Salutare tuturor!
Intervin si eu pe acest subiect. 20 L % e un consum exagerat....Inadmisibil la vremurile acestea. Si eu am aceeasi problema cu masina mea...O Xantia 1,8-8V - 1995 - 190.000 Km.
O folosesc pe distantze surte (2-4 km) cu pauze de cateva ore (paue in care motorul se raceste complet, la temperaturile actuale.
Cand am adus-o de la Sibiu, la drum, cu toate ca ningea si erau sub 0 grd. C, a consumat 7,2-7,3 %, mergand cu 100-120 Km/h si traversand Brasovul, traversand muntii pe Intorsura Buzaului....etc. eram foarte multumit.
ulterior, consumul a sarit la 12,3-12,7 L, prin oras. Apoi 13,7-14,5. Apoi 16,5, Iar acum 19,7...20,2...23,7...16,5....20,5...etc.
Oare sa fie asa de gurmanda Xania 1,8 - 8V ????
Nu prea cred ca au facut-o asa cei de la Citroen. Consumul e ridicol de mare!!! E exasperant!!!
Nici macar Oltciturile pe care le-am avut inainte (si care sant renumite ca fiind mari consumatoare de benzina, datorita solutiei onstructive) nu mi-au consumat vre-o data mai mult de 13. Atunci injuram....

.
Bun! E firesc ca pe gerurile din iarna asta, consumul sa creasca de la 10 la 12 L %, dar nu 20.
Eu cred ca lucrurile stau altfel.
Cred ca si masina mea, si cea a lui
nelu 1976 , au ceva defecte la sistemul de injectie.
Acest defect nu poate fi depistat decat pe un tester de diagnoza pt. sistemul de injectie.
Trebuie mers cu masina la un service care are asa ceva si care mai are si un tehnician bun (capabil sa interpreteze corect datele furnizate de tester. Altfel...). Testerul acela spune clar ce probleme sant in sistemul de injectie.
Eu nu am facut acest pas, datorita lipsei banilor, fiindca sant pe cale sa-mi pierd locul de munca (se inchide firma).
Dar nu-mi storc creierii inutil si sa bajbai pe langa masina.
Mentionez ca masina mea, a avut cateva simptome ciudate:
- Aprinde uneori martorul de injectie din bord (aleatoriu....o data la 2 saptamani).
- La rece au fost cazuri cand motorul avea tendinta de a se opri, dar isi revenea treptat.
- Dupa ce se incalzeste, daca calc mai puternic acceleratia, scoate zgomotul acela de "bataie de avans"(zgomot de detonatii).
- Au fost cazuri cand de si motorul avea 70 grd. mi s-a oprit motorul la intersectii, cand calcam ambreiajul (nu tinea relantiul).
- Simt ca motorul nu dezvolta toti cei 101...103 cp (scoate zgomot de detonatii si nu trage).
- Daca o turez pe loc la 4-5000 rpm. si calc acceleratia repetat, scoate fum negru (e clar un amestec prea bogat) (probabil ca deja am compromis si catalizatorul)...( probabil ca de aceea motorul functioneaza cu detonatii si nu trage....catalizator infundat).
Cauza cea mai probabila a acestor simptome, poate fi ori sonda Labda arsa...un senzor de temperatura (cel de apa sau cel din admisie) ars, sau un contact imperfect/circuit intrerupt catre unul din acesti senzori.
Dar toate acestea, nu sant decat banuieli, pana cand masina nu este pusa pe un tester, care sa spuna clar ce se intampla cu sistemul de injectie.
Mentionez ca in aceasta perioada, am schimbat bujiile cu unele Bosch cu 4 electrozi si de cifra termica indicata de fabricant (FR 78X). Am schimbat filtrul de aer si filtrul de benzina. Am banuit ca una din aceste consumabile creiaza probleme. Nu am sesizat nici o ameliorare a mersului motorului dupa aceste inlocuiri (poate doar un mers putin mai rotund dat de bujiile cu 4 electrozi). Dar consumul a ramas tot exagerat de mare.
Pana cand nu ajungem la tester, toate acestea nu raman decat simple presupuneri. Eu asta vreau sa fac, cand ma voi descurca cu banii.
Mai exista o cale de depistare a defectelor, la sistemul de injectie, dar presupune indemanare si cunostinte solide din partea celui care intervine asupra masinii. O banala greseala, poate avaria calculatorul de injectie.
Se poate face rost de documentatie si cu un aparat de masura obisnuit, se pot masura pe rand toti senzorii, daca valorile de masurat sant cunoscute (din documentatie). In final, cam toti senzorii sant niste rezistentze, care se masoara ca atare (se masoara continuitatea si valoarea rezistentzei).
Candva am citit un articol, legat de experientza de service pe Xantia si se scria acolo ca la Xantia, defectele la sistemul de injectie, sant relativ usor de depistat, chiar si cu un simplu aparat de masura, nefiind nevoie de tester. Dar aceasta metoda consuma mult mai mult timp.
Tot acolo, mai scria si ca de obicei sonda Lambda creiaza probleme (atunci cand se sesizeaza innecarea motorului in frana de motor. Alte defecte mai pot sa apara datorita contactelor electrice imperfecte (mufe slabite/oxidate). Se pare ca e boala la Citroen. Toate au probleme cu circuitele electrice.
Eu inca nu am gasit timp sa iau la verificat toti acesti senzori. Iarna teribila ce ne incearca din plin...parca in dusmanie (viscol...ger...ninsoare....ger....iar viscol...ploaie...iar ger si pe urma viscol...Offff!!!)...lipsa unui garaj in care sa pot lucra...conjunctura actuala in care nu stim daca maine mai avem loc de munca sau cu ce sa platim birurile catre stat, sau daca vom mai avea ce pune pe masa...Toate acestea m-au facut sa nu ma mai gandesc deocamdata la masina. Cu toate ca ma penalizeaza serios la buget.
Probabil ca va veni si momentul sa ma ocup de ea.
Oricum, in esentza, e bine sa se mearga la un tester cu masina. Trebuie cautat, fie un service de marca (Citroen) fie un service multi-marca, unde de obicei se poate gasi un tester Bosch KTS 550...un tester destul de bun...rezonabil, care furnizeaza ceva informatii despre sistemul de injectie...sistemul de aprindere...ABS...etc.
Imi cer scuze pt. volumul mesajului meu, dar am simtit ca pot spune cate ceva pe acest subiect.