1.6 HDi 110 este Euro3 sau Euro4
Moderator: Echipa Tehnica
1.6 HDi 110 este Euro3 sau Euro4
Buna ziua, sunt nou venit in comunitatea Citroen si am o mare nelamurire.
De aproximativ doua saptamani sunt proprietarul unui C4 1.6 HDi 110 si sunt nedumerit: motorul indeplineste norma de poluare Euro3 sau Euro4 ?
Pe site-ul www.citroen.ro se mentioneaza:
2. Motorul HDi 110: compact, performanta si tehnologie
Acest motor cu o cilindree de 1560 cm3 si dotat cu o chiuloasa de 16 supape dezvolta 80 kW CEE (110 CP DIN) si atingand un cuplu de 240 Nm de la 1750 tr/mn, acesta din urma putand fi crescut la 260 Nm datorita functiei «overboost» care permite cresterea momentana a presiunii de supralimentare. Bineinteles ca raspunde normelor Euro IV;
Azi am primit cartea de identitate a vehiculului si surpriza! Numarul de omologare are terminatia E3, ceea ce corespunde - din ceea ce stiu eu - normei de poluare Euro3.
De aproximativ doua saptamani sunt proprietarul unui C4 1.6 HDi 110 si sunt nedumerit: motorul indeplineste norma de poluare Euro3 sau Euro4 ?
Pe site-ul www.citroen.ro se mentioneaza:
2. Motorul HDi 110: compact, performanta si tehnologie
Acest motor cu o cilindree de 1560 cm3 si dotat cu o chiuloasa de 16 supape dezvolta 80 kW CEE (110 CP DIN) si atingand un cuplu de 240 Nm de la 1750 tr/mn, acesta din urma putand fi crescut la 260 Nm datorita functiei «overboost» care permite cresterea momentana a presiunii de supralimentare. Bineinteles ca raspunde normelor Euro IV;
Azi am primit cartea de identitate a vehiculului si surpriza! Numarul de omologare are terminatia E3, ceea ce corespunde - din ceea ce stiu eu - normei de poluare Euro3.
e posibil ca el sa corespunda normelor de euro4 dar in romania sa fie omologat doar pentru normele de euro3. n-am avut curiozitatea sa ma uit in acte pentru ca pur si simplu nu ma intereseaza acest aspect. din cate stiu eu doar cei care aduc masini din afara sunt preocupati de acest euro pentru a o putea inmatricula. atat timp cat masina e inmatriculata poate fi si euro 0. oricum de cand cu aceasta ecologizare si euro astia motoarele au tot mai multe filtre, si platim pentru a proteja un mediu de care oricum il distrug altii cu seninatate prin chestii care avecteaza de mii de ori mai tare decat amaratul nostru de motoras.
E posibil ca in cartea de identitate sa apara norma de poluare de la omologarea initiala a motorului respectiv. Din cate stiu eu un diesel poate sa corespunda normelor Euro 4 doar daca are un FAP (filtru activ de particule). Complicata problema oricum, fiindca la ITP oamenii de acolo se vor orienta numai dupa ce scrie pe talon (ceea ce nu e in intregime un lucru rau pentru un motor euro4 evaluat la noxe ca un euro3
).

Daca nu ma-nsel, majoritatea statiilor respectabile de pe la noi, ofera motorina care intruneste cel putin normele Euro 4. Nu prea se mai gaseste motorina Euro 3. Desi sunt nou in domeniul diesel, cred ca la noi se gasesc cam urmatoarele 3 sortimente de motorina: Euro 4 normal, Euro 4 aditivat (cu continut mai redus de sulf), Euro 5 (OMV Premium/Alpin Diesel parca e singura motorina Euro 5 de la noi).
Dealer-ul sustine ca motorul este Euro4, service-ul de asemenea, dar din curiozitate am ridicat capota si am gasit urmatoarea inscriptie pe motor:
DV6TED4 E3 BVM C
Am verificat si la masina unui prieten (tot C4 1,6 HDi 110) si am gasit aceeasi inscriptie, si a lui fiind omologata Euro3.
Din pacate, chiar informatiile de pe site-ul www.citroen.ro sunt confuze.
La pagina http://www.citroen.ro/techInovPage.php?pageId=22 informatiile sunt contradictorii (vezi motoarele HDi 138 si HDi 136 FAP)
DV6TED4 E3 BVM C
Am verificat si la masina unui prieten (tot C4 1,6 HDi 110) si am gasit aceeasi inscriptie, si a lui fiind omologata Euro3.
Din pacate, chiar informatiile de pe site-ul www.citroen.ro sunt confuze.
La pagina http://www.citroen.ro/techInovPage.php?pageId=22 informatiile sunt contradictorii (vezi motoarele HDi 138 si HDi 136 FAP)
Înapoi la “Citroen C4 - Berlina, Coupe, Sedan, Picasso”