@mituc inseamna ca ai primit unul defect din fabrica

Glumesc, orice masina poate fi facuta sa-si schimbe, in anumite limite, caracterul sub/supra virator. Daca a ta supravireaza, inseamna ca ai facut ceva modificari masinii (anvelope mai late, suspensii schimbate, presiune in anvelope 'ciudata', etc....)
Eugen, desi n-am avut niciodata placerea de a conduce un CX timp mai indelungat, imi inchipui ca datorita suspensiei mai "speciale" masina este cat se poate de neutra in regim "normal" de condus si, probabil, nici n-ai impins-o vreodata la limita incat sa afli daca are tendinte sub/supra viratorii. Sa zicem altfel, e de bine si poti sa te declari fericit
alphie a explicat destul de bine fenomenul.....Ar fi multe de spus, in primul rand ca, exceptie facand NFS porsche, e destul de nashpa daca masinile ajung sa se roteasca in jurul axei centrale....mai ales verticale. Imi inchipui ca-i 'nashpa' si in cazul celei orizontale :P
Corect ar fi, cu referire la axe, sa vb despre centrul arcului (de cerc sau ce-o vrea primaria) curbei respective si de axei asociate, in nici un caz de axul masinii.
Din cate stiu, absolut toate masinile au tendinte fie sub, fie supraviratorii....doar ca unii's mai egali ca altii si unele masini manifesta aceste tendinte mai putin.
Majoritatea masinilor 'mici'/'ieftine'/'de familie' vin presetate din fabrica cu un caracter subviratoriu, ca masura de siguranta: omul ii da talpa, vede ca iese cu botul de pe sosea si incetineste instinctiv ca sa readuca masina pe traseu (sau pune o frana tare si moare).
De altfel, singura masura 'legala' de a contracara efectul subvirator consta in reducerea vitezei pana in punctul in care aderenta rotilor din fata (motrice) redevine suficient de mare pentru a readuce masina pe traiectoria corecta (evident, probabil viteza de deplasare nu mai este legala in momentul in care te confrunti cu pb).
O masura uneori eficienta (depinde de conditiile in care a aparut fen. subvirator) insa cu siguranta nu foarte intuitiva consta in redresarea partiala a volanului care, sub accelaratie constanta, va diminua efectul subvirator si va aduce din nou masina pe traiectoria corecta. Intuitiv, orice om s-ar apuca sa traga si mai mult de volan in speranta in care poate redresa astfel masina insa pb consta in lipsa aderentei iar bracarea si mai accentuata a rotilor nu va duce decat la diminuarea suprafetei utile de contact si, implicit, a aderentei.
Celelalte 2 variante constau in (nu pe drumuri publice):
a) 'aruncarea' intentionata, gen drifting, a puntii spate catre exterior
sau
b) 'trail braking' (nu stiu expresia in romana): franarea accentuata imediat inainte de intrarea in curba va transfera mare parte din greutatea masinii pe puntea fata -> aderenta mai buna pentru rotile din fata -> se elimina efectul subvirator sau se poate ajunge chiar la un efect supravirator.
Ah, caracterul subvirator este tipic masinilor cu tractiune pe fata. Cine are bani de BMW, Porsche si alte minuni, o sa trebuiasca sa studieze efectul supravirator

in care botul masinii tinde sa intre catre interiorul curbei sau, altfel spus, la un moment dat rotile din spate vor rupe aderenta si fundul masinii va fugi in exterior.
O explicatie decenta a celor doua efecte (in engleza) poate fi gasita aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Understeerhttp://en.wikipedia.org/wiki/Oversteerhttp://news.bbc.co.uk/sport1/hi/motorsport/formula_one/car_behaviour/default.stm"Understeer is safer than oversteer. If the car understeers, and no correction is made the result is a wider corner than intended, but the car remains stable. If the car oversteers, the turn made has smaller radius than intended. The smaller radius produces higher cornering forces bring the required traction even closer to the limit of the rear wheels, and thus causing even more oversteer. The situation becomes worse until the rear wheels lose grip completely; the car spins and all directional control is lost. "Sper ca am clarificat un pic lucrurile.
Prima mea concluzie ar fi ca o posibila solutie, si cea mai ieftina, consta in modificarea presiunii din anvelope (fata/spate) insa cu cat......e o intrebare buna.