Lucian - Referitor la BX....Sa stii ca si eu la inceput, faceam alergie cand vedeam BX...Mi se parea prea colturoasa si cu o forma ciudata...bizara...Nu mi-as fi luat in veci BX...Initial am vrut sa schimb Oltcit-ul TRS cu un Citroen GSA...Imi placea linia aerodinamica, asemanatoare cu a CX-ului si avea suspensii hidropneumatice...Vroiam sa incerc suspensia aceasta...Nu apucasem sa merg cu un Citroen, dar ma atragea tare treaba cu garda la sol reglabila...Numai ca mecanicul meu de Oltcit, care repara si GSA, mi-a zis ca nu merita sa-mi iau GS, pt. ca e prea vechi si voi avea probleme...M-a intrebat de ce nu incerc cu un BX ...
I-am zis ca nu am bani de un BX si ca nu prea imi place forma BX-ului...dar m-a trimis sa vad un BX 14 ieftin...
Nu mi-a placut masina (era prea obosita...TAXI si era lovita p[e toate partile...)...dar m-a fascinat spatiul interior (fata de Oltcit)...si de acolo a inceput cautarea...M-am virusat ! Vroiam BX...
A urmat alergatura dupa masina si...dupa ce am vazut 4 masini ruginite rau, am gasit-o pe cea pe care am avut-o...care era neatinsa, cu vopseaua originala, foarte curata si cu un motor mare...foarte nervos...
M-am acomodat repede cu noua mea limuzina si am fost shocat cat de bine sta masina pe sosea si cat de comfortabila e suspensia...Practic imi placea sa merg cu ea...In momentul acela, a inceput sa imi placa si cum arata BX-ul...Nu mai conteneam sa-i fac poze...A aparut dorinta de a-i imbunatati aspectul...Eleron...spoiler...stopuri negre...jante din aliaj...Tot atunci am inteles ca pe BX nu merg puse decat accesorii originale...
Masina aceea mi-a placut atat de mult, incat nici dupa un an nu m-am vindecat....As vrea, daca voi avea posibilitatea, fie sa o cumpar inapoi, fie sa-mi cumpar alt BX...
Cine ar fi crezut ca o sa imi placa vre-o data BX-ul ?!?
Ba, mai mult !!! Ma mai imbolnaveste si
Nicum periodic...cand ne intalnim...

...cu BX-ul lui...
BX-ul e intradevar mai zgomotos decat Xantia si aparent mai instabil, dar este mult mai simplu...e mai usor de reparat...e mai aerisit...Parca e facut sa poata fi reparat usor, in comparatie cu masinile moderne...Si daca e intretinut corespunzator, este si fiabil.
..................................................................................................................................................
Xantia....Intradevar...e un exemplu de masina silentioasa. Nu stiu cum e cea cu motor Diesel, dar cea pe benzina e super-silentioasa. Cand inchizi portiera se face liniste...Nu scartzaie nimic la interior...Pur si simplu nu se aude nimic in interior...Motorul nu bazaie...nu vibreaza...nici nu-l simti...Ai toate sansele sa mergi in treapta inferioara, turat si sa nu-ti dai seama, daca nu te uiti pe turometru...Acesta e si motivul pt. care am ezitat si nu am vrut sa cumpar o toba finala sport...E pacat sa stric linistea din masina. E foarte placut sa calatoresti in liniste si sa poti auzi toate sunetele muzicii pe care o asculti...
La capitolul spatiu...

...si eu am obiectii...Am 1,95 m si nu am suficient spatiu la volan...Nici scaunele nu ofera suficienta sustinere...Nu sant niste scaune extraordinare...Spatarul nu sustine coloana si apar dureri de mijloc dupa cateva ore de stat la volan...Spatarul e prea jos pt. persoane inalte, iar tetiera nu asigura sustinere capului, in caz de impact din spate...Stiu...Tetierele se pot ridica, dar arata groaznic ridicate...
Nici sezutul scaunelor nu sant mai reusite...Nu ofera sustinere suficienta pulpei piciorului...
Scaunele de BX GTI erau mult mai reusite. Simteam cum spatarul scaunului imi sustine coloana de jos pana sus,iar sezutul sustinea picioarele pana aproape de genunchi...Sustinerea laterala era remarcabila...Nu puteam sa ma misc lateral din acele scaune....Era mai greu de iesit din ele...Pana si treaba cu inclinarea scaunelor cu totul spre spate, era o chestie inteligenta...
La fel si bancheta din spate...Era o placere sa calatoresti in spate...
La Xantia, chiar daca interiorul arata f. bine, este mai"sumar" realizat...Nu s-a prea tinut cont de ergonomie...
In schimb, ce m-a surprins placut, a fost pozitia pedalelor...Este excelenta! Xantia este prima masina pe care o pot conduce cu orice incaltari as fi incaltat...La 46...cat port eu, chiar e o problema, mai ales cu bocanci sau cu pantofi mai ascutiti...
La BX, pozitia pedalelor era dezastruasa !!! Ambreiajul era prea sus si agatzam bordul cu varful pantofului, iar frana...daca se nimerea sa franez in timp ce roteam volanul (situatie des intalnita) axul volanului imi dadea piciorul in lateral de pe pedala de frana...Era aiurea rau...A trebuit sa ma invat sa calc pedala de frana oblic...
................................................
E clar! Xantia e muuult mai evoluata decat BX-ul...Totul e mult mai bine lucrat...Toata masina e mai legata...Dar nici BX-ul nu e chiar asa de rau...
Nu stiu ce sa spun despre securitate in Xantia...Se zvoneste ca nu se comprta f. bine la impact frontal si lateral....A luat doar 1,5 stele la EuroNCAP....Si chiar se spune ca BX-ul s-ar comporta mult mai bine...Am totusi dubii ca Xantia nu ar oferi suficienta protectie la impact...si cred ca in acel test s-a urmarit doar un interes strict comercial....
...................Tot in sensul acesta, ma enerveaza teribil cand citesc prin revistele germane teste cu Citroen C5...C6 si li se tot cauta nod in papura...
- Ba ca au suspensiile prea moi si ca nu au un comportament prea sportiv si nici pe"SPORT" nu sant suficient de ferme si de sigure pe sosea...
- Ba ca motoarele sant prea lenese si gurmande (unele fara viatza....)
- Ba ca la C6 intra aer pe langa geamuri la viteze f. mari (usile nu au rame superioare...)
- Ba ca la C5 este portbagajul prea mic
- Ba ca servodirectiile la toate sant seci si fara raspuns...
......................etc.etc.etc.....
Eu cred ca unde vulpea nu poate ajunge, sant strugurii acri! Si mai cred ca pilotii de incercare (ziaristii germani) sant niste ciobani...niste limitati... care nu stiu decat VW si orice e altfel, nu e bun....
Altfel lauda tot felul de carutze...tigai gen Mazda...Hyundai...Renault...Skoda...etc. Sant nemaipomenite! Dar...stiu! Citroen nu e bun pt. ca e altfel ! Chiar ma enerveaza rau treaba asta si am inceput sa nu mai citesc reviste auto germane. Sa scrie articole pt. ei, daca tin cu ursul...Oricum, rar vezi un Citroen in testele facute de germani...
Cum Dumnezeu poti sa afirmi ca ziarist la o revista de specialitate, ca in C6 intra aer pe langa geamuri?!? nici la Dacia berlina nu intra daca e masina ingrijita....
Sant niste limitati care nu au mers in viatza lor cu Citroen si daca suspensia nu e ca de carutza cum e la VW sau scaunele tari ca la VW, inseamna ca nu sant bune...
Habar nu au si se afla in treaba discutand discutii ! Am citit de curand un articol de prezentare cu un C6 si nu era scris nici un cuvant despre suspensia hydractiva...Probabil ca nici nu au mirosit cum functioneaza sau de la ce butoane se actioneaza...
Aici e si vina celor care dau masini spre testare...Ca nu pun in lumina toate sistemele de pe Citroen-uri...cu toate beneficiile acestora....
Nu reusesc sa inteleg politica de marketing a lui Citroen, in ultimii ani....
In mod clar, un ziarist care a condus numai Opel si VW, nu va agrea suspensiile moi ale lui Citroen si servodirectiile f. asistate...Clar ii va fi teama ca se rastoarna cu Citroen-ul care se inclina pe viraje, fara sa priceapa ca suspensia asta face minuni si ca nu va fi in stare sa scoata tot de la ea...
La fel si cu servodirectiile si cu celelalte componente...
Dar daca oamenii sant ciobani, chiar nu ai ce sa le faci! Si altfel au aere de mari piloti de incercare...
Cu toate micile neajunsuri legate de fiabilitate (si care s-a dovedit ca nu sant peste medie...Citroen chiar nu e o masina defectuasa, in comparatie cu celelalte...) tot nu as renunta la marca...la Citroen.
De fiecare data e o placere sa iesi cu un Citroen intretinut, la sosea...la drum...la o plimbare...Nu stiu ce alta marca mi-ar putea oferi aceeasi senzatie...Poate doar cateva masini mult prea scumpe, dar pe care marea majoritate a oamenilor nu si le pot permite.
Prefer sa merg intr-un Citroen de 15...25 de ani vechime, decat intr-o tigaie noua, dar care nu-mi ofera nimic.
Sincer! Nu mi-as schimba Xantia cu multe masini mult mai scumpe de alte marci...Si asta nu pt. ca unde nu ajunge vulpea sant strugurii acri si pt ca nu-mi doresc asta...pt. ca nu-mi ofera aceeasi placere la condus...
Noi o sa avem o mare problema daca Citroen scoate din fabricatie sistemul asta de suspensie !!! Sper ca acest lucru sa nu se intample prea curand...Si oricum, vor exista BX-urile...XM-urile...Xantia...C5-urile mai vechi care ne vor satisface microbul!
Lucian - Nu stiam ca X2 e mai neingrijit lucrata decat X1. Nu m-as fi asteptat...Chiar stiam ca la X2 s-au rezolvat unele probleme care existau la X1...Problemele de securitate la impact (air-bag-uri...etc) ... treaba cu treapta a-3-a a suspensiei care la X1 e rigida...si inca cateva maruntisuri pe care nu le stiu exact...Dar este posibil sa ai dreptate...Mai ales ca ti-au trecut atatea masini prin mana...
Referitor la numarul de km...Exact asta m-a atras la masina mea...Cu toate ca are ceva ani, nu avea prea multi Km in bord si nici nu arata de mai mult...ca nu a contat neaparat ce scrie pe bord, ci cum arata masina....Chiar mi-a placut!
Mai trist e ca le tinem in conditiile astea infecte din Romania si se deterioreaza muuult mai repede ca afara. Ma uit la a mea...Cand a fost adusa din Germania, era sticla vopseaua pe ea....Acum a facut o multime de zgarieturi fine pe ea...in numai 1 an...Pacat!
Ionut - Da! Atunci chiar ai reusit sa ma sperii.

, fiindca nu m-as fi asteptat ca rulmentul acela sa cedeze asa de usor, din momentul in care a inceput sa faca zgomot. Sa speram ca nu voi mai avea ghinioane de genul acesta! Oricum multumesc! Incercam sa ne ajutam cum putem, unul cu altul, macar cu sfaturi.
Multumesc pe aceasta cale si lui Lucian, care m-a scapat de 2 ori din impas, cu sfaturile date!