Frane la Xsara

Forum de discutii generale despre Citroen Xsara. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

adytzu
RETRAS LA PENSIE

Frane la Xsara

Mesajde adytzu » Joi 20-Ian-2005 10:55

Una din problemele care ma enerveaza e ca imi scartaie franele. Au inceput sa-mi scartaie, initial, pe la 12.000Km, m-am dus in service, mi-au curatat sabotii, discurile, le-au uns (dracu' stie ce le-au facut) si vreo 2-3000km nu au mai scartait. pe la 18.000km au inceput din nou. La revizia de 20k iar mi le-au curatat (au zis ca nu e cazul sa schimb sabotii). Iar a mers bine o perioada, dupa care iar au inceput sa scartaie. La revizia de 30k am schimbat si sabotii. Fericirea a durat doar vreo 6000km. Acum, de vreo 2 luni, iar scartaie. Ce pot sa le fac?
In primul rand, de ce scartaie? Sa nu-mi spuneti ca de la praf, nisip si altele ca nu mai cred. Sunt atatea masini in trafic si nu mai scartaie la fiecare (imi inchipui ce ar insemna ca la un stop sa scartaie franele la toate masinile).
Concret, se aude un tiuit cand apas usor pe frana. Daca franez mai tare, nu mai scartaie.

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Joi 20-Ian-2005 18:23

Subiectul ar fi trebuit sa se numeasca "Imi scartaie franele la Xsara!". Glumesc, nu te supara!!!
Problema ta imi aminteste de una la o masina mai veche, la care, tot la frana, se auzeau niste "clopote" ciudate la etriere. Numai inainte de franare, dupa ce calcam frana, nu se mai auzea nimic. Pe piatra cubica, daca mergeai la furat cu masina aia, n-aveai nici o sansa, facea ca toti dracii. Nici un mecanic nu stia ce are. Asa ca am lasat-o in pace. Curios, dar era una nemteasca, si astea am auzit ca nu au deloc probleme (eheeei!).
Nu are direct legatura cu supararea ta, dar, ma gandesc ca daca nu e o buba periculoasa, s-o lasi in pace, daca tipa, sa tipe.

P.S. Sper sa primesti si raspunsuri profesioniste, eu incercam sa te consolez.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 20-Ian-2005 18:42

poate fi de la compozitia materialului, daca e prea bogat in pulberi metalice scirtiie. sint niste sprayuri de degresare speciale, cred ca de alea au folosit ca sa iti dea pe saboti. daca te consoleaza si ale mele fac la fel in spate, atita doar ca eu am placute nu saboti. eu ma fac ca nu le aud
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

Draku
pasionat

Mesajde Draku » Joi 20-Ian-2005 20:06

culmea e ca eu nu stiu ce se intampla cu franele tale....
:lol: :lol:
Eu stiu ca sunt prost, dar cand privesc in jurul meu, prind curaj.

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

frane

Mesajde MARIAN » Joi 20-Ian-2005 20:27

khan are dreptate.E din cauza compozitiei placutelor(sabotilor).Placutele ecologice au in compozitie mai mult cupru decat cele care se fabricau mai demult care aveau mai mult azbest.

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Vin 21-Ian-2005 09:16

Aproape 100% scirtiitul frinelor se datoreaza compozitiei placutelor (putin azbest sau deloc, sau altfel spus placute ecologice). Nu prea ai ce face, decit sa le inlocuiesti cu unele normale. Eu cind mi-am luat placutele de frina pentru fata, l-am intrebat de vreo 3 ori pe vinzator sa fie normale, sa nu-mi "gidile" timpanele.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

adytzu
RETRAS LA PENSIE

Mesajde adytzu » Vin 21-Ian-2005 13:20

Asta e. Am sa incerc sa ma consolez cu ideea. Partea mai proasta e ca tiuie pe frecventa mea de rezonanta si parca mi se ridica parul in cap. Partea buna e ca circul destul de rar cu ea. O foloseste preponderent sotia.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Vin 21-Ian-2005 13:23

Pai in mod normal ar trebui sa aveti aceeasi frcventa de rezonanta,nu? 8)

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Vin 21-Ian-2005 13:25

Vorbind serios acum, am auzit ca exista o vaselina speciala, CopaSlip parca, care se pune pe spatele placutei si nu mai vibreaza deci dispare scartaitul.
Nu stiu daca exista si la n oi in tara.

bx19gti
simpatizant

Mesajde bx19gti » Vin 21-Ian-2005 16:56

daca consoleaza pe cineva si eu am aceasi problema pe dreapta fata. Ideea e ca nu am schimbat placutele pe fata si la inceput nu scotea nici un sunet. Acum ba se aude ba nu. Am tot verificat franele(nu mi-a zis nimeni nimic pana acum de compozitie) pana am auzit si la Fiatul lu' tata si mi-am zis ca poate calc eu frana mai ciudat :D
Oricum eu am gasit o solutie eficienta pentru toate problemele citromobilului generatoare de zgomote: sony explode pe fata si kenwood pe spate un cd player si volumul la MAXIM!!!

WLD
Admin CITROclub
Masina: BX 16v '88 si 89
2: XM TurboCT '95, XM V6 '96
3: Xsara 2.0hdi stage 1+

Mesajde WLD » Vin 21-Ian-2005 18:11

Subscriu la cele spuse mai sus, in majoritatea cazurilor scartaitul apare din cauza placutelor ecologice.
Solutia definitiva ar trebui sa fie schimbarea tipului placutei, iar cea de compromis, curatarea periodica a acestora si ungerea cu vaselina mentionata de Eugen - culmea am gasit asa ceva din gresala intr-un magazin de piese auto acum ~5 ani

PS. Saboti la Xsara !?

adytzu
RETRAS LA PENSIE

Mesajde adytzu » Vin 21-Ian-2005 20:48

Hai, nu mai trageti toti cu tunu' in mine ca am scris saboti in loc de placute. Mai greseste omu' :oops:

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Lun 24-Ian-2005 10:08

Pentru bx19gti: verifica ca nu cumva zgomotul de la frinele tale sa nu se datoreze uzurii, mai ales ca zici ca nu ai schimbat placutele. Teoretic, placutele tb inlocuite cind mai ai 1mm pina se "termina" santul de pe mijloc..
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

bx19gti
simpatizant

Mesajde bx19gti » Mie 26-Ian-2005 15:11

nicum scrie:Pentru bx19gti: verifica ca nu cumva zgomotul de la frinele tale sa nu se datoreze uzurii, mai ales ca zici ca nu ai schimbat placutele. Teoretic, placutele tb inlocuite cind mai ai 1mm pina se "termina" santul de pe mijloc..

Merci de sfat. A fost primul lucru pe care l-am verificat si mai au pana sa le schimb pe fata. In schimb, pe spate am facut o mica prostie, am schimbat numai pe dreapta placuta (deja freca fier pe fier). Pe stanga era relativ ok, dar nu am reusit sa o scot (erau si ceva improvizatii la mijloc). Oricum masina e in servis si se schimba cam tot la ea, asa ca momentan sunt pieton linishtit si o sa am si placute noi ("neecologice") :D. Nu o sa mai am bani de benzina dupa, dar deh, asta e, macar am totul pus la punct.

Cristian
simpatizant

Mesajde Cristian » Mar 07-Iun-2005 10:30

Un pic offtopic:

Acum citeva saptamini, la revizia de 25,000 mi s-a recomandat sa schimb placutele fata-spate la Xsara.

Cele de pe spate erau intr-adevar cam uzate (una era chiar la limita de uzura). Cele de pe fata ceva mai putin.

1. Nu e cam rapida uzura placutelor? Sau e o consecinta a super-frinelor care "papa" placutele.

2. Cu placutele noi nu mai scirtiie de loc. Nu ca ar fi facut foarte urit inainte...

3. Mi s-a spus ca e normal sa se uzeze mai repede cele de pe spate ?!?

Înapoi la “Citroen Xsara I-II - Berlina, Picasso”