Cauciucuri xantia hdi

Forum de discutii generale despre Citroen Xantia. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

mbc
pasionat
Masina: Citroen C5 2.0 HDI 2004

Cauciucuri xantia hdi

Mesajde mbc » Joi 04-Noi-2010 20:49

In talon singura dimensiune pentru cauciucuri este 205/60/r15. Stiu ca teoretic nu e legal, dar pentru iarna se recomanda aceleasi dimenisiuni sau e mai bine ceva mai ingust? Daca da, ce dimensiuni. Precizez ca masina e break si jantele de 15 tabla originale.

A doua: Am gasit 2 tipuri de cauciucuri, ambele 205/60/r15, montaj si echilibrare inclusa.
Sava - 300 ron bucata
Goodyear Ultragrip 7+ (parca) 430 ron bucata

Merita diferenta intre acestea? Cu alte cuvinte, merita sa platesc 520 ron in plus (diferenta pe 4 bucati) pentru diferenta dintre cele 2 tipuri de cauciucuri?

Merci
"If in doubt, flat out!"

dxx
pasionat

Mesajde dxx » Joi 04-Noi-2010 21:08

1. e bine mai ingust pt iarna, evident, dar daca e scris in talon pastreaza dimensiunea.
2. parerea mea: nu merita diferenta. cred ca ambele te scot din zapada la fel de bine mai ales daca sunt noi.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 04-Noi-2010 23:46

diferenĂža e majora, Sava sunt vraiÂşte pe uscat sau udeala, chiar dacĂŁ pe zĂŁpadĂŁ sunt asemĂŁnĂŁtoare, dacĂŁ te Ăžin buzunarele ia UG7+
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

THUNDER77
pasionat

Mesajde THUNDER77 » Joi 04-Noi-2010 23:46

Cele inguste sunt recomandate iarna pentru ca "taie" atat zapada cat si "cirmoaca" ce se face pe sose....Cele late au "prostul obicei" sa derapeze deoarece suprafata de contact este mai mare.....De regula , chiar daca este trecuta dimensiunea in talon , cei mai multi merg cu cauciucuri inguste iarna si late vara....Ca idee , pe stalpul usii nu ai doua dimensiuni ? Sau in manualul masinii ? Eu la Xantie asa am....
Nu sunt un tip agitat sau violent , doar ca simt nevoia sa crap cate un cap in fiecare zi.....

cit_a
pasionat

Mesajde cit_a » Sâm 06-Noi-2010 11:59

Eu folosesc si iarna tot marimea 205/60/15 si totul este ok , eu am mers pe goodyear si sunt foarte multumit de aderenta.

316
simpatizant

Mesajde 316 » Vin 26-Noi-2010 23:27

Problema cu dimensiunea cauciucurilor nu mai e de actualitate. In certificatele de ĂŽnmatriculare noi nu existĂŁ nici o referire la roĂžile maÂşinii. Se pare cĂŁ s-au mai destupat la cap unii!
Atâta timp cât se pãstreazã diametrul exterior al roÞii (altfel, problemã cu viteza În RADAR), nu existã nici un inconvenient tehnic pentru a monta alte dimensiuni de cauciucuri sau jante.
În ceea ce priveºte lãþimea anvelopei, s-o luãm pe rând:
- tĂŁiatul zĂŁpezii e o supoziĂžie - eu cred cĂŁ pt. a merge prin zĂŁpadĂŁ (cazuri foarte rare) e nevoie de pneuri superbalon Âşi presiune micĂŁ, aÂşa cum se merge pe terenurile moi vara;
- pe de altĂŁ parte, coeficientul de frecare depinde exclusiv de natura materialelor ĂŽn contact Âşi nicidecum de suprafaĂža de contact (Fizica de clasa a VII-a); din aceastĂŁ cauzĂŁ la anvelopele de iarnĂŁ s-a modificat compoziĂžia cauciucului, care face anvelopa elasticĂŁ Âşi la temperaturi scĂŁzute Âşi are Âşi alt coeficient de frecare, deci monteazĂŁ ce lĂŁĂžime de cauciuc ĂŽĂži va satisface raportul preĂž/confort.
Anvelopele de iarnĂŁ au fost calculate Âşi fabricate pentru asfalt relativ curat Âşi temperaturi joase, cĂŁ aÂşa e la alĂžii pe Âşosele.

O iarnĂŁ uÂşoarĂŁ!

mbc
pasionat
Masina: Citroen C5 2.0 HDI 2004

Mesajde mbc » Sâm 27-Noi-2010 08:51

Am pus 195/65/r15 Sava Eskimo S3 la pretul de 220 ron / bucata, montaj, echilibrare inclus. Asta a fost la Adax Cluj care mi se pare o firma foarte serioasa si intelegatoare. De ce zic intelegatoare? Am avut 4 jante altele decat cele de pe masina cumparate cam de un an exact pentru a le face roti de iarna. Jantele erau cumparate dintr-o sursa sigura credeam eu dar tzeapa... 3 erau mai inguste decat standard si au observat si ei asta doar dupa ce au pus toate 4 cauciucurile sus. Ideea este ca mi le-au dat jos si pus pe jantele care erau pe masina initial (cele cu cauciucuri de vara) fara sa ma taxeze suplimentar sau sa-mi arunce ceva priviri tipic romanesti si astfel toata operatiunea a durat mai mult de o ora, dar totul e bine cand se termina cu bine. Concluzia: cascati bine ochii cand cumparati ceva, chiar daca este de la un prieten / cunoscut / frate etc.

Motivele alegerii dimensiunilor si marcii respective au fost pur financiare. Masina este condusa zilnic de tatal meu si foarte rar de mine. E posibil daca era masina mea personala sa fi facut tot posibilul pentru un set de cauciucuri premium, dar e greu sa justifici diferenta de la 220 ron la 430 ron.
"If in doubt, flat out!"

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Dum 28-Noi-2010 12:23

316 scrie:În ceea ce priveºte lãþimea anvelopei, s-o luãm pe rând:
- tĂŁiatul zĂŁpezii e o supoziĂžie - eu cred cĂŁ pt. a merge prin zĂŁpadĂŁ (cazuri foarte rare) e nevoie de pneuri superbalon Âşi presiune micĂŁ, aÂşa cum se merge pe terenurile moi vara;
- pe de altĂŁ parte, coeficientul de frecare depinde exclusiv de natura materialelor ĂŽn contact Âşi nicidecum de suprafaĂža de contact (Fizica de clasa a VII-a); din aceastĂŁ cauzĂŁ la anvelopele de iarnĂŁ s-a modificat compoziĂžia cauciucului, care face anvelopa elasticĂŁ Âşi la temperaturi scĂŁzute Âşi are Âşi alt coeficient de frecare, deci monteazĂŁ ce lĂŁĂžime de cauciuc ĂŽĂži va satisface raportul preĂž/confort.
Anvelopele de iarnĂŁ au fost calculate Âşi fabricate pentru asfalt relativ curat Âşi temperaturi joase, cĂŁ aÂşa e la alĂžii pe Âşosele.

O iarnĂŁ uÂşoarĂŁ!

- un cauciuc mai ingust are rezistenta mai mica la inaintare, indiferent de suprafata pe care circula, mai ales in zapada proaspata, care nu are nici o legatura cu noroiul in situatia asta
- coeficientul de frecare e constant intre doua materiale si nu tine cont de suprafata (aria de contact), dar in clipa in care exista pierdere de material, ca in cazul cauciucului, suprafata intra in ecuatie si modifica tot. ai fdreptate insa in ceea ce priveste conceptia anvelopelor de iarna noi, ele sint gindite si pentru a circula pe asfalt uscat/ud si temperaturi scazute
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf

http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service

Lexia available

Înapoi la “Citroen Xantia”