Diesel vs. Benzina & poll

Tot ce nu se incadreaza in celelalte subiecte.

Moderator: Echipa Tehnica

diesel sau benzina

Benzina
37
45%
Diesel
37
45%
Ambele/Indecis
9
11%
 
Voturi totale: 83

DMX
pasionat
Mesaje: 748
Membru din: Vin 02-Dec-2005 15:32
Localitate: RO.Bucuresti
Contact:

Mesajde DMX » Joi 02-Feb-2006 10:54

Dacia .. un exemplu prost ... motoarele au eveluat mult de tot ... ma refer la dieseluri ...
Uitati un articol ... pe ca l`am gasit .. :

Romanilor le plac masinile diesel. Doar 47% din autoturismele importate in 2004 folosesc benzina drept carburant. Restul de 53% au motorizari diesel. Totusi, pentru cei care parcurg mai putini kilometri, masinile pe benzina sunt mai avantajoase. Daca cineva ar vrea o explicatie pentru aceste procentaje ar trebui sa coboare duminica in parcarea din fata blocului si sa discute cu soferii care se strang la suete.

Argumentele soferilor romani in favoarea motoarelor diesel sunt pretul scazut al motorinei si consumul mai mic. Specialistii nu sunt insa chiar atat de categorici. Analizand fiecare tip de motorizare, concluzia a fost ceva mai nuantata: pentru cei care merg mai mult de 20.000 de kilometri anual, este mai rentabila o masina diesel. Cei care efectueaza anual mai putini kilometri ar fi bine sa opteze pentru o masina pe benzina. Ne referim aici, in principal, la autoturismele din clasele inferioare, ai caror cumparatori sunt foarte atenti la consumul masinii si la cheltuielile postvanzare. "Cu cat coboram spre clasa medie si inferioara, cu atat avantajele motorizarii pe motorina dispar. Practic, in cazul claselor inferioare, consumul motoarelor pe motorina se apropie de cel al motoarelor pe benzina", spune Daniel Antor, director postvanzare la M Car Trading. Atunci cand se opteaza pentru una dintre motorizari, trebuie luate in calcul toate costurile post-vanzare care apar. Un argument in favoarea masinilor pe benzina ar fi faptul ca cele diesel presupun schimbari mai dese ale filtrului de ulei.
Golf V - 1,6 FSI vs Golf V - 1,9 TDI

Analiza celor doua modele a plecat de la premisa ca ambele ruleaza 20.000 de kilometri pe an (50% urban, 40% extraurban si 10% combinat), timp de patru ani. Prima diferenta apare la pretul de achizitie. Modelul pe benzina este cu aproximativ 760 de euro mai ieftin. In general, pretul unui diesel este mai mare decat al unui autoturism pe benzina, la clasa medie aceasta diferenta fiind in jurul valorii de 1.000 de euro. Urmeaza apoi diferenta de consum.

In cazul motorului pe benzina, consumul mediu este de 7,17 litri/100 km. In schimb, modelul 1,9 TDI consuma in medie 6,25 litri/100 km. Daca se respecta conditiile de kilometri parcursi si structura stabilita la inceput, soferul unui Golf 1,6 FSI va plati 86 de euro intr-o luna pentru benzina. Practic, pretul pentru combustibil va ajunge dupa un an de rulare la 1.028 de euro, iar in patru ani, la 4.113 euro. In schimb, soferul unui Golf 1,9 TDI va plati lunar 70 euro pentru alimentarea cu motorina si, in patru ani, 3.378 euro. Practic, in patru ani, posesorul unui Golf TDI va plati cu 735 euro mai putin pentru alimentarea cu carburant. Situatia se schimba insa radical in momentul in care ne referim la piesele de schimb.

Pentru modelul pe motorina, pretul unei unitati pompa-injectoare (patru bucati), al unei turbosuflante, al unui catalizator si a patru bujii incandescente ajunge la 4.344 euro. In schimb, patru injectoare, patru bujii plus bobine, doua catalizatoare si o sonda Lambda pentru motorul de 1,6 FSI costa doar 3.052 euro. La acest capitol, modelul pe benzina ofera un avantaj de circa 1.300 de euro.
Pe de alta parte, avantajul oferit modelelor diesel de un combustibil mai ieftin este relativ, deoarece, in viitor, tendinta va fi de apropiere a pretului motorinei de cel al benzinei. Practic insa, la 20.000 de kilometri rulati in fiecare an, exista o diferenta de aproape 500 de euro in favoarea Golfului pe benzina. "Pentru cei care merg mai mult de 20.000 de kilometri, este insa mai rentabil un model diesel, deoarece ponderea cheltuielilor cu carburantul in costurile finale va fi din ce in ce mai mare. Pe de alta parte, in cazul celor care merg mai putin de 20.000 de kilometri, ponderea carburantului va fi mai mica, ceea ce va recomanda achizitia unui model pe benzina", concluzioneaza Petre Teodorescu, inginer la Porsche Romania.

sile_98
pasionat
Mesaje: 153
Membru din: Mar 22-Mar-2005 11:59
Localitate: Brasov

Mesajde sile_98 » Joi 02-Feb-2006 11:01

Serios acum, diferenta stricta o faceti doar la costuri / pret? Bine ca mai sunt cei care spun clar ca nu le place dieselul : uitam de factorii subiectivi.

Si din cate stiu, un diesel elimina mai putin CO2 decat un motor pe benzina.

DanCld
pasionat
Mesaje: 711
Membru din: Vin 22-Apr-2005 18:19
Localitate: Bucuresti

Mesajde DanCld » Joi 02-Feb-2006 11:19

lali scrie:Am mers ieri cu un Dacia papuc cu motor diesel Renault .

Pe papuc au pus un motor de 1.9 fără turbină, care teoretic generează 62cp. Însă, să nu uităm rostul acestui tip de maşină, acela de a căra marfă (cam 1 tonă), şi asta cu un consum cât se poate de redus de carburant, cu un minim de intervenţii la motor, pe o perioadă cât mai lungă şi pe un număr cât mai mare de kilometri, mult mai mare decât la "turisme". Parametrii precum demaraj sau viteza maximă ies din discuţie!

Singura comparaţie corectă ĂŽn care ar putea intra acest tip de maşină - ĂŽn contextul acestei discuţii - e cu vechiul papuc, cu motor de berlină, pe benzină :twisted:
Ultima oară modificat Joi 02-Feb-2006 11:22 de către DanCld, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
prafuit
pasionat
Mesaje: 764
Membru din: Lun 04-Iul-2005 15:37
Localitate: Bucuresti

Mesajde prafuit » Joi 02-Feb-2006 11:20

sile_98 scrie:Serios acum, diferenta stricta o faceti doar la costuri / pret? Bine ca mai sunt cei care spun clar ca nu le place dieselul : uitam de factorii subiectivi.

Si din cate stiu, un diesel elimina mai putin CO2 decat un motor pe benzina.

Da dar Romania se chinuia sa vanda nu stiu ce cantitate de aer curat sau ceva de genul, ca avem prea multa :P

DanCld
pasionat
Mesaje: 711
Membru din: Vin 22-Apr-2005 18:19
Localitate: Bucuresti

Mesajde DanCld » Joi 02-Feb-2006 11:28

sile_98 scrie:Si din cate stiu, un diesel elimina mai putin CO2 decat un motor pe benzina.

Poluarea nu se rezumă numai la CO2, mai sunt şi alţi produşi de ardere, mai mulţi la motorină decât la benzină. Ideea principală e că toate motoarele moderne se conformează unor norme de poluare destul de stricte, aşa că nu văd sensul acestor comparaţii.

mars2k
pasionat
Mesaje: 344
Membru din: Vin 02-Apr-2004 16:12
Localitate: Bucuresti

Mesajde mars2k » Joi 02-Feb-2006 13:42

Mai precis:
Imagine
Sursa tabelului de mai sus: http://www.dieselnet.com/standards/eu/ld.html

Un motor pe benzina elimina mai mult CO2 (direct proportional cu consumul de combustibil) si mai mult monoxid de carbon decat un diesel.
Pe de alta parte, dieselul "recupereaza" la emisiile de oxizi de azot, de hidrocarburi si de particule.

Prezentarea actorilor principali:
CO2: a.k.a "codoi" - suspectul principal pt efectul de sera, in rest e un gaz destul de inofensiv saracul, plus ca mai "are" si plantele de-o supa, de-o fotosinteza ;)

CO: a.k.a "the silent killer" - gaz incolor, inodor, are proprietatea de a scoate din circuit hematiile (celulele rosii).
Nu este filtrat de filtrele de praf/polen, nici de cele cu carbon activ si nici de mastile de gaze standard (asta o stiu de la cursul de gaze toxice din armata ;)).
In concentratii mici provoaca dureri de cap, stari de greata, etc
In concentratie mai mare provoaca moartea.

NOx: oxizii de azot - responsabili pt ploi acide (acidul azotic este aprox. la fel de coroziv ca si cel sulfuric).
Exista voci care sustin ca NOx contribuie la efectul de sera intr-o masura mult mai mare decat CO2
(in sensul ca o cantitate data de NOx provoaca efecte mult mai semnificative decat aceeasi cantitate de CO2)

HC: nu stiu exact, cred ca produc (,) cancere

Particulele nearse: contribuie la cresterea cantitatii de "praf" din concentratiile urbane, generand un efect de sera local.
Unii sustin ca produc astm, cancere pulmonare, etc.
Din cate stiu, deocamdata nu s-a demonstrat asta in mod determinist (la fel ca si in cazul telefoanelor mobile, fumatului, etc).
Pe de alta parte Europa e singurul continent in care dieselurile sunt vandute masiv, asa ca suntem pe post de cobai. :twisted:

P.S. Referitor la ce zicea prafuit, "cota de poluare" se refera (din cate stiu) strict la cantitatea de CO2.

paco
carcotas profesionist
Mesaje: 1972
Membru din: Vin 07-Mai-2004 06:00
Localitate: Bucuresti

Mesajde paco » Joi 02-Feb-2006 14:15

Ideea e ca ar cam trebui sa renuntam la masini, la cate noxe produc!
Apropos de asta, cei care cred ca filtrele de particule si normele de poluare rezolva problema sunt naivi. Pai, inainte, o masina polua mai mult, dar cate masini erau? Civilizatia inainteaza spre rau datorita numarului, chit ca, in materie de calitate, poate face progrese.
Azi, in Bucuresti sunt 1.500.000 de masini. Cu toate filtrele lor, polueaza mult mai mult decat cele 300.000 care erau in 1989. Cand am auzit ca in Bucuresti sunt 23% din masinile din toata tara (5000.000), am cazut pe spate. Traim intr-un oras bolnav, care nici macar nu are paduri de brad langa el, sa mai atenueze efectele nocive ale poluarii.
Urat animal si omul asta, cu noxele lui... :D

Avatar utilizator
m.s.
pasionat
Mesaje: 337
Membru din: Dum 10-Iul-2005 16:42
Localitate: cluj

Mesajde m.s. » Joi 02-Feb-2006 14:17

Da' si cand v'o impaduri Videanu... :lol:

lali
pasionat
Mesaje: 159
Membru din: Mie 17-Mar-2004 14:55
Localitate: Craiova

Mesajde lali » Joi 02-Feb-2006 15:17

DanCld scrie:Singura comparaţie corectă ĂŽn care ar putea intra acest tip de maşină - ĂŽn contextul acestei discuţii - e cu vechiul papuc, cu motor de berlină, pe benzină :twisted:


Atentie !
Mai avem un papuc la frma cu motor de 1,4 l pe injectie(benzina) si pot sa spun ca are un demaraj super .(pare ciudat dar asta e ) si e Dacie :?
Care a condus modelul acesta stie ce spun.
Un tip de la noi care are BMW facuse o figura..... :shock:
Apropo asa e am facut o greseala trebuia sa compar un motor turbo diesel cu benzina .
Sa nu uitam ca turbina are si ea o intarziere mica dar care e
Si nu cumva consuma mai mult cu turbina ???
Ca sa-mi placa sa pun diesel ?
Da dar cu o conditie 2,4 litri turbo poate sau mai mare :lol:

sile_98
pasionat
Mesaje: 153
Membru din: Mar 22-Mar-2005 11:59
Localitate: Brasov

Mesajde sile_98 » Joi 02-Feb-2006 15:22

Turbo pe modelele noi este cu geometrie variabila, adica raspunsul la acceleratie este mai rapid si turatia de cuplu maxim mai mica.

Avatar utilizator
adytzu
RETRAS LA PENSIE
Mesaje: 1308
Membru din: Vin 11-Iul-2003 09:34
Localitate: Bucuresti

Mesajde adytzu » Joi 02-Feb-2006 15:27

lali scrie:Apropo asa e am facut o greseala trebuia sa compar un motor turbo diesel cu benzina .


Interesant motor ! :twisted:

Avatar utilizator
prafuit
pasionat
Mesaje: 764
Membru din: Lun 04-Iul-2005 15:37
Localitate: Bucuresti

Mesajde prafuit » Joi 02-Feb-2006 16:38

Sunteti criminali!!! nu poate omu' sa puna o virgula aiurea ca l-ati si taxat :P
Cine a lansat topicul??? Nu pune si un poll aici? :P

DMX
pasionat
Mesaje: 748
Membru din: Vin 02-Dec-2005 15:32
Localitate: RO.Bucuresti
Contact:

Mesajde DMX » Joi 02-Feb-2006 19:13

POLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

-->imi vine sa mor de ras .... auzi tu care e mai ecologic ... daca toata lumea ar gandii ca voi ce bine ar ..fii .....DAR daca eu ma duc pe starda si intreb 100 de persoane : 50 cu cars benzina 50 cu cars diesel - V`ati cumparat acet tip de motor gandidu`va la emisiile de CO2 ??? RASPUNSUL va fii ... ba ne lasi !!!
--> cand se fac teste ... intre mai multe masini ... IA cineva in considerare ...la punctaj coeficientul de emisii ???? EU nu imi aduc aminte sa fi vazut .... pe cineva care sa ia in considerare ...asa ceva ... daca o masina are emisie de 200 sau 250 ....nu intereseaza ..asta pe cumparatorul de rand ... DECI revenim benzina vs diesel ... hai cu polul ala :D

Avatar utilizator
MARIAN
Admin CITROclub
Mesaje: 3044
Membru din: Mar 11-Noi-2003 18:34
Localitate: Buzau
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP
Contact:

Mesajde MARIAN » Joi 02-Feb-2006 19:20

Si nu cumva consuma mai mult cu turbina ???

Nu, mai putin.Daca are si interncooler consumul se va reduce si mai mult :wink:

Avatar utilizator
MARIAN
Admin CITROclub
Mesaje: 3044
Membru din: Mar 11-Noi-2003 18:34
Localitate: Buzau
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP
Contact:

Mesajde MARIAN » Joi 02-Feb-2006 19:43

In articolul urmator cred ca este expusa destul de bine o comparatie intre cele doua categorii de motorizari.
http://www.pps.net.au/4wdencounter/articles/dieselvspetrol.html
Aici un studiu din punct de vedere al poluarii:
http://www.admin.cam.ac.uk/offices/environment/guidance/vehicle.html#section2


Înapoi la “Diverse”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori

  •  Cauta in forum
  • Advanced search


  •  Mesaje
  • 07.05.2021 - Ca urmare a unor update-uri efectuate pe serverul de gazduire in 5 februarie 2021, Forumul clubcitroen.ro a suferit niste probleme de compatibilitate cu noul sistem de operare. Din acest motiv, astazi a fost migrat pe un VPS nou. Forumul functioneaza acum in parametri normali. Nu a fost sesizata nici o pierdere de date.





  •  Statistici
  • Totals
    Total mesaje 187775
    Total subiecte 18654
    Total Announcements: 8
    Total Stickies: 86
    Total Attachments: 0

    Topics per day: 2
    Posts per day: 23
    Users per day: 1
    Topics per user: 2
    Posts per user: 16
    Posts per topic: 10

    Total membri 11819
    Cel mai nou membru Tudoo