Frana spate, placute, discuri, etrieri noi - roata fierbinte

probleme de natura tehnica, precum si cele rezultate in urma diverselor incidente

Moderator: Echipa Tehnica

VictorSpiridon
just curious

Frana spate, placute, discuri, etrieri noi - roata fierbinte

Mesajde VictorSpiridon » Mie 04-Mai-2016 12:23

Buna ziua,

De cateva saptamani ma confrunt cu o problema la sistemul de franare care nu vrea sa dispara. Mentionez ca sunt posesorul unui Citroen c4 1.6 hdi 90cp, 2005, 208000km si locuiesc in Olanda.

In urma cu doua saptamani am fost la service pentru revizie si s-a constatat acolo ca discurile pe spate erau mult uzate, mai ales cel de pe spate dreapta unde placuta era la metal si etrierul era blocat si freca mult. Asta mi-a explicat niste zgomote dubioase pe care le-am auzit de pe spate in ultimul an, si uneori un fluierat, la viteza de 90-100 kmh. Am schimbat, discurile, placutele si etrierul spate dreapta care din cauza caldurii extreme, nu a mai putut fi salvat.

Am mers cateva zile dar pedala de frana se simtea diferit, tinea mai jos. M-am intors la service unde au aerisit instalatia si totul a revenit la normal. Am zis insa sa monitorizez un pic situatia sa vad daca se mai incinge ceva prin spate. De obicei asigur masina cu frana de mana, dar am zis ca de acum incolo s-o asigur in viteza 1.
Mentionez ca ritmul zilnic de mers este in mare parte pe autostrada, 60km dimineata si 60 km seara. Afara temperatura este cam de 10 grade.

Dupa ce ma pun la mers si conduc vreo 20 de km, aud din nou fluieratul, dar acum pare ca vine din stanga spate. Ajung acasa, pun mana pe roti, si roata spate stanga era foarte fierbinte, iar butucul central avea poate peste 100 de grade, ca am pus degetul umed si s-a auzit sfarait. In schimb, roata spate dreapta doar usor calduta (cea care fusese problematica). Nu am exagerat cu frana, cum ziceam, mers de autostrada 100 kmh cursiv. In fata totul rece.

Ma intorc cu masina la service unde mi se zice ca ar fi o idee buna sa schimb si etrierul spate stanga fiindca si acela da semne de oboseala, si desi a fost uns la schimbarea placutelor si a discurilor in urma cu 1 saptamana, nu se comporta normal. Zic ok, hai sa-l schimb si pe asta.

Merg cu masina dupa schimbare (totul pe spate nou, discuri, placute, etrier)- cei 60 km si iarasi observ ca roata din stanga spate se incalzeste dar nu asa mult ca inainte. Totusi temperatura este ridicata, ca apa calda cu care te speli pe maini (deci cam 40grade), fata de celelalte roti care sunt reci.

Am zis sa fac un experiment, asa ca am mers in spatele unui camion vreo 15 km, fara a folosit frana, si apoi am reusit sa opresc doar din frana de motor intr-o benzinarie. Roata spate stanga din nou calduta (parcursesem doar vreo 40 km) si evident discul fierbinte.

Ridic masina pe cric sa vad daca roata merge infranata. Am putut roti roata cu relativa usurinta, dar intr-adevar pare ca ceva freaca, plus ca se aude sunet de frecare. Am zis ca putina frecare poate e normala, asa ca am zis sa verific si la celelalte roti. Am observat ca roata spate stanga tine cel mai mult, dar o usoara frecare se simte si la spate dreapta si fata dreapta. Doar fata stanga pare sa se invarta liber. Am facut cateva filmulete scurte pe care le puteti vedea mai jos:
Spate stanga la cald: https://www.youtube.com/watch?v=vnV0ny6QirI
Spate dreapta la cald: https://www.youtube.com/watch?v=tPmvJKMgaqs
Fata stanga la cald: https://www.youtube.com/watch?v=4ztiAIzHYd0

M-am intors acasa si am lasat-o peste noapte. Si dimineata am zis sa incerc iar la rece sa vad daca freaca. Pare sa frece mai putin dar tot nu se invarte complet liber
https://www.youtube.com/watch?v=sf5TiBa88-o

Ma intorc cu masina la service si iarasi se uita baietii, o scot la drum, mai verifica inca o data totul, fac ceva reparatie / ajustare la fata dreapta, dar concluzia e ca frana este ok. Fluierat nu se mai aude de la schimbare etrierului, dar roata tot se incalzeste. Deja am vreo 1500 de km pe discurile astea si ma gandesc ca daca era o chestiune de rodaj, ar fi trebuit sa se fi rodat deja.

In weekend vreau sa fac un drum mai lung (400 km) dar nu stiu daca e sigur si nu vreau sa distrug si discurile astea.

Ce ar putea fi? Ce sa verific?
E ok sa merg asa chiar daca se incalzeste?
E normal ca frana sa frece putin cand nu e apasata?

Imi cer scuze pentru postul lung si sper sa ma puteti ajuta cu ceva idei / sfaturi. Sunt deja la capatul rabdarii si fiind intr-o tara straina nu prea mai stiu ce sa fac.

Cu stima, Victor Spiridon
Do the deeds!

MisterClaude
Web Master
Masina: Citroen Xantia Activa 2.0 Turbo CT
2: Citroen C4 Coupe, 2.0HDI
3: Citroen Xantia SX 1.8i 16v (RIP)

Re: Frana spate, placute, discuri, etrieri noi - roata fierbinte

Mesajde MisterClaude » Lun 13-Iun-2016 08:53

Eu cred ca e normal ca butucul central sa fie un pic caldut dupa un drum de 60km. De la rotatie si de la frecare (fie ea cat de mica, metalele se incalzesc. Caldura se transimte si la discuri, deci chiar daca n-ai franat deloc, ele n-au cum sa fie perfect reci).
Sunetul nu e prea inteligibil in video-uri, dar la dreapta-spate ai verificat rulmentul?
Web design profesionist.

marius_eugen
just curious

Mesajde marius_eugen » Mar 18-Oct-2016 15:43

Sunt mai nou pe forum desi am contul de ceva timp pentru ca intre timp am mai avut o masina de alta marca . Parerea mea este ca problema ta este de la frana de mana. Si eu patesc la fel la un Megane 3 si este de la cablul de la frana de mana. Nu elibereaza corect parghia etrierului si mergi infranat.

George RTL
pasionat

Mesajde George RTL » Joi 15-Dec-2016 00:47

rotile sunt la feld e calde stanga cu dreapta???

Înapoi la “Probleme C4”