1 Februarie - The RCA phantom menace

Tot ce nu se incadreaza in celelalte subiecte.

Moderator: Echipa Tehnica

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Lun 23-Ian-2006 10:44

Acelasi lucru se intampla si in cazul in care este expirat ITP-ul.
Gasit pe forumul vw/aircooled:

Ordonanţă de urgenţă nr. 189/2005
din 21/12/2005
pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere ĂŽnmatriculate
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1179 din 28/12/2005

Având ĂŽn vedere angajamentele asumate de România ĂŽn procesul de integrare ĂŽn Uniunea Europeană, ĂŽn cadrul capitolului 3 "Libera circulaţie a serviciilor", referitoare la modificarea şi completarea unor prevederi din cadrul legislaţiei privind asigurările, ĂŽn concordanţă cu directivele europene din acest domeniu,
ţinând seama de prevederile Raportului comprehensiv de monitorizare 2005 pentru România, prin care sunt semnalate unele probleme legate de gradul scăzut de asigurare pentru răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie (RCA) a autovehiculelor ĂŽnmatriculate, respectiv 75%, precum şi necesitatea ĂŽmbunătăţirii de urgenţă a stării tehnice a parcului de vehicule rutiere,
ĂŽnţelegând că amânarea adoptării reglementărilor convenite cu Uniunea Europeană pune ĂŽn pericol semnarea de către România a Acordului multilateral de garantare (MGA),
ĂŽntrucât timpul rămas până la elaborarea următorului raport de monitorizare este insuficient pentru recurgerea la calea procedurii legislative parlamentare ordinare sau extraordinare,
ĂŽn considerarea situaţiei extraordinare create prin insuficienta reglementare a problematicii asigurării vehiculelor supuse ĂŽnmatriculării,
ĂŽn temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 1. - (1) Direcţia regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor constituie şi administrează baza de date naţională integrată a vehiculelor rutiere ĂŽnmatriculate, care se actualizează pe baza datelor furnizate ĂŽn sistem informatizat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Registrul Auto Român şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu datele specifice acestora, referitoare la vehiculele asigurate pentru răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, vehiculele care au efectuată inspecţia tehnică periodică, respectiv la radierea persoanelor juridice.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Registrul Auto Român şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului au obligaţia de a transmite Direcţiei regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor datele prevăzute la alin. (1) ĂŽn maximum 20 de zile de la ĂŽncheierea asigurării sau, după caz, de la efectuarea inspecţiei tehnice periodice respective. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.
(3) În vederea realizării obligaţiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi ale Registrului Auto Român, prevăzute la alin. (2), societăţile de asigurări şi societăţile autorizate să efectueze inspecţii tehnice periodice ale vehiculelor sunt obligate să comunice acestor instituţii datele prevăzute la alin. (1), ĂŽn termen de 5 zile de la ĂŽncheierea asigurării, respectiv a efectuării inspecţiei tehnice a vehiculului, precum şi listele cu vehiculele pentru care aceste condiţii au fost ĂŽndeplinite anterior datei intrării ĂŽn vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi nu au expirat până la data respectivă.
(4) Modalităţile concrete de interconectare ĂŽntre bazele de date proprii ale instituţiilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc pe bază de protocoale ĂŽncheiate ĂŽntre acestea ĂŽn termen de 30 de zile de la intrarea ĂŽn vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, iar informaţiile se transmit cu titlu gratuit.
(5) Condiţiile şi modalităţile de comunicare a datelor prevăzute la alin. (1), precum şi termenele şi forma ĂŽn care trebuie transmise aceste date se stabilesc prin norme emise de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, respectiv de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
Art. 2. - (1) Direcţia regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor efectuează periodic, dar cel mult trimestrial, compararea parcului de vehicule ĂŽnmatriculate cu cel pentru care au fost ĂŽndeplinite obligaţiile referitoare la ĂŽncheierea asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie auto, denumită ĂŽn continuare asigurare, respectiv la efectuarea inspecţiei tehnice periodice, denumită ĂŽn continuare inspecţie tehnică, precum şi cu cel de vehicule aparţinând persoanelor juridice, pe baza datelor primite ĂŽn condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (2).
(2) Prima comparare prevăzută la alin. (1) se efectuează cel mai târziu la data de 1 februarie 2006. Pe baza datelor rezultate cu această ocazie, Direcţia regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor trimite de ĂŽndată informări tuturor persoanelor ale căror vehicule ĂŽnmatriculate nu sunt asigurate sau nu au efectuată inspecţia tehnică, cu privire la consecinţele juridice ale neĂŽndeplinirii, până la data de 31 martie 2006, a obligaţiilor legale corespunzătoare.
(3) Informările prevăzute la alin. (2) se transmit la adresele de domiciliu şi, după caz, de reşedinţă ori la sediile proprietarilor de vehicule ĂŽnmatriculate.
Art. 3. - (1) Începând cu data de 1 aprilie 2006, la ĂŽmplinirea unui termen de 90 de zile de la data expirării inspecţiei tehnice sau a asigurării, se suspendă de drept ĂŽnmatricularea vehiculelor rutiere aflate ĂŽn această situaţie. Suspendarea se aduce la cunoştinţă proprietarului vehiculului de ĂŽndată, ĂŽn scris, de către Direcţia regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor sau, după caz, de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat ĂŽnmatricularea.
(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplică şi vehiculelor ĂŽnmatriculate ale căror inspecţii tehnice sau asigurări au expirat ĂŽnainte de data de 1 aprilie 2006.
(3) În cazul autovehiculelor pentru care, la data de 1 aprilie 2006, inspecţia tehnică sau asigurarea a expirat de o perioadă mai mare de 90 de zile, ĂŽnmatricularea se suspendă ĂŽncepând cu această dată.
(4) Beneficiază de neaplicarea suspendării ĂŽn condiţiile prevăzute la alin. (2) sau, după caz, alin. (3) persoanele care au primit informările prevăzute la art. 2 alin. (2) şi care până la data de 31 martie 2006 prezintă la Direcţia regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor dovada ĂŽncheierii, ĂŽn condiţiile legii, a asigurării sau/şi, după caz, a efectuării inspecţiei tehnice.
Art. 4. - (1) Suspendarea ĂŽnmatriculării instituită ĂŽn condiţiile art. 3 ĂŽncetează la data la care proprietarul vehiculului prezintă la Direcţia regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor dovada ĂŽncheierii, ĂŽn condiţiile legii, a asigurării sau/şi, după caz, a efectuării inspecţiei tehnice.
(2) Suspendarea ĂŽnmatriculării se revocă de drept ĂŽn cazul ĂŽn care proprietarul vehiculului face dovada că, la data instituirii suspendării, ĂŽndeplinea toate condiţiile prevăzute de lege cu privire la asigurare şi inspecţia tehnică.
Art. 5. - (1) În termen de 30 de zile de la desfiinţarea unei persoane juridice care deţine vehicule ĂŽnscrise ĂŽn circulaţie, ĂŽnmatricularea acestora se suspendă din oficiu, până la data reĂŽnmatriculării sau, după caz, a radierii ĂŽn condiţiile legii.
(2) Vehiculul fără stăpân sau abandonat, care a trecut de drept ĂŽn proprietatea unei unităţi administrativ-teritoriale ĂŽn condiţiile Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public ori privat al unităţilor administrativ-teritoriale, se radiază de drept din evidenţele Direcţiei regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor, pe baza dispoziţiei primarului prin care se constată schimbarea titularului dreptului de proprietate. Primarii au obligaţia de a comunica dispoziţiile respective la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor, ĂŽn termen de 3 zile de la emiterea acestora.
Art. 6. - În cazul vehiculelor ale căror certificate de ĂŽnmatriculare, eliberate ĂŽn conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor ĂŽn acest sector, nu au fost preschimbate până la data de 31 octombrie 2001, ĂŽnmatricularea se suspendă din oficiu, dacă proprietarul nu solicită preschimbarea certificatului ĂŽn termen de 90 de zile de la intrarea ĂŽn vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 7. - (1) Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a căror ĂŽnmatriculare a fost suspendată ĂŽn condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON).
(2) NeĂŽndeplinirea de către societăţile de asigurări şi societăţile autorizate să efectueze inspecţii tehnice periodice ale vehiculelor a obligaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (3) atrage atenţionarea ĂŽn scris a persoanelor juridice vinovate. Încălcarea de către acestea ĂŽn mod repetat a obligaţiilor menţionate se sancţionează cu suspendarea, pe perioade de 1 la 6 luni, a autorizării de a practica asigurările obligatorii RCA sau de a efectua inspecţia tehnică periodică.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se efectuează de poliţişti anume desemnaţi, iar sancţiunile prevăzute la alin. (2) se aplică de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sau, după caz, de către Registrul Auto Român.
Art. 8. - Cheltuielile necesare aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, referitoare la transmiterea comunicărilor prevăzute la art. 2 alin. (2) şi la art. 3 alin. (1), se suportă din bugetul alocat Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru Direcţia regim permise de conducere şi ĂŽnmatriculare a vehiculelor.
Art. 9. - (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică ĂŽn cazul autovehiculelor cu valoare istorică şi al celor destinate doar participării la competiţii sportive oficiale.
(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se completează cu cele ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Lun 30-Ian-2006 13:24

balanel
pasionat

Mesajde balanel » Lun 30-Ian-2006 14:52

eu imi pun alta intrebare: eu am masina, cumparata de la cineva dar la care nu am facut actele pe numele meu. proprietarul nu si-a mai facut asigurare pentru ea, dar eu am facut, normal.
ce se intampla in cazul asta?
mentionez ca nu am inmatriculat-o pe numele meu pentru ca din iulie anul trecut, de cand am cumparat-o, tot repar la ea.
eventual o sa o vand, dar nu stiu cat o sa-mi recuperez din investitie...
citroen - o pasiune permanenta

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Lun 30-Ian-2006 16:02

Asigurarea ai facut-o pe numele celui de la care ai cumparat-o. Dar daca nu ai si ITP valabil esti in aceeasi situatie, dupa 90 de zile de la expirarea verificarii iti trimit instiintare.

balanel
pasionat

Mesajde balanel » Lun 30-Ian-2006 17:01

am facut asigurarea pe numele meu, nu pe al lui.
dar acum ma gandesc ca in baza lor de date apare seria de sasiu si numarul de inmatriculare al masinii.
itp este valabil pana in mai.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Lun 30-Ian-2006 17:41

Cred ca din punct de vedere al asigurarii poti sa stai linistit pt ca probabil in urma interogarii bazei de date apare:
- masina, marca, tipul, seria cu nr de imatriculare are sau nu are RCA. In cazul tau are.
Nu cred ca ii intereseaza pe numele cui este asigurarea atat timp cat este valabila. Dar daca va ajunge in situatia de a fi suspendata imatricularea, sesizarea o va primi el nu tu.

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Mesajde MARIAN » Lun 30-Ian-2006 18:47

Acelasi lucru i se intampla lui tata care are un Opel rekord din '56 complet restaurat dar il misca destul de rar.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Lun 30-Ian-2006 18:50

de ce sa nu scada pretul politei sau sa se poata plati asigurarea si pe perioade mai mici de 6 luni (asa cum e acum) cind e mai simplu sa radiezi masinile si dupa aia sa umble oamenii cu sarumina si cu cascavalu gros ca sa le inmatriculeze din nou? nu? imi pare tare rau ca nu pot injura, nu de alta dar dupa ar trebui sa imi dau ban singur :twisted:
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

jgr1001
pasionat

Mesajde jgr1001 » Lun 13-Feb-2006 15:32

Mai nou se poate verifica online daca ai masina asigurata:

http://cedam.csa-isc.ro

Sursa: http://www.gandul.info/2006-02-13/economic/politele_rca

Se pare ca este versiunea beta, deci poti avea surpriza sa nu te regasesti, desi ai asigurarea incheiata
In cazul meu este ok :)

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Lun 13-Feb-2006 16:53

A trebuit sa pun data de azi la data accidentului. La mine spune ca nu este asigurat.

jgr1001
pasionat

Mesajde jgr1001 » Lun 13-Feb-2006 17:01

Mai asteapta vreo 2 sapt...
Ar trebui sa apari si tu

Off topic : ce-i ala "isother" de la tine din semnatura?
Ultima oară modificat Lun 13-Feb-2006 17:02 de către jgr1001, modificat 1 dată în total.

balanel
pasionat

Mesajde balanel » Lun 13-Feb-2006 17:01

cum ai incercat, cu seria sau numarul de inmatriculare?
la mine la numar spune ca nu e asigurata, dar la serie da.

DanCld
pasionat

Mesajde DanCld » Lun 13-Feb-2006 17:58

Mi se pare că legea ne obligă să ne facem RCA din prima zi de circulaţie, chiar ĂŽnainte de a ĂŽnmatricula maşina. Din păcate nu se mai face ulterior actualizarea cu numărul definitiv ĂŽn baza de date a asiguratorului, de-aia se şi oferă căutarea după seria caroseriei.

balanel
pasionat

Mesajde balanel » Lun 13-Noi-2006 18:24

off topic:

am o mare problema. am avut in martie un accident cu bx-ul, solutionat de-abia acum. am fost scos vinovat desi nu eram, dar nu asta e problema. tipa si-a reparat masina, cu casco la allianz, si acum cei de la allianz imi cer mie despagubiri, ca cica asigurarea RCA nu e buna, ca e pe numele meu nu al proprietarului masinii.
intrebarea mea este: pana la urma ce se asigura? proprietarul, utilizatorul, sau masina in sine?

ce pot sa fac in situatia asta?

apropo: e vorba de 30 de milioane, pentru vopsit aripa stanga spate si prins bara spate la un clio symbol. ce parere aveti?

cristian_v
pasionat

Mesajde cristian_v » Lun 13-Noi-2006 19:33

balanel scrie:off topic:

am o mare problema. am avut in martie un accident cu bx-ul, solutionat de-abia acum. am fost scos vinovat desi nu eram, dar nu asta e problema. tipa si-a reparat masina, cu casco la allianz, si acum cei de la allianz imi cer mie despagubiri, ca cica asigurarea RCA nu e buna, ca e pe numele meu nu al proprietarului masinii.
intrebarea mea este: pana la urma ce se asigura? proprietarul, utilizatorul, sau masina in sine?

ce pot sa fac in situatia asta?

apropo: e vorba de 30 de milioane, pentru vopsit aripa stanga spate si prins bara spate la un clio symbol. ce parere aveti?

Cred ca-s niste marlani care incearca sa-si recupereze paguba cu cine apuca, daca asigurarea ta nu e valabila de ce ti-au facut-o? Sa plateasca agentul care ti-a luat banii pentru o asigurare care nu e valabila daca au dreptate. Daca tu nu ai declarat nimic fals cand ti-ai facut asigurarea atunci dupa parerea mea si a oricarui om normal nu esti vinovat cu nimic si nu ai nimic de platit.

Nu le da nimic, sunt niste lacomi.

La cine aveai RCA facut?

Înapoi la “Diverse”