Uitati cum sta treaba baieti
Am tunat motorul unui Peugeot 205 1,9GTI de 130 CP cu injectie Bosch Jetronic (7,8s suta si 206 Km/h).
Am avut de ales intre chiptuning si modificari ale motorului (Ax cu came sport ,filtru aer sport ,esapament ,injectoare mai mari ,raport de compresie marit ) si in final montat turbo cu modificarile aferente.
Am testat masina fara modificari: suta in 8s viteza maxima in jur de 200 pe europeana Iasi-Tg. Frumos
Prima varianta - chiptuning :x
De fapt am inlocuit calculatorul de injectie (ECU) cu unul mesterit in Germania ; cica 15CP si 20Nm in plus.
Proba la masina : suta 7,7 s si 205km/h maxim
Am desfacut motorul si montat : Ax cu came Kent PT27 (aprox 200 euro) , chiuloasa alezata cu 1 mm marindu-se raportul de compresie de la 9,6:1 la 10,4:1 (cum e la Mi16) ,apoi am montat injectoarele luate de la dezmembrari (de opel 2000 16V ,214 cm3/min fata de 175) ,filtrul de aer Raid HP ( 65 euro) si in final esapamentul ; de fapt doar toba finala caci P205 GTI are un esapament f bun din fabrica.
Proba la masina : suta aprox 7 s si peste 210 km/h (cred ca mergea cu 220 dar mi-a fost frica ).
Dupa vreo 2 luni am cumparat o cutie de viteze de 1,6 pe care am si montat-o .Mult mai nervoasa masina (nu am masurat performantele dar rupeam cauciucurile la plecare).
Toate astea le-am facut in 2004. In 2005 i-am montat turbo (turbina de pe XM 2,0 Turbo CT cu tot cu accesorii ; m-a costat 300 euro ). Inainte de asta i-am schimbat pistoanele micsorindu-i raportul de compresie la 8:1 (f important pentru turbo). Am marit putin si presiunea la turbina ,de la 0,6 bari la 0,8. Dupa cateva ore de reglaje si nervi am reusit sa pun motorul la punct. Mergea binisor. Benzina Super 100 de la OMV si pe europeana!!! Valeu

Suta in 6 s si viteza nu am mai avut curaj caci eram prea aerian .Senzatia era fenomenala (te proptea efectiv in scaun) .Pacat de cauciucuri caci erau putin uzate si pierdeam aderenta f repede. Dupa vreo 5 incercari la demaraj am plecat un pic mai bine si cand am cronometrat in jur de 6 sec suta. SUPER !!!
Combinatia ideala pentru nebunii : TURBO pe motor de 1,9 si cutia de 1,6 (Peugeot 309 ,405 Citroen BX 16 ). Este valabil si pe motoarele de Citroen BX 19GT ,TRS ,TRI ,GTI ,TZI.
Concluzia: Nu cred ca se merita chiptuning la motoarele aspirate deoarece se schimba doar softul si curbele de putere si cuplu; castigul de putere e prea mic.
La motoarele turbo alta e situatia deoarece se modifica si presiunea la turbina ,castigul de putere fiind destul de mare si performantele masinii se imbunatatesc semnificativ deoarece se imbunatateste randamentul motorului (cei care cunosc putina fizica stiu despre ce vorbesc).
Mai bine modificari de genul ax cu came +filtru+esapament+chiptuning
GATA

Iubesc confortul si puterea...... C5 III Hydractive 3+ vs Volvo S70 T5.... 300Cp