Pagina 1 din 2

Scris: Mar 23-Oct-2007 18:04
de eugenro2001
Explicati-mi si mie ce e aia subvirator si supravirator :oops: Ca nu am inteles niciodata. Adica, inteleg semnificatia cuvintelor dar nu stiu cum se manifesta o masina sub sau spraviratoare. Si am carnet de 14 ani.....

Scris: Mar 23-Oct-2007 18:20
de alphie
Din cate stiu eu (sau mai bine zis imi imaginez) masinile supraviratoare "se duc de spate" la o curba mai la limita si deci se aseaza cumva cu botul spre centrul arcului de cerc reprezentat de curba.
Cele subviratoare tind sa fie uniform impinse de forta centrifuga, adica nu se rotesc in jurul axei centrale verticale, ci pur si simplu sunt degajate spre exteriorul curbei (repet in conditii de viteza mare).
Cred ca distributia fata-spate a greutatii si cursa amortizoarelor influenteaza tendinta asta (cel putin asa era la NFS porsche :roll:)

Asa mi-a explicat cineva o data, adica mi-a aratat cu palma. Evident e mai usor de explicat prin imagini, dar pana punem filme pe VIDEOshack ..

Oricum daca nu e asa...sa ma contrazica cineva si sa ne explice la toti.

Scris: Mar 23-Oct-2007 19:13
de bkdc
@mituc inseamna ca ai primit unul defect din fabrica :D Glumesc, orice masina poate fi facuta sa-si schimbe, in anumite limite, caracterul sub/supra virator. Daca a ta supravireaza, inseamna ca ai facut ceva modificari masinii (anvelope mai late, suspensii schimbate, presiune in anvelope 'ciudata', etc....)

Eugen, desi n-am avut niciodata placerea de a conduce un CX timp mai indelungat, imi inchipui ca datorita suspensiei mai "speciale" masina este cat se poate de neutra in regim "normal" de condus si, probabil, nici n-ai impins-o vreodata la limita incat sa afli daca are tendinte sub/supra viratorii. Sa zicem altfel, e de bine si poti sa te declari fericit :)

alphie a explicat destul de bine fenomenul.....Ar fi multe de spus, in primul rand ca, exceptie facand NFS porsche, e destul de nashpa daca masinile ajung sa se roteasca in jurul axei centrale....mai ales verticale. Imi inchipui ca-i 'nashpa' si in cazul celei orizontale :P

Corect ar fi, cu referire la axe, sa vb despre centrul arcului (de cerc sau ce-o vrea primaria) curbei respective si de axei asociate, in nici un caz de axul masinii.

Din cate stiu, absolut toate masinile au tendinte fie sub, fie supraviratorii....doar ca unii's mai egali ca altii si unele masini manifesta aceste tendinte mai putin.

Majoritatea masinilor 'mici'/'ieftine'/'de familie' vin presetate din fabrica cu un caracter subviratoriu, ca masura de siguranta: omul ii da talpa, vede ca iese cu botul de pe sosea si incetineste instinctiv ca sa readuca masina pe traseu (sau pune o frana tare si moare).

De altfel, singura masura 'legala' de a contracara efectul subvirator consta in reducerea vitezei pana in punctul in care aderenta rotilor din fata (motrice) redevine suficient de mare pentru a readuce masina pe traiectoria corecta (evident, probabil viteza de deplasare nu mai este legala in momentul in care te confrunti cu pb).

O masura uneori eficienta (depinde de conditiile in care a aparut fen. subvirator) insa cu siguranta nu foarte intuitiva consta in redresarea partiala a volanului care, sub accelaratie constanta, va diminua efectul subvirator si va aduce din nou masina pe traiectoria corecta. Intuitiv, orice om s-ar apuca sa traga si mai mult de volan in speranta in care poate redresa astfel masina insa pb consta in lipsa aderentei iar bracarea si mai accentuata a rotilor nu va duce decat la diminuarea suprafetei utile de contact si, implicit, a aderentei.

Celelalte 2 variante constau in (nu pe drumuri publice):
a) 'aruncarea' intentionata, gen drifting, a puntii spate catre exterior
sau
b) 'trail braking' (nu stiu expresia in romana): franarea accentuata imediat inainte de intrarea in curba va transfera mare parte din greutatea masinii pe puntea fata -> aderenta mai buna pentru rotile din fata -> se elimina efectul subvirator sau se poate ajunge chiar la un efect supravirator.

Ah, caracterul subvirator este tipic masinilor cu tractiune pe fata. Cine are bani de BMW, Porsche si alte minuni, o sa trebuiasca sa studieze efectul supravirator :D in care botul masinii tinde sa intre catre interiorul curbei sau, altfel spus, la un moment dat rotile din spate vor rupe aderenta si fundul masinii va fugi in exterior.

O explicatie decenta a celor doua efecte (in engleza) poate fi gasita aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Understeer
http://en.wikipedia.org/wiki/Oversteer
http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/motorsport/formula_one/car_behaviour/default.stm


"Understeer is safer than oversteer. If the car understeers, and no correction is made the result is a wider corner than intended, but the car remains stable. If the car oversteers, the turn made has smaller radius than intended. The smaller radius produces higher cornering forces bring the required traction even closer to the limit of the rear wheels, and thus causing even more oversteer. The situation becomes worse until the rear wheels lose grip completely; the car spins and all directional control is lost. "

Sper ca am clarificat un pic lucrurile.
Prima mea concluzie ar fi ca o posibila solutie, si cea mai ieftina, consta in modificarea presiunii din anvelope (fata/spate) insa cu cat......e o intrebare buna.

Scris: Mar 30-Oct-2007 11:26
de Arise
Simplu, la understeer (subvirator) masina nu reuseste sa ia curba. Cel mai simplu exemplu intri in curba cu viteza mare si incerci sa o iei. Daca nu iei curba si o tii mai mult drept, iesi cu botul in decor, ai avut comportament subvirator.

La supravirator (oversteer), iti fuge fundul masinii atunci cand iei curba. Adica iesi cu fundul in decor.

Scris: Mar 30-Oct-2007 15:47
de mituc
bkdc scrie:@mituc inseamna ca ai primit unul defect din fabrica :D Glumesc, orice masina poate fi facuta sa-si schimbe, in anumite limite, caracterul sub/supra virator. Daca a ta supravireaza, inseamna ca ai facut ceva modificari masinii (anvelope mai late, suspensii schimbate, presiune in anvelope 'ciudata', etc....)


In afara de azot in pneuri nu are nimic deosebit. E 100% stock. Si nici macar azotul ala nu e bagat ca lumea, pur si simplu s-a dezumflat roata si s-a umflat cu azot, adica mai am ceva oxigen prin roti (ce-i drept mai putin de 10%).

Scris: Mar 30-Oct-2007 16:05
de mituc
Arise scrie:La supravirator (oversteer), iti fuge fundul masinii atunci cand iei curba. Adica iesi cu fundul in decor.



Asta e drift. La supravirare masina baga spatele inainte si botul in curba. Daca nu esti atent iesi in decor insa pe interior, sau atingi botul pe acolo.

Inca o chestie: orice masina este subviratoare in curbe daca frinezi, pentru ca e sanie iar forta de frecae se va opune exclusiv componentei fortei centrifuge din punctul in care a inceput frinarea violenta (cu mici corecturi daca ai ABS). Niciodata sa nu frinezi violent in curbe pentru ca atunci evident ca te vei plinge de comportament subvirator. Eu nu frinez deloc in curbe de exemplu, de obicei accelerez, uneori destul de tare :) (evident de la 1/3 sau 1/2 incolo, nu de la inceputul curbei unde trebuie sa mentii viteza constanta).

Uite aici: http://youtube.com/watch?v=qiIYEmpWaaQ - toti astia au sarit in parapeti pentru ca au frinat si apoi nu au accelerat suficient. Daca accelerau puternic dupa ce unii au apucat sa bage botul in itnerior ieseau mult mai bine, sau poate chiar reuseau sa ia curba aia.

Scris: Mar 30-Oct-2007 16:31
de mituc
Foarte tare frate! Ia uite cite chestii pe care unii le stiu, altii nu, dar aici sint puse in text:
http://www.drivingfast.net/

Scris: Mie 31-Oct-2007 16:27
de Arise
mituc, din linkul tau, este aici o pagina:

http://www.drivingfast.net/car_control/oversteer.htm


Am spus:
La supravirator (oversteer), iti fuge fundul masinii atunci cand iei curba. Adica iesi cu fundul in decor.


Animatia flash de acolo nu ma contrazice... :D

Toata lumea franeaza in curbe. 95% din instinct. Asa si trebuie. In curbe nu se accelereaza.

Sa nu amestecam sarmalele... stilul de condus corect este:
Vine o curba, incetinesti, intri in curba cu viteza redusa astfel incat sa nu apara senzatii gol in stomac sau urcat cu liftu tie ca sofer sau pasagerilor. Odata ce ai trecut de mijlocul curbei poti sa accelerezi.

P.S. Am invatat din experiente neplacute ca a fi zmeu pe sosea nu este un instinct de supravietuitor. :roll:

Scris: Mie 31-Oct-2007 16:36
de cdires
Arise scrie:Toata lumea franeaza in curbe. 95% din instinct. Asa si trebuie. In curbe nu se accelereaza.


Nu se franeaza in curba.. e treaba destul de periculoasa. Conduita indicata este urmatoarea> Se apreciaza vizual virajul,se reduce viteza corespunzator unghiului, INAINTE de a inscrie masina in viraj,apoi,odata inscris in viraj, se poate acelera (bineinteles,nu la blana...). In felul asta esti sigur ca ramai pe sosea...

Later edit: sigur, ca sa ramai pe sosea,poti sa virezi in viteza intai,cu 10 la ora,doar ca ma refeream mai sus la a parcurge un drum "curbat" cu viteza cat de cat constanta, in mod fluent, "elastic".

Scris: Mie 31-Oct-2007 16:48
de dimabogdan
Din cate stiam eu, este vorba de forta centripeta care actioneaza la miscarea unui corp pe o traiectorie rectilinie.Cam din cauza ei nu este recomandata franarea in curba, pentru ca risti sa anulezi aceasta forta si sa dai castig actiunii fortei centrifuge, de aceea fiind recomandata accelerarea in curba.Bineinteles, asta in timp, iti face praf cauciucurile. :D

Scris: Mie 31-Oct-2007 17:43
de sorin.
Cx-ul are un comportament fantastic in viraje datorita ecartamentului mult mai mic pe spate, asociat cu greutatea mica pe puntea spate. La schimbari BRUSTE ale directiei fata reactioneaza imediat, mai repede decat la oltcit :shock:

Scris: Mie 31-Oct-2007 18:18
de NOS_feratu
dimabogdan scrie:...este vorba de forta centripeta care actioneaza la miscarea unui corp pe o traiectorie rectilinie... :shock:


ai vrut cu siguranta sa spui curbilinie...

xsara mea "stie" foarte bine sa stea in curbe. poate si datorita puntii spate cu autodirectionare... cum s-ar spune comportament neutru :D

later edit: nu acelasi lucru se poate spune despre "granny" care daca nu tragi cum trebuie de volan te urca pe toate gardurile care le gaseste...

Scris: Mie 31-Oct-2007 20:11
de dimabogdan
Corect, sunt o vaca ... :lol: :lol:

Scris: Mie 31-Oct-2007 22:22
de eugenro2001
sorin. scrie:Cx-ul are un comportament fantastic in viraje datorita ecartamentului mult mai mic pe spate, asociat cu greutatea mica pe puntea spate. La schimbari BRUSTE ale directiei fata reactioneaza imediat, mai repede decat la oltcit :shock:


CX-ul isi datoreaza comportamentul DIRAVI-ului si faptului ca are doar 2,5 ture de volan de la cap la cap precum si geometriei speciale a sistemului de directie. Astfel, axa care trece prin centrul celor doi pivoti intersecteaza planul vertical al rotii exact in mijlocul petei de contact ceea ce creste stabilitatea.
La DS aceasta axa era chiar in planul rotii.

Scris: Mie 31-Oct-2007 22:48
de dj01fad
eu unul am cam impins cx-ul la limita, si am invatat sa ma dau de cur cu el (scuzati expresia, dar asa se intelege cel mai bine). toata smecheria este sa stii sa controlezi frana si apoi acceleratia intr-o curba ca sa il faci sa fuga, dar, atentie! este foarte periculos pentru ca daca scapa cumva in lateral nu mai poate fi redresat. aceasta masina este foarte capabila sa mearga si pe 3 roti, si in derapaj controlat, datorita centrului de greutate care este foarte in fata, si datorita faptului ca puntea fata e considerabil mai lata; spatele acestei masini cred ca este mai mult un punt de sprijin sa zicem... diravi nu prea are nici o treaba aici, doar te ajuta sa o manevrezi perfect. am observat fata de alte masini ca la viteze mari, adica peste 120, la nevoie poti sa faci brusc stanga-dreapta (sa zicem pentru a ocoli un gropan), fara nici un pericol, atata timp cat nu se franeaza in momentul manevrei! pentru ca masina sa fie cat mai capabila de aceste lucruri, trebuie ca sferele sa fie cele corecte si incarcate corespunzator. daca cumva suspensia este mai tare, capata un comportament foarte cretin; WLD a mers cu mine in masina, si i-am aratat cam cum se poate lua o curba cu cx-ul (dar nu la capacitate maxima), destul de nasoala, la vale, cu treapta 3 si in plina accelerare, si daca imi aduc aminte corect a schitat si atunci o mica "fuga", dar controlata; aceeasi curma nu am reusit sa o iau sub nici o forma cu xm-ul, decat cu 20 km mai putin, si asta dupa ce i-am pus suspensia la punct. de fapt de ce sa explic eu ce poate, cand se vede foarte clar aici:
http://www.youtube.com/watch?v=FrPtEwuaVig