Transformare Xantia 1.6 ĂŽn Xantia 1.9 TD

Aşteptam descrieri şi poze cu maşinile membrilor

Moderator: Echipa Tehnica

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Transformare Xantia 1.6 ĂŽn Xantia 1.9 TD

Mesajde MARIAN » Mie 22-Aug-2012 11:31

In acest subiect intenÞionez sã vã prezint maºina mea de la momentul achiziÞiei pânã În prezent.
Deci, acum 2 ani, Într-o conjuncturã de moment am intrat În posesia unui Citroen Xantia 1.6 + GPL(nivel echipare SX). Din punct de vedere estetic maºina era Într-o stare jalnicã, iar tehnic nu era prea departe de acest aspect... flanºa amortizor stânga era ieºitã prin capotã, nu se ridica, motorul consuma ulei, evacuarea spartã, etc.
ImagineImagineImagineImagine
DupĂŁ multe ore de muncĂŁ Âşi investiĂžii minime am reuÂşit sĂŁ o aduc la nivelul prezentat mai jos Âşi sĂŁ pot circula cu ea. La momentul ĂŁla mai aveam probleme cu consumul de ulei, generat, cel mai probabil, de uzura semeringurilor de la supape.
ImagineImagineImagineImagineImagine
În aceastã perioadã a trebuit sã renunþ la Citroenul CX din cauza taxelor foarte mari ºi din cauzã cã trebuiau fãcute anumite investiþii în el. În final am decis sã cumpãr unele elemente de caroserie necesare Xantiei ºi sã rezolv problema motorului. Interesându-mã de preþuri am constatat cã este mai convenabil sã cumpãr încã o maºinã. Aici a intervenit colegul @vandergraf, care la vremea respectivã vindea o Xantia 1.9 TD PALLAS (echivalentul variantei de echipare VSX + pachet drumuri grele). Nu mã incânta ideea achiziþionãrii unui diesel, eu având motor pe benzinã, dar datoritã dotãrilor pe care le avea maºina, am decis s-o cumpãr.
La momentul achiziĂžionĂŁrii maÂşina mai avea o lunĂŁ de numere roÂşii, timp ĂŽn care am fost plĂŁcut impresionat de comportamentul motorului diesel, care este ĂŽntr-o stare foarte bunĂŁ.
AÂşa s-a nĂŁscut ideea transformĂŁrii Xantiei mele ĂŽn una diesel, dar nu vroiam cârpealĂŁ… am vrut, Âşi cred cĂŁ mi-a reuÂşit, o transformare ĂŽn care nu se observĂŁ cĂŁ sub capotĂŁ a fost un benzinar.
IniÞial am Început cu dezmembrarea xantiei albastre, etichetarea ºi depozitarea pieselor. Maºina avea ca Þarã de provenienÞã AUSTRIA ºi am avut mari bãtãi de cap cu desfacerea ºuruburilor. Am folosit mult degripant ºi flex.
Am trecut la dezasamblarea punĂžilor dupĂŁ care le-am curĂŁĂžat, le-am aplicat un strat de vopsea de zinc bicomponentĂŁ Âşi un strat de grund negru. S-au curĂŁtat componentele hidraulice, comanda suspensiei Âşi s-au montat corectoare de suspensie noi.
Pasul urmĂŁtor a fost la dezechiparea completĂŁ a maÂşinii Âşi pregĂŁtirea de vopsit, concomitent cu lucrul la diverse alte componente: etrieri, fuzete, bascule, la care s-au ĂŽnlocuit componentele uzate cu piese noi.
S-a pregĂŁtit caroseria de vopsit Âşi s-a aplicat startul de grundfiller bicomponent de la KLAR.
ImagineImagineImagine
La imbinĂŁri am aplicat mastic pensulabil, iar ĂŽn interior Âşi compartimentul motor am aplicat un strat de insonorizant.
ImagineImagineImagine
S-a ºlefuit grundfillerul ºi s-a aplicat douã straturi pline de vopsea Verde Cameleon de la KLAR (3,2L) ºi douã straturi de Lac (3 L lac+intãritor) de la VALSPAR. În mare parte maºina a fost pregãtitã de mine, deci nu are pretenþia unei maºini de prezentare ºi a fost vopsitã de fratele meu. Rezultatul o sã-l vedeþi la finalul subiectului.
Perioada ĂŽn care am aÂşteptat sĂŁ se usuce vopseaua am lucrat la diferite componente: am schimbat chitul de reparaĂžie pentru valva-pinoin, distribuĂžia motorului diesel, bujiile ĂŽncandescente, garnitura capac chiulasĂŁ Âşi alte mĂŁrunĂžiÂşuri care nu-mi vin ĂŽn minte.
ImagineImagineImagine
În etapa urmãtoare am montat punþile ºi þevile hidraulice:
Insonorizantul provenit de la Xantia diesel, care are o densitate mai mare decĂŽt cel de pe benzinĂŁ (7Kg/m2 diesel – 5kg/m2 benzina). InstalaĂžia electricĂŁ auxiliarĂŁ
Imagine
S-a montat matricea de climatizare Âşi instalaĂžia electricĂŁ aferentĂŁ + instalaĂžia electricĂŁ principalĂŁ (la asta am uitat sĂŁ fac poze la montare)
Imagine
Motorul, instalaĂžia electricĂŁ Âşi anexe aferente.
Imagine
Toate componentele trenului de rulare faÞã: planetare, bilelte (noi), bascule, fuzete (pivoÞi noi), etrieri cu plãcuÞe noi, etc.
ImagineImagine
S-a introdus instalaĂžia electricĂŁ ĂŽn uÂşi Âşi s-au lipit insonorizantele de pe acestea:
Imagine
S-a montat bordul cu toate elementele aferente, s-au curĂŁĂžat mochetele, scaunele, feĂžele de uÂşi Âşi s-au montat ĂŽn interior, iar rezultatul fiind acesta:
ImagineImagine
S-au montat bĂŁrile Âşi celellate elemente exterioare:
ImagineImagine
În varianta de mai sus maºina a fost pregãtitã sã meargã la RAR pentru a obþine omologarea individualã. În final maºina mea a ajuns un TD, varinatã de exchipare VSX+pachet drumuri grele. Am uitat sã menþionez cã am înlocuit ºi suspensia hidraulicã cu una hydractiv. Maºina va fi încãlþatã cu cauciucuri pe 15, montate pe jante de activa ºi se vor monta ºorþurile de noroi.
Proiectul s-a desfĂŁÂşurat pe o perioadĂŁ de 5 luni, cu multĂŁ muncĂŁ Âşi costuri pe mĂŁsurĂŁ, dar mi-am fĂŁcut damblaua Âşi consider cĂŁ a meritat... a meritat pentru cĂŁ am avut o caroserie aproape impecabilĂŁ la care nu am sudat nimic. Doar am curĂŁĂžat Âşi refĂŁcut pe ici colo stratul de grund cu vopsea de zinc bicomponentĂŁ.
MulÞumesc lui Cristi Stan pentru sfaturi, piese ºi hârtii, de asemenea, lui Nik pentru diverse piese.
UrmeazĂŁ pozele finale. :)
Ultima oară modificat Mie 22-Aug-2012 14:25 de către MARIAN, modificat de 2 ori în total.

Rica
Moderator - Bazar
Masina: Peugeot 407 SW

Mesajde Rica » Mie 22-Aug-2012 12:54

=D> =D> =D>

de a mea cand te apuci?
vad ca nu se inghesuie lumea sa o cumpere :D
Toti isi fac probleme de kilogramele in plus, dar nimeni nu isi face probleme de creierul care este in minus...
Ce ciudat!

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Mie 22-Aug-2012 14:14

Când ai bani ºi eºti hotãrât, Îmi dai un PM :twisted:

Rica
Moderator - Bazar

Mesajde Rica » Mie 22-Aug-2012 14:16

moama chiar faci asta?
scap de golanu lu cumnatu si te pun la munca
Toti isi fac probleme de kilogramele in plus, dar nimeni nu isi face probleme de creierul care este in minus...

Ce ciudat!

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Mar 28-Aug-2012 15:01

CuminÞicã aºteptând noile ÎncãlÞãri
Imagine
CocoĂžatĂŁ,nespĂŁlatĂŁ, dar cu Âşosete Âşi pantofi noi:
PoziĂžia de mers:

SilverSpider
pasionat

Mesajde SilverSpider » Mar 28-Aug-2012 20:20

Foarte frumoasa masina. Super este culoarea, abia astept s-o vopsesc si eu pe a mea. De ce nu dai cu pasta abraziva si dupa cu polish, o sa arate si mai bine, acum se vede efectul de coaja de portocala in lac.

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Mie 29-Aug-2012 09:57

MulĂžumesc! Nu vreau sĂŁ dau cu pastĂŁ abrazivĂŁ pentru cĂŁ subĂžiazĂŁ stratul de lac Âşi nu mĂŁ deranjeazĂŁ aspectul de coajĂŁ de portocalĂŁ.

Catalin Radu
pasionat

Mesajde Catalin Radu » Mie 29-Aug-2012 11:07

Felicitari pentru produsul finit...cand am vazut-o eu arata aaaaaaaaaaaaltfeeeeeeeeel :shock: - o caroserie goala- pe mine ma apuca plansul daca era sa o fac asa, de la 0 ( vopsirea ai facut-o tot tu? )

Rica
Moderator - Bazar

Mesajde Rica » Mie 29-Aug-2012 11:10

fratele,scrie mai sus :wink:

Ce ciudat!

Catalin Radu
pasionat

Mesajde Catalin Radu » Mie 29-Aug-2012 11:27

da, scrie..... :oops: . Vreau si io sa o fardez pe a mea si mi-ar trebui un tutorial ceva ( ce unelte, ce materiale, ce conditii ) de-aia intrebam.

the judge
pasionat
Masina: Citroen C5 III Exclusive, Citroen Saxo VTS 16v
2: ex: 2x Xantia I, 2 x Xantia II, Xsara HDI
3: ex: Citroen Xsara VTS 16V, Peugeot 106 Rallye,

Mesajde the judge » Mar 30-Oct-2012 17:11

frumos! jantele sunt de la mine?
CITROEN...covorul fermecat

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Mar 30-Oct-2012 19:38

da cataline, alea sunt. daca nu e cuminte i le luam inapoi, nu? hihihi...
mariane, nu mai zici nimic?

hippo
pasionat

Mesajde hippo » Mar 30-Oct-2012 21:43

Felicitari pentru munca depusa si pentru reusita!
Toti ziceau ca asta nu se poate face; si a venit unul care habar n-avea ce zic toti, si a facut-o... ;)

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Mie 31-Oct-2012 19:35

@dj01fad - Nu prea am timp cĂŁ am ce alerga acum :lol:
@the judge - alea sunt, doar lustruite puĂžin :)
@hippo - mulĂžumesc frumos!

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Mar 21-Oct-2014 18:24

Agregatul a primit pompa hidraulica noua :steering:
Imagine

Înapoi la “Masina mea”