consum optim

Forum de discutii generale despre Citroen Xantia. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

bereczky_sandor
pasionat

consum optim

Mesajde bereczky_sandor » Sâm 14-Mai-2011 22:16

Hey as avea si eu o intrebare, care dupa parerea mea e una generala:D si poate a mai intrebat cineva... :) Care ar fi consumul optim pentru Xantia 1.8i 16v? si cam la ce turatii e optim schimbarea de viteza (din punct de vedere al consumului, si al motorului) :) multumesc

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Sâm 14-Mai-2011 22:24

1.8i 16V are un consum urban prin aglomeratie cam de 15, si pe trafic lejer cam de 12; daca mergi batraneste cred ca scoti si mai putin...

bereczky_sandor
pasionat

Mesajde bereczky_sandor » Sâm 14-Mai-2011 22:36

oioi 15 e muult dupa parerea mea, ma dezamageste :-s...oricum ma bucur cel putin ca nu conduc agresiv atunci...poate putin chiar prea linistit si subturat ...

hippo
pasionat

Mesajde hippo » Dum 15-Mai-2011 08:23

Salut!
Ceea ce ti-a spus Nic este foarte corect. Daca totusi vrei sa vezi datele producatorului, citeste aici:
http://auto-specifications.eu/?f=showCar&car_id=14950

http://www.car-emissions.com/cars/view/632

Din ce stiu eu, Xantiei cu motorizare 1.8i 16v ii place la nebunie sa fie turata si astfel scade si consumul. Daca ma insel, ii rog pe cei cu experienta sa ma corecteze.
Toti ziceau ca asta nu se poate face; si a venit unul care habar n-avea ce zic toti, si a facut-o... ;)

bereczky_sandor
pasionat

Mesajde bereczky_sandor » Dum 15-Mai-2011 08:48

il cred pe Nic :D, fara indoiala, doar am zis ca e destul de mult 15 :)

bereczky_sandor
pasionat

Mesajde bereczky_sandor » Dum 15-Mai-2011 08:51

hmm...mam uitat la datele pe care miai trimis, e chiar okei extra-urbanul cu 6-7, oare la ce turatii e optim schimbarea vitezei aproximativ? 2000-3000, 3000-4000? eu pana acum am schimbat aproximativ la 2000-3000. asta normal depinde si de conditii...dar totusi

mist3rm
pasionat

Mesajde mist3rm » Dum 15-Mai-2011 12:09

M-am uitat si eu pe site-urile alea la consum si a mea numai cat scrie acolo nu consuma. Prin Iasi imi lua 10 l% iar pe aici imi ia vreo 12. Mai are cineva vreo 1.6i, ce consum are? Eu am si gazu da ma gandesc sa renunt la el ca am vazut ca si-a revenit masina merge brici si pe benzina, probabil ca erau injectoarele infundate si s-au desfundat pe autostrada.
cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin

sergiuliku
pasionat

Mesajde sergiuliku » Dum 15-Mai-2011 12:26

vreau sa va intreb si eu la o xantia 1.9TD 90hp ...se accelereaza mai greu sau o fi la mine ceva? la depasiri 80+km/h mi se pare ca isi ia demaraju cam greu si la deal iar parca merge mai greoi decat alte masini (gen octavia 1.9tdi 90hp) si nici nu isi ia demaraj la deal in treapta mare... hai sa zicem ca, cu a 4a ar demara dar turata si cu a5a merge cu viteza constanta
si inca ceva ar putea avea probleme turbo? ca ma gandesc la treaba asta. daca da cum imi dau seama cand nu mai functioneaza? desi nu cred ca at cand ajunge peste 2500 ture parca se simte putere in plus ca ar trage, dar suna urat motoru cand e mai turat...cei drept e si diesel si e si mai vechi('97), dar totusi a fost ingrijita masina

bereczky_sandor
pasionat

Mesajde bereczky_sandor » Dum 15-Mai-2011 13:52

mist3rm scrie:M-am uitat si eu pe site-urile alea la consum si a mea numai cat scrie acolo nu consuma. Prin Iasi imi lua 10 l% iar pe aici imi ia vreo 12. Mai are cineva vreo 1.6i, ce consum are? Eu am si gazu da ma gandesc sa renunt la el ca am vazut ca si-a revenit masina merge brici si pe benzina, probabil ca erau injectoarele infundate si s-au desfundat pe autostrada.

vad ca ai si xantia 2.0i, din curiozitate te intreb, cu motorul ala cat consuma? ma gandesc ca si trage de numa :D

mist3rm
pasionat

Mesajde mist3rm » Dum 15-Mai-2011 21:26

2.0i il am de doua zile, si cam din cate imi dau iau seama ia cam 14-15 litri la suta, insa aici prinzi mai mereu busoane, si cand o vad cum se infige nici nu pot sa ma abtin sa nu o calc. Nu are nici ultima toba deloc, a mai avut cateva mici probleme cu relantiul dar i-am pus alt iac si i-am curatat corpul clapeta, i-am pus bujii noi si abia de acum urmeaza sa o bag la drumuri mai intinse, dar pina acum cam asta e consumul. Motorul trage, rupe, merge brici , mult mai bn decat 1.6i, insa la 2.0i e cam varza toata tabla, nu cred ca etse un element de caroserie care sa spun ca este in stare perfecta. Eu am luat-o pentru pompe, sfere, telescoape, interior.
cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin

dan1972
pasionat

Mesajde dan1972 » Lun 13-Iun-2011 21:59

Salutare tuturor!

Eu am Xantia X1 - 1,8-8V - '95...Masina are 190.000 Km (pe bord...). De consumat consuma mult...Nici nu ma mai agit sa-i verific consumul...M-am resemnat...Torn benzina si cand aprinde becul, stiu ca trebuie sa trec pe la peco...E drept ca se pare ca am si o problema pe la injectie pe care inca nu am remediat-o din lipsa de bani...Cred ca are injectoarele ancrasate...(merge rotund, dar nu trage si cand e incalzit motorul si accelerez, se aud tzacanituri de arderi detonante..."bate avansul..." :D ).
In conditiile acestea, consumurile au fost urmatoarele:
- Iarna in oras - 13...19L/100Km
- Vara in oras - 11...13L/100Km
- La drum - 7,2...8L/100 Km
- La drum cu A/C - 9,2L/100 Km
Consuma enorm !!! :vom: Imi vine sa vomit cand ma gandesc la Xantia si imi aduc aminte ca BX-ul meu din 87 (BX 19 TRS - 8 valve - 105 cp) consuma in oras vara in aglomeratie 9,5...9,7 L, iar iarna pana la 12L...Si doar era o masina antica si de demult, cu carburator si delco, care probabil aveau ceva uzuri...nici motorul nu era nou (probabil avea cateva sute de mii de Km...) si era mai mare decat al Xantiei (1905cc)...dar cu toate astea, vara in oras, nu sarea de 10L...!!! A fost o masina fantastica...BX-ul acela !!! Si cu toate ca consumul era destul de mic, masina avea un demaraj fantastic...Cand am fost la ITP si apoi la un service de geometrie directie, i-am uimit pe mecanicii care s-au suit in ea, cand au vazut cum pleca din loc...Era fantastica!!! La 1-a nu se opreau din scartzait rotie...Scartzaia si la a-2-a...Nu statea mai nimic pe sosea in fatza...Imi dadea o satisfactie teribila masina aceea !!! Cand o calcam pe coada, simteam ca se duce...Aveam de facut o depasire...o faceam in timp foarte scurt, pt. ca masina avea un nerv greu de descris...O data pe ploaie, a rupt aderentza si intr-a 3-a la plecarea in depasire....de nu mi-a venit sa cred !!! Era fantastica!!! Rau imi mai pare dupa ea !!! Daca as avea bani, as cumpara-o inapoi....
Da! Xantia e mai luxoasa, mai frumoasa, mai comfortabila, mai moderna, mai noua, are A/C...ABS...Air-Bag...etc.etc.etc...Dar se dovedeste ca BX-ul a fost mai reusit...Nu ma asteptam ca Xantia sa ma dezamageasca !!! Nici nu prea mai merg cu ea...Am inceput sa merg cu bicicleta foarte mult prin oras...
Nici nu se compara cu BX-ul...E puturoasa rau...E ca si cum te-ai da jos dintr-un BMW si te sui intr-o Dacia 1300, iar la depasiri aduni toata husa scaunului in fund si strivesti volanul in palme, de emotii...daca ai timp sa faci depasirea respectiva... :evil: :vom:
Probabil ca exagerez eu acum...Probabil ca sant intors pe dos, dar clar nu e ce a fost BX-ul !!!
Sa vedem daca se schimba ceva dupa ce o sa-i curat injectoarele...dar nu prea ma mai trage inima...O sa vad...
.......................................
Are cineva idee daca tratamentele care se adauga in benzina, pt. curatat injectoarele au efect ??? A facut cineva aceasta operatie ??? Si daca da, ce marca de aditiv ati folosit ???

bereczky_sandor
pasionat

Mesajde bereczky_sandor » Lun 13-Iun-2011 22:31

ma sperii cand citesc mesajul tau ca intre 12...19!!!! doamne fereste sa consume 19. Eu am 1.8 16v 98' sincer la inceput mi sa parut mult consumul, adica eram pe galben, puneam pe 50 de lei, si peste o saptamana eram iarasi pe galben si nu umblam cu masina prea mult in oras. Dupa un timp eram pe galben "proaspat" :lol: si am reusit sa bag de 200 de lei...si dupaia am mai pus de 60 de lei, deci 260ron in total si de atunci am facut 470 de km parca (mixt), deocamdata mi se pare okei. Dar nu as putea sa zic nici acum, ca e economica.

dan1972
pasionat

Mesajde dan1972 » Mar 14-Iun-2011 00:06

Cand am obtinut consumul de 19L/100 am mers numai in oras si era f. frig...(-10...-15 grd....)...Dar nu a fost singurul consum mare...Am mai obtinut 18L...15,8...17L...
Parca e masina americana V8 de 5700 cmc.... :evil: Numai JEEP-ul Cherokee de 5,7 L al fratelui meu mai consuma 16L/100 consum mediu... :twisted: :evil:
............................
Probabil ca a fost si in functie de cat de scurte au fost distantzele parcurse de mine...sau de cat de mult au furat cei de la pompe...la peco... Dar cert este ca mi-a consumat iarna si 15, 18 sau 19 L/100
Acum vara, pare sa consume undeva in jur de 12...13 L prin oras, dar in conditiile in care merg f.f. linistit (nu exista demaraje infipte...depasiri...etc...)...Cu aprox. 4L merg cam 30 Km...
.............................
Xantia nu e o masina de frecat prin oras la cumparaturi sau la serviciu (Poate doar cea de 1,6-90 cp)...E clar o masina de mers la drum...Pt. ca la drum este f. economica...Dar cum nu ne permitem sa tinem 2 masini...
Cand am cumparat-o si am adus-o de la Sibiu...drum de munte...iarna...viscol...mi-a consumat 7,2L...Am fost f. multumit, ne stiind ce ma asteapta... :D ... Cred ca atunci mi s-au ancrasat injectoarele, pt. ca atunci tragea mai bine...Dupa aceea a inceput sa nu mai traga cum trebuie...Iar cel care a adus-o din Germania, zicea ca a scos pe autostrada, cu viteza moderata (90-110 Km/h) consumuri de ordinul a 5,8L (cu masina goala...)...
BX-ul de 1,9-105 cp, consuma 7,5...8L la drum, dar puteai sa mergi constant cu 130 km/h, fara sa te stresezi prea tare de consum...Si nici sa ai retineri la depasiri...Era motorul mare si nu prea simtea viteza mare, daca masina era goala...
Iar daca mergeam infipt...cu dorintza clara de a depasi tot ce e pe sosea...sau de a ajunge cat mai repede la destinatie si faceam depasire dupa depasire, nu sarea de 10L/100Km....
Ce pacat ca nu se mai fac masini ca BX-ul...!!! :(
Astea mai noi, au tot felul de porcarii....Injectie...Sonda Labda...IAC...MAP...si inca un pogon de senzori si fire...din dorintza de a le face cat mai nepoluante, dar in final consuma cu 50% mai mult decat una pe carburator, bine reglata....
.............................
Ma umfla rasul acum cand vad o reclama la Dacia Logan....Are motor puternic...1,6L-85 cp...si costa doar 4450 euro... :lol: :lol: :lol: ...Pai BX-ul inca din 83 la 1,6L avea 90 cp...si functiona fara probleme 300.000...500.000 km....si era doar un motor pe carburator de...1587 cmc...
Ce fel de "motor performant" o fi si asta de pe Logan...care in 2011...cu injectie si cu o groaza de electronica, are 85 cp si consuma tot 10-12L in oras... nu prea pricep !!! BX-ul 1,6 din 83...84 consuma 7,8...8,2L benzina in oras...si avea ceva nerv (m-am plimbat cu unul...si nu era o masina care sa te faca de ris...lua suta in 11,5...12 sec.).
...............................
In legatura cu Xantia 1,8-16V, am inteles de la colegul nostru THUNDER77 (care are o astfel de masina) ca daca mergi mai retinut cu ea...fara demaraje prea infipte (sa apesi cat mai putin pe acceleratie si sa schimbi vitezele cand trebuie...) se pot scoate si consumuri sub 10L in oras...El spunea ca a scos consumuri de 9,5...9,7L iarna (e drept ca nu merge ca mine cate 2-3 Km...)...Am impresia ca la 1,8-16V trebuie mers mai turat cu ea, ca sa consume mai putin....Motorul are cuplul maxim destul de sus (la 4250 rot.)...Asta inseamna ca daca mergi cu ea pe la 3000...3500 rot. cand demarezi nu mai trebuie sa apesi prea mult acceleratia, si implicit sa consumi benzina inutil, pt. ca motorul la turatia aia are un cuplu f. bun...Cam acolo cred ca e turatia economica...Un pic sub turatia de cuplu maxim...
La a mea (1,8-8V) turatia economica cred ca e undeva pe la 2000-2500 rot. pt. ca are cuplul mult mai jos...(la 3000 rpm)
Culmea e ca exact motorul asta mai lenes, tureaza mai mult....Pana la 6.000 rot, pe cand cel de 1,8-16V doar pana la 5250---5.500rot...Cand lucrurile ar fi trebuit sa fie exact invers...Cea cu 16V sa tureze mai tare...

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Mar 14-Iun-2011 00:48

a mea (1.8 8v) consuma cam 10-11 combinat, mai mult in oras sa zic. (am cam 11 km pana la servici, dintre care cam 8 in regim de exterior, dar, daca pui la socoteala ca plec cu ea dimineata rece, si astept doar cele 5-10 secunde sa compenseze inaltimea, si la intoarcere la fel, tot rece, nu se poate considera numai exterior). bineinteles, asta daca merg lejer cu ea, ca daca ma grabesc rau si merg tare schimband la 4000, se duce consumul pe la 14-15; pe partea cealalta, aia cu motor 2.1 td consuma cam 10-11 mers prin oras, la mers lejer. daca va spun ca am chinuit-o intr-o saptamana rau detot, si mi-a rezultat un consum aproape de 20, cred ca nu ma crede nimeni... oricum, concluzia este ca masina consuma si in functie de cum mergi cu ea. stiu clar o xantie care la unul consuma 16, iar la noul proprietar consuma doar 11. da, daca are si ceva probleme, atunci e deja mai naspa si se da totul peste cap.

bereczky_sandor
pasionat

Mesajde bereczky_sandor » Mar 14-Iun-2011 09:50

am uitat sa specific ca mai am un sfert de rezervor si inca un pic ramas, deci pana acum mixt (mai mult oras) mio rezultat aproape 11L/100, sper ca asta sa cada pana pe la 10. :)

Înapoi la “Citroen Xantia”