Ulei pentru motor recomandat

Probleme ce tin de motor si cutia de viteze.

Moderator: Echipa Tehnica

Vigilante
just curious

Ulei pentru motor recomandat

Mesajde Vigilante » Dum 02-Oct-2005 00:17

Salut,
deabia ce am intrat si eu in posesia unui Citroen Xsara Picasso, si printre alte defecte pe care le tot descopar la masina, se pare ca uleiul nu a mai fost schimbat de 23952423KM :lol: ... acum am fost la ITP si mi-au zis aia sa nu mai merg nici 100 de km cu uleiul asta si ma gandesc sa fac schimbul cat mai repede. Problema care se pune este ce marca de ulei sa imi iau... am auzit o grmada de recomandari dar tot nu stiu sincer sa fiu ce sa cumpar. As aprecia niste recomandari pentru ca am nevoie sa ii fac schimbul urgent.

Merci mult!

tartorul
pasionat

Mesajde tartorul » Dum 02-Oct-2005 02:05

Citroen recomanda Total. Practic poti sa folosesti orice ulei care corespunde specificatiilor motorului tau. :wink:

Eu personal as recomanda folosirea unui ulei facut de un fabricant cu traditie/renume si care se gaseste pe toate drumurile. Poti sa iti pui un ulei minunat si performant (asa zic reclamele), dar ce faci cand chiar iti trebuie un litru, sambata seara, cand magazinul care vinde uleiul respectiv e inchis? :twisted: Ai doua optiuni: 1. astepti pana luni la ora 9:30 sau 2. completezi cu ulei alta marca.

Treaba cu uleiul recomandat mi se pare mai mult o miscare de marketing.
Fun Citroen

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Lun 03-Oct-2005 08:28

Incearca Total, eu sint foarte multumit.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Lun 03-Oct-2005 16:31

Poti pune Total, dar e un ulei mai rar. Asadar, e bine sa ai si o rezerva, de completare eventual.
Daca motorul tau nu are uleiul schimbat de km scrisi acolo, cred ca deja trebuie aruncat! :lol:

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Mar 04-Oct-2005 08:58

vezi sa nu cumva sa ai si ulei de cutie de viteze prin el, se practica ca sa nu se auda tot felul de zgomote din motor mai ales in cazul in care se vinde masina. mi-ar parea rau sa fie asa, dar s-a mai intilnit din pacate
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Mar 04-Oct-2005 09:01

am mutat subiectul la locul lui, nu avea ce cauta la BX/Hidraulica

Lexia available

prafuit
pasionat

Mesajde prafuit » Mar 04-Oct-2005 11:27

Eu la masinute folosesc Castrol TXT!!! Si sunt ceva mai multumit decat de Total!!

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Mar 04-Oct-2005 11:31

Cum adica esti "mai multumit"? Cum se exprima aceasta multumire, sau ce o determina?
Chiar sunt curios, eu nu prea fac deosebire intre uleiuri...decat la pret.

prafuit
pasionat

Mesajde prafuit » Mar 04-Oct-2005 11:41

paco scrie:Cum adica esti "mai multumit"? Cum se exprima aceasta multumire, sau ce o determina?
Chiar sunt curios, eu nu prea fac deosebire intre uleiuri...decat la pret.

Am retinut aluzia, dar nu o iau in considerare!!!!

Cand am luat Berlingo, la ATS recomandau Castrol, baniesc ca nu aveau contract cu Total, si pana la 20 000km am mers cu Castrol, apoi mi-au recomandat Total, si am zis hai sa vedem cum sta treaba, si sa imi pun Total. surpriza: cand aveam motorul rece am aveam cate o scadere de turatie la un moment dat. Prima data mi-am zis ca ca este din cauza motorinei, asa ca am fidicat stafeta in acest plan, am trecut la un nivel superior de calitate (daca exista in RO). Totodata, mi-a crescut si consumul de carburant cu 0,3% (aici s-ar putea sa fi fost din cauza vremii) indiferent de calitatea carburantului. Intre timp, am trecut prin Metro si am vazut ca aveau promotie la Castrol TXT, tinand cont ca se apropia revizia, am cumparat 5l. si l-am pus la revizie.
Am uitat sa spun ca su cu un carburant mai bun tot imi aparea acea scadere de turatie la rece.
Dupa ce am pus din nou Castrol am revenit la vechile cifre si nu mai exista scaderea de turatie. Doar in urma acestei constatari recomand Castrol TXT. De fapt recomand doar masinilor mele!!! :P

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Mar 04-Oct-2005 11:44

cred ca diferenta nu se poate observa decit daca ai la bord martori de presiune si temperatura a uleiului si temperatura a apei. si nu se poate spune exact nici asa decit daca notezi diferitele combinatii de valori si le compari cu cele ale altui ulei in aceleasi conditii de exploatare (temperatura exterioara, viteza medie, regim mediu de turatie... etc...)

later edit: adaug ca eu folosesc in prezent total quartz 5W40 de care recunosc ca nu sint extrem de multumit pentru ca daca merg mult timp constant cu viteza mare (170-180) ~ 25-28gC temp exterioara, temperatura uleiului creste undeva la 130gC, a apei ramine undeva sub 90gC iar presiunea la ralanti sub 2 bar, daca nu cumva e chiar 0,9 bar. asa ca m-am hatarit sa incerc 10W60 de la castrol sa vad in ce fel se modifica fata de 5W40 de la total. o sa scriu si aici diferentele constatate

Lexia available

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Mar 04-Oct-2005 12:15

Khan, trebuie sa ai grija cu 10w60. Este un ulei mai vascos la temperaturi mari, ceea ce inseamna o presiune mai mare, dar in acelasi timp va fi un debit de ulei prin lagare mai redus, ceea ce inseamna o racire deficitara a acestora. Eu stiu un oltcit la care s-a gripat motorul dupa ce a mers cu viteza pe autostrada(folosea 10w60)

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Mie 19-Oct-2005 15:39

la oltcit uleiul recomandat expres de catre constructor e 15W40. e logic ca la 10W60 a facut figuri pentru ca asa cum spui e mai viscos. eu insa intimpin problema cealalta, 5W40 e prea fluid la temperaturi mari ale uleiului. cred ca ideal ar fi un 5W50, dar mai greu, e cam dificil de ajuns la valorile astea :( si cred ca ar costa f muuult

Lexia available

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Mie 19-Oct-2005 16:15

Cel mai bine ar fi sa montezi un schimbator de caldura ulei-apa.Astfel uleiul se va incalzi mai repede,iar pe de alta parte odata ce a depasit temperatura apei va incepe sa cedeze caldura acesteia.(vezi cx2 gti)

Ford_V6
pasionat

Mesajde Ford_V6 » Mie 19-Oct-2005 16:34

aici e vorba si de starea motorului . . . khan crede-ma ca am mers constant cu 220 cu TOTAL Quartz 9000 5w40 in motor vara la 40 de grade si uleiul nu a trecut de 110-120 de grade iar presiunea era undeva la 2.5 bari la relanti . . .masina un Peugeot 206 cu motor de 2000 cmc.

acum masina a trecut pe ulei racing 15w50 si merge cu cateva grade mai cald uleiul iar presiunea e chiar mai buna.

m.s.
pasionat

Mesajde m.s. » Mie 19-Oct-2005 21:01

Eu inainte de C4,am avut un Punto 1.9 JTD cu (,)care in 4 ani am facut 240.000km .Am schimbat de la inceput uleiul Selenia(recomandat de Fiat) cu Aral High Tronic 5w40.La 240.000km motoru' e ca nou.Parerea mea este ca asa poti spune de un ulei ca esti multumit de el.

Înapoi la “Mecanica - Xsara”