Cauciuri de iarna

tot ce nu poate fi ĂŽncadrat ĂŽn ariile de mai sus

Moderator: Echipa Tehnica

sile_98
pasionat

Cauciuri de iarna

Mesajde sile_98 » Vin 16-Sep-2005 07:46

Ce cauciucuri de iarna recomandati? Nu vreau all-season pentru ca la frigurile din Brasov ma simt mai bine cu un set de pneuri cu destinatie clara.

Am vazut ca preturile pentru R16 de exemplu se invart intre 6 milioane (Continental si Pirelli parca) si 9 milioane (Michelin) bucata. In vara aveau oferta cu 4 bucati la pret de 3. Nevand atunci bani, a cazut afacerea.

Mi se par destul de scumpe, insa stiu ca daca sunt folosite doar in sezonul rece durabilitatea lor este mare.

Edit: Inca o idee, merita sa schimb jantele cu 195 pe r15? Sau mai degraba sa incerc cauciuri mai inguste tot pe r16?

adytzu
RETRAS LA PENSIE

Mesajde adytzu » Vin 16-Sep-2005 13:28

Incep cu sfarsitul: daca ai jenti de aliaj, pentru iarna schimba-le cu de tabla. Nu stiu ce dimensiuni ai acum la gume, dar iti recomand cu talon cat mai inalt, rezultand, evident, latime mai mica si jenti cu diametrul mai mic (daca ai 205/R16 e chiar indicat 195/R15). Vezi ca e un topic pe aici unde gasesti adresa unui site cu un calculator de dimensiuni ca sa nu iesi din limitele admise.
Ca si marca, daca vrei ceva mai ieftinut, dar totusi bune, iti recomand cu caldura Kleber Krisalp HP. Sunt divizia mai saraca de la Michelin, dar mi s-au parut mult mai bune decat Alpin (ATENTIE! am zis Alpin, nu Pilot Alpin). Anul trecut, daca mai tin bine minte, le-am luat din Buc. cu vreo 2,3 mil. bucata.

sile_98
pasionat

Mesajde sile_98 » Vin 16-Sep-2005 13:52

Jantele sunt de tabla si mai degraba le las tot pe ele si eventual imi iau pneuri mai bune si putin mai scumpe decat sa cumpar in plus un set de jante de R15.

Am gasit 2 site-uri cu oferte interesante:
http://www.cauciucuridirect.ro/start.html
http://www.amiauto.ro/

P.S. Pe primul site preturile sunt chiar mici fata de alte locuri...

sile_98
pasionat

Mesajde sile_98 » Mar 22-Noi-2005 12:14

Readuc in prim plan acest thread. Problema care apare in cazul meu este ca in talon sunt trecute 2 dimensiuni, R16 si R17. Eu vreau sa trec pe R15 pentru gumele de iarna. Ce probleme apar? Am inteles in service ca trebuie facute modificari la soft dar e in regula, se fac, ma intereseaza ce spun politia si societatea de asigurari.

Matrixu
pasionat

Mesajde Matrixu » Mar 22-Noi-2005 12:23

Modificari in soft? Asta pentru ce? Cumva ca nu iti mai arata bine kilometrajul?Eu zic ca eroarea data de kilometraj va fi insesizabila si pentru roti de 15.

Cu politia,asigurarile, nu ai nici o treaba, singurii care ar putea sa comenteze ceva sunt aia de pe la ITP.

sile_98
pasionat

Mesajde sile_98 » Mar 22-Noi-2005 12:28

Mi-au spus ca modificarile din soft trebuie facute pentru a adapta sistemele la noile dimensiuni, chiar daca diametrul va fi la fel: pentru ABS, servo, etc. Eroarea de kilometraj este infima, m-am interesat in prealabil.

Daca ar fi doar cu ITP-ul ar fi bine, insa daca nu respecti ceea ce scrie in talon nu e bine: de exemplu ai in masina un nr. de persoane mai mare decat ce scrie acolo, etc.

White Wizard
pasionat

Mesajde White Wizard » Mar 22-Noi-2005 12:34

In talon nu ai trecut si dimensiunea pt. janta de 15"? D c te intreb , pt ca la mine apar cele trei dimensiuni de jante ( 15",16" si respectiv 17"/ respesctiv,dimensiunile cauciucurilor)!
La soft nu cred ca se umbla, sincer nu as vedea motivul!
In legatura cu "greerii" alias politia , ce treaba ai cu ei? Chiar crezi ca o sa te opreasca pe tine sa te controleze ce dimensiuni ai la cauciucuri? Yo zic ca nu!
Asa ca . poti sa-ti iei linistit cauciucuri de iarna! ( Parerea mea :!: )

Matrixu
pasionat

Mesajde Matrixu » Mar 22-Noi-2005 12:34

NU se uita nimeni la roti mai ales ca tu pui mai mici.
Daca ai fi pus poate niste roti de 20 si te-ar fi oprit vreun Garcea care are si simtul observatiei, atunci sa iti faci griji. Altfel nu ai de ce.

Ciudat ce zici tu cu ABS si etc, eu n-am mai auzit de asa ceva pana acum.

sile_98
pasionat

Mesajde sile_98 » Mar 22-Noi-2005 12:37

Da, in talon am doar cele 2 dimensiuni specificate, ma gandesc ca or fi 3 in cartea de identitate si atunci sunt acoperit.
Daca cu politia se poate rezolva, sunt curios in ce privinta poate afecta asiguratorul CASCO, care poate face urat la orice abatare.
La service asa mi-au spus, ca trebuie facuta o resoftare.

White Wizard
pasionat

Mesajde White Wizard » Mar 22-Noi-2005 12:39

...singurul lucru care il patesti , este sa-ti i-a talonul politia ( suspende pana remediezi "problema") , adica pana schimbi cauciucurile cu cele care sunt scrise in talon! Dar crede-ma , nu o sa te opreasca nimeni pt asa ceva , cel putin in Bucuresti nu , in Brasov nu stiu ... dar greu imi vina sa cred ca o sa ai probleme!

Matrixu
pasionat

Mesajde Matrixu » Mar 22-Noi-2005 12:44

Eu nu cred sa existe precendent pentru asa ceva(roti mai mici ca cele din talon). Invers da exista, am un prieten care a patit-o, la modul ca nu au auvt de ce sa se lege si au inceput cu, toba, rotile(in talon avea max roti pe 16-205/55/16 si pe masina avea pe 19, 245/35/19.
Respectivul era "vanat" demult pentru "alergat cu masina" prin oras.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Mar 22-Noi-2005 13:42

hei, hei, hei!!!! se bat cimpii binisor pe aici. in primul rind, modificarea valorilor la cauciucuri si jante nu inseamna neaparat modificarea diametrului exterior, adica ceea ce ne intereseaza. pentru asta recomand http://www.miata.net/garage/tirecalc.html unde se pot introduce datele originale ale cauciucurilor masinii si afla eventualele diferente fata de cele noi. in pasi mici se poate ajunge la o valoare f apropiata de cele originale. cit despre politie sau alte asigurari nu cred ca cineva are ceva de comentat atita vreme cit, repet, se pastreaza diametrul exterior. nimeni nu e nebun sa-ti frece ridichea atita vreme cit diametrul exterior e acelasi, nici macar RAR-ul. acelasi lucru si cu softul masinii, ABS, ESP sau EBD iau act de modificarea parametrilor de rulare si corecteaza traiectoria, nu vad de ce trebuie sa stie ca masina are cauciucuri mai inguste sau mai late pentru asta. sistemul actioneaza atita vreme cit e nevoie, nu predictiv, adica nu face un calcul anume la o deviatie de traiectorie de TZ grade si aplica o formula prin care crede ca masina se va redresa ci analizeaza in continuu datele de la senzori pina acestea revin la normal. deci inutil sa cunoasca inaltimea talonului sau suprafata petei de contact sau latimea cauciucului. ar insemna ca trebuie cite o schimbare de soft pentru fiecare persoana in plus care se suie in masina sau pentru fiecare valiza, asta atita vreme cit, e un lucru bine stiut ca dinamica masinii se modifica la diferente mari de greutate. cred ca cineva voia sa iti ia banii degeaba pentru asta. iarasi, mi se pare o fantezie ca politia ar putea sa iti ia talonul pentru cauciucuri mai late pe jante mai mari, chiar daca se pastreaza diam exterior, dar nu si pentru cauciucuri mai inguste si pe jante mai mici cu acelasi diametr exterior. nu e valabil in niciunul dintre cazuri decit daca politistul face un abuz
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

sile_98
pasionat

Mesajde sile_98 » Mar 22-Noi-2005 14:04

khan, chestiunile legate de dimensiunile cauciucurilor le cunosc prea bine, m-am informat inainte. Exact acelasi lucru l-am spus si eu dealer-ului, ca diametrul exterior se pastreaza, abaterea intre 205/55 R16 si 195/65 R15 este infima. Si cica montajul si schimbarea de soft o fac ei grauit (daca iau jantele).

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Mar 22-Noi-2005 14:08

mi se pare o fantezie ca politia ar putea sa iti ia talonul pentru cauciucuri mai late pe jante mai mari, chiar daca se pastreaza diam exterior, dar nu si pentru cauciucuri mai inguste si pe jante mai mici cu acelasi diametr exterior. nu e valabil in niciunul dintre cazuri decit daca politistul face un abuz

In urma cu mai multi ani eu em luat amenda pt. cauciucuri mai late pe
oltcit (185/55r14). Cu ocazia asta m-am oprit din bricolarea oltcitului(ceea ce pana la urma a fost un lucru bun...incepuse sa devina cam inconfortabil :lol: )

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Mar 22-Noi-2005 14:08

crede-ma, nu are nimeni de ce sa iti schimbe softul, diferenta e infima asa cum spui, e absolut inutil. ti-am spus, ar insemna ca trebuie sa te duci sa schimbi softul pentru orice modificare de temperatura, greutate, benzina, etc. eu unul nu l-as schimba, atita vreme cit nu mi se ofera o explicatie logica.
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf

http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service

Lexia available

Înapoi la “Diverse C4”