Aprindere martor luminos faza scurta

Bord, becuri, ECU, computere de bord, cabluri, contacte, etc.

Moderator: Echipa Tehnica

bop_78
simpatizant

Aprindere martor luminos faza scurta

Mesajde bop_78 » Mar 01-Aug-2006 09:43

Salut!

Am si eu o problema de ceva timp. Am observat ca in mers, din nu-stiu-ce motiv, mi se aprinde martorul luminos de la faza scurta. Nu sta aprins pur si simplu, ci se aprinde-stinge cu intermitenta semnalizatoarelor. Problema se remediaza daca ating usor (sau trag spre mine) de butonul care actioneaza aprinderea pozitiilor sau faza scurta.

Initial am presupus ca problema e doar aprinderea martorului in bord, dar azi-dimineata am observat ca farurile de la faza scurta chiar se aprind. Daca pana acum ma deranja ca nu stiam de ce se aprinde si cautam cu privirea sa nu imi palpaie in bord, acum chiar ma sacaie cand merg cu faza scurta aprinsa fara sa stiu.

A mai cineva patit asa ceva? Se poate remedia relativ usor, sau sa dau un telefon mai departe? :wink:

adytzu
RETRAS LA PENSIE

Mesajde adytzu » Mar 01-Aug-2006 11:12

Remedierea consta in schimbarea COM-ului. Si eu am avut probleme cu semnalizarea spre stanga, dar am avut noroc ca era in perioada de garantie. Costuri, nu stiu sa-ti spun, dar poti intreba la ATS la magazie.
Daca ai rabdare si te pricepi un pic, poti incerca sa-l demontezi si sa-i verifici contactele. In mod sigur e un contact slabit.

tartorul
pasionat

Mesajde tartorul » Mar 01-Aug-2006 20:25

Ce ala COM? E un fel de controler/computer care ia niste decizii sau e o cutiuta cu relee&stuff)?
Fun Citroen

nitro_od
pasionat

Mesajde nitro_od » Mar 01-Aug-2006 20:53

comutator, dar nu este o abreviere standard asa ca.......
si....se poate remedia acela vechi !
..... frantuzoaica pretentioasa !!!

ovicti
simpatizant
Masina: Citroen Cactus 1.6 HDI
2: Citroen Xsara 1.6 16V
3: Citroen Xsara 2.0 HDI

Mesajde ovicti » Mie 09-Aug-2006 10:36

Bop_78: Ai senzor de lumina/ploaie?
Daca ai, atunci cand clipeste martorul de la faza scurta inseamna ca senzorul nu poate detecta cu precizie daca trebuie aprinse farurile sau nu si te avertizeaza despre asta. Dar pentru siguranta farurile stau aprinse in acest caz (ar fi nasol sa mergi noaptea cu 100km/h si sa iti stinga brusc luminile pentru ca nu detecteaza sigur daca e zi sau noapte). Deci mai bine cu ele aprinse decat fara. Daca vrei sa dezactivezi senzorul trebuie sa tii apasat capatul de la maneta prentru 2-3 secunde. O sa auzi un "dong" de confirmare si uneori si apare si un mesaj pe display. Dar la mine dupa o vreme se reactiveaza inapoi cu de la sine putere (din nou face "dong"). Si atunci eu comut pe pozitii daca nu vreau sa am farurile aprinse degeaba.
De asemenea farurile se aprind automat daca merg stergatoarele mai mult de x minute - 5 cred.
Am mai vazut o chestie ciudata: uneori comuta singur de pe faza lunga pe scurta cand prinde ceva lumina din fata, cred. Dar asta e rar, nu merge folosit ca schimbator automat de faza.

bop_78
simpatizant

Mesajde bop_78 » Mie 09-Aug-2006 12:22

Nu, nu am senzori de lumina/ploaie, sau cel putin nu stiu de asa ceva. Eu tot cred ca e vorba de un contact slab, ceva, pentru ca, mai nou, farurile de aprind (si) cand semnalizez. Dar am gasit o metoda: aprind pozitiile si atunci nu se mai manifesta problema.

Maine am programat-o la ATS, sa vedem ce zic si ei. Va tin la curent si multumesc de raspunsuri.

MUGUREL PIRSCOVEANU
Pro Motor Rm.Valcea

Mesajde MUGUREL PIRSCOVEANU » Mie 09-Aug-2006 12:46

nitro_od scrie:comutator, dar nu este o abreviere standard asa ca.......
si....se poate remedia acela vechi !

DAAA!
Noi am reparat aici foarte multe, pe vremea cand nu ne mai acorda garantie la asa ceva.

Trebuie desfacut cu mare grija, sa nu-i sara arcurile din el.
Sunt niste contacte electrice care nu mai functioneaza. Le slefuiesti bine si il montezi la loc.

bop_78
simpatizant

Mesajde bop_78 » Mie 09-Aug-2006 15:39

Sper sa fie grijulii cei de la ATS. Nu de alta, dar n-as vrea sa mi se deschida portbagajul cand claxonez :lol:

bezz
pasionat

Mesajde bezz » Mie 09-Aug-2006 22:21

stai linistit, cei de la ATS NICIODATA nu-ti vor desface COM-ul sa-l remedieze, doar ti-l vor schimba...contra cost.Iar in cazul nefericit pentru ei in care ai garantie (cea extinsa ca s-a cam invechit xsara) vor studia problema pana la "agravarea" ei si, slava Domnului, iesirea din garantie :evil: .
ps vad ca de garantie nu se pune problema ca deja are 4 ani masinutza, sa te tii bine de tejgheaua aia cand or sa-ti zica pretul unui COM :roll: .Bafta!
Cosmin
high energy music expression

bop_78
simpatizant

Mesajde bop_78 » Joi 10-Aug-2006 08:10

:lol: :lol: :lol:

Daca citeam aseara mesajul tau, nu mai aveam emotii azi-dimineata. Tocmai m-am intors de la ATS, si...... bezz mi-a luat-o inainte cu detaliile.
Intr-adevar, e vorba de COM2000, care "nu se poate repara" si costa 1000 de lei. Pana cand o sa-mi schimb eu blocul de lumini, o sa merg cu pozitiile aprinse, ca nu-i bai.

Are cineva totusi alte sugestii? Alt service, de exemplu...

Inca o data, vad ca cei de la ATS nu mai au aproape nici o surpriza pentru noi. Felicitari, bezz!!! :idea:

bezz
pasionat

Mesajde bezz » Joi 10-Aug-2006 09:51

Nasol!
I hate it when I'm right 8) .
Pai solutii ar fi: sa vorbesti cu Mugurel si sa dai o fuga la Rm Valcea la promotor (e chiar in drum spre intalnirea nationala :lol: ) si sa-ti faci un calcul: remediere la Mugurel+drum VS Schimbat COM+manopera ATS.Oricum, piesa originala cred ca-i mai buna decat una de schimb, parerea mea.
doi: intreaba si la Champion, varianta reparatiei, nu schimbare COM.
trei: vorbeste si cu khan, poate umbla si pe la electrica la Ciocarlan.
Bafta!
Cosmin

high energy music expression

albuster
pasionat

Mesajde albuster » Sâm 21-Iun-2008 18:07

eu am mai scris la un topic, cam cat e un COM (1.300 ron). acum cred ca e mai ieftina remedierea prin demontare si curatire decat un COM nou
2.0 HDI octombrie '00A/C, ABS, ESP, Metal Gray, bixenoned eyes. Citro FAN

pava
simpatizant

Bloc lumini

Mesajde pava » Mar 30-Aug-2011 16:29

salutare !

am aceiasi problema cu blocul de lumini ! se aprinde aiurea faza scurata , semnalizarea nu mai raspunde intodeauna !

Gasesc pe cineva in galati sa repare blocul de lumini ? Sau prin bucuresti ?

Înapoi la “Electrica - Xsara”