la asfalt, probabil o alta compozitie si "am avut dreptate" pentru ca la dus sunetul nu s-a mai auzit sau cel putin nu ne-am mai dat seama noi. La intoarcere mi-am dat seama ca se aude din nou zgomotul si se simt acele vibratii de regula dupa ce am condus cel putin o ora (nu se manifesta daca masina este "rece") si de regula dupa ce am facut pauza.
Am fost la service-ul care mi-a montat placutele, au verificat placutele au fost si in proba de drum, masina s-a comportat foarte bine, nu a facut niciun zgomot si nicio vibratie. (Mi-am dat seama mai tarziu, pentru ca masina nu era "incalzita" cu o rulare de o ora -doua).
Am fost si la Citroen, nu s-a mai facut nicio constatare pentru ca au fost siguri ca este din cauza placutelor si ca in scurt timp manifestarile de mai sus vor disparea.
Sunetele si vibratiile le-am mai auzit dar mai rar ca nu am avut drumuri foarte lungi prin tara, am banuit ca sunt in perioada in care noile placute se acomodeaza cu discurile si nu am mai dat importanta...
Acum m-am intors din Grecia. Inspre Grecia, am plecat la ora 2 noapte, iar in Serbia cam pe la ora 6 dimineata am auzit si am simtit sunetele si zgomotele si senzatia de infranare. Apoi pana la destinatie, fie ca am mers in linie dreapta sau cand schimbam benzile pe autostrada fie atunci cand luam curbele prin zona muntoasa spre Ouranopolis se auzea sunetul si se simtea vibratia tot mai des, la inceput mi se parea ca doar la roata din dreapta fata, apoi la intoarcere si la cea din stanga, pana nu am mai putut sa disting o regula.
Mai pe la sfarsitul calatoriei senzatia manifestarile descrise mai sus au aparut tot mai des, au tinut tot mai mult (in cateva situatii, la viteze mai mici (80-85 Km/h - in Serbia pe soselele lor nationale ) si aproape cate un minut).
O fi de la frane (Bosch), sau o fi de la suspensie (hydractive 3 din ce stiu), pentru ca am observat ca apareau sunetele si vibratiile si in linie drepta dar cand se misca masina din cauza suspensiei, ori este doar o coincidenta..
Azi am facut o tura cu masina prin oras 10-15 minute dar nu s-a mai auzit nimic, masina nefiind "incalzita".
Are cineva vre-o idee, ce sa le cer la service ?
In principiu vreau sa ma duc la Citroen, dar acolo, tehnicienii, daca o testeaza doar cu o rulare la drum intins de 2-3-5 km presupun ca nu o sa reuseasca sa vada macar cum se manifesta.
Multumesc anticipat!
Trepidatii si zgomote in timpul rularii la rotile din fata
Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica
-
- de-abia inscris
- mesersmith
- Moderator - C5
- Masina: C5 III
- 2: C5 II
- 3: Peugeot 308
O prima verificare pe care as face-o, ar fi ca atunci cand apar zgomotele sa opresti masina si sa vezi daca sunt incinse rotile din fata.
Posibil ca in functie de temperatura lor, pistoanele sa nu mai intre cum trebuie in etriere.
Am patit si eu la o roata mai demult si am ignorat vibratia, pana cand in trafic, un taximetrist m-a urmarit si mi-a atras atentia ca iese fum de la roata dreapta fata...
Posibil ca in functie de temperatura lor, pistoanele sa nu mai intre cum trebuie in etriere.
Am patit si eu la o roata mai demult si am ignorat vibratia, pana cand in trafic, un taximetrist m-a urmarit si mi-a atras atentia ca iese fum de la roata dreapta fata...