Consum
Moderator: Echipa Tehnica
acum cateva zile am resetat si eu calc de bord si a scazut pana pe la 10.2 in oras...ca imi arata vreo 14.am pus de vreo 3-4 ori la rand benzina de la petrom top 99 aia cu zboara din parti.inainte ii puneam si eu omv 100 si se ducea fain.acum am pus iar omv 100 si parca nu mai merge la fel ca inainte si ma tine si mai putin fata de aia de la petrom.consumu a crescut iar pe la 13 %. Asta e nu-i mai place omv...am stricato cu aia de la petrom 

C4 shifting scheme
Acum vreo 3 zile am mers cu un taximetrist cu logan. Pe la 45 i-a dat a 5-a, si am fost cam surprins sa vad ca nu tremura (mai ales ca la logan etajarea e total aiurea). L-am intremat: bre, e a 5-a sau a 3-a?? Si mi-a confirmat ca i-a dat a 5-a (asa auzisem si eu dar am zis ca ma insel cind m-am uitat la vitezometru).
Cica daca schimbi treptele sub 2000 nu tremura. Probabil daca accelerezi brusc tremura, dar la mers lejer.. schimbi lejer.
Deci, la astea pe benzina, aveti careva o shifting-scheme pentru consum optim? Eventual poate incearca careva, ca a mea e inca pe drum:)
La HDI e relativ simplu, schimbi clar in jurul turatiei de cuplu (2000-2200) si sa ai grija sa nu ajungi sub 1500rpm cu treptele superioare ca omori cutia (oricum hdi-urile consuma deja putin), dar la benzine cum sta treaba?
Cica daca schimbi treptele sub 2000 nu tremura. Probabil daca accelerezi brusc tremura, dar la mers lejer.. schimbi lejer.
Deci, la astea pe benzina, aveti careva o shifting-scheme pentru consum optim? Eventual poate incearca careva, ca a mea e inca pe drum:)
La HDI e relativ simplu, schimbi clar in jurul turatiei de cuplu (2000-2200) si sa ai grija sa nu ajungi sub 1500rpm cu treptele superioare ca omori cutia (oricum hdi-urile consuma deja putin), dar la benzine cum sta treaba?
Acesta e mers strict de taximetrist, cu dorinta maxima de economie. La benzina, daca mergi subturat, pompa de ulei se invarte cu turatie mica, iar lubrifierea motorului este slaba. Orice acceleratie medie forteaza mult motorul (cuplul maxim este oricum mai sus) si in plus frecarea este mult mai mare.
Pai eu la 50-60 cu C4 deja am a5a! Si cand merg pe Dn1 merg cu 60 in a5a si am consum inst. de 3.5l/100km!
La masina celalta (fiat punto 1.2) am media in oras de 6.9l/100km, in conditiile in care merg in super aglomeratii! Dar mi-am cultivat mers de taximetrist!
Ca si consum la C4 in oras, nu pot sa il calculez, pt ca nu o folosesc decat afara! Consumul pe primii 1100km este de 7.2l/100km, cu 150-200km in Bucuresti!
La masina celalta (fiat punto 1.2) am media in oras de 6.9l/100km, in conditiile in care merg in super aglomeratii! Dar mi-am cultivat mers de taximetrist!
Ca si consum la C4 in oras, nu pot sa il calculez, pt ca nu o folosesc decat afara! Consumul pe primii 1100km este de 7.2l/100km, cu 150-200km in Bucuresti!
[b:8a91ac8b41]Citroen Spirit on my C4... VTR 1.6i, Obsidien [/b:8a91ac8b41][img:8a91ac8b41]http://www.sloganizer.net/en/style3,C4.png[/img:8a91ac8b41]
Adrian scrie:Pai eu la 50-60 cu C4 deja am a5a! Si cand merg pe Dn1 merg cu 60 in a5a si am consum inst. de 3.5l/100km!
Aha, deci ideea e cam aceeasi, tre' sa fiu doar atent ca dupa schimbarea treptei sa fie ceva mai sus de acea turatie unde ar tremura (ca daca faci des asta se duce draq' si cutie si motor si tot dupa 20k km).
Si a propos de consum, de pe la ce benzinarii ii turnati benzina si de care? omv 100? shell/MOL, petrom, lukoil, altceva? Care dintre benzine se comporta cel mai ok? Adica motorul sa traga, combustibilul sa nu fie halit in exces de motor, sa nu aiba scame si apa sau sobolani, etc, ca asa mai bine ii pun benzina de 95 amestecata cu toluen sau ceva.
Matrixu scrie:mai mergeti voi mult subturat cu masina si vedeti mai incolo ce si cum.Plus de asta mersul subturat duce uneori la un consum mai mare!
Lasa-i Matrixu in pace ca aici este campionat de consum redus, indiferent daca se merge subturat...conteaza cat scrie pe display 3,5..4,5!!!
la motorasul ala care se chinuie nu se gandesc!
in sfirsit au mai ajuns si altii la concluzia asta. va multumesc, inseamna ca nu sint singur...
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available
- nicum
- Moderator
- Masina: BX 16 RS
@mituc: mersul subturat = ungere proasta. Mai ia in calcul ca de regula tximetristii (cel putin aia din Buc) nu conduc masinile lor. S-a mai discutat pe forum despre asta. Schimba in jurul a 3000 de ture si totul o sa fie bine. Eu unul nu mai folosesc treapta a 5-a de multa vreme in oras, schimb a 5-a la peste 80.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!
Cifrele alea sunt total aiurea.
Mai ales cand in functie de ele iti raporteaza cat mai ai la pompa.
Pentru ca am facut un drum la Bucuresti am "scazut" consumul mediu la 8.6, dupa aceea, m-am mai plimbat prin oras, l-am dus la 8.9 si apoi a scazut spre uimirea mea la 8.8.
Ei bine, am plecat azi dimineatza cu 65km autonomie, si in loc sa fac la dreapta catre servici, am facut la stanga sa intru la benzinarie. Motivul? Autonomia era la 25km. De mentionat ca am cam 7km de acasa pana la servici/statia peco.
Deci daca el face calcule si ii da 40km consumati in 7km efectivi, pe un oras putin-normal aglomerat in conditiile unui mers lejer...
Mai ales cand in functie de ele iti raporteaza cat mai ai la pompa.
Pentru ca am facut un drum la Bucuresti am "scazut" consumul mediu la 8.6, dupa aceea, m-am mai plimbat prin oras, l-am dus la 8.9 si apoi a scazut spre uimirea mea la 8.8.

Ei bine, am plecat azi dimineatza cu 65km autonomie, si in loc sa fac la dreapta catre servici, am facut la stanga sa intru la benzinarie. Motivul? Autonomia era la 25km. De mentionat ca am cam 7km de acasa pana la servici/statia peco.
Deci daca el face calcule si ii da 40km consumati in 7km efectivi, pe un oras putin-normal aglomerat in conditiile unui mers lejer...
nicum scrie:@mituc: mersul subturat = ungere proasta. Mai ia in calcul ca de regula tximetristii (cel putin aia din Buc) nu conduc masinile lor. S-a mai discutat pe forum despre asta. Schimba in jurul a 3000 de ture si totul o sa fie bine. Eu unul nu mai folosesc treapta a 5-a de multa vreme in oras, schimb a 5-a la peste 80.
Taximetristii rup masinile din mai multe puncte de vedere. La partea cu ungerea proasta nu m-am gindit niciodata insa, na, e bine ca ati sarit vreo 3 pe forum cu informatia asta:) Oricum consumul e bun si asa si nu are sens sa rupi motorul doar de dragul de a scoate cu 1l/100km mai putin.
Merci.
george scrie:Nu e ciudat ca atita lume nu stie cum se foloseste un motor... Cred ca e o problema a scolilor de soferi. Instructorii ar trebui sa se ocupe de asta.
Nu neaparat. Poate fi si o problema a mediului in care ai exploatat masina. Daca, sa zicem, cei de la firma la care lucrezi iti spun "fii atent cum o calci, ai bugetul X de carburant, tre' sa-ti ajunga Y kilometri" - si se intimpla asa de fiecare data, an de an, mai multi ani, incepi sa gindesti putin altfel. Cind ai masina ta lucrurile se schimba putin, si pentru asta e bine sa apelezi la oameni care au trecut prin asta