THUNDER77 - Ma scuzi, dar eu decand cu problemele financiare, m-am calmat mult cu stilul de condus...Tind sa devin pensionar...
Eu totusi vorbeam de ce-ti ofera masina la un mers linistit...normal...Nu scutura...nu zgaltaie...masina se incadreaza pe unde trebuie, chiar daca poate nu esti tocmai atent la manevre...nu derapeaza imprevizibil pe carosabil alunecos...etc.
Totul e asa de previzibil, de calm si de linistit, incat uneori chiar ai timp sa te plictisesti...Chiar imi place !!!
..............................
Citroen-urile nu sant deloc in urma cu motorizarile !!! Vezi ce putere are un BMW 318 (pisicutza) si ai sa te convingi...Iar daca ne gandim la Xantia 2,0-16V sau 2,0-TurboCT...deja...nu vreau sa comentez...
Sigur...Are si BMW-ul motoarele in 6 cilindri de cilindree mare (2,5...2,8L...) dar acelea trebuie comparate cu Xantia 3,0-V6...Si acolo....sincer...nu stiu daca BM-ul nu iese shifonat...
Oricum Xantia nu e chiar la baie cu motoarele...La Xantia doar 1,6-8v este submotorizata...In rest motorizarile sant rezonabile....Chiar si a mea...1,8-8v de 103 cp, nu e chiar lenesa....Chiar si asa....cu defectiunea la injectie (injectoare murdare...sau ce o fi...) daca o calc la podea, nu se mai opreste din scartzait...Ea e lenesa sus...la viteza si mai ales dupa ce se incalzeste motorul...dar motorul se simte ca are viatza...Ti-am povestit ca l-am facut pe unul cu BMW 3 sa se calmeze...

...Nu e chiar asa rau...
C5....Gresit! Nu e dezamagitor !!! Mai ales cel nou...Uitativa la versiunile mai scumpe....Toate au puteri ametitoare...178...180 cp...etc...
Cat priveste spatiul interior, este limitat putin in spate, la nivelul capului (datorita formei cabinei...)...dar in fatza se sta ca pe fotoliul din sufragerie....Mie mi se pare superb...Cat priveste comfortul, am inteles ca este peste toate celelalte masini din clasa lui...Nu se compara cu nimic...Toti cei care l-au testat spun acest lucru...
Si ca bonus....am inteles ca e o liniste in masina, incat chiar te plictisesti...
sorin - E adevarat ca se strica uneori enervant de des...Dar oare celelalte nu se strica ?!?!? Hai sa fim seriosi !!!
Ca sa lamurim lucrurile....Noi aici vorbim despre niste masini cu 15-16 ani vechime si 200.000 Km in bord...sau dumnezeu stie cat or avea....300...400.000 Km....
Oare daca ne-am fi permis sa cumparam aceste masini de noi (0 Km) oare s-ar fi stricat atat de des ?!? Mi-e greu sa cred !!!
Dar chiar si asa....Daca comparam un Logan nou cu o Xantia de 15 ani, lucrurile tot nu stau rau....Nu ai auzit de Logan cu scaunul soferului rupt (scheletul metalic...)...Sau cu amortizoare duse....discuri de frane ovalizate...valve EGR dizlocate...lampi stop care nu mai functioneaza...tampoane de motor rupte....caroserie care rugineste la numai 1 an vechime....si lista ar putea continua...IAC!!! Imi vine sa vars!!!
In Germania, 60% din Loganurile vandute....dupa cateva zeci de mii de Km, nu mai trec ITP-ul...din cauza franelor inegale...si a altor probleme severe...
Si sa nu uitam ca Logan-ul nu este una din masinile cele mai nefiabile !!! Sant altele mai rele...Mergi intr-un service VAG si ai sa te ingrozesti ce vezi...Te asigur!!!
Da! Este adevarat ca e enervant sa ti se tot strice cate ceva la masina...Dar sant convins ca si celelalte masini fac cel putin aceleasi probleme, daca nu mai rau...
mbc - Asa este !!! La Citroen, cu cat te apropii de perioada actuala, cu atat se simte mai putin suspensia hidraulica...Am impresia ca erau mult mai placute la condus modelele vechi...XM...BX...CX...GS...DS...Nu stiu...Parca nu mai valseaza atat de frumos caroseria...nu se mai inclina...nu se mai leagana....cum faceau modelele vechi...
...Totusi sa nu uitam ca vitezele de deplasare au crescut cu trecerea timpului...Daca prin 60-70 era bine daca mergeai cu 70 Km/h...apoi prin 80-90 se mergea de regula cu 90-100 la sosea...Acum se merge cu 120-130 Km/h...
Probabil ca daca le-ar fi lasat cu suspensiile mai moi, nu ar mai fi facut fatza ritmului actual de deplasare pe sosele....Treaba asta stirbeste din personalitatea suspensiei hidropneumatice...
...Totusi, am un vecin care are un C5-1 Facelift si ma incanta de fiecare data cand il vad ca trece cu masina prin gropile din parcarea blocului...Masina se muleaza efectiv peste denivelari...Parca e un crocodil lenes care se taraste pe burta si mai scoate cate un picior mai in afara corpului, pt. a se deplasa...E super masina !!! Te asigur!!!
Cat priveste deplasarea rapida intr-un C5#1, chiar daca masina e mai ferma in suspensii si treaba asta chiar e vizibila, totusi masina sta excelent pe sosea la manevre rapide, dar in plus pe denivelari se leagana destul de fain....
..............................
Cat priveste motorizarile....Citroen castiga in WRC, cu C4...Dar e un prototip care nu mai are nimic in comun cu masina de serie...
Xantia sat putin mai prost decat BX-ul, nu neaparat cu motorizarile.....Ci cu greutatea masinii....Caroseria de Xantia este grea. Dar Cum altfel sa obtii securitate si liniste in masina, decat adaugand materiale pe ea...Insonorizari...ramforsari...ABS...Air-Baguri...etc...
Toate astea ingreuneaza masina....Ori nu te poti apuca sa pui numai motoare de la 3,5 L in sus, cum fac americanii, in conditiile in care in Europa, taxele si combustibilul sant f. mari....f. scumpe...
Da! Poate BMW sant mai priceputi in a face motoare....Sa nu uitam ca intre razboaie BMW fabrica motoare de avion...Erau meseriasi in motoare cu 6 cilindri in linie (BMW328 de prin 1938...care a fost o legenda la curse...)...BMW a facut/face motociclete...cu motoare in toate configuratiile posibile si imposibile (monocilindre longitudinale si transversale...bicilindre boxer...in 4 cilindri...etc...)
In vremurile astea, Citroen abia reuseste sa imprumute un V6 de la Maseratti...Asta e situatia...
Dar nici Citroen nu face masini si motoare de ieri de azi si nu stau chiar asa de rau...Sa nu uitam ca au fost pionieri in multe domenii...Angrenajele dintate cu dantura in V...tractiunea fatza...suspensia hidropneumatica si foarte multe altele...
Stiati ca 2CV-ul pe care toata lumea l-a luat in ris...nu putea fi rasturnat ?!? Cu toate ca masina era extrem de rudimentara, suspensia aia ciudata isi facea din plin treaba...chiar daca nu era hidropneumatica...
Ca sa revin la subiect...Xantia nu sta foarte rau cu motorizarile !!! Cu exceptia lui 1,6-8V, celelalte sant suficient de nervoase...
Nu ma pricep la Diesel, dar totusi am inteles ca motorul acela...1,9 TD este destul de apreciat...trage destul de bine si e f. economic.
Sincer, daca ar fi dupa mine, nu as evita un 2,0-HDI de 110 CP (parca).
La ce te referi cand spui ca 2,0-HDI "se simte artificial"...??? E firesc ca fiind un motor cu "Common-Rail" sa nu mai vibreze....sa caraie...si sa bazaie ca un Diesel clasic....Dar asta nu poate decat sa te bucure, pt. ca vibratiile nu fac decat rau unei masini...si chiar celui care o conduce...
In plus, gandeste-te ca la un momentdat, s-ar putea sa platim taxa de mediu pe cat polueaza masina pe care o avem...in impozit...Ori HDI-ul sta mai bine cu poluarea din cate stiu eu...Si nu cred ca se va tine cont de norma EURO, ci de ce scoate masina efectiv pe esapament (CO la benzina si particule la Diesel...)...Asta e!...Asta e lumea in care traim!!!
Sincer, nu as evita C5-ul...E o masina faina rau...Si fiind fabricate recent (masini mai tinere) nici nu cred ca se strica asa de des...
In plus....un Turbo-Diesel de 140 CP cu o caroserie de 1500 Kg, te asigur ca trage vartos rau de tot...M-am plimbat cu un Mondeo TDCI de 140 cp si rupe in demaraje, chiar la viteze ridicate....Lasa spatele pana la asfalt cand pleci in depasire de la 100...110 Km/h...E destul !!! E suficient pt. un om de rand, chiar cu pretentii de sportivitate...
THUNDR77 - Am uitat ! Stai linistit ca la Megane 2 sedan, nici Diesel-ul nu sta mai bine cu demarajul...Parca au 1,6 de 90 cp...Si aia...abia se misca....Asa ca Xantia nu sta rau deloc !!! Sant altele mult mai slab motorizate !!!
Cat despre tinuta de drum...??? Are un amic de-al meu care are veleitati de bun pilot...native (are si motocicleta de 900 cmc de 100 cp...a mers pe motor de la 8 ani...) E un sofer f. bun...
Si imi spunea ca daca are o situatie mai dificila pe sosea la viteza mai mare (peste 120 Km/h) nu are baza in Megane-ul lui...Il pierde de sub control....Ii fuge spatele imediat...daca fortezi pe viraje...sau in frane...
Si e explicabil !!! Cum poti compara o suspensie cu punte semirigida (punte H) pe spate si un amarat de Mc Pherson pe fatza....si cred ca are si frane pe tamburi pe spate....Dar are 5 stele NCAP...Hai sa fim seriosi !!!
....cu o masina (Xantia...sau chiar BX) cu suspensie cu roti independente, cu punte autodirectionala cu bracare controlata...pe spate...Cu farne pe discuri la toate rotile....etc....Si peste astea se mai suprapune si suspensia hidropneumatica, chiar Hydractive 2....sau chiar ACTIVA....Nici nu exista termen de comparatie !!! Nu putem compara vre-o data asemenea masini...
Si daca ma gandesc ca a dat o geanta de bani pe ea (a facut credit la banca...)...ma umfla plansul...
...Iar unchiul lui, vine din Austria cu un C5...la 84 de ani (asta inseamna rezistentza la condus scazuta si reflexe diminuate)...cu un sever handicap la unul din picioare....etc...etc...etc...vine fara sa opreasca de la Viena, pana in Braila...(au venit o data impreuna de acolo si s-a luat de ei..."Hai!!! Ce tot va opriti atat ?!? Nu ajungem nici maine la Braila in ritmul asta...!!!")

Proaste C5-urile astea!!!

E rau ca te cam plictisesti in ele!!!

Nu te oboseste....e prea multa liniste in masina...nu te scutura...
........................
Eu cand vad un Citroen pe sosea, datorita faptului ca merg asa de uniform...de omogen....am impresia ca parca sant la opera si se canta o arie a unui compozitor celebru...Asta pt. ca se misca intr-un fel aparte si au linii atat de sobre, incat nu ma pot gandi decat la ceva sobru si rafinat...Parca e o partitura cantata la opera din Viena...Sant niste masini superbe, chiar daca se mai strica din cand in cand...