Review Citroen BX 14RE Selection 1988

Aşteptam descrieri şi poze cu maşinile membrilor

Moderator: Echipa Tehnica

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Mar 04-Iul-2006 16:40

@alexd: nota se da luind in calcul masinile contemporane modelului, nu cele existente acum (a nu se intelege ca cele noi sint neaparat mai bune).
In plus unele masini, cel putin dpv design, sint timeless:
- Citroen DS aparut in 1955. Puneti-l alaturi de masinile contemporane cu el si veti avea mari surprize
- Citroen SM, lansat in 1970. Design absolut unic, cupeu de 5m.
- Citroen CX, lansat in 1975, numit de puristi "ultimul Citroen adevarat"
Despre solutiile tehnice nu vreau sa spun decit atit: si peste 100 de ani DIRAVI va uimi.
Ia zi-ne parerea ta despre CX.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Mar 04-Iul-2006 17:16

Eu vorbesc de masinile noastre, nicum, nu despre poze. Review-ul l-am facut pe masina mea, nu am copiat din Auto-Magazine. Asa ca degeaba as avea eu o cratita pe care mai sta scris in spate sub 5 straturi de vopsea matuita CX, degeaba ar fi scris in cartea tehnica DIRAVI cand eu iau de volan si nu se intampla nimic pret de 1 tura. Da, dar am o masina puritana, care are un sistem de directie unic, o adevarata minune a stiintei (iei de volan si rotile stau pe loc, UAU!!! ) .

Imi imaginez peste 100 de ani, trei extraterestrii aterizati undeva, pe o stanca in apropierea locului de intalnire national al clubului citroen: Unul dintre ei face un gest si in una dintre cele 10 maini i se materializeaza un device ca un tricorder. Incepe sa se plimbe cu el in stanga, in dreapta. Deodata se opreste si incepe sa bazaie frenetic. Ceilalti doi, mai mici de statura, cu niste tentacule in loc de ochi se ridica de pe bustenul unde stateau si se indreapta spre seful lor. Isi fac semne cu tentaculele, incrucisandu-le ca intr-un dans neinteles. Seful le comunica ceva scotand niste sunete ca ale unui radio ce a sarit de pe frecventa. Ca niste titirezi cei doi incep sa se invarta pe loc, absorbind pamantul din jur. Cand gaura din jurul lor a atins 1 metru, seful ii opreste cu un bazait ferm. Toti se uita in groapa. Se uita este un mod de a spune, caci tentaculele lor par a palpa solul din groapa. La un moment dat, cu o zvacnire brutala, unul dintre ei scoate un dispozitiv din pamant. Toti il privesc uimiti, il intorc pe toate partile. Intr-un final il iau in farfuria lor zburatoare. Se aprind luminile, incepe farfuria sa se invarta, si zvrrrr, pleaca astia.
Suntem in naveta, o camera luminata puternic, tenta roz, becuri colorate pe margini, ecrane LCD, etc. Pe o masa asemanatoare uneia chirurgicale vedem device-ul. Pe o placuta putem citi "diravi" . Extraterestrii mirati in jurul lui, murdari de lhm pe tentacule. Bazaie, comunicand intre ei:

Seful : WaW, ce minunatie...

The end .

DS-ul are locul lui in istoria automobilului si a aparut intr-un moment prielnic. Dar CX-ul, din pacate a avut o concurenta acerba. Oricum, nu vreau sa ma acuzi de off-topic pe topicul meu, dar voi ati inceput!!! :D :D

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Mar 04-Iul-2006 17:19

subscriu Nicum; ca solutii tehnice nu poate nimeni sa zica nimic; iar DIRAVI..... o servodirectie pur mecanica asa de performanta... cam greu pe la altii. nu degeaba e comparata cu un ceas elvetian. eu nu inteleg de ce au renuntat la ea, ca la C5 tremura volanul rau pe cubica :(

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Mar 04-Iul-2006 17:24

alex, revino pe Pamant si spune-ne despre CX, ce concurenta a avut si de ce nu sta (statea) in picioare?
Chiar m-ai facut curios, eu credeam ca CX-ul era imbatabil la vremea lui (pentru unii, e si azi)...

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Mar 04-Iul-2006 17:49

paco scrie:alex, revino pe Pamant si spune-ne despre CX, ce concurenta a avut si de ce nu sta (statea) in picioare?
Chiar m-ai facut curios, eu credeam ca CX-ul era imbatabil la vremea lui (pentru unii, e si azi)...

Pai hai sa ne gandim si sa ne aducem aminte...

Anii '70 - prima masina care imi vine in minte, emblematica este Mercedesul "Cobra" si Volvo 244 ( din familia 200).

Voi ce ati alege daca vi s-ar pune in fata un cx nou, si o cobra noua ? Ati alege rezervoru' de lhm pentru directia ei indirecta doar ca revine la centru dupa ce iei viraj si nu simti piatra cubica? Eu nu. As inhata cobra si as fugi cu 180 prin oras prafuindu-i pe toti, sa nu se razgandeasca ala care mi-a pus-o in fata. Las sa simt piatra cubica si in gat dar sa nu ridic capota 500.000 km. Sa nu-mi spuneti ca era mai luxos CX-ul decat Cobra. Si nici mai fiabil.

Bineinteles ca in viata reala este si factorul pret. Categoric ca la o suma de pana la 1000 de euro este o alegere foarte buna, nu iei ceva mai bun. Noi practic ne autosugestionam ca avem cine stie ce masini emblematice, care au avut sisteme revolutionare si brevete tehnice unice implementate dar ele in realitate sunt mai rasuflate ca o sticla de Dorna lasata deschisa o luna. Nu avem cum sa comparam cx-urile noastre cu cele cateva ramase prin afara. Putine dintre acelea sunt masina de zi cu zi a respectivilor proprietari. Asta inseamna pasiune: Sa ai o masina pt suflet, sa o stergi cu peria de pahare in teava de esapament, nu sa-i freci diravi-ul zi de zi prin colbul baraganului.

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Mar 04-Iul-2006 17:53

Domnule, ai talent! Spun in calitate de poet premiat oficial la nivel national 8)
La subiect din nou: Cobra poate nu discuta cu CX-ul, dar Volvo 244 (urateniile alea luungi?) era si el mai bun?
SI CE, CEX-ul nu era bun? 8)
Nu era fiabil?
Serios...

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Mar 04-Iul-2006 18:10

Urateniile alea lungi erau in anii '70 cea mai importata masina europeana pe teritoriul SUA, considerata masina de lux a clasei medii. Aia sunt consumatori seriosi de masini , la distantele ce trebuiesc acoperite acolo in siguranta, numai de diravi blocat langa Marele Canion nu le ardea lor. Am citit pe net si cazuri izolate in care a mai scapat cate un cx pe acolo, probabil din cauza vreunei furtuni care a rasturnat containerele vapoarelor ce faceau China cu masini de import. :twisted: .

Acum sunt rau, dar din pacate da, in anii 70 volvo-ul ala patratos si urat era mai apreciat decat cx-ul si inplus, @paco, acele masini urate aveau motor de Renault, sau cel putin conceput impreuna cu Renault-ul. Le zicea PRV.

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Mar 04-Iul-2006 18:16

Sa inteleg ca apreciezi mai mult un Renault decat un CX...?
8)
Apropos de Renault si Volvo, un amic are un Volvo 340 din 79. Merge si acum, motorul e 1,4 Renault (si cutia tot de la ei) si e impecabil...
Ma rog, arata ca dracu, dar merge, nu se blocheaza Diravi.
Scoti cate o informatie...Diravi se blocheaza?

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Mar 04-Iul-2006 18:20

Se blocheaza......si Alex devine din ce in ce mai obiectiv. :roll: [/quote]

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Mesajde MARIAN » Mar 04-Iul-2006 18:41

iar DIRAVI..... o servodirectie pur mecanica asa de performanta... cam greu pe la altii

DIRAVI o servodirectie pur hidraulica, conexiunea mecanica existand pentru siguranta.
Pai hai sa ne gandim si sa ne aducem aminte...
De ce sa faci atata efort cand poti gasi pe ftp o comparatie intre r25,cx ,saab facuta la timpul ala.Mai sunt(nu pe ftp) si unele comparatii facute cu volvo, peugeot 505 etc.
Ma rog, arata ca dracu, dar merge, nu se blocheaza Diravi.

Asta e aruncata la deruta sa vedem cine cedeaza nervos...

Draku
pasionat

Mesajde Draku » Mar 04-Iul-2006 19:16

alexd scrie:
paco scrie:Vreti o intrebare de carcotas adevarat? L-as intreba pe alex: unde e domnule motorul, ca eu vad numai furtune acolo? :)

Pai dupa cum am precizat si la capitolul cu soundul motorului: nu prea este.

Sa-i raspund si lui Draku :

Intr-adevar, mea culpa cu furtunul ala de dacie. Dar este un patent propiu, inventia mea personala, l-am inginerit singur! Am si furtunul original, dar era foarte scurt, si asta iarna se tot infunda nasul carburatorului cu niste mucozitati ce duceau invariabil la infundare. Am gandit profund, am studiat problema si rezultatul nu a intarziat sa apara: am constatat ca mucii veneau pe furtunul cel scurt, din capacul tachetilor. OK, cum Coldrex nu puteam sa-i dau, macar m-am gandit sa nu mai suflu carburatorul in palmea mea mai des de 1 data pe saptamana si am instalat jumatate de furtun calorifer Dacia 1300, lungind astfel traseul mucilor catre carburator.
Treaba e cu patent si trebe' platit daca vr'unu va vrea sa aplice metoda. Copirait ii zice.

ai vrea tu sa ti se plateasca copirait, da' mai ai de asteptat...
si la mine exact ala este singurul furtun de dacie si din acelasi motiv ca la tine e pus acolo :lol:
stima

PS
mint, mai am o bucatica de vreo 15 cm din acelasi furtun in trusa de scule, ca sa pot scoate bujiile din capacul chiulasei dupa ce le desurubez... :D
Eu stiu ca sunt prost, dar cand privesc in jurul meu, prind curaj.

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Mar 04-Iul-2006 21:39

@MARIAN: am spus mecanica in ideea ca nu are nici un fel de asistare electrica sau electronica; se subintelege ca e hidraulica, dar pina la urma si hidraulica asta se numeste 'o mecanica a fluidelor' --- lucrarea mea de diploma este despre mecanica fluidelor :lol:

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Mar 04-Iul-2006 22:00

Asa dom'le e altceva;eu scrisesem pt. eternitate sa citeasca si extraterestrul ala ce draq e aia.
lucrarea mea de diploma este despre mecanica fluidelor

bine ca nu e despre transferul de fluide :wink:

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Mar 11-Iul-2006 19:02

Cred ca locul acestui topic este la "masina mea". Trebuia eu de la inceput sa-l scriu acolo. Rog un moderator sa-l mute la locul sau. :D

MARIAN
Admin CITROclub

Mesajde MARIAN » Mar 11-Iul-2006 19:08

Mutat.

Înapoi la “Masina mea”