problema cu duzele care spala luneta

Bord, becuri, ECU, computere de bord, cabluri, contacte, etc.

Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica

nickwu007
simpatizant

Mesajde nickwu007 » Vin 25-Iun-2010 11:06

Salutare...De cateva luni am observat o problema minora legata de toata instalatia de spalat parbriz+luneta:in sensul ca oridecateori roteam butonul stergatoarelor de parbriz,ca sa spal luneta,nu mai reuseam ulterior sa spal parbrizul(daca trageam de maneta spre mine,lichidul de parbriz tot pe duzele de spalare a lunetei iesea).Am gasit o solutie(deschideam capota,si scoteam furtunasul ce face alimentarea cu lichid de parbriz de la duzele ce spala parbrizul,si apoi suflam pe acel furtunas,il puneam la loc,si apoi mergea spalarea parbrizului,asta doar pana la urmatoarea spalare a lunetei,cand eram nevoit sa repet operationea.In fine,am tot amanat sa caut sa remediez neplacerea,pt ca deja ma obisnuisem sa nu mai folosesc spalatoarele lunetei.Acum cateva zile,cand am scos masina din service(am schimbat bara si faruri in urma unei tamponari),am facut niste teste legate de functionalitatea masinii,si am observat acum ca oricat as incerca sa folosesc spalatoarele de luneta,invartind de acel buton in sus,acum lichidul de parbriz iese doar pe duzele de spalare a parbrizului,nemaifiind probleme de functionare atunci cand trag de maneta stergatoarelor spre mine.Mentionez (daca ajuta cu ceva) ca masina este dotata cu spalatoare de faruri.Alte mici probleme ar fi: nefunctionalitatea tweeterului dreapta de pe bord,si nefunctionalitatea incalzirii in scaunul pasagerului.Multumesc anticipat pentru eventualele sugestii.Masina mea este un C5-1 din 2004, 2.0i.

mesersmith
Moderator - C5
Masina: C5 III
2: C5 II
3: Peugeot 308

Mesajde mesersmith » Vin 25-Iun-2010 21:24

pt spalarea parbrizului si a lunetei, exista o singura pompa care, in functie de ce anume vrei sa speli, isi schimba sensul...
prin urmare, in functie de sensurile astea, se deschidea supapa spre luneta sau spre parbriz...
apare frecvent probleama asta din cauza mizeriei, blocandu-se una dintre supape...
reparatia consta in demontarea pompitei, desfacerea si curatarea ei...
pompa se afla in bazinul de lichid de parbriz, care la randul lui se afla intre roata dr fata si bara....
ca sa ajungi la el, trebuie sa demontezi partea din dreapta a scutului si aparatoarea de noroi a rotii din dreapta...
pompa iese prin rasucire stanga-dreapta...
ai grija sa nu scapi garnitura pe jos...

picieri
pasionat
Masina: C5-I 2002 80KW 2.0HDI
2: Corsa D 2007 60KW 1.2

Mesajde picieri » Sâm 26-Iun-2010 19:30

Nu este nici o supapa spre luneta sau spre parbriz, este una singura cilindrica care ramane blocat. Selectia catre geamuri se face prin schimbarea de polaritate al curentului catre motoras, se schimba plusu cu minusu. Pentru reparare nici macar motorasu nu trebuie dat jos, este un T care separa furtunele, in capatul T-ului este supapa respectiva, se da jos se curata bine si se pune la loc. Operatiunea dureaza 15 minute si se repeta odata la 6 luni (aproximativ). Folosind lichid de parbriz se murdareste repede, din pacate iarna nu se poate altfel dar cum da caldura foloti apa curata, garantat pana la iarna nu mai aveti probleme. A sa nu uit, folosind lichid de spalare se face o depunere pe senzoru de apa din bazin si incepe sa dea eroare ca nu mai este lichid de parbriz. Eu am renuntat in totalitate la lichidu de parbriz, folosesc alcohol tehnic cu apa de robinet, de atunci nu se mai blocheaza, nu da eroare si pe langa asta parbrizu ramane curat frumos, dupa tot felu de lichiduri de spalare ramanea parbrizu unsuros.

mesersmith
Moderator - C5
Masina: C5 III
2: C5 II
3: Peugeot 308

Mesajde mesersmith » Sâm 26-Iun-2010 22:11

corect picieri, am confundat cu pompa de la alta masina de-a mea...
intr-adevar, pompa face selectia parbriz/luneta prin schimbarea sensului motorului...

nickwu007
simpatizant

revin

Mesajde nickwu007 » Mar 12-Oct-2010 18:19

Dupa ce mi-am facut curaj,m-am apucat de desfacut,iar defectul era exact unde spunea colegul "picieri",mai putin timpul petrecut,care a fost de cateva ore(de vina ca a fost dexteritatea mea).Oricum,problema a fost rezolvata.
Trece lebedele-n zare,eu ma uit,ele dispare...

toro
pasionat
Masina: C.Xsara II 2004 16i - Coupe 110 cp.
2: Ford Ranger Pick-Up 2.0 EcoBlue- Double Cab.(2018)

Mesajde toro » Mar 12-Oct-2010 19:00

O problema asemanatoare si la Xsara. Presiunea jetului la parbriz buna dar la luneta foarte mica sau deloc. Sa fie infundata conducta ? Duza am curatat-o- efectul acelasi.Furtunul care duce la luneta este separat de cele ce duc la parbriz ? si care este ca nu am dat de el.

nickwu007
simpatizant

Mesajde nickwu007 » Mar 12-Oct-2010 22:13

Sunt aproape sigur ca e acelasi defect,mai ales ca la mine iin prima faza la fel facea.Chestia e ca la xsara,nu stiu unde e pompa aceea.
Trece lebedele-n zare,eu ma uit,ele dispare...

Înapoi la “Electrica - C5 I-II”