lumini zi
Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica
- mariusburada
- simpatizant
Comisia Europeanã a decis cã toate automobilele ºi autovehiculele comerciale uºoare noi vândute În Uniunea Europeanã trebuie echipate cu lumini pentru circulaÞia pe timp de zi (Daytime Running Lights - DRL).
România va trebui sĂŁ alinieze legislația la decizia Comisiei Europene. Din pacate Romania nu a facut-o sau eu nu am vazut nimic in lege referitor la luminile de zi
Legea europeana are in lege mentiunea lumini de zi dar in legea romaneaca nu exista asa ceva, la noi se spune clar lumini de intalnire care bineinteles nu inseamna lumini de zi, sunt doua lucruri diferite.
Chiar daca nu ai patit-o inca daca vrea un politist sa iti dea amenda iti va da daca folosesti la noi luminile de zi.
Conform OUG 195 in circulaÞia pe autostrãzi, pe drumurile expres ºi pe cele naÞionale europene (E) conducãtorii de autovehicule sunt obligaÞi sã foloseascã ºi În timpul zilei luminile de Întâlnire.
http://www.legislatia-rutiera.ro/raspun ... ini+de+zi/
Nu am gasit nici o mentiune in lege referitoare la luminile de zi
România va trebui sĂŁ alinieze legislația la decizia Comisiei Europene. Din pacate Romania nu a facut-o sau eu nu am vazut nimic in lege referitor la luminile de zi
Legea europeana are in lege mentiunea lumini de zi dar in legea romaneaca nu exista asa ceva, la noi se spune clar lumini de intalnire care bineinteles nu inseamna lumini de zi, sunt doua lucruri diferite.
Chiar daca nu ai patit-o inca daca vrea un politist sa iti dea amenda iti va da daca folosesti la noi luminile de zi.
Conform OUG 195 in circulaÞia pe autostrãzi, pe drumurile expres ºi pe cele naÞionale europene (E) conducãtorii de autovehicule sunt obligaÞi sã foloseascã ºi În timpul zilei luminile de Întâlnire.
http://www.legislatia-rutiera.ro/raspun ... ini+de+zi/
Nu am gasit nici o mentiune in lege referitoare la luminile de zi
Buna seara tuturor.
Pe mine ma incanta maxim incat am cautat peste tot si am gasit undeva sa cumpar farurile.problema e ca ar avea xenon adaptiv.Intrebarea mea este:Or merge la mine?Sa dau jos farul vechi si sa-l pun pe cel nou?!Ca daca ar fi un far normal(fara xenon) doar cu daylight pe leduri in loc de bec normal,nu cred ca ar fi o problema,cel putin teoretic...Poate cineva sa imi dea mai multe detalii?
Multumesc!
Pe mine ma incanta maxim incat am cautat peste tot si am gasit undeva sa cumpar farurile.problema e ca ar avea xenon adaptiv.Intrebarea mea este:Or merge la mine?Sa dau jos farul vechi si sa-l pun pe cel nou?!Ca daca ar fi un far normal(fara xenon) doar cu daylight pe leduri in loc de bec normal,nu cred ca ar fi o problema,cel putin teoretic...Poate cineva sa imi dea mai multe detalii?
Multumesc!
- altair4819
- simpatizant
- Masina: C5 III, 2.0 HDI 100kW, automata
mariusburada scrie:Nu recomand varianta cu aceste led-uri fiindca este mult de munca...
Salutari!
Hai sa va impartasesc si eu experienta mea. Am cumparat niste leduri SMD cu conector G4, dimensiuni 50mm X 15mm.

Am incercat sa le montez pe soculul original insa erau putin prea late (daca diametrul nu depasea 14mm cred ca ar fi intrat ok, 13mm ar fi intrat perfect).
Am retezat complet urechiusele soclului, l-am smirgheluit pana ce suprafata de contact a devenit poroasa si uniforma (am folosit un smirghel cu granulatie mica / cu boabe mari), si am montat ledul direct pe acesta.

(soclul inainte de smirgheluirea finala)

(ledurile si soclurile pregatite de lipire)

(ledul lipit pe soclu)
Rezultatul final:

Inca nu m-am hotarat daca imi placea mai mult cu lumina calda sau daca imi place mai mult cu lumina rece...
Voi ce ziceti?
-
- pasionat
Eu am incercat vreo 4 variante de becuri tip led (comandate inclusiv din franta), unele s-au potrivit foarte bine in soclu, altora le-am facut mici modificari.
Intensitatea luminoasa pe timp de zi nu se compara cu cea a becurilor originale nu din cauza puterii/intensitatii ledurilor ci datorita faptului ca locul de montaj e foarte mic. Ma refer la faptul ca lumina emanata de becul tip led nu prea are unde se reflecta dat fiind spatiul mic din cadrul farului. (puteti compara de ex spatiul pentru luminile de zi la un alt model de ex golf - acolo e mare cat un pahar...)
Concluzia ???
Nu va complicati sa inlocuiti cu becuri tip led pt ca cel putin pe timp insorit efectul tinde spre zero.
Referitor la discutia de mai sus privind obligativitatea in ROMANIA de a folosi "faza scurta" va pot confirma. DA, e obligatoriu. Deci luminile de zi nu fac parte din legislatia noastra "romaneasca".
Intensitatea luminoasa pe timp de zi nu se compara cu cea a becurilor originale nu din cauza puterii/intensitatii ledurilor ci datorita faptului ca locul de montaj e foarte mic. Ma refer la faptul ca lumina emanata de becul tip led nu prea are unde se reflecta dat fiind spatiul mic din cadrul farului. (puteti compara de ex spatiul pentru luminile de zi la un alt model de ex golf - acolo e mare cat un pahar...)
Concluzia ???
Nu va complicati sa inlocuiti cu becuri tip led pt ca cel putin pe timp insorit efectul tinde spre zero.
Referitor la discutia de mai sus privind obligativitatea in ROMANIA de a folosi "faza scurta" va pot confirma. DA, e obligatoriu. Deci luminile de zi nu fac parte din legislatia noastra "romaneasca".
- altair4819
- simpatizant
alex21iasi scrie:Nu va complicati sa inlocuiti cu becuri tip led pt ca cel putin pe timp insorit efectul tinde spre zero.
Inca nu am apucat sa vad care este efectul pe timp insorit (caci nu imi permite vremea), insa senzatia mea este ca din punct de vedere al luminozitatii solutia pe care am ales-o nu este ineficienta.
Cand mi s-a ars becul pe dreapta, am intrat pe acest forum si am aflat ca 1 bec la Citroen costa 130 de lei; mergand pe idea ca cele doua becuri sunt la fel, DECI daca s-a ars unul celalalt nu poate fi prea mult "in urma", m-am gandit ca o sa ma coste 260 RON + manopera (eventual).
Acum un bec de acest tip la Citroen este 75 lei (la fel si la Peugeot din ce stiu eu) - reducerea de aproape 50% modifica datele problemei, insa tot mi se pare putin cam piperat pentru un bec... Un h7 super-bun costa mai putin (2 X Philips Xtreme vision +100% = 130 RON).
Cautand solutii alternative am studiat acest formu si am vazut DOs and DONTs si am zis sa incerc si eu ledurile. Nu regret (inca), sper sa nu ma trezesc precum colegul edward_eeu cu farul afumat sau alta boacana.
Pentru mine raman doar doua intrebari:
1) (cea adevarata) E mai "frumos" cu lumina rece decat cu lumina calda? (nu ma pot hotari)
2) (mai putin importanta) A meritat efortul? (sa caut ledurile, sa fac lucru manual pentru modificarea soclului etc.)
Bani (avand in vedere noile preturi pentru becul original) nu am economisit sau daca am micsorat ceva din cheltuiala e cam cat pentru o ciunga / bere in oras... nu suficient pentru un nou set de jante sau mai stiu eu ce...

Eu am sa va tin la curent legat de defectele solutiei mele, daca or sa apara; sper sa nu!
Altfel, e doar o chestie de gust (vrei lumina rece sau nu).
BTW: am citit pe undeva un studiu legat de DRL-uri care concluziona ca cele cu lumina calda sunt mai eficiente in comparatie cu cele cu lumina rece care se confunda cu lumina zilei = esti mai vizibil in trafic daca lumina emisa de DRL e calda.
Daca imi amintesc undea am citit, am sa postez articolul in caz ca cineva vrea sa aprofundeze

alex21iasi scrie:inlocuire becuri pozitie...
si oglinzile...
http://imageshack.us/photo/my-images/50 ... 11809.jpg/
Salut!Unde ai gasit capacele pentru oglinzi?Si la becul pentru daylight cum se schimba?trebuie dat farul jos?Ideea e ca becul de pe stanga imi face figuri...nu merge iar daca ii dau o palma la far se aprinde si am incercat sa umblu la el si nu imi dau seama cum.multumesc anticipat!
- altair4819
- simpatizant
....dupa 5 luni, de la vibratii imi imaginez, unul din leduri s-a stricat (s-a desprins un cablu din interior) si se aprinde la socuri dupa care se stingea si asa mai departe.
Am sa merg maine la service sa vad cat mai costa HP24W-urile si probabil ca o sa imi cumpar 2, originale
Daca ar fi tinut macar 1 an ar fi fost interesant; la 5 luni, nu prea se merita efortul (parerea mea).
Am sa merg maine la service sa vad cat mai costa HP24W-urile si probabil ca o sa imi cumpar 2, originale

Daca ar fi tinut macar 1 an ar fi fost interesant; la 5 luni, nu prea se merita efortul (parerea mea).
Eu am ramas pe leduri. Avand faruri cu xenon mi se pare ca se vede urat lumina galbena a drl-urilor originale cand sunt aprinse si farurile.
Am gasit si niste leduri puternice w5w pentru pozitie care sunt mult mai puternice decat becurile stock si acum toate luminile sunt unitare si albe si parca se vad mai frumos.
Am gasit si niste leduri puternice w5w pentru pozitie care sunt mult mai puternice decat becurile stock si acum toate luminile sunt unitare si albe si parca se vad mai frumos.
- altair4819
- simpatizant
-
- pasionat