placute spate stanga blocate???

Probleme ce tin de motor si cutia de viteze.

Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica

buda.nicolae
pasionat

placute spate stanga blocate???

Mesajde buda.nicolae » Mie 27-Iul-2011 00:16

Azi m-a rugat un prieten cu un C5 din 2005, diesel, sa-i conduc masina si sa imi dau si eu cu parerea. La viteze mici, pna in 40km/h, se auzea un frecat ca si cum ar fi blocate placutele de pe spate stanga ( asa mi s-a parut ca aud, bineinteles ca acest huruit se auzea perfect ), ba mai mult atunci cand puneam frana acel sunet se acutiza si mai tare. Oare se poate bloca etrierul spate la masina lui? I-am recomandat sa mearga la o reprezentanta Citroen, insa in Baia Mare aceasta s-a inchis ( FALIMENTUL, bata-l vina ), cea mai apropiata este la Cluj si nu vrea sa mearga cu masina asa pana acolo ( sunt 150 km ). Ce sfat sa-i dau? Oare poate sa mearga si la altimecanicii sau e o problema serioasa, mai ales ca e legata de sistemul de franare!
Va multumesc si va doresc o noapte placuta!

mesersmith
Moderator - C5
Masina: C5 III
2: C5 II
3: Peugeot 308

Mesajde mesersmith » Mie 27-Iul-2011 00:32

spune-i sa mearga cativa km si apoi sa puna mana pe janta si sa vada daca frige comparativ cu cea de pe cealalta parte.
daca nu frige, ar putea fi rulmentul.

buda.nicolae
pasionat

Mesajde buda.nicolae » Mie 27-Iul-2011 01:00

Draga mesersmith asta i-am spus si eu! Insa mi-a zis ca ambele jante erau calde, bineinteles ca nu ardeau, nu erau rosii ca fierul topit, insa el fiind necunoscator am pus acestea pe seama caldurilor ridicate din vara aceasta! M-am gandit eu si la rulment, mai ales ca sunetulde frecat se aude, la viteze mici, de parca ar fi fost indoit discul, lucru care nu cred ca se intampla prea des.
Iti multumesc pentru sfat si-ti doresc o noapte placuta!

iuliu m.
pasionat

Mesajde iuliu m. » Mie 27-Iul-2011 03:12

Nu cred ca e rulmentul. Apare uneori o "oxidare electrolitica", i-as zice, din pricina materialelor cu comportament electrochimic diferit folosite la fuzeta, respectiv etrerele spate, si se indoaie suruburile care le tin pe fuzeta, pe acestea din urma.
E cam mult de povestit. S-a mai vorbit pe aici. Eu am patit asta si am rezolvat-o nu foarte greu.
Atinge etrierul de janta. In principiu, cam asta e.
Trebuie desfacut, curatat, planata zona de contact cu fuzeta si inlocuite suruburile lungi, care il fixeaza pe fuzeta.Eu am mai dat pe acolo si cu niscai spray zinc ca sa nu mai am treaba. Si vad ca trei ani a tinut...
Cred ca mai am si niscai poze de atunci, de cand am patit eu faza.
Trebuie verificat si asta. Asta nu inseamna ca nu poate fi si rulmentul.
Bafta!

mesersmith
Moderator - C5

Mesajde mesersmith » Mie 27-Iul-2011 07:34

da, am citit si eu postarile de la acea vreme.
ma gandesc, totusi, ca daca atinge se vor vedea urme pe janta sau macar praful de pe interiorul ei dat la o parte pe anumite portiuni.
oricum, e usor de dat roata jos si verificat.
inainte de asta nu ar strica sa si invarta putin de ea, si sa se asculte zgomotele.

dxx
pasionat

Mesajde dxx » Mie 27-Iul-2011 07:44

si eu am rezolvat problema la roata stanga spate care se incalzea foarte tare in mers, tot prin demontarea etrierului, curatire si inlocuire suruburi. daca ar fi rulmentul, huruitul s-ar auzi din ce in ce mai tare odata cu cresterea vitezei. am schimbat si placutele pe spate pt ca am avut surpriza sa constat ca la roata cu pricina placutele se uzasera mult mai mult comparativ cu celelalte. daca atunci cand franezi huruitul se aude si mai tare, e posibil ca placutele de pe acea parte sa se fi uzat complet.

buda.nicolae
pasionat

Mesajde buda.nicolae » Mie 27-Iul-2011 09:30

Multumesc de sfaturi! Azi dimineata am mers la o cafea si ne-am pus sa ridicam masina, masina fiind parcata pe un bulevard intens circulat! Am incercat sa invartim de roata si surpriza, roata abia se invartea! Cred ca este problema cu care s-au confruntat iuliu m. si dxx, poate si alti colegi. Acele suruburi se pot cumpara de la orice magazin specializat?
Va multumesc inca o data pentru sfaturi si va doresc o zi placuta!

iuliu m.
pasionat

Mesajde iuliu m. » Mie 27-Iul-2011 16:07

Exact! Se pot comanda si vin in pliculet. Insa costa de te "indoaie"( am dat vreo 150-160 RON) fiind comandate pe "original" si avand sigla "PSA" pe punga , "absolut originale", ce mai...Insa la frane nu m-am incurcat cu "prostii"/compromisuri/improvizatii.
Bafta!

mesersmith
Moderator - C5

Mesajde mesersmith » Mie 27-Iul-2011 17:21

obligatoriu suruburi originale, indiferent de pret.

buda.nicolae
pasionat

Mesajde buda.nicolae » Mie 27-Iul-2011 21:54

Buna seara! Tocmai am rezolvat problema prietenului meu! Placutele de pe partea stanga erau duse de tot, mai ciudat cea din interior era deja ajunsa la fier, iar cealalta, care se poate vedea cu ochiul liber era dusa ceva mai mult de jumtate. In partea dreapta erau destul de bune placutele. Oricum le-am schimbat si i-am aerisit si instalatia ( pur si simplu am luat capacul de la lichidul de frana, apoi am desurubat aerisitoarele, am lasat sa curga lichidul pana nu au mai fost bule de aer pe instalatie, iar mai apoi l-am rugat sa apese frana, sa o tina apasata pana am insurubat inapoi aerisitoarele ). Sper ca am procedat corect! Acele suruburi nu erau indoite, insa s-au desfacut destul de greu ( am vrut sa ma asigur ca nu sunt indoite si mai mult am vrut sa vad cum arata etrierul desfacut ).
Va multumesc pentru sfaturi si va doresc o seara placuta!

dxx
pasionat

Mesajde dxx » Mie 27-Iul-2011 22:38

codul suruburilor este 440550 si 2 bucati costa max 25 ron pe original (nici nu cred ca se gasesc altfel). odata desfacute, avand in vedere ca se desfac destul de greu, se pot fisura sau rupe asa ca mai bine inlocuite cu altele pt siguranta.

buda.nicolae
pasionat

Mesajde buda.nicolae » Mie 27-Iul-2011 23:41

Eu le-am pus inapoi, insa nu s-au deteliorat atunci cand le-am desfacut! Sper ca nu am gresit, mai ales ca nu am facut treaba asta pentru mine, ci pentru un prieten. Nu vreau sa ma simt vinovat daca o sa il lase franele.... :? Le-am incercat dupa ce am terminat treaba, schimbatul placutelor, si au functionat franele perfect. Colegii din posturile anterioare vorbeau de sume cuprinse intre 150-160 RON. Cum de costa numai 25 RON? Poate ca nu sunt acele suruburi ( cred ca ei s-au referit la acele 2 suruburi lungi, cam 14 cm, care prind etrierele de roata, care se desfac cu tubulara de 16 ). Mai este un surub de ghidaj, de 8, insa dxx sigur nu se refera la acelea deoarece el spune de 2 bucati, deci logica ma indeamna sa cred ca sunt acelea care intra in etrier, care se desfac cu cheia de 16.
Va doresc o seara placuta!

iuliu m.
pasionat

Mesajde iuliu m. » Joi 28-Iul-2011 02:27

Nu-mi mai amintesc eu exact cat am dat. Oricum mi s-a parut mult.
Si nici nu mai stiu cate erau.
E extrem de posibil ca dxx sa aiba dreptate. Insa daca au fost trei , cu tot cu cel de ghidaj, n-au fost ieftine deloc.
Bafta!

Înapoi la “Mecanica - C5 I-II”