1,3,4. trage mai greu daca diametrul rotii creste; daca pui roti mai mari dar micsorezi garda la cauciucuri ca sa ajungi la acelasi diametru, nu trage mai greu; poate si greutatea sa afecteze trasul, sau sa faca masina sa nu mai fie vioaie, asta daca pui roti de 20 de kile in loc de unele de 10
2. vitezometrul se da peste cap doar daca modifici diametrul rotii, altfel indica corect.
5. atinge de caroserie daca le pui exagerat de late, sau daca te joci mult cu ET-ul. saaau... atinge pe spate in interior daca ai bratele uzate rau si stau culcate rotile.
6. probleme legale exista, daca dai de RAR mobil si e unul tare zelos in echipaj, poti sa ramai fara talon.
acum... din proprie experienta.
eu am dat jos de la prima xantie rotile pe 14 in prima zi in care am luat-o, si i-am pus pe 15, apoi pe 16. cu cele pe 14 era tare sprintena, si cand am trecut la 15, apoi la 16, se simtea ca o carutza lesinata, la care caii dorm

. adicatelea am trecut de la 185.65.14 la 205.55.16 la final, deci... un diametru muuult mai mare, si o greutate de asemenea mult mai mare. consumul era mai mare cu cel putin un litru in oras; confortul... aici este o mare problema: cu cele pe 14 aproape era ok, cu cele pe 15 a fost cel mai misto (205.60.15), dar pe 16... pierde farmecul suspensiei hidrauilce. pe parte de stabilitate... aici... merita tot efortul!!! pe 14 e tragic, pe 15 e oarecum ok, dar pe 16... zici ca esti cu trenul pe sine. eu nu as mai merge cu nici o masina cu roti mai mici de 16. e putin mai rigida, dar, dinamica masinii e complet diferita si e mult mai precisa.
ca o concluzie: daca vrei sa iti pui alte roti, la ce dimensiuni ai tu standard, poti sa iti pui linistit 205.55.15. sau 195.60.15. daca pui 205.50.15 va fi prea rigida, iar daca pui cu garda de 60, o sa fie mai mari si o sa te penalizeze la consum. cred ca cel mai bine ai merge pe 195; la cele de 195 cauta neaparat jante late de 6.5", iar pentru 205 sa fie de 7". se asaza mult mai bine cauciucul si elimina mult din balans fata de jantele originale de 5 sau 5.5, sau 6 la xantia hdi; ET sa cauti sa fie intre 8 si 18, nu mai mic si nici mai mare. (8 au jantele pe 15 de 5.5, dunlop);
daca vrei sa pui mai mari... poti fizic, dar nu o sa iti convina. daca nu respecti totusi anumite limite, o sa te penalizeze la consum, si o sa mai traga si de articulatii. eu mi-am pus acum un set pe 17, cu cauciucuri 215.45.17. pot spune ca e de neclintit, dar... e imposibil de mers prin gropile noastre.