Va salut,
Am un Citroen C4 cumparat in anul 2005, la scurt timp dupa lansarea modelului in Romania. Dupa cum probabil cunoasteti, modelul C4 a inlocuit Citroen Xsara fiind lansat in Franta in 2004. Pentru ca la momentul respctiv in Romania aveau loc alegerile parlamantare si prezidentiale, Calin Popescu Tariceanu (care administra atunci marca Citron in Romania) a amanat lansare modelului la noi pentru inceputul lui 2005. A fost o masina mult asteptata de vanzatorii de la Citroen din tara noastra, pentru ca avea sa le aduca incasari mai mari reprezentantelor locale. Avea un design futurist si anumite calitati despre care se credea ca vor lasta vanzarile.
Eu am cumparat masina de la Constanta, in Mai 2005 fiind printre primii posesori de C4 din oras la momentul respectiv. Era cu adevarat o masina admirata. Pe langa design a mai contrinuit si spotul publicitar foarte reusit al celor de la Citroen cu acel robotel care se tarnsforam in masina (in C4).
Acum, la aproape 11 ani de la acel moment pot sa va spun din experienta care sunt principalele probleme, constate la acest model sau ami bine zis ce probleme am intampinat eu (incep cu cele mai grave):
1. Cutia de viteza - A cazut dupa 10,5 ani de functionare, la 125.000 km. N-a cazut chiar de tot dar a necesitat reparatii care au costat 400 EUR (la baietii de la Cluj care cu asta se ocupa). Nici acum nu merge ca noua insa nu exista riscul sa raman in drum cu masina. La inceput agata putin la Vitez 1, dupa la Viteza 2 iar in final un sunet de frecare metalica se auzea atunci cand eram in mers cu masina aflata in viteza (deci, cu, cutia cuplata la motor). Mecanicii mi-au spus dupa sunet ca este vorba de cutia de viteza.
2. Ambreiaj - Am schimbat tot kit-ul de ambreiaj (placa de presiune metalica, disc cu suprafaţa de frecare si rulmentul) dupa 10 ani. Rulmentul a trecut prin placa de presiune. Se simtea la bedala de abreiaj si in plus scotea un sunet care te face sa intelegi ca exista acolo o problema grava. Mecanicii mi-au spus ca am folosit prea des abreiajul (poate ca au dreptate... ).
3. Directia - In timp, directia sau mai bine zis sistemul de servo isi pierde din putere. Poate e vorba de pompa de servo sau poate tine de alt aspect dar in mod sigur o sa simti la mana ca este putin mai greu de manevrat. Este un aspect sesizat de mine dar n-am incercat sa repar sau sa remediez si aceasta problema.
4. Macara electrica geamuri - in timp, partea electrica incepe sa cedeze. De fapt apar anumite dereglaje, mai ales dupa ce iarna incerci sa deschizi geamurile iar acestea sunt inghetate. La fel se intampla si cu motorasele de la oglinzi. In timp isi pierd din precizie iar comenzile devin uneori aproximative. Probabil ca aceste probleme se pot rezolva daca sunt schimbate sau reglate anumite componente (motorase, contacte).
5. Sistemul de lumini - Ca si la Peugeot si la Citroen sistemul de lumini o sa va dea batai de cap. Becurile se ard destul de des, in mod special la partea din fata a masinii. In plus, stopurile de pe portbagaj sunt legate de masina printr-un tub de plastic pozitionat exact la punctul de arcuire. Cu cat deschizi mai des portbagajul, cu atat mai des vei avea probleme cu partea electrica de pe spate.
In rest masina a rezistat destul de bine la diverse incercari in cei 11 ani. Probabil fiecare a intampinat alte probleme insa sunt aproape sigur ca aceste informatii va sunt de folos atunci cand va ganditi la achizitionarea, repararea sau utilizarea acestui model de Citroen.
Citrone C4 1.4 Benzina dupa 11 ani de utilizare
Moderator: Echipa Tehnica
Citrone C4 1.4 Benzina dupa 11 ani de utilizare
Cu stima,
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
Înapoi la “Citroen C4 - Berlina, Coupe, Sedan, Picasso”