DacĂŁ Âştii valorile curentului prin mos la turaĂžie micĂŁ Âşi apoi la turaĂžie mare, putem sĂŁ calculĂŁm puterea disipatĂŁ.
FĂŁrĂŁ sĂŁ am cifrele, pot sĂŁ deduc cĂŁ puterea disipatĂŁ ar trebui sĂŁ fie mai micĂŁ la turaĂžie micĂŁ.
ÂŞi asta pentru cĂŁ, deÂşi rezistenĂža drenĂŁ-sursĂŁ creÂşte, curentul scade, el fiind invers proporĂžional cu rezistenĂža.
Astfel, Ohm Âşi ai lui, spun cĂŁ P= I2R.
Adicã, la turaÞie mare, avem curent mare ºi rezistenÞã micã, iar la turaÞie micã avem curent mic ºi rezistenÞã mare.
AÂşa cum am spus, deÂşi nu avem cifrele, putem deduce cĂŁ puterea ar prea fi mai micĂŁ.
Trebuie testat cu valori.
Ăn ceea ce priveÂşte proiectarea mos-urilor pentru lucru ĂŽn pwm, nici cu asta nu pra sunt de acord, ele fiind de fapt, niÂşte fet-uri mai evoluate, fiind astfel niÂşte componente active, liniare doar pe o anumitĂŁ porĂžiune a punctului static de funcĂžionare, deÂşi acest ultim parametru este ĂŽntâlnit mai mult la tranzistoare bipolare.
Cert este cĂŁ acest regulator, aÂşa cum este el proiectat, rezistĂŁ ani buni, cauzele pentru care ele picĂŁ, Ăžin de rezistenĂža termicĂŁ dintre el Âşi radiator.
Cel puĂžin eu aÂşa cred.
problemĂŁ ventilator aerotermĂŁ
Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica
- mesersmith
- Moderator - C5
- Mesaje: 3947
- Membru din: Sâm 08-Apr-2006 23:13
- Localitate: calarasi
- Masina: C5 III
- 2: C5 II
- 3: Peugeot 308
- Contact:
-
- just curious
- Mesaje: 5
- Membru din: Sâm 29-Iun-2013 21:51
- Localitate: bucuresti
-
- just curious
- Mesaje: 5
- Membru din: Sâm 29-Iun-2013 21:51
- Localitate: bucuresti
Am revenit cu promisiunea de a realiza montajul practic de comanda al ventilatorului. Acum ventilatorul este comandat in impulsuri(PWM)i, montajul avand un randament ridicat. Mosfet-ul IRF1405 cu Rds=5,3 miliOhm, 169A comandat de controllerul TL494 poate lucra si fara radiator spre deosebire de cel din schema originala in care era implementat prost si te frigea ca fierul de calcat daca puneai mana pe radiator.
Mai intai am realizat un montaj de test care acum lucreaza pe masina varului meu. In foto aveti montajul de test si montajul realizat dublustrat(in conditii de amator) cu componente smd la aceleasi cote ca montajul original pt a putea fi montat la locul lui asa cum trebuie. Aveti si un filmulet cu el in actiune facut la repezeala. Scuzati-mi balbaielile si eventualele greseli tehnice datorate oboselii. Nu sunt obisnuit cu camera.
. Am' supt' din montaj aproape 6A, mai mult decat cosuma ventilatorul de pe masina. Acesta poate mult mai mult. Nu mai aveam nimic la indemana sa suplimentez consumul si nici sursa nu poate mai mult de 12A . O sa desenez schema si o sa va pun si cablajul daca cineva se incumeta sa il realizeze practic , dar mai lasati-ma putin.
Link filmare: http://videobam.com/SjKPc





Link filmare: http://videobam.com/SjKPc
-
- just curious
- Mesaje: 5
- Membru din: Sâm 29-Iun-2013 21:51
- Localitate: bucuresti
Am desenat intre timp si o schema. La intrare avem un divizor rezistiv format din R2,R3 pt a reduce plaja 0-12v in 0-3v cat ii trebuie integratului .Se poate jongla un pic cu aceste valori. De fapt la un potential intre 2,5..2.8v pe pin 4 al controlerului acesta ar trebui sa fie oprit. Am ales 3v pt siguranta. Mai difera de la un producator la altul. Se poate monta un zener de 3,3v pt a nu depasi accidental aceata tensiune de pe pin 4 si sa nu distrugem integratul. Rezistenta R5 are rolul de a opri ventilatorul in cazul intreruperii traseului de semnal , adica de a mentine cei 12v la intrare. Asa era montata si pe modulul original asa ca am montat-o si eu. Din C1, R1 se seteaza frecventa oscilatorului. Tensiunea de alimentare a controlerului este stabilizata si filtrata prin grupul C3, C4, DZ1,C5, C6. Din teste functioneaza decent si fara partea de stabilizare, dar am zis sa fie si ea daca tot e loc destul pe placa. Dioda D3 omoara spike-urile de tensiune ridicata datorate autoinductiei motorului. In cazul de fata sunt 2 diode intr-o singura capsula legate . Tranzistorul Q1 IRF1405 care este mult supradimensionat poate fi inlocuit cu multe altele cu un Id=15A(minim pt siguranta) si Vds=50V, iar cu cat Rds va fi mai mic se va incalzi mai putin. Se poate monta si o protectie la supracurent dar momentan sa nu complicam lucrurile. Avem siguranta la panou pt aeroterma.


- urzica
- pasionat
- Mesaje: 799
- Membru din: Mie 10-Oct-2007 15:39
- Localitate: Medgidia
- Masina: CITROEN C5 II HDI 1997 cc 2007
mihaitza1985 scrie:Am desenat intre timp si o schema. La intrare avem un divizor rezistiv format din R2,R3 pt a reduce plaja 0-12v in 0-3v cat ii trebuie integratului .Se poate jongla un pic cu aceste valori. De fapt la un potential intre 2,5..2.8v pe pin 4 al controlerului acesta ar trebui sa fie oprit. Am ales 3v pt siguranta. Mai difera de la un producator la altul. Se poate monta un zener de 3,3v pt a nu depasi accidental aceata tensiune de pe pin 4 si sa nu distrugem integratul. Rezistenta R5 are rolul de a opri ventilatorul in cazul intreruperii traseului de semnal , adica de a mentine cei 12v la intrare. Asa era montata si pe modulul original asa ca am montat-o si eu. Din C1, R1 se seteaza frecventa oscilatorului. Tensiunea de alimentare a controlerului este stabilizata si filtrata prin grupul C3, C4, DZ1,C5, C6. Din teste functioneaza decent si fara partea de stabilizare, dar am zis sa fie si ea daca tot e loc destul pe placa. Dioda D3 omoara spike-urile de tensiune ridicata datorate autoinductiei motorului. In cazul de fata sunt 2 diode intr-o singura capsula legate . Tranzistorul Q1 IRF1405 care este mult supradimensionat poate fi inlocuit cu multe altele cu un Id=15A(minim pt siguranta) si Vds=50V, iar cu cat Rds va fi mai mic se va incalzi mai putin. Se poate monta si o protectie la supracurent dar momentan sa nu complicam lucrurile. Avem siguranta la panou pt aeroterma.
Bravo esti adevarat, daca ai reusit sa reduci si volumul montajului la dimensiunea originala este super. Eu zic sa te apuci sa confectionezi deja cateva montaje, pentru ca vor veni si clientii, ce zici?


-
- pasionat
- Mesaje: 407
- Membru din: Dum 30-Iul-2006 00:29
- Localitate: Bucuresti
- Masina: Citroen C5, benzină 2.0, Hydractive 3+
Re: problemĂŁ ventilator aerotermĂŁ
Am inlocuit si eu mosfetul in doua module si acum paletele ventilatorului de pe afisaj se comporta normal (adica se modifica la fiecare apasare) da nu functioneaza fizic ventilatorul. Pareri?
Cand voi muri, vreau sa mor linistit in somn, ca si bunica. Nu vreau sa mor tipand ca ceilalti pasageri din masina.
-
- pasionat
- Mesaje: 407
- Membru din: Dum 30-Iul-2006 00:29
- Localitate: Bucuresti
- Masina: Citroen C5, benzină 2.0, Hydractive 3+
Re: problemĂŁ ventilator aerotermĂŁ
Bag sama ca in 4 ani nu a mai avut nimeni probleme pe aceasta speta in afara de mine.
Cand voi muri, vreau sa mor linistit in somn, ca si bunica. Nu vreau sa mor tipand ca ceilalti pasageri din masina.
Înapoi la “Electrica - C5 I-II”
Cine este conectat
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori
Cauta in forum
Mesaje
- 07.05.2021 - Ca urmare a unor update-uri efectuate pe serverul de gazduire in 5 februarie 2021, Forumul clubcitroen.ro a suferit niste probleme de compatibilitate cu noul sistem de operare. Din acest motiv, astazi a fost migrat pe un VPS nou. Forumul functioneaza acum in parametri normali. Nu a fost sesizata nici o pierdere de date.
PARTENERI
Link-uri utile
Statistici
- Totals
Total mesaje 187772
Total subiecte 18653
Total Announcements: 8
Total Stickies: 86
Total Attachments: 0
Topics per day: 2
Posts per day: 23
Users per day: 1
Topics per user: 2
Posts per user: 16
Posts per topic: 10
Total membri 11805
Cel mai nou membru florinmarchidanu