Motor 1.6 hdi

Probleme ce tin de motor si cutia de viteze.

Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica

iuliu m.
pasionat
Mesaje: 370
Membru din: Mar 22-Apr-2008 23:13
Localitate: Alexandria

Mesajde iuliu m. » Lun 15-Mar-2010 02:40

dxx scrie:spf, no offence, dupa ce mai inveti cate ceva despre motorul pe care il ai in curte, bate un piron necomunist HILTI in motorul tau 1.6 HDI si vezi cine cedeaza primul, pironul sau motorul...

:) Suficient de corect!Faptul ca "aflam" in "timpul topicului" ca distributia nu-i pe lant ci pe curea, "ne" stirbeste un pic din autoritatea de a vorbi aplicat ,cu privire la subiectul asta.Cu asta putem fi de acord.Nu?
In ceea ce priveste considerentele logice ale "afacerii", sigur ca sunt argumente pertinente care nu pot fi combatute, in sprijinul ideii ca 1,6 HDI este un produs bun si de incredere(de exemplu numarul mare de companii care il utilizeaza pe diferite modele).Insa intre suplete,ca avantaj al scaderii inertiei pieselor in miscare, si "dimensiune","grosime a materialului" o prefer pe ultima, ca garantie a fiabilitatii, daca as fi personal pus in situatia sa aleg pentru utilizare proprie vreun "device".
Subdimensionarea, izvorata din politica salbatica de taiere a costurilor,de dupa anul 2000, scaderea cilindreei ,fortata aproape de nevoia de economie directa(prin scaderea consumului) si fiscala, reducerea noxelor, si cresterea continua a puterii litrice catre valori de neimaginat acum cativa ani, nu are cum sa conduca la o fiabilitate egala intre device-ul "clasic","grosier"("a l'americaine" daca vreti) si cel "up-to-date".
Oricum se urmareste si o maniera "consumista" de aranjare a lucrurilor, in general, in viata noastra, si in orientarea noastra catre ce anume produse si, mai ales, cate de des le consumam.
Cineva trebuie sa consume si noul produs al brandului de peste cativa ani, asa ca nu are nici un rost sa "mai facem" motoare de "un milion de kilometri". Sunt bani cheltuiti in zadar din punctul de vedere al companiilor producatoare si chiar este o vedere pertinenta asupra situatiei,daca privesti pragmatic situatia.
Tot asa sunt facute si electronicele si electrocasnicele actuale.Niste plastice penibile cu design misto ,facute sa cada putin cam dupa ce te-ai satura de ele si ai avea chef si putinta sa le schimbi cu unele noi.Timpii astia "de utilizare" se calculeaza extrem de stiintific si fac obiectul ocuparii unor alte companii care cu asta se ocupa si la care se aboneaza cei mari,branduri recunoscute , producatoare de bunuri de tot felul.Nu vreau sa ma gandesc ce insemna un cassette deck Technics sau Yamaha(ca sa vorbim de "scule home", accesibile) de la sfarsitul anilor '89 fata de ce ai gasi acum(sau ce ai mai fi gasit inca, pana prin 2004, cand au cam disparut in totalitate) daca s-ar mai folosi sistemul respectiv de inregistrare /redare a sunetului(caseta compacta).
Asa-i ca v-am plictisit?:)

Cele bune!

Beemer
pasionat
Mesaje: 367
Membru din: Joi 12-Iul-2007 16:10
Localitate: Gherla
Masina: C5 III 2011 Tourer Exclusive HDi163 Mativoire
2: EX: C5 II 2.0 hdi138 BVA Fap Exclusive 2006
3: First: C5 I 2.0 HDi 110 SX 2002

Mesajde Beemer » Lun 15-Mar-2010 07:25

ideea este pusa bine de iuliu...daca s-ar dori obtinerea de motoare "vesnice" ar fi posibil si nici nu cu tehnologia de azi ci cu tehnologia de acum 10 sau 20 de ani insa aceasta ar fi practic o auto-flagenare a companiilor producatoare care fac o mare parte din profit de pe urma pieselor si service-ului.Ne pobestea un stimabil profesor de metalurgia pulberilor ca de vreo 10 ani nemtii de la bmw au brevetat asa numitul "motor ceramic" cu uzura 0 si au inchis brevetul bine merci intr-un seif pentru ca nimeni sa nu poata pune in practica aceasta idee inaintea lor;deci precum spuneam de putut se poate insa nu merita pentru producatori.

Avatar utilizator
SPF
pasionat
Mesaje: 318
Membru din: Mie 16-Dec-2009 19:20
Localitate: Bucuresti

Mesajde SPF » Lun 15-Mar-2010 07:35

dxx scrie:spf, no offence, dupa ce mai inveti cate ceva despre motorul pe care il ai in curte, bate un piron necomunist HILTI in motorul tau 1.6 HDI si vezi cine cedeaza primul, pironul sau motorul...


Tu cine esti si cine te-a bagat in seama? Sau ai postat numai ca sa ma ataci pe mine?

Observa te rog ca eu demontez afirmatii eronate prin argumentatie si prin teoria similitudinii (se invata in primii doi ani la rezistenta materialelor in orice facultate tehnica de constructii sau inginerie mecanica, ma rog la un nivel mult mai avansat decat o fac eu aici).

Acum ia citeste postul tau si arata-mi un singur argument, contra-argument sau constructie de natura sa aduca plus valoare discutiei. Iti spun eu: zero la toate. Te-as ruga sa nu mai intervii la misto. Mersi.

dxx
pasionat
Mesaje: 236
Membru din: Sâm 02-Ian-2010 15:24
Localitate: Ploiesti

Mesajde dxx » Lun 15-Mar-2010 09:59

SPF scrie:
dxx scrie:spf, no offence, dupa ce mai inveti cate ceva despre motorul pe care il ai in curte, bate un piron necomunist HILTI in motorul tau 1.6 HDI si vezi cine cedeaza primul, pironul sau motorul...


Acum ia citeste postul tau si arata-mi un singur argument, contra-argument sau constructie de natura sa aduca plus valoare discutiei. Iti spun eu: zero la toate. Te-as ruga sa nu mai intervii la misto. Mersi.


exista un argument: faptul ca, sa ma exprim elegant, nu mi-a placut deloc cum ai 'minimizat' afirmatiile altor colegi, din a caror experienta putem sa invatam mai degraba ceea ce nu 'merge' la masinutele noastre, cel mai important lucru dupa parerea mea.

cat despre motorul in cauza, asta pt ca am avut placerea sa detin unul, numai de bine: silentios, suplu, consum si taxe reduse, fara probleme in exploatare, dar de aici pana la a putea fi comparat cu o 'fiara' este o cale destul de lunga atunci cand este montat pe un C5 sau 407.

Avatar utilizator
khan
Sef de Atelier
Mesaje: 6271
Membru din: Dum 05-Dec-2004 22:21
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde khan » Mar 16-Mar-2010 01:39

SPF scrie:Pistonul transmite forta prin biela arborelui cotit care o transmite volantei, care prin intermediul discului de ambreiaj (sau convertorului de cuplu dupa caz) o transmite mai departe arborelui principal care o transmite prin niste pinioane arborelui secundar din cutia de viteze care o transmite diferentialului, care o transmite planetarelor care o transmit rotilor care pun energia din benzina(motorina) pe asfalt.
Unde vezi tu disiparea energiei in toata ecuatia asta? Eu vad numai transmisie.


revin doar ca sa te intreb: vibratiile si deformarile elastice, normale in timpul functionarii, nu disipa o parte din energie in tot lantul descris de tine, in orice punct al lui? ori faptul ca acestea sint si ciclice pe deasupra, induc in material un stress pe care, cu toata rezistenta la frecare a acestui otel inalt aliat, nu are cum sa il suporte la fel de bine pentru ca are un volum mai mic decit in cazul unui motor mai mare, dar aceeiasi forta aplicata. pe scurt, stress-ul indus materialului, chiar daca e mai bun si mai bine calculat pentru asta, ramine notabil, nemaiputind fi preluat si de volumul sau, ci doar de calitatea sa.

in alta ordine de idei, nu cred ca la motoarele de 2.0 au folosit un otel mai prost pentru arbotele cotit, odata ce au descoperit o formula atit de buna pentru motorul de 1,6. un alt argument in favoarea ideii ca asta e un motor calculat la limita minima e ca e dezvoltat din cel de 1.4, mult mai fiabil de altfel pentru ca nu era supus la un stress asemanator. si ultima, si cu asta inchei polemica, e un tabel extras din manualul oficial de reparatii:

Diametru Fusuri manetoane
Motor DV4 Cota nominala 45 (- 0,009 ; - 0,025) mm
Motor DV6 Cota nominala 47 (- 0,009 ; - 0,025) mm
Cota de reparatie Fara

traduc eu: manetonul de 1.6 e cu 2 mm mai gros in diam (adica 1 mm pe raza) decit cel de 1.4, suporta o uzura maxima de 0,025 mm si nu are cota de reparatie. fata de vibrochenul de 1.4, asta e singura dferenta de cote. motorul de 1.4 are 70 sau 90 CP, cel de 1.6, 90 sau 110CP, adica o diferenta de 40 cp si 1 mm diam pe raza la manetonul bielei. cu asta cred ca am zis tot


P.S.

@Luc din pacate nu am pastrat seria masinii
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

Avatar utilizator
dj01fad
demolition man
Mesaje: 7677
Membru din: Lun 08-Aug-2005 11:13
Localitate: Usa
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!
Contact:

Mesajde dj01fad » Mar 16-Mar-2010 02:12

ne indreptam cu pasi rapizi spre o era in care nu se vor mai fabrica motoare cu cote de reparatie; oricum, deja sunt destule, si mai am si eu un exemplu: motorul 1.8 16V de la ford mondeo, daca s-a uzat, pui altul; stiu cel putin 3 cazuri in care reparatia a dar rateu, iar eu cand am desfacut unul, am costatat ca era uzat peste tot?!; nu mai sunt vremurile cand la motorul de cx aveam joc in maneton/biela de la pistonul 4 si am mers asa cu el 100000km fara probleme. intr-adevar, materialele sunt calculate aproape perfect, compozitia si tratarea o fi cum o fi, dar... totul este dus cam la limita; acum, ca un 1.6 hdi sau orice alt motor o sa reziste 200.000km sau 1.000.000, este si treaba de noroc; stiu o skoda octavia 1, care a ajuns la reprezentanta la nush ce revizie cu 1000000km, si stiu multe altele care au crapat pana in 200000; la o asemenea masina am schimbat eu o turbina la 40000; hdi 1.6 nu am desfacut pana acum, asa ca nu pot spune concret ce parere am; so what? asta este: daca tine tine, daca nu tine... nu tine. alt exemplu este motorul 1.4 turbo benzina de 170 de iepe de la wv, despre care se tot spune ca este dus la extrem, ca nu tine mult, si ca bla bla; culmea, am vazut destule cu peste 200000km la vanzare pe mobile, si nu sunt diesel sa fie andurante, sunt benzine; a.... am un amic care are un c4 1.6 hdi 110 cu fro 180-190000km si motorul merge ceas deocamdata.

Avatar utilizator
rufusgti
pasionat
Mesaje: 227
Membru din: Joi 02-Feb-2006 16:55
Localitate: IASI

Mesajde rufusgti » Dum 22-Sep-2013 19:45

Stiu ca topicul este f. vechi dar vreau sa aduc cateva completari.
Motorul DV6 cu diametrul fusului maneton la biela de 47 mm este f. bine proiectat si rezista mult si bine la cei 110 Cp pe care ii are. Eu detin un Volvo S70 modificat cu motor de 2.3L ~ 330 Cp si 450 Nm care are diametrul fusului maneton la biela de ...... 50 mm !! Dupa teoria lui Khan acest motor ar fi muuuuult subdimensionat si totusi unii au scos si 600 Cp din el cu arborele original.
NU ARE NICI O LEGATURA acest diametru cu puterea motorului! :wink:
Piesele care conteaza cu adevarat sunt bielele ,acestea cedeaza cel mai des la motoarele turbo la care se mareste puterea si cuplul.
Deci cei 47 mm pot rezista si la 200 Cp fara probleme daca arborele este lucrat ca la carte. Sunt si situatii in care exista defecte de fabricatie dar in prezent sau exclus complet aceste rebuturi prin verificari profesionale.
Iubesc confortul si puterea...... C5 III Hydractive 3+ vs Volvo S70 T5.... 300Cp


Înapoi la “Mecanica - C5 I-II”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

  •  Cauta in forum
  • Advanced search


  •  Mesaje
  • 07.05.2021 - Ca urmare a unor update-uri efectuate pe serverul de gazduire in 5 februarie 2021, Forumul clubcitroen.ro a suferit niste probleme de compatibilitate cu noul sistem de operare. Din acest motiv, astazi a fost migrat pe un VPS nou. Forumul functioneaza acum in parametri normali. Nu a fost sesizata nici o pierdere de date.





  •  Statistici
  • Totals
    Total mesaje 187771
    Total subiecte 18653
    Total Announcements: 8
    Total Stickies: 86
    Total Attachments: 0

    Topics per day: 2
    Posts per day: 23
    Users per day: 1
    Topics per user: 2
    Posts per user: 16
    Posts per topic: 10

    Total membri 11804
    Cel mai nou membru FloLGO