La mine nu a fost nevoie deocamdata sa spal farurile prin interior, pt. ca au fost suficient de curate, dar cu proiectoarele am avut mult de furca...Proveneau de pe o masina Diesel (pana si proiectoarele miroseau a motorina...iac!) erau naclaite de ulei si motorina (nu stiu cum a fost posibil...) si pline de jeg la interior....
Pana nu le-am dezlipit geamurile si le-am demontat in parti componente, nu am facut nici o treaba...Acum lumineaza cum trebuie...Imi pare ca lumineaza mai alb ca farurile...
De ce becuri NARVA??? Pai pt. ca lumineaza cel mai alb...Treaba cu Phillips...NightVision...NightGuide...XtremPover si alte minuni, sant doar legende !!!
Personal am incercat cam toate becurile de pe piatza pe motocicleta mea (un frumos BMW de teren...)

E numai marketing....Scrie pe ambalaj "+50 more power"....si alte minuni...Arata de parca sant niste detonatoare de bomba nucleara...de ti-e si frica sa le scoti din ambalaj...Dar cand am montat unul si am vazut cat de prost lumineaza...m-au apucat nervii instantaneu...Rideau prietenii mei motociclisti de mine, de mai-mai sa se prapadeasca...
Pana la urma pe motocicleta am pus un bec Narva de 100/90W cu relee suplimentare si alta instalatie electrica...bec care lumineaza ca flama de la sudura...si s-a terminat smecheria...
.......Am reglat farul mai jos pe scurta ca sa nu deranjeze, dar sa-l fereasca sfantul pe cel care ma supara cu farurile !!! Am facut vre-o cateva TIR-uri sa stinga proiectoarele de pe cabina si din bara si sa treaca pe scurta...Cand aprind faza lunga, apare un dreptunghi alb-sudura jumate pe sosea, jumatate pe copaci...de zici ca sant la cinematograf...Cred ca bate 300...400 m fara probleme...
...........................................
La masina folosesc becurile indicate de 55 W, dar Narva...Am fixul cu Narva pt. ca am sesizat ca lumineaza cel mai alb si focalizeaza bine lumina....Filamentul se afla exact acolo unde trebuie in focarul farului...
Cand am pus becuri Narva pe farurile de la Xantia pe faza scurta, s-a simtit imediat diferenta...Pe faza lunga inca nu am pus si cand trec pe lunga, lumina e mai neclara si mai galbena decat pe scurta...
S-ar putea ca si Bosch-urile sa fie bune...nu am incercat...dar oricum sant foarte scumpe...
ATENTIE !!!! Nu faceti prostia sa cumparati becuri colorate in albastru sau in alte culori!!! Lumineaza foarte prost!!!
Pe proiectoare inca nu am apucat sa pun NARVA, din lipsa de bani...Dar lumineaza f. bine, pt. ca le-am spalat complet pe interior. Pe ele am becurile care s-au nimerit...Un Tungsram si un Phillips...Se cunoaste ca unul lumineaza mai slab...galben...Dar o sa le schimb...
Imi aduc aminte ca pe BX initial aveam Tungsram...In momentul in care am pus becuri Narva (eram la o benzinarie noaptea...) s-a facut ziua in fatza masinii...Diferentza a fost incredibil de mare !!!
Pana acum nu m-a luat nimeni prea in serios cu becurile NARVA, dar va spun ca e unul din secrete...
Apoi mai conteaza si starea farurilor...Cat de prafuite sant prin interior...
Apoi geamurile farurilor trebuie mentinute curate in permanentza...Putini soferi stiu ca pe vreme umeda, cand s-a murdarit parbrizul in zonele unde nu sterg stergatoarele, exact la fel sant si farurile...pline de stropi fini de noroi...In cazul asta lumina lor se reduce f. mult...Eu la fiecare oprire noaptea, imi spal farurile...Am o problema de rezolvat...

.....................................
Daca cineva are chef sa incerce pe Xantia niste proiectoare rotunde de Renault Megane 2, am un set de 2 buc. in cutie...noi noute...plus inca unul folosit, care are geamul crapat, dar mai merge...Le-am cumparat din magazin pt. BX pt. ca stiam ca lumineaza excelent, dar nu am mai apucat sa le pun...
Pe Xantia nu le-am pus, pt. ca s-a nimerit sa gasesc ieftin, un rand de proiectoare originale, care aveau pana si ramele de culoarea masinii mele...Ma rog...M-a luat pe mine valul atunci...nu vroiam sa pun pe Xantia decat componente originale...
Dar n-as baga mana in foc ca astea de Renault nu lumineaza mai bine...pt. ca le-am vazut pe masini pe strada...Si culmea e ca se si incadreaza perfect ca dimensiuni in zona pt. proiectoare...
...Cred ca si de lene le-am preferat pe cele originale, dar cu care m-am chinuit o multime pana la urma sa le prind...E un sistem super-tembel de prindere...A trebuit sa fac cleme suplimentare de prindere, pt. ca nu stateau la locul lor in bara...etc...A fost chinul de pe lume...
Exista doritori ???